Könyvajánló: David Präkel:Kompozíció

Könyvismertetők
3
Az adott értékelés: nincs Átlag: 3 (2 értékelő)

A magyar nyelvű fotóskönyvek amúgy sem széles választékában lámpással kell keresni olyan könyvet ami ne azzal kezdené, hogy milyen objektívet és gépet kell vásárolnunk, és mi az az ISO meg a rekesz. A legtöbb könyv a technikára koncentrál, annak is pont arra a részére mi pár éven belül elavul. Éppen ezért üdítő színfolt a fotós könyvek palettáján David Präker Kompozíció című könyve, amely a Scolar kiadó gondozásában jelent meg. A könyv az első része a szerző öt részből álló sorozatának, amelyből az első négy (Kompozíció, Expozíció, Világosítás, Fekete fehér fényképezés) jelent meg eddig magyarul.  (Sajnos a „Capturing Colour” címet viselő ötödik kötet kiadását nem tervezik.)

Ha egy régebbi könyvet kellene keresnem, amelyhez David Präkel könyvét hasonlítani lehet, akkor elsőre Szemerédy Zoltán  Új fotóiskola című könyve jut eszembe, amelyet 1973-ban adtak ki. Úgy fest, azóta nem jelent meg magyar nyelven olyan kiadvány, amely csak a kompozícióval foglalkozna.  Ez a könyv valóban arról szól, ami a címe, a kompozícióról, mindenféle helykitöltő sallangok nélkül. Lépésről lépésre haladva végigvezeti az olvasót az kompozíció elméletén, fogalmain, az alapszabályokon és kitér a szabályok felrúgásának fontosságára is. A szerző minden egyes fogalmat, elvet képekkel magyaráz el, sok esetben részletesen elemezve az illusztrációnak használt képet.  Mindeközben pedig olyan fotográfusok képeit használja illusztrációnak, mint Henri Cartier-Bresson vagy éppen Dorothea Lange.

A könyv egyetlen hibájának talán az róható fel, hogy néhol meglehetősen szűkszavúan ír le egyes fogalmakat. Ennek legfőbb oka valószínűleg az, hogy a szerző ragaszkodik az egy fogalom –egy oldalpár felosztáshoz, ami rendszerezetté teszi a könyvet, azonban behatárolja az egyes témákra szánt terjedelmet. Ettől eltekintve azonban azt kell mondanom, hogy a Kompozíció egy jól megírt, és ami talán még fontosabb, jól lefordított könyv, amelyet nem csak kezdőknek, hanem haladó fotósoknak is nyugodt szívvel javaslok elolvasásra.

Végezetül pedig egy idézet a könyvből :

Bízzunk a fejünkben duruzsoló kis hangban, amely szokatlan megoldásokkal traktál, és tegyük azt amint mond.

(Duane Michals, fotóművész)

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti