Ledes videós/fotós lámpa házilag

Fotobarkács
4
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (2 értékelő)

Az utóbbi időben egy kis kitérőt tettem a videózás irányában. Ez manapság egyre közkedveltebb a fotósok körében, hiszen a legtöbb DSLR géppel már olyan minőségű HD videókat lehet készíteni, amiről pár éve még csak nem is álmodhatott az átlag amatőr. A videózás megköveteli, hogy állandó fényű fényforrásokat használjunk. Azonban a hagyományos izzólámpás megoldások, egyrészről igencsak megpörgetik a villanyórát, másrészről pedig hamar felfűtik a helyiséget. Szerencsére a LED technika már tart ott, hogy bizonyos esetekben kiválthatja a hagyományos videólámpákat. No nem az 1kW vagy nagyobb teljesítményű lámpák kiváltására gondolok (bár ilyenek is vannak már), hanem a kisebb, helyi megvilágításra, derítésre használt fényforrásokéra. Az amatőr kategóriában mostanában kezdenek elterjedni a 96-120-160 ledes, riporterlámpák, amelyek fénye, kombinálva a DSLR nagy érzékenységével és egy fényerős objektívvel már elegendő egy-egy riport elkészítéséhez, derítéshez, effektfényhez.

Kedvenc kínai boltom a DealExtreme is árul ezekből a lámpákból. Az egyik legkeresettebb modell a 160 ledes, kamerára szerelhető lámpa, amely 64 dolláros árával az olcsó kategóriába tartozik. Azonban a lámpát nézegetve arra gondoltam, hogy biztos lehet olcsóbban nagyobbat építeni. Ha a fényerőszabályzást elhagyjuk, akkor igazából csak egy rakás ledre, ellenállásra és valamilyen áramforrásra van szükség.

Egy sokledes lámpa építéséről az ember általában rengeteg lyuk kifúrására és még több forrasztásra asszociál. Lelkiekben már kezdtem felkészülni ezekre a tevékenységekre, amikor szerencsére megakadt a szemem ezen a LED szalagon, ami 300db ledet és a hozzájuk tartozó áramkorlátozó ellenállásokat tartalmazza, mindezt egy praktikus öntapadós szalagra szerelve. A szalag kialakítása olyan, hogy három ledenként (5cm) el lehet vágni, azaz tetszőleges hosszúságú darabokat használhatunk.

A lámpa méretének meghatározásakor a 12 ledes szalag darab méretét vettem alapul, ami 20cm. A teljes szalagból 25 ilyen darabot lehet levágni, amelyeket szorosan egymás alá ragasztottam fel műanyag lapra. (Igazából csak 20 darabot, a maradékokat keresztben ragasztottam fel, hogy ne legyen olyan nagy hézag az egyes ledek között.)

  

A felragasztás előtt minden egyes szalagdarabra ráforrasztottam a bekötéshez szükséges vezetékeket. Amelyeket a műanyag lap hátuljára rögzített kis panelen kötöttem össze. Majd egy kapcsolón és egy kis piros leden keresztül egy aljzathoz kötöttem. A ledeket tartalmazó műanyag lap rögzítését két fenyőléccel oldottam meg, amelyek közé befogtam a lapot és két átmenő csavarral összeszorítottam. A kapcsoló, ledet és az aljzatot egy kis műanyag dobozba rögzítettem, amelyet a rögzítő lécre csavaroztam fel. Az állványra rögzítést egy kis L alakú acéllemez teszi lehetővé, amely szintén a rögzítő lécekhez van csavarozva.

    

A lámpa áramforrása sokféle lehet. Először egy  12V/5Ah riasztó/UPS akkumulátort szemeltem ki, ami bár nem a legkönnyebb, viszont egyszerűen tölthető. Az elkészült lámpa áramfelvétele 1600mA, azaz egy akkumulátorról mintegy három órán keresztül működik.  Ha az ólomakkumulátor helyett valami könnyebben szeretnénk, akkor használhatunk (szintén a dealextreme-től) videokamera vagy fényképezőgép Li-on akkukat. (pl. ezt) Ezekből kettőt kell sorosan kötni, mivel általában 7.4V feszültségűek. A Li-on akkuk rögzítéséhez kiválóan használhatók az 5 dollárért kapható akkutöltők. Ezekből a töltő elektronikát kivéve kitűnő akkufoglalatot kapunk.

      

A 160 Ledes "gyári" videós lámpa fénye

A 300 Ledes barkácsolt lámpa fénye

Egy hátulütőről azonban mindenképpen említést kell tenni. Ez pedig a ledek színhőmérséklete.  A színhőmérséklet méréséhez egy EyeOne Display2 monitor kalibrálót használtam, amely tud környezeti fény színhőmérsékletet is mérni. A tapasztalat az, hogy a színhőmérséklet, amelyet a lámpára vagy a LED szalagra írnak, nem nagyon van köszönőviszonyban a valósággal. A 160 ledes lámpa elvileg 5400K színhőmérsékletű, azonban a fenti módszerrel mérve csak 4500K. A LED szalag „hideg” fehér fénye 6500K helyett pedig inkább 7500K. Fotózásnál ez nem annyira problémás, azonban videózásnál vagy csak ezt (vagy ilyen) lámpákat használunk, vagy pedig megfelelő színkorrekciós szűrővel módosítanunk kell a lámpa színhőmérsékletét.

 Időközben találtam hasonló LED szalagot, de 600db leddel. A következő projekt egy 600 ledes lámpa építése lesz.

  

Hozzászólások

nyersvas
2011, május 8 - 20:14
nyersvas képe

Már egy ideje én is gondolkozok hasonlón, bár nekem kicsit más felhasználásra kellene, kültéren... Esetleg egy kültéri üzemképet tudnál feltölteni róla, vagy küldeni mailcímre? :) Csak szeretném tudni, ott mekkora fényt produkál és mekkora területig használható.

Sefi
2011, május 9 - 07:19
Sefi képe

Megprobálok majd kültéren is csinálni. Pláne, hogy elkészült a 600 ledes változat is. Az viszont talán hasznos lehet, hogy 1M távolságból a lámpa középvonalában 250Lux megvilágítást produkál.

rámiusz
2011, május 11 - 09:03
rámiusz képe

Mi a véleményed magáról a LED szalagról és a LED-ekről és a végeredményről? Elég fényteljesítménnyel rendelkezik ez a 3528-as LED, vagy jobb lenne a nagyobb fényteljesítményű - és jóval drágább - 5050-es?

Az ok amiért kérdezem az, hogy szeretnék építeni egy 3 "reflektor"ból álló tárgyasztal világítást. Leginkább régi újságok folyóiratok és kényes, nehezen fotózható oklevelek megvilágításához használnám. Mivel keret nincs - hozzám és a munkahelyemhez képest a templom egere Dagober bácsi - halogénlámpákra, meg nem szeretnék azokkal fűteni emellett az is kellemetlen lenne, ha leolvadna egy többszázéves oklevélről a viaszpecsét, a cikked alapján elindult a vezérhangya és képbekerült a LED technológia.

Az előzetes tervek alapján én 2db kb. 30x20 cm-es és 1 db 50x20 cm-es fényvetőben gondolkodok. Ezeket egy tápegységről hajtanám de szabályozható fényteljeítménnyel. Az anrodiszlec oldalán találtam manuális és IR dimmereket, utóbbiból az RGB-vel megoldható lenne a három lámpa különálló vezérlése is.

BrookR
2011, május 18 - 13:51
BrookR képe

Szerintem a tárgyasztalhoz jobban jársz, (és kevesebb barkácsolással, olcsóbban ki lehet jönni) Vaterán vásorlt régi vakukkal. 600-1000 Ft között már lehet kapni jót, szinkronzsinórosat. Viszont én sem találtam szinkroncsatlakozót, így, ha a végét lenyisszantod és mondjuk mono jack-et forrasztasz rá, akkor a FotosBarkács egy másik cikkében összerakott szinkronelosztót megépítve szerintem kiválló tárgyvakuid lesznek. :)

akika111
2011, július 6 - 22:43
akika111 képe

Szeretnék érdeklődni, hogy Te milyen áramforrást használsz a lámpához? (220V-os verzió érdekelne, nem az akksi. Hány amperes, wattos)

Írtad, hogy összeraktad a 600DB os lámpát, én most kezdtem hozzá. Sorba kötötted a levágott részeket? Vagy milyen megoldást választottál?

 

Köszi!

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti