Jan
08

Végső vakukioldó: fejlemények

0
Az adott értékelés: nincs


Idén márciusban lesz két éve, hogy először hírt adtam a készülő vaku távkioldó rendszerről, amit akkor a „végső vakukioldó” névvel illettem. Nos, azóta sok víz lefolyt a Dunán, és nagy csend ölelte a projektet. A csend azonban nem azt jelenti, hogy nem történt semmi. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de folyt a munka a kioldón. A lassú haladásnak, egyrészről a rendelkezésre álló szabadidő, másrészről a tapasztalatlanságomból eredő lassú problémamegoldás is oka volt. Az elmúlt csaknem két évben megtanultam nyomtatott áramköri lapot tervezni, készíteni, mikrovezérlőt programozni, valamint sok más olyan dolgot, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen „kütyü” elkészítéséhez szükségesek.

A projekt lassan az első béta teszthez közeledik, így most megtörve a csendet megmutatom, hogy eddig mi is történt. A következő hetekben, hónapokban pedig folyamatosan nyomon lehet majd követni a fejlesztést itt a Fototipp blogban.

Azt, hogy a fejlesztés valóban folyt, talán ez a kép bizonyítja a legjobban. Ezek a fejlesztés során elkészült prototípusok, fejlesztő kártyák és sikertelen próbálkozások.

A fejlesztés elején meghozott döntések közül talán csak az LCD kijelző maradt meg, de az is csak azért mert jó alaposan betáraztam belőle. Megváltozott a mikrovezérlő, mivel sokkal több portra, és memóriára lett szükség, mint azt eredetileg gondoltam. A rádió modult is le kellett cserélni, mivel a 2.4Ghz-es sáv annyira zajosnak bizonyult, hogy nem lehetett megbízhatóan nagyobb távolságra, kis teljesítménnyel jelet továbbítni. Vissza kellett térnem a 868Mhz-es sávhoz.

    

Ez volt az első fejlesztői kártya, amin a programozást elkezdtem.

A kültéri tesztekhez kellett egy dobozolt verzió is, azonban ez még túl nagy volt ahhoz, hogy a fényképezőgép tetejére lehessen rögzíteni.

       

Az intelligens vevőegységek első prototípusai.

          

A vevőegység gyártásba adás előtti, ellenőrző prototípusai, még házi készítésű nyomtatott áramköri lapon.

A központi egység béta tesztre kész hardvere.

Képernyőképek a vakuteljesítmény vezérlésről.

Végezetül pedig a legfrissebb fejlemény, a vevőegységek első, hatvan darabos sorozatának tegnap megérkezett nyomtatott áramköri lapjai.

A következő lépés a vevőegységek beültetése és a firmware béta tesztre alkalmas állapotba hozása.

Folyt.köv.

  

Hozzászólások

ladislav
2011, január 8 - 05:26
ladislav képe

Éljen, éljen! Én már szinte lemondtam róla, de most újra nagyon várom.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti