Fotózás télen I.rész

Esszék
3.333335
Az adott értékelés: nincs Átlag: 3.3 (3 értékelő)

Végre megérkezett az igazi tél, odakinn farkasok üvöltenek, miközben vízszintesen esik a hó. Ilyenkor a legtöbb ember a lakás kellemes melegében, egy pohár forró teával a kezében nézi az ablakon át a hólepelbe burkolózó tájat. A vérbeli fotóst azonban nem riasztja el a hideg idő. A tél egyedülálló lehetőségeket kínál a fényképezésre. A hó, a jég vagy éppen a téli sportok mind-mind kitűnő témák. Nem kell mást tennünk csak kimozdulnunk a szoba melegéből. Ebben a cikkben ahhoz olvashatnak néhány tanácsot, hogy hogyan készüljünk fel a hideg időre, és hogy mire kell odafigyelnünk téli fényképezésnél. Az első részben a hideg okozta problémákról lesz szó, a második részben pedig olyan, a téli képek elkészítése során felmerülő nehézségeket tárgyalunk, mint az expozíció helyes megválasztása, illetve a lehetséges témák áttekintése.

Öltözzünk az időjárásnak megfelelően

Közhely, de igaz, hogy télen hideg van. Ha a szabadba készülünk, akkor gondosan válasszuk meg a ruházatunkat. A lényeg, amit az időjárás jelentések végén is el szoktak mondani, hogy öltözködjünk rétegesen. Télen különösen fontos, hogy szárazok maradjunk, és a réteges öltözködés pontosan ezt segíti elő. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nagy valószínűséggel sokat fogunk egy helyben állni, azaz úgy kell kiválasztanunk az öltözetünket, hogy  ilyenkor is melegen tartson.

A legalsó réteg

Nagyon fontos, talán téli öltözetünk legfontosabb rétege. Télen elengedhetetlen a szárazon tartás, ezért muszáj, hogy a legalsó rétegnek megfelelő ruhaneműt válasszunk. Olyat, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet. Az alsóruházat mindig legyen testre simuló! A legfontosabb azonban az, hogy soha ne viseljünk pamutholmit! A pamut felszívja a vizet és nedvesen elveszíti szigetelőképessége 70 %-át.
 
A középső réteg

Ebben a rétegben vannak a pulóverek, szvetterek, mellények, egyszóval a felsőruházat. Ennek a rétegnek az a feladata, hogy a meleget bent, a hideget pedig kint tartsa. A legjobban mindezt a ruhák közti levegő áramoltatásával lehet megvalósítani, így több réteg vékonyabb pulcsi az ideális viselet. A legnépszerűbb anyagok a gyapjú, a szintetikus (polár) anyag – ez utóbbi gyorsan is szárad. Több réteg viselésével és azok le- illetve fölvételével tudjuk szabályozni a test hőmérsékletét. Egyre azonban figyelni kell: az anyagok keverése tilos. Ha műszálas az alsónemű, akkor a többi rétegnek is annak kell lenni, a gyapjúpulcsi alá pedig gyapjú alsó dukál (már aki elviseli). Érdemes úgy válogatni, hogy egyrészt elég meleg legyen az öltözék, de le is lehessen venni belőle, illetve ne akadályozza a mozgást sem. 2-3 könnyű póló/pulcsi, vagy 1-2 póló/pulcsi és egy softshell lehet a nyerő összeállítás.

Felső réteg

Ez általában egy dzseki/zubbony és egy nadrág, amely megvéd a zord elemektől. Lepergeti a hó, a havas eső, eső nedvességét, blokkolja a szelet, az izzadság viszont kipárolog belőle. A szélállóság fontos, de a vízállóság is számít (ne felejtsük el, hogy a vízálló dzseki általában szélálló is, míg a szélálló dzseki általában nem vízálló.)
 

A réteges öltözködés előnye (a rétegek közötti levegő hőszigetelésén kívül), hogy a ruházat mennyiségét az éppen végzett tevékenységhez tudjuk igazítani. Megszívlelendő tanács, hogy ha télen megyünk lesről fényképezni, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal váltás alsóruházatot. Ha kiértünk a lesre és akár csak egy kicsit is megizzadtunk, akkor mindenképpen cseréljük le az alsó réteget, de előtte jó alaposan töröljük szárazra a bőrünket. A hidegérzetünket jelentős mértékben befolyásolja, hogy a lábunk fázik-e vagy sem. Fontos a jó vízálló lábbeli, és a meleg zokni (vagy zoknik). Mély hóban nem árt a kamásli sem. 

A ruházat beszerzéséhez még egy tipp. Nézzünk körül a sportboltok (pl. Decathlon) vadász részlegén. Minden méretben (még extra nagyban is) találhatunk „télálló” ruházatot.

Kesztyű

Fotózáskor különösen fontos, hogy a kezünket melegen tartsuk és, hiszen a fényképezőgép kezelésére szükségünk van az ujjaink mozgékonyságára. Átlagos hidegben megteszi egy egyszerű szintetikus anyagból készült (polár vagy thinsulate) kesztyű.  A kesztyűbe bújtatatott kézből viszont könnyebben kicsúszik a fényképezőgép. Ha tehetjük, vegyünk speciális fotóskesztyűt (pl. Lowepro Pro Photo Gloves) aminek a tenyérfelületet és az újjak speciális gumis kiképzésű. De ha ez nem fér bele a költségvetésünkbe, akkor ismét csak forduljunk bizalommal a vadászbolthoz.

Extrém hideg (-10 fok alatt) már sokkal gondosabban kell megválasztanunk, hogy mit húzunk a kezünkre. Ilyen hidegben a felszerelésünk fém részeit már nem tanácsos fedetlen kézzel megfognunk, hiszen könnyen előfordulhat, hogy odafagy a bőrünk. Ilyenkor javasol a réteges védelem. Egy vékonyabb alsó kesztyű és rajta a vastag téli kesztyű. Ezzel melegen tarthatjuk a kezünket, és amikor az ujjaink ügyességére van szükség levehetjük a vastag kesztyűt, és a vékony kesztyűben dolgozhatunk a fényképezőgéppel. Nem fogunk odafagyni!

Kézmelegítők

A fentiek ellenére bizony előfordulhat, hogy a kezünk kihűl. Előfordulhatnak olyan szituációk amikor le kell vennünk a kesztyűnket, hogy filmet/kártyát cseréljünk, vagy valamilyen finom beállítást elvégezzünk. Ha egyszer a kezünk kihűlt, akkor nagyon nehéz újra felmelegíteni. A túra-felszerelési üzletekben kapható kézmelegítő párnák ilyen esetekben csodára képesek. Elég a műanyag tasakban lévő kis fémlapocskát elpattintani és máris kellemes meleget árasztanak. Használat után pedig elég néhány percre forrásban lévő vízbe meríteni, hogy a kikristályosodott anyag ismét folyékony legyen. Majd miután kihűlt újra használható.

Elemek és akkumulátorok a hidegben

Az akkumulátorok rosszul tűrik a hideget, ezért mindig tartsuk akkumulátorainkat melegen. A mai fényképezőgépek (különösen a digitálisak) működése totálisan függ az akkumulátortól. A fényképezőgépünk csak addig fog működni a farkasordító hidegben, amíg az akkumulátor működik benne. Az egyes akkumulátor típusok különböző mértékben tűrik a hideget. A leginkább hidegtűrők a Lítium cellák, utánuk következnek a NiCd, majd a NiMH akkumulátorok és sajnos a sor végén kullognak a manapság leginkább használt Li-ion akkumulátorok. Ha az akkumulátor kihűl, úgy viselkedik, mintha lemerül volna. Hideg időben mindig legyen nálunk egy tartalék készlet akkumulátor, amit a belső zsebünkben tartunk melegen. Ha a gépben/vakuban lévő készlet lehűlt és már nem használható, akkor csak kicseréljük a melegen tartott készletre. Ha a lehűlt akkumulátor felmelegszik, akkor ismét használható lesz. Ha pedig az előzőekben említett kézmelegítő mellé tesszük az akkumulátorokat, akkor gyorsíthatunk is a felmelegedésen.

Néhány fényképezőgéphez lehet olyan kiegészítő akkumulátorokat kapni, amelyek külön kábellel csatlakoznak a géphez. Ez lehetővé teszi, hogy az akkumulátorokat a dzsekink alatt tartsuk, melegen, miközben fényképezünk.

Védjük a fényképezőgépünket

Az magától érthető, hogy a fényképezőgépünket lehetőleg tartsuk szárazon. Ha tehetjük, akkor olyan fotós táskát használjunk, aminek van esővédő huzata (pl. LowePro AW sorozat).  Sok fotóst láttam már, aki hideg időben a dzsekije alatt rejtegette a fényképezőgépét és csak arra az időre vette elő, amíg egy-egy képet elkészített. Ezt a megoldás semmiképpen nem javasolt. Ha az akkumulátorokat melegen tartjuk, akkor nincs rá szükség, hogy a gépet is melegen tartsuk. A hideg fényképezőgépről a ráhullott hópelyheket egyszerűen lesöpörhetjük. Ugyanakkor a meleg fényképezőgépre ráolvad a hó. A másik probléma a dzseki alatt melegített géppel a kondenzáció.

A kondenzáció a fotós ellensége

A kondenzáció a levegő nedvességének kicsapódása a levegő hőmérsékleténél hidegebb vagy melegebb felületeken. Ha a hideg fényképezőgépünket meleg helyre visszük (szobába, vagy pl. a dzsekink alá) akkor az azonnal bepárásodik. A pára és az elektronikus eszközök pedig nem igazán szeretik egymást. Ráadásul a kicsapódás meg is fagyhat és ezzel még több kárt okozhat.

A kondenzáció elkerülésének egyetlen módja. Hogy a fényképezőgépünk számára megfelelő időt biztosítsunk akklimatizálódni (lassan felmelegedni).  Erre a legjobb módszer, hogy mielőtt bemegyünk a melegbe a fotós táskánkat, ahogy van, csomagoljuk be egy műanyag szemeteszsákba, és jól zárjuk le, majd hagyjuk 3-4 óráig melegedni. Így a nedvesség a műanyag zsák külsején fog kicsapódni, amíg a belső levegő és a táska tartalma lassan fog felmelegedni a szoba hőmérsékletére.  Semmiképpen se nyissuk ki a táskát, amíg fel nem melegedett. A memóriakártyát vagy filmet még azelőtt vegyük ki, mielőtt bemegyünk a melegbe. Így elkerülhetjük a kísértést, hogy idő előtt nyissuk ki a táskát.

Ha a baj megtörtént, és a pára kicsapódott a fényképezőgépen,  azonnal vegyük ki a memóriakártyát és az akkumulátorokat a gépből, majd hagyjuk a gépet teljesen kiszáradni, akár egy egész napon át. Semmiképpen se menjünk vissza a géppel a hidegbe, mivel a nedvesség belefagyhat a gépbe.

A kondenzáció másik forrása mi magunk vagyunk. Ha rálehelünk a gépünkre az jó eséllyel be fog párásodni. Ne próbáljuk meg a havat lefújni a gépünkről vagy az objektívünk elejéről. Próbájuk meg visszatartani a levegőt, amikor a keresőbe nézünk. A legtöbb fényképezőgép kibír ugyan ennyi nedvességet, de egyrészt kényelmetlen, amikor nem látunk semmit a keresőben, vagy éppen a frontlencsét kell törölgetni. Másrészről nagy hidegben a pára rá is fagyhat a gépre, és ez már komoly problémákat okozhat.

Ha autóból fényképezünk, akkor ha csak lehet tartsuk az autót hidegen. A meleg autó utastere ugyanolyan, mint egy meleg szoba, azaz számíthatunk a hideg fényképezőgépen kicsapódó nedvességre.

          

Állványok

Hidegben a fémből készült állvány minden érintése kellemetlen, még kesztyűn keresztül is. Ennek elejét vehetjük, ha az állványunk lábaira szigetelést teszünk. Lehet készen is venni ilyet, sőt egyes állványok már eleve fel vannak szerelve szigeteléssel. De magunk is könnyedén készíthetünk ilyen szigetelést, pl. a barkácsboltokban kapható fűtéscső szigetelés felhasználásával, amit egyszerűen ragasztó szalaggal erősítsünk az állvány lábához.

Szintén jó megoldás lehet, az autós boltokban kapható tépőzáras kormányvédő. Ennek belső oldala gumi vagy valamilyen csúszásgátló műanyag, és tépőzárral gyorsan rögzíthető az állvány lábára.

A nagy hóban az állvány lába könnyen elsüllyedhet. Ilyenkor használjuk hótalpat amelyeket az állvány lábainak végére erősíthetünk fel.

Figyeljünk, hogy amikor az állványunkat hóban állítjuk fel, hogy soha ne szúrjuk a hóba az állványt teljesen terpesztett lábakkal, mivel a hó tovább feszíti a lábakat. Inkább félig-háromnegyedig nyissuk szét a lábakat és miközben nyomjuk bele a hóba, lassan nyissuk tovább.

Statikus elektromosság

Ez a probléma leginkább a filmes gépek használóit érinti. Ha páratartalom alacsony, akkor sokkal könnyebben töltődnek fel a tárgyak statikus elektromossággal. Hideg időben a páratartalom is alacsony, mivel a hideg levegő nem tud sok nedvességet megtartani. A felgyülemlett statikus elektromosság kis szikrák kíséretében sül ki, és ezek a szikrák nyomot hagyhatnak a filmen. Ennek elkerülésére mindig lassan továbbítsuk a filmet és mellőzzük a sorozatképeket.

LCD/TFT kijelzők

Az LCD/TFT kijelzők is érzékenyek a hidegre, kifakulnak, lassabban működnek. Extrém hidegben előfordulhat, hogy semmit sem fogunk látni a kijelzőn. Szerencsére ez a jelenség csak átmeneti és mikor az kijelző felmelegedett ismét működni fog.

folyt. köv.

Hozzászólások

Fotólabor
2010, december 22 - 14:41
Fotólabor képe

A remek és hasznos cikkhez két megjegyzés:

- a bemutatott speciális Lowepro fotóskesztyűhöz hasonlót akár egy barkácsáruházban is beszerezhetünk (pld.: a kertészeti részen akár zöld színben is), valószínűleg olcsóbban, mint a példában szereplőt, ill.

- a szigeteléssel nem rendelkező állványokhoz pedig kerékpáros boltban is érdemes keresni hosszabb (kormányra való) szivacsbevonatot, ami enyhe vizes-samponos benedvesítés után könnyen felhelyezhető (persze csak ha a lábak ehhez szétszedhetőek.)

Mizger
2010, december 30 - 15:48
Mizger képe

"Ha a baj megtörtént, és a pára kicsapódott a fényképezőgépen,  azonnal vegyük ki a memóriakártyát és az akkumulátorokat a gépből, majd hagyjuk a gépet teljesen kiszáradni, akár egy egész napon át. Semmiképpen se menjünk vissza a géppel a hidegbe, mivel a nedvesség belefagyhat a gépbe."

Csak fölmerült bennem, hogy a gépben belül is vannak hideg felületek, amik nem érintkeznek a meleg levegővel. Egészen addig, amíg ki nem nyitjuk, hogy kivegyük az aksit/kártyát. Illetve maga a kártya és az aksi is onnantól lesz igazán veszélyeztetve, hogy kivettük, vagy nem? Nem célszerűbb ezt a gyors műveletet mégis inkább hidegben elvégezni, aztán az aksit/kártyát becsomagolni, gépet visszazárni és utána visszamenni a melegbe?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti