Better Beamer

Eszközök
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (1 szavazat )

A legtöbb fotós tisztában van a derítő vakuzás hasznával, főleg ha erős napsütésben készíti a képet. A mai fényképezőgépek legtöbbje akár a beépített vakuval akár külső rendszervakuval kielégítő derítésre képes. Használatuk egyszerű és az esetek többségében jó képeket készíthetünk velük.

A természetfotózás legtöbb vállfajánál szintén hasznos a vakus derítés azonban igen nehéz a gyakorlati megvalósítás. A természetfotózás során általában hosszú teleobjektíveket használunk 300mm vagy annál nagyobb gyújtótávolsággal. Ilyen esetben még a legjobb kulső vaku is kifogy a szuflából ha a fénykép tárgya 15-20 méternél távolabb van, mivel a kibocsátott fénynyaláb túlságosan szétszóródik ekkora távolságon. Pedig például a madarak tollazata nagyon jól reagál a megfelelő vakus derítésre, és egy borult napon csak vaku segítségével tudjuk azt a kis csillogást belevarázsolni a madár szemébe amitől "életre kel" a kép.

Ennek a problémának az orvoslására született meg a Better Beamer nevű eszköz. Maga a beamer (sajnos nem tudok igazán jó magyar nevet kitalálni neki) egy műanyag fresnel lencse amelyet a vaku elé helyezünk és az koncentrálja a kibocsátott fénynyalábot. Segítségével körülbelül két fényértéket nyerünk a vaku használatánál ami azt jelenti, hogy 30-35 méternyire lévő állatok, tárgyak esetében is tudjuk használni a vakus derítést. Arról az előnyről nem is beszélve, hogy mivel a vakunak nem kell minden expozíciókor a teljes „töltetét‿ ellőnie gyorsabban kerül ismét feltöltött állapotba és ugyanannyi energiával több képet tudunk készíteni.

A beamer felépítése és használata igen egyszerű. A két műanyag tartókart egy gumipánt segítségével rögzítjük a vaku fejére majd a fresnel lencsét vékony tépőzár csíkokkal rögzítjük a tartókhoz. A vaku zoomját 50mm-re kell beállítanunk mivel így érvényesül a lencse hatása a legnagyobb mértékékben. A megfelelő derítéshez szükség van a vaku expozíció kompenzációjának meghatározásához. Tapasztalataim alapján ez -2/3 -1 EV körül mozog, a témától és a megvilágítástól függően.


300/4L + 1.4TC -1EV Fill Flash, Better Beamer

300/4L + 1.4TC vaku nélkül

 

Összecsukva a beamer teljesen lapos, szinte semmi helyet nem foglal. Emiatt állandó lakója lehet a fotóstáskánknak.Magyarországi forgalmazóról sajnos nem tudok, de az angol speedgraphic cégtől, interneten keresztül megrendelhető.

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti