Canon EOS 300D segédtükör javítás

Fotobarkács
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (9 értékelő)

Sajnos nem ritka jelenség, hogy az EOS 300D segédtükre felakad valahol 10000 és 50000 expozíció között. Ennek az oka igen prózai, egy hibás tervezésű műanyag pöcök letörése. (A szóban forgó alkatrész kívülről nem is látható, akkor sem ha objektív nélkül vizsgáljuk meg a tüköraknát). Persze elsétálhatunk a legközelebbi Canon márkaszervizbe, ahol 30-40eFt ellenében szívesen megjavítják nekünk a gépet. Azonban egy használt 300D ára manapság 60eFt körüli szintre zuhant, azaz a javítás nem rentábilis.

A jó hír az, hogy a hiba otthoni körülmények között is javítható, a rossz hír pedig az, hogy a javítás azért nem triviális. Mindenképpen szükség van hozzá kézügyességre, az apró csavarokkal való bánás képességére, türelemre és még egy kis türelemre. No meg azért egy kis szerencse sem árt. Valójában nem sok veszteni való van a javítással, hiszen a gép már így is hibás.

A hiba megállapítása

A gép által készített minden kép valahogy így néz ki:


Az ok, az hogy a hibás segédtükör nem hajlik fel a főtükör mögé exponáláskor, és eltakarja az szenzort. Ha levesszük az objektívet és a tükröt óvatosan kézzel felhajtjuk létszik, hogy a segédtükör a helyén marad. Ez a segédtükör a felelős azért, hogy a félig áteresztő főtükör mögött a képet az autofókusz érzékelőkre vetítse. Ha nem akarunk belevágni a javításba és megelégszünk azzal, hogy AF nélkül használjuk a gépünket akkor megtehetjük, hogy összeragasztjuk a segédtükröt és a főtükröt. Működő AF-el viszont a gép sokkal jobban használható.

A segédtükör kézzel behajtható a főtükör mögé.


Ha a segédtükröt kézzel behajtottuk akkor a gép ismét tud képeket készíteni, de az AF nem fog működni.

Javítás

A szükséges eszközök a következők:

Varrótű, epoxi ragasztó, kis lapos csavarhúzó, hosszú szárú PH00 vagy hasonló méretű csillagcsavarhúzó, egy gemkapocs, mágnes az elkóborolt csavarokhoz, csipesz a csavarok behelyezéséhez, csípőfogó és egy csőrös fogó a gemkapocs méretre szabásához és alakításához.


A gép szétszedésekor fontos, hogy pontosan tudjuk melyik csavart honnan és milyen sorrendben vettük ki, mivel majdnem 30 különböző csavarról van szó. Egy jó trükk a szétszedéshez, hogy ezt az útmutatót kinyomtatva a kiszedett csavarokat a megfelelő képre ragasztjuk egy kis darab celluxal, így pontosan fogjuk tudni, hogy melyik csavar hova való.

Kezdjük a szétszereléssel

Megjegyzés: A jobb/bal irányok megadása úgy értelmezendő, ha a gép hátulja (kereső, lcd) néz felénk.

1. Kapcsoljuk be a gépet és nyissuk fel a vakut. A szétszerelés során ne csukjuk be, mert akkor nem lehet majd levenni az első takarólemezt.


2) Vegyük le az objektívet, a szemkagylót. Távolítsuk el a CF kártyát, az akkumulátort és a back-up elemet. Ha van akkor a vállszíjat is.


3) Fordítsuk a gépet a bal oldalára és távolítsuk el a képen látható csavarokat. Figyeljünk arra, hogy a felső csavar hosszabb mint a lenti.


4) A gép hátulján óvatosan pattintsuk ki a műanyag fedőlemezt egy tűvel és csavarjuk ki az alatta található csavart.


5) A gép alján csavarjuk ki a nyilakkal jelzett három egyforma csavart.


6) A CF kártya foglalat ajtaja alatt keressük meg a képen jelzett két csavart és távolítsuk el őket.


7) Most óvatosan vegyük le a hátsó takarólemezt. Egy szalagkábel (fólia kábel) vezet a hátlapi kezelőszervektől a gép alaplapjára. Mielőtt kihúznánk a kábelt az aljzatából egy vékony hegyű alkoholos filctollal jelöljük meg milyen mélyen van az aljzatban. (Ez az összeszereléskor hasznos lesz). A kis lapos csavarhúzóval emeljük fel a kábel csatlakozójának lezáró elemét és húzzuk ki a kábel az áramköri lap csatlakozójából. A képen a nyitott csatlakozó látszik.


8) Előfordulhat, hogy a hátsó takarólemez levételekor a nagy LCD kijelző kerete is együtt jön, és szétesik a kijelző. Ezt javítsuk meg mielőtt tovább megyünk. Alulról felfelé a fehér háttérvilágítás, fekete műanyag keret, LCD kijelző és ezüst alumínium keret az összerakási sorrend.


9) Most az első takarólemez következik. Fordítsuk magunk felé a gép jobb oldalát és távolítsuk el a három képen jelzett csavart.


10) Következő lépésként a gép aljáról csavarjuk ki a négy képen jelzett csavart. Ezek közül az egyik hosszabb mint a másik három.


11) Ezek után a vaku alatt a gép elején található kép csavar következik.


12) Most jönnek az akkumulátor fészkében található csavarok. Nem könnyű hozzájuk férni, de megfelelő hosszúságú csavarhúzóval hátulról benyúlva elérhetőek.


13) Az elemtartó ajtaját is vegyük le, egyszerűen toljuk el a kis csavart az ajtó rögzítésén és pattintsuk ki az ajtót. (mintha csak fel akarnánk rakni a markolatot)


14) Csavarozzuk ki az elemtartó ajtajának zsanérját tartó csavarokat. Figyeljünk rá, hogy a zsanér csak egyféleképpen rakható fel.


15) Most már minden, az első takarólemezt tartó csavart kioldottunk. Óvatosan emeljük el a takarólemez alját az állványrögzítő csavartól és vegyük le a takarólemezt. Szerencsére itt nincsenek kábelek.


16) Nos eddig megvolnánk, de most jön a neheze. Vegyük le a fényképezőgép felső részét. Eléggé sok kábellel csatlakozik a gép többi részéhez, de szerencsére forrasztanunk nem kell. Kezdjük a két fólia szalagkábellel a bal felső sarokban. Ahogy azt már a hátlapnál tettük, nyissuk fel a barna zárópöcköt (ez egy jó szakszó) és húzzuk ki a kábeleket. Előtte itt is megjelölhetjük, hogy milyen mélyen vannak a kábelek a csatlakozókban. Az összeszerelésnél figyeljünk majd arra, hogy a két szalagkábel a házon kívülre kerüljön mikor visszarakjuk a gép felső részét.


17) Csavarjuk ki a jobb felső sarokban lévő hosszú csavart.


18) Távolítsuk el a két egyforma csavart a kereső mellett és a dioptria állító tekerőt is (egyszerű csavarként ki lehet csavarni)


19) Keressük meg a fekete ragasztószalag darabot a gép elején és szedjük le annyira, hogy a kábelek szabadon mozogjanak amikor a gép tetején levesszük. Nem kell teljesen leszedni a ragasztószalagot csak a képen látható módon kétharmadát lehúzni.


20) Óvatosan szabadítsuk ki a gép tetejét, egyenesen felfelé húzva. Nem tudjuk teljesen leszedni, egy pár milliméterrel feljebb emelhetjük. Ezután hozzáférünk a két mini csavarhoz amelyek a bal oldali vállszíj rögzítőt tartják. Ha megvagyunk akkor távolítsuk el a vállszíj rögzítőt.


21) Keressük meg és csavarjuk ki a két egyforma csavart amelyek a gép bal oldalán lévő nyomtatott áramköri lapot tartják a helyén. Az egyik rögtön látható, a másik helyét a képen láthatjuk. Az összeszerelésnél hasznos ha megfigyeljük, hogy a csavarok mellett található két apró pöcök (megint egy szakszó) segít a panel pontos elhelyezésében. Természetesen amikor a panelt eltávolítjuk, ezekről a pöckökről kell először leemelnünk.


22) Most pedig következik a türelemjáték. Az előbb kicsavarozott áramköri lapot vegyük ki a helyéről. Mozgassuk felfelé a gép teteje felé, és ezzel egy időben a gép tetejét is emeljük felfelé. Nagyon figyeljünk arra, hogy az áramköri lapon lévő kondenzátorban jóval a gép kikapcsolása után is legalább 300 volt feszültség van. Ez pedig (ahogy egy régebbi cikkben már írtam) elég ahhoz, hogy ha megráz akkor átugorjuk a szobát, átlósan, helyből. Az sem árt ha nem zárunk rövidre semmit a kondenzátor érintkezőivel. Egy csomó olyan dolog van a gépben amelynek nem tesz jót egy 300 voltos löket. Ne higgyük, hogy a Canon megkönnyíti a dolgunkat. Az áramköri lap mozgatásához nagyon kis hely áll rendelkezésre, sok türelemre és kísérletezésre van szükségünk hogy ki tudjuk fordítani a helyéről. A képen látható helyzet talán a legjobb pozíció a kifordításra. A kritikus pontokat jelzik a nyilak.

[Update]

A kondenzátort ki is süthetjük, így nem kell vigyáznunk, hogy hol fogjuk meg a panelt. A kisütést legegyszerűbben egy 40W vagy 60W-os izzólámpával tehetjük meg. Az izzó foglalatára kössünk két vezetéket és az következő képen látható pontokhoz érintsük hozzá a vezetékeket. Ha az izzó kialszik, a kondenzátor kisült.

A panel kifordításánál nagyon figyeljünk a vékony sárga szalagkábelre. Nagyon kis mozgási lehetőség van, és a kábel könnyen elszakadhat.


 

Ha tehetjük, akkor a legjobb ha kiforrasztjuk a kábelt. Ehhez szabályozható hőmérsékletű forrasztópákára és némi ónszívó harisnyára lesz szükségünk. (Ha hozzéjutunk akkor a forró levegős SMD rework forrasztó állomás még jobb.)

Ha a kábelt elszakítjuk akkor lőttek a fénymérésnek és a vakunak.

   
Ez itt nem sikerül, a kábel elszakadt.

 


 

 

23) Gratulálok! (Fanfárok) Ha eddig eljutott a kedves olvasó, akkor sikeresen megtalálta és feltárta azt a részt ahol a problémás alkatrész rejtőzik. (zöld nyíl). Most már elkezdhetjük a valódi javítást.


24) Nézzük meg közelebbről mit is találtunk. Ez a segédtükör rögzítő tüske. Ez persze így nem igazán látszik és nem egyszerű eltávolítani sem, mivel bele van ragasztva a tüköraknába.


25) Egy tűvel óvatosan lazítsuk fel a ragasztót a tüske körül, majd óvatosan feszegessük ki egy kis csavarhúzóval a tüskét a tüköraknából. Amikor azt mondom, hogy óvatosan, azt nagyon is komolyan gondolom. Állítólag volt olyan delikvens aki sikeresen beszúrta a csavarhúzót a tüköraknába, teljesen tönkretéve a gépet. (Istenem, hát megszaladt egy kicsit.) Mi ne kövessük el ezt a hibát.


26) Némi óvatos feszegetés után a tüske kijön a tüköraknából. Ne lepődjünk meg rajta, hogy a ragasztó inkább gumiszerű mint kemény.


27) Íme a törött "tüske". Maga a szóban forgó darabka letört az alapról és vagy bent van a tüköraknában, vagy már rég el is vesztettük. Ha a Canon javítja a gépet akkor ezt a részt egy fémtüskével helyettesíti. Ezt kell tennünk nekünk is.


28) Egyenesítsünk ki egy gemkapcsot és óvatosan dugjuk be az eredeti tüske helyén a tüköraknába, nem sokat pár millimétert. A tükör a normál leeresztett pozícióban legyen. Most miközben tartjuk a kapcsot, próbáljuk meg mozgatni a tükröt az ujjunkkal. A segédtükörnek együtt kell mozognia vele. Ez a cél. Ha megtaláltuk azt a mélységet amennyire a gémkapcsot be kell dugnunk akkor jelöljük meg egy filctollal a kapcson. Innen tudjuk, milyen hosszú legyen a tüköraknába nyúló tüskénk.


29) Most fogjuk a csőrös fogót és hajlítsunk meg a gemkapcsot, hogy legyen egy talp amiből a már megjelölt hosszúságú tüske áll ki. Attól nem kell félnünk, hogy esetleg hozzá fog érni a felette lévő áramköri laphoz, mivel ott elég sok hely van. Ha sikerült a megfelelő formát kialakítanunk akkor felesleges részt vágjuk le és próbáljuk be a helyére. A tükröknek szabadon kell mozogniuk és a segédtükörnek fel kell hajlania a főtükör mögé.


30) Tegyük az új tüskénket a helyére és néhány csepp sűrű ragasztóval rögzítsük. Javasolt valamilyen gyors száradású epoxi gyanta használata (kétkomponensű, 5 perc alatt kötőt párszáz forintért kapunk bármelyik szupermarketben). Semmiképpen NE használjunk pillanatragasztót. A ciánakrillát kigőzölgései fehér rétegként rakódnak ki mindenre és ez határozottan nem jó dolog egy fényképezőgép belsejében. Arra is figyeljünk hogy a ragasztó sűrű legyen és csak a legszükségesebb mennyiséget használjuk. A túl sok vagy túl folyós ragasztó esetleg befolyhat a tüköraknába és a gépünk szempontjából ez is egészségtelen dolog.


31) Ismét ellenőrizzük, hogy a tükrök megfelelően mozognak. Nem-e lett túl hosszú vagy túl rövid a tüske, vagy netalántán nem folyt be egy kis ragasztó a tüköraknába. Ha mindent rendben találtunk akkor már csak annyi dolgunk van, hogy visszafelé haladva ezen leírás lépésein, összerakjuk a gépet. Ügyeljünk arra, hogy a megfelelő csavarokat a megfelelő helyekre tegyük és szalagkábeleket is pontosan a helyükre illesszük. Amikor a hátsó takarólemezt tesszük a helyére, ügyeljünk hogy a CF kártya foglalat ajtajának érzékelője szabadon mozogjon.

Akármennyire is szeretnénk gyorsan kipróbálni a gépünket, csak a teljes összeszerelés után tegyük be az akkumulátort. Mivel a ki/be kapcsoló csak standby üzemmódba kapcsolja a gépet. Az akkumulátor behelyezése után a gép nagy része rögtön feszültség alá kerül. Szabadon lógó alkatrészekkel pedig könnyen rövidre zárhatunk valamit amit nem kellene. Ha összerakás után nem indul elsőre a gép, akkor nagy valószínűség szerint a szalagkábeleket kell megigazgatnunk. Ha minden jól sikerült akkor még hosszú ideig élvezhetjük szeretett 300D-nk társaságát.

Figyelmeztetés!

Természetesen az itt leírt javítást mindenki csak és kizárólag a saját felelősségére végezze el. A cikk írója nem vállal felelősséget azért ha valamit elszúr a kedves olvasó. Esetleg ha nagyon tönkreteszi valaki a gépét, akkor a tönkretett gépért cserébe megajándékozzuk egy IJ (Így Jártam) pólóval.

A cikk Tobbe Arnesson leírása alapján készült.

Hozzászólások

Oregcsako
2007, november 15 - 00:05
Oregcsako képe

Volt szerencsém a 300D műtétjéhez, nem volt egyszerű, mégis megtenném újra. Az a gép nem a sajátom volt, így még van rá esély, hogy szükség lesz egy újabb beavatkozásra :-S

Térképszög került a törött tengely helyére.

ocsi81
2009, szeptember 29 - 23:36
ocsi81 képe

Ha újra megcsinálnád  a műtétet szívesen venném, ugyanis a

barátnőm szeretett kis 300d-e beadta a kulcsot. Amennyiben megkapod

ezt az üzit kérlek válaszol az alábbi email címre sandorszb@gmail.com

ceva_sony
2007, november 15 - 14:45
ceva_sony képe

Nem semmi ez a beavatkozas. Mint egy komolyabb szerv-atultetes mutet. Koszi a reszletes leirast es a sok fotot.

Soma
2007, november 15 - 18:16
Soma képe
A kondit ki lehet sütni, mondjuk egy háztartásban lévő kisteljesítményű izzóval...
Sefi
2007, november 15 - 22:00
Sefi képe

Tényleg ki lehet sütni, de csak nagyon óvatosan. Ha véletlenül rövidrezárunk valamit akkor jó esélyel fuccs a gépnek.

SkyN3t
2007, november 15 - 23:58
SkyN3t képe
300D tulajdonos vagyok, remélem nem kell semmi hasonlót átélnem a "kis" gépemmel. Nem egy nagyszám a gép de sok jó fotó készülhet még vele.Jó a cikk, de nagyon remélem hogy nem lesz rá szükségem.
Zoldlific
2007, november 28 - 19:09
Zoldlific képe

Én bizony jártam igy a nyáron, 30ezer expónál csak ilyen fél-képet csinált a 300D-m. Számitottam rá, úgyhogy nem ért meglepetésként a dolog. Ha akkor lett volna ilyen leirás nekiálltam volna. Viszont egy bénábbat találtunk neten, ahol a csavarok leszedése nem volt ilyen részletes, és csak az került 3 óránkba, h az elő- és hátlapot eltávolitottuk a gépről. Akkor láttuk mi vár még ránk, és inkább visszaszereltük.

A szervizbe több, mint másfél hónap után lett kész!!!! És majdnem 50-et kértek érte... Még a határidőt sem tartotta be a Camera Kft...

Ezzel a cikkel már nekiállnék egy ilyennek! Bár tényleg csak az tegye, akinek van hozzá érzéke, mert irtó bonyolult egy ilyen gép.

Lewwi
2007, november 28 - 23:18
Lewwi képe
Valakinek van tapasztalata, mennyit bír a 350D? Hamarosan elérem vele saccra (nem nagyon tudom, hol lehet kiolvasni) a 50-60 ezer expót. Már más a hangja, de még megy. Ha gáz van, mennyi lehet a javítás? Mennyire éri meg? :) Lehet-e házilag vajon? Lew
KTTech
2007, december 20 - 12:04
KTTech képe
Szerencsére tapasztalatom nincs, de elvileg a segédtükör-hibát javította benne a Canon... persze ez nem azt jelenti, hogy nem mehet tönkre sajnos :( egyébként a zár 50E expóra tervezett nem hivatalos álláspont szerint (a 300D-ben még 25E-es zár volt, szintén nem hivatalosan). Láttam már 80E expós 350D-t is, meg olyat is, ami 12E után meghalt (elektronika megfeküdt) .
Lewwi
2007, december 21 - 10:59
Lewwi képe
Köszönöm. Remélem soká bírja még a kicsike, mert most nincs zseton újra... Lew
koba
2008, augusztus 20 - 23:03
koba képe

A mai napon sikerült annyi időt összeszedni hogy neki álljak a nevezett tevéknysének.A pontos és korrekt leírásnak köszönhetően sikerült a hibát orvosolni, a gép tökéletesen működik!

Köszönet még egyszer a  hasznos cikkért, ( tudván a camera kft árait és hozzáállását - volt személyes tapasztalatom - rengeteget spóroltam ezáltal.)

üdvözlettel : koba

Naki77
2010, május 8 - 11:54
Naki77 képe

Sziasztok,

 megpróbáltam megcsinálni,de nagyon prózai ok miatt elakadtam: a második csavar szétkenődött 2 csavarás-próbálkozás után.

van valaki akinek ehhez megfelelő felszerelése van és megcsinálná nekem ? ragasztót, stb. tudok adni.

 köszi előre is.

SKZ
2010, június 3 - 12:41
SKZ képe

Én tegnap este szétszedtem a sajátomat, de másnak nem vállalnám, bár a leírás alapján bárki elvégezheti. Profi csavarhúzó kell hozzá, az egyébként kitűnő cikk elején, az eszközök között látható csillag csavarhúzó szerintem nem az. De látom az indexen már van jelentkező..

 

tonedly
2010, július 8 - 18:11
tonedly képe
hol van a jelentkező? Szívesen megkérném én is...
tonedly
2010, július 8 - 18:10
tonedly képe

Szóval nagyon sok expo után nekem is így járt a gépem, jelenkező aki megcsinálja vagy ajánl valakit! Szívesen venném:) köszi

 

SKZ
2010, július 8 - 23:19
SKZ képe
Nos én mint ahogy fentebb írtam, viszonylag könnyen szétszedtem, sőt a segédtükröt meg is javítottam. Viszont a 22. pontban említett vakupanel kivételekor, kipiszkálásakor megsérült a fóliakábel, amit cserélni kellett. Ezen áramkör leírás szerinti kivétele tehát semmiképp sem ajánlott, azt bizony ki kell forrasztani. A segédtükör javítására inkább az Index fórumon a "Canon EOS javítás" topikjának megnyitóját javaslom, az enyémbe is ő lehelt végülis újra életet. Nyugodtan keressétek meg őt.
jackson1992
2011, február 11 - 22:49
jackson1992 képe
hello.
nekem éppen ma történt ez a gépemmel.
és szervízbe nem fogom vinni mert anyagilag nem állok úgy.
valaki, aki már sokszor, vagy inkább úgymondom h sikeresen csinált már ilyet, nem tudna segíteni nekem?
előre is köszönöm!
jackson1992
2011, február 27 - 11:54
jackson1992 képe

YEAH! nekiálltunk.
éés sikerült!
 

arkilo
2012, június 14 - 13:21
arkilo képe

Nem tudom kinek köszönhetem, hogy ezt a leírást felrakta, de nagyon köszönöm. Gyorsan ment, semmi kábelszakadás, semmi  ki-be forrasztás. Tökéletes lett a gép, százat is megjavítanék ! Köszönöm, köszönöm, köszönöm !!!!!

koczka89
2012, július 19 - 19:17
koczka89 képe

Helo!

Először is HATALMAS nagy köszönet a készítőnek/készítőknek a cikkért.Vettem a bátorságot, hogy szétbontsam a gépem és szerencsémre sikerült a "műtét". A legjobb szervíz ajánlat amit kaptam az 17.500 Ft volt ÁFÁval (alkatrész, munkadíj), szóval ezer köszi a leírásért:) A leírás tökéletes, bár én még így is megrázzattam magam a kondival, szóval aki nem süti ki, annak azt javaslom hogy ÉSSZEL! 

Mégegyszer nagy KÖSZÖNET a segítségért:)

Üdv.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti