A poros szenzor nem hiba?

Esszék
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (1 szavazat )

Egyik olvasónk keresett meg a következőkben leírt problémával. Különböző fórumokon már eddig is sok eset napvilágot látott a lentiekben említett szerviz által végezett munkákkal kapcsolatban, de ezek a fórumok anonimitása miatt nem mindig ellenőrizhetők. Ebben az esetben azonban nem anonim fikázásról van szó, hanem egy valós problémáról amely nem kevés pénz kifizetése és várakozás után sem oldódott meg.

 

 

A nemrég vásárolt  20D gépem képein feltűnt, hogy egyes helyeken foltok vannak, készítettem egy tesztet, és egyértelművé vált, hogy por lehet a CMOS érzékelő előtt. Mivel, garanciális a masina, így a magyarországi hivatalos márkaszervizbe a  Camera Kft-be vittem, ahol lefújták róla a port.

Kérdeztem a szakembertől, hogy akkor minden ok?

A válasz az volt, hogy jobb lett, nézzem meg, hogy nekem megfelel-e.

Jó kérdés –gondoltam- és megkértem őket, hogy akkor legyen egy fizetős tisztítás, ami az elmondásuk szerint abból áll, hogy kiveszik az érzékelőt, hogy jobban hozzáférjenek.

 

Néhány nap után elhoztam a vázat és kifizettem a 14800Ft-os díjat érte.

Egy hétig nem használtam a gépet és egy alkalommal cseréltem óvatosan objektívet ezt követően tűnt fel használat közben, a foltok továbbra is ottvannak a képeken.

Vissza a szervizbe, készítettünk egy tesztképen amelyet egy vibráló monitoron kellet volna megmutatnom, hogy hol is vannak a koszos részek. Mivel ez esélytelennek tűnt ezért

Otthagytam a gépet. Amikor visszamentem, hogy sikerült-e az újbóli tisztítás – mivel a munkára garancia van-  elmagyarázták, hogy ennél jobban nem tudják megtisztítani, és a teszt szerint " Szenzor felülete szoftver szerint elfogadva", azzal próbáltak vigasztalni, hogy látnám, hogy a riportereknek milyen a szenzora, és szerintük az enyém még nullás a szoftverük szerint.

Amikor szóvá tettem, hogy nekem nem úgy tűnik mint egy nullás azaz tiszta érzékelő, akkor  azzal zárták le, hogy az is elképzelhető, hogy a kosz az IR szűrő alatt van, de az nem garanciális probléma.

Most tehát van egy drága itthon vett 20D gépem, amelynek a szenzora gyárilag koszos és nem lehet megtisztítani. Nem hiszem, hogy a Canonnál ez megengedhető állapot lenne.

 

Megjegyzés: Ha a por az IR filter és a szenzor között van akkor az csak összeszereléskor kerülhetett oda mivel a filter és a szenzor illesztése között ragasztott tömítés van. (Ez jó látható itt is http://ghonis2.ho8.com/rebelmod4.html) . Ha ott por van akkor ez véleményem szerint igen is garanciális hiba, pontosabban szavatossági probléma.

A Camera Kft. komolyan szétszereli a gépet, kiveszi a szenzor assembly-t egy tisztításhoz, amikor ugyanaz a tisztítandó felület hozzáférhető összeszerelt állapotban is? Ezt nehezen tudom elhinni, legfőképpen azt hogy ez a Canon által jóváhagyott vagy javasolt megoldás lenne. (szerk.)

CsatolmányMéret
tesztkep.jpg1.87 MB
munkalap.GIF95.69 kB

Hozzászólások

handras
2005, április 5 - 14:33
handras képe
Nem könnyű dolog ez a szenzorpucoválás. Nekem van Eclipse-em és Swab-om is hozzá, mégis van, hogy csak tologatom rajta a dzsuvát. :(
Sefi
2005, április 5 - 15:49
Sefi képe

Valóban nem könnyű, de kis gyakorlattal azért jól el lehet boldogulni. Viszont egy hivatalos márkaszerviztől elvárnám, hogy 14eFt-ért ne csak a tologatni tudja a dzsuvát.

FixY
2005, április 5 - 15:50
FixY képe

Javasolnám: jelezzétek az esetet a Canon Hungária felé.

Egyébként "megnyugtatásképp" az anno hozzájuk beadott 300D-t koszosabban kaptam vissza mint ahogy leadtam.

A 20D-n nekem is pontosan ugyanilyen pöttyök vannak ha szűk blendével fotózok. Ha nagyon zavar, akkor retus, egyébként meg hagyom a fenébe. Camera kft egy olyan társaság akik vélhetően a jó kapcsolataik miatt tudnak megmaradni. Ilyen trehány, szemét munkát végző társulattal ugyanis még nem volt dolgom. :-(

Sefi
2005, április 5 - 15:57
Sefi képe

Jeleztük, el vannak havazva a most tartandó rendezvényükkel, talán a jövő héten tudnak válaszolni. :S

PusztaiL
2005, április 5 - 16:54
PusztaiL képe
Tavaly tavasszal a 24-70-emnek hullott le a napellenző tartó gyűrűje, elkértek vagy 8-9eFt-ot a javításért, majd pedig a bajonettben az egyik csavart "elfelejtették" rendesen becsavarni. Felraktam a D60-ra, majd leszedni már csak egy lélekölő reccsenés kíséretében lehetett, mert a kilógó csavar pont passzolt a gépen lévő foglalat egyik csavarjának furatába. Oltári mák, hogy kibírta, és utána vissza lehetett csavarni rendesen.
krampusz
2005, április 5 - 17:38
krampusz képe

Ez a sokadik eset, ami bizonyíthatóan alátámasztja, hogy a Canon Hungária esetében komoly gondok vannak szervízzel. Esetleg mindezt nem lehetne eljuttatni a nemzetközi központhoz? Ha emlékeim nem csalnak, volt már valahol, valamikor ilyen kezdeményezés, de nem tudom meddig jutott el. Feltételezem (bár lehet, hogy rettentő naív vagyok), hogy a sokadik panaszos emil után már a "nagy" Canon is körbenéz kishazánkban, tekintve, hogy igencsak kényes a marketingjére, és ugyebár amit a CH csinál az minden, csak nem a márkanév értékének növelése. És van az a szint, amikor a jó kapcsolatok már nem elégségesek...

FixY
2005, április 5 - 17:43
FixY képe

Én még az első esetem kapcsán próbálkoztam ilyesmivel, mert abban biztos voltam, hogy érdemi segítséget a hazai canontól nem kapok. Szó nélkül továbbpasszolták a C.H.-nak, a választ már tőlük kaptam.

üdv, a soknickű ;-)

dtam
2005, április 11 - 18:49
dtam képe

Erdemes egyatalan a CH-nal vasarolni?? Hisz ha egy olyan ("szurkenek" becezett) cegtol vesz az ember aki kulfoldrol hozza be, akkor az oda is viszi ki szervizelni. S talan ott jobbak a szervizek...

Arrol nem is beszelve, h ezen cegek altalaban(!) olcsobban, hosszabb garanciaval aruljak a termekeiket, az angol kezikonyv meg letoltheto...

Persze ez csak egy felvetes, en meg csak elotte allok egy DSLR vasarlasanak, de ilyenkor mindig elmegy a kedvem tole :(

krampusz
2005, április 26 - 17:33
krampusz képe

Télleg, a cikk miatt még nem morgott a Canon Hungari? :)

Elég nagy a valószínűsége, hogy olvasták... Semmi visszajelzés nem volt még?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti