Mini időzítő

Fotobarkács
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (2 értékelő)

A Time-lapse vagy más néven idősűrítéses felvételek készítése valahol a fotózás és a filmezés határmezsgyéjén van. Amatőr körülmények között leginkább fényképezőgépet és intervallumidőzítőt használnak az ilyen felvételekhez.  Az intervallumidőzítő vagy más néven programozható időzítő nagyszerű kis eszköz, de sajnos nem éppen olcsó. Még a kínai másolatok is tízezer forint körüli áron szerezhetők be. Ha time-lapse videót szeretnénk készíteni, akkor a drága programozható időzítő helyett használhatjuk a következőkben ismertetett kis eszközt, amelynek eredeti változatát Achim Sack készítette.

A „kütyü” egyetlen dologra képes, tetszőlegesen beállítható időközönként automatikusan exponál a fényképezőgéppel. Persze ilyen eszközt bárki tud készíteni, aki egy kicsit is konyít az elektronikához. Azonban ez a megvalósítás méreteiben és a tápellátás módjában is különleges. Az időzítő elkészítésekor az volt a cél, hogy a lehető legkisebb méretű legyen, és lehetőleg ne kelljen gyakran elemet cserélni benne. A végeredmény pedig egy olyan kis áramkör, amely elfér a 2.5mm-es jack dugó (A Canon consumer gépein használt távkioldó csatlakozó) házában, és a működéséhez szükséges energiát a fényképezőgépből nyeri.

Az áramkör lelke a Microchip által gyártott PIC10F222 mikrovezérlő, ami valóban rászolgált a „mikro” elnevezése. A mérete csupán 1.8x3mm, mégis egy teljes értékű mikrovezérlő: megszakításkezeléssel, 512 szavas FlashROM-mal és 23 byte-nyi RAM-mal.

A fenti kapcsolás már nem is lehetne egyszerűbb. A mai digitális fényképezőgépek távkioldó bemente az esetek legnagyobb részében valamilyen digitális bemenet, amit egy pár kiloohmos ellenálláson keresztül felhúznak pozitív tápfeszültségre, és a távkioldó kapcsolójával a nulla ponthoz (földhöz) zárjuk. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy ha nem terheljük meg nagyon, akkor tápfeszültséget nyerhetünk a távkioldó bementről. A mikrovezérlő áramfelvétele 175uA, ami jóval kisebb, mint a bemenetek terhelhetősége.  Szükségünk van még pár diódára, hogy a nem kívánt átvezetéseket megelőzzük és egy kondenzátorra az exponálás idejének áthidalására.

    

Az áramkör működésének alapfeltétele, hogy a fényképezőgép exponáló gombja összeköttetésben legyen a távkioldó csatlakozó bementével. Ez e legtöbb gép esetében így is van.  Sajnálatos kivétel a Nikon D90, így ezzel a géppel nem használható az eszköz. Működik viszont többek között Canon G11, 300D, 350D, 400D, 450D, 1000D, 7D, Nikon D70s, D100, D200 ill. Pentax K7, K200 gépekkel.

A működtetés meglehetősen egyszerű. Csatlakoztassuk az időzítőt a fényképezőgéphez. Ilyenkor általában egyszer exponálni fog a gép, mivel a kondenzátornak fel kell töltődnie. Ezután nyomjuk meg az exponáló gombot teljesen (azaz exponáljunk), majd a beállítani kívánt idő elteltével ismételjük ezt meg. Innentől kezdve a két expozíció között eltelt idővel azonos időközönként automatikusan készít egy-egy felvételt az időzítő. Ha le akarjuk állítani az időzítőt, akkor nyomjuk le félig az exponáló gombot. Ha az időbeállítás során nyomjuk le félig az exponáló gombot, akkor is alaphelyzetbe áll az időzítő. A két expozíció közötti maximális idő 19 perc lehet.

Az áramkört vagy közvetlenül egy jack dugóba építjük be, vagy ha más típusú csatlakozót használó géphez használjuk, úgy a távkioldó vezetékét kell megszakítanunk.  Legegyszerűbb, ha középen elvágjuk és egy lengő jack aljzat és dugó segítségével toldhatóvá tesszük a távkioldó kábelét. Az áramkör csatlakoztatásakor csak arra kell figyelnünk, hogy a közös pontot (föld) a megfelelő helyre kössük. Az exponáló gomb félig ill. teljesen lenyomott állapotához tartozó vezetékek tetszőleges sorrendben beköthetők. A mikrovezérlő programja úgy lett megírva, hogy felismerje melyik vezeték, melyik bemenetre van kötve.  Fontos, hogy a mikrovezérlőt még a beépítés előtt programozzuk fel, mert utána már nehéz hozzáférni.

        

A nyomtatott áramkör egyoldalas kivitelű, így bármelyik otthon használatos módszerrel könnyen elkészíthető. Az alkatrészek beforrasztásához viszont a hegyes forrasztópáka és a vékony forrasztóón elengedhetetlen és nem árt egy jó nagyító sem. Ha az alkatrészeket beforrasztottuk fontos, hogy alkohollal alaposan mossuk le az panelt, mivel a gyantamaradékok könnyen bizonytalan működést okozhatnak.

          

Az időzítőhöz kapcsolódó fileokat (kapcsolási rajz, nyák-terv, forráskód) a http://fototipp.hu/content/mini-idozito-letoeltesek könyvtárból lehet letölteni

Hozzászólások

dsan
2011, február 2 - 13:51
dsan képe

Jópofa dolog! Az 5DII-nél is használható?

Azért arra vigyázni kell, hogy a zárat igénybe veszi. Egy 2 perces filmhez (24*120) db felvétel kell, ha jól gondolom. 

BrookR
2011, február 21 - 13:34
BrookR képe

A diódáról és a kondenzátorról lehetne többet tudni?

Esetleg egy hely ahol ezeket meg lehet vásárolni?

Sefi
2011, február 21 - 20:21
Sefi képe

Kedves BrookR!

Semmi különös, a kondenzátor egy szimpla tantál SMD kondenzátor. Legalább 22uF kapacitással, 6.3V a legkissebb feszültségű. A dióda két egyszerű schottky dióda közös katóddal. (két különálló diódával is helyettesíthető.) Beszerzésük bármelyik elektronikai szaküzletben, pl. Lomex vagy Soselectronic.

BrookR
2011, február 22 - 13:16
BrookR képe

Nagyon köszönöm!

Ádám

BrookR
2011, február 22 - 17:40
BrookR képe

Kedves Sefi!

Szerinted a mikrovezérlőből a PIC10F202-es típus is megfelelő lenne? Illetve kondenzátorból 22 uF 16V-osat tudtam szerezni. az jó lehet még? (Csak nem szeretném tönkrevágni a gépet)

Előre is köszönöm.

Üdv,

Ádám

 

U.i.: Vagyis a 202-est bonyolultabb lenne beszerezni, a 206-ost egyszerűbb.

Sefi
2011, február 22 - 22:22
Sefi képe

Kedves Ádám!

A 202 memóriája túl kicsi. Csak a 222-ben fér el a program. Chipcad.hu vagy hu.farnell.com-nál éppen van. A kondenzátor feszültsége nem számít, az csak a max. fesz. amit kibír. Egyébként ha nem vagy járatos a forrasztásban akkor inkább PDIP tokozásban vedd meg a processzort.

Üdv,

    Sefi

BrookR
2011, február 24 - 11:34
BrookR képe

Huh, ez kezd bonyolódni. Azt hittem, csak összeforrasztom és működik. Hogyan tudok bele programot feltölteni?

A forrasztást megoldom, a lényeg tényleg a mikro méret lenne... :)

Sefi
2011, február 24 - 12:01
Sefi képe

Programozóval :) A legegyszerűbb megoldás a PicKit2 (szintén chipcad). Plusz kell egy foglalat, vagy vezetékeket forrasztassz a PIC-re a programozás idejére.... hártány, hogy a programozó 7600Ft+fa.

BrookR
2011, február 24 - 12:59
BrookR képe

:( Az nem jó. Anélkül gondolom nem is működik.

pufin
2011, május 13 - 07:00
pufin képe

Tisztelt Sefi!

Szeretnék kettő darab ilyen időzítőt.

Milyen formában tudom veled fölvenni a kapcsolatot?

Üdvözlettel vfrpufin

BrookR
2011, május 31 - 12:03
BrookR képe

Sikerült megforrasztanom egy ilyet, de sajnos nem működik. :((

amikor először csatlakoztattam exponált egyet, de utána (talán hiba), félig nyomogattam az expo gombot, viszont később a teljes exponálásnál, majd azt követően mégegyel sem sikerült "elindítani" a felvételeket. Ezek szerint csak a csatlakoztatáskor lehet indítani a felvételeket? Illetve másik kérdésem lenne, hogy ugyebár, ha exponálok, akkor mindenképpen ha töredék időre is, de félig le lesz nyomva a gomb (akár milyen gyorsan nyomom) tehát ez megfelel a leállításnak?

Utána volt olyan, hogy gép kikapcs, bekapcs, catlakoztattam az eszközt, de nem exponált a gép...

Mi lehet a baj?

Üdv,

Ádám

BrookR
2011, május 31 - 12:07
BrookR képe

Elfelejtettem Canon 550D-m van.

BrookR
2011, május 31 - 23:21
BrookR képe

Sikerült!! :))

Két lábon kellett megigazítani a forrasztást. Működik! :))

Köszönöm a segítséget.

pufin
2011, június 26 - 17:36
pufin képe

nem tervezi valaki, hogy készít ilyen kütyüt? én nem értek hozzá, de beszállnék.

üdv Pufin

kukucs
2011, december 26 - 18:04
kukucs képe

Sziasztok.

Megépítettem én is a kapcsolást.

Nekem a tapasztalataim azok, hogy amikor megcsináltam olyan volt mint a mesében "hol jó, hol nem", önnáló életett élt.

Ha az PIC 5-ös és a 6-os lába közé beraktam egy 47K ellenállást tökéletesen működött, és azóta is működik.

Köszönöm a cikk szerzőjének a remek kapcsolást.

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti