8 hülye tanács kezdő épületfotósoknak

Esszék
4.666665
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.7 (3 értékelő)

Dr. Akula barátunk újabb szösszenetében ezúttal az épületfényképezésre vetemedőket látja el jótanácsokkal.

1. ÿllványozd fel magad, hogy átérezd, milyen épületnek lenni!
Mivel állványozza fel magát egy fotós? Hát természetesen fotóállvánnyal! Ha tudod, hogy épületet fogsz fotózni, és van állványod, akkor feltétlen vidd magaddal. Nappali épületfotóknál nem valószínű, hogy hosszabb expozíciós időre lesz szükség, az állvány nem ezért kell, hanem azért hogy pontosan be tudd állítani a gépet vízszintesre, pont középen legyen az épület, de legalábbis ott, ahova te akarod helyezni. Aki még nem csinálta, nem is gondolná, hogy milyen sokfelé kell figyelni egy épületfotónál, aztán csak otthon a képernyő előtt jön rá, hogy a fene egye meg, már megint forgatni és vágni kell, vagy ami még rosszabb, arra kénytelen rádöbbenni, hogy amíg a toronyra figyelt, a jobb sarok kicsúszott a képből.

2. Helyezd az épületet egy szép nagy tér közepére!
Erre azért van szükség, mert szép torzításmentes felvételt csak messziről kb 80-100 mm-es optikával lehet készíteni. Ha az épület túl nehéz és nem bírod átemelni a körülötte épült házakon, akkor sem kell kétségbe esni, szükségmegoldásként egy nagyobb látószögű optika is megteszi. Legtöbb esetben a 28 mm-es optika, vagy az ezt helyettesítő előtétlencse segítségével a szűkebb helyen lévő épület is befogható. Minél nagyobb a látószög, annál nagyobb a torzítás is, ezért ha zoomunk van, ne legyünk lusták hátramenni ameddig csak lehet, és a lehető legnagyobb fókusztávolsággal fotózzunk.

3. Fordítsd az épületet a nap felé!
Persze ha nem a kacsalábon forgó kastélyt fényképezed, akkor gáz van, mert meg kell várnod, amíg a nap a megfelelő állásba kerül. Ha nem akarsz sokat várakozni, akkor egy térkép iránytű (szokásos túlélő-felszerelés) segítségével előre is megsaccolhatod, hogy mikor süt rá a nap. Persze borús időben is lehet fényképezni, északi homlokzatoknál (ezek azok az épületek, ahol egész nap hiába vártál arra, hogy szembe süsse a nap) inkább ezt ajánlom, mert az épületeknél az ellenfény a legtöbb esetben nem az igazi.

4. Helyezz az épület mögé néhány apró fehér felhőt!
Ha a helyszínen veszzük csak észre, hogy otthon elfelejtettük a felhőket, akkor bizony jobb, ha megvárjuk a megfelelő időjárást. Az elvetemültebbek otthon számítógéppel is rákopizhatnak az égre pár felhőt, de ez szerintem legalább annyira sportszerűtlen, mint ülő fácánra lőni, vagy kézigránáttal halat fogni. Az épületek szokásos háttere az ég, ami homogén kéken vagy homogén szürkén is egyaránt dögunalom. Amivel fel szokták dobni az épületfotókat az a polárszűrővel fotózott fehér pamacsos kék ég. A polárszűrőt úgy kell forgatni, hogy maximális legyen a felhők kontrasztja. A polárszűrő levesz két rekeszt az objektív fényerejéből, de ez nem baj, úgyis állványról fotózunk.

5. Zárd le a teret az autók és a gyalogosok elől!
A rendőrség csekély díjazás ellenében készséggel lezárja neked a város kevésbé forgalmas helyeit, de inkább hazudd azt, hogy filmet akarsz forgatni, mert ha elpöttyinted, hogy csak egy fotóról lenne szó, még képesek és hülyének néznek. Ha már megint köröznek és emiatt nem szívesen mész a rendőrségre, akkor a tanácsom a következő: az állvány úgyis veled van, készíts azonos paraméterekkel több fotót, többféle gyalogos és autós variációval. Ezekből a felvételekből otthon számítógéppel össze lehet vágni az üres előteret. A lényeg, hogy ne csak a gép paraméterei, hanem a világítás is egyforma legyen. Ha közben beborul vagy kiderül, akkor már lőttek a trükknek. A nap állása is folyamatosan változik, ha fél órát vársz, akkor az árnyékok szögeltérése már észrevehető lehet a javításnál.

6. Emelkedj fel legalább az épület félmagasságába!
Lefogadom persze, hogy nincs antigravitációs gördeszkád! Pedig az alulról fotózott épület olyan, mint a guggolva fotózott portré, a por eltávolítása után - vagyis tré. (Úgyis mondhatni, hogy a vonalak felfelé perspektivikusan összetartanak.) Ha be mersz pofátlankodni egy szemben lévő épület valamelyik ablakába, akkor egy percig se habozz, de ha ehhez nyuszi vagy, illetve nincsen szemben épület, akkor se add fel, az utómunka most is elérhető szükségmegoldás. Ilyen pl. a perspektíva opcióval alkalmazott "crop" parancs.

7. Renováld az épületet!
Már talán az eddigiekből is kiderült, hogy az épületfotók igénylik a legtöbb számítógépes utómunkát. Ha már úgyis boncasztalon van a kép, meg lehet próbálni a belógó villanyvezetékek eltávolítását, a hulló vakolat és egyéb épülethibák kijavítását is. Szimmetrikus épületnél még a tükrözéssel történő javítás is szóba jöhet, ez azonban csak árnyékmentes, vagy pontosan szemből sütő napnál készült fotónál ajánlom. A nap minden nap csak egyszer 1-2 percig süt pontosan szemből, ha az épület tájolása megengedi. Ezt az időt kell kihasználni. Ha éppen akkor jön egy felhő, az pech.

8. Gondolkodj el azon, hogy miért ugyanolyan a fotód, mind azé az ezer másik marháé, aki ezeket a hülye tanácsokat betartotta!
Bizony a te kedvenc épületed egy büdös szajha, aki mindenkinek hagyja magát fényképezni, sőt, ha turisták által felkapott nevezetesség, akkor naponta akár több száz felvétel is készülhet róla. Te ne haragudj a fotózó turistákra, inkább próbáld ellesni, hogy mi az, amit NEM csinálnak. Nálam a minőségi skála egyik végpontja a véletlenszerűen elkattintott turista-épületfotó előtérben egy lencsébe bambán vigyorgó útitárssal, a másik végpont pedig a geometriailag tökéletes (műszaki) épületfotó, amely viszont speciális és méregdrága felszerelést igényel. Ez utóbbi technikai színvonalat még igényes amatőr cuccal és zseniális számítógépes utómunkával sincs esélyed elérni, ezért a célod ne a műszaki tökéletesség, hanem az egyéni és művészi felvétel legyen.

Három, a szokásosnál is hülyébb póttanács addig is, amíg rájössz, hogyan készíthetsz egyéni és művészi épületfotót
1. Vigyél magaddal egy aktmodellt, és hirtelen állítsd az épület elé valamilyen kitekert pózban!
2. Világíttasd ki úgy az ablakokat, hogy a világos ablakok a nicknevedet adják, tűzfal esetén ugyanez graffityval!
3. Fotózás után robbantsd fel az épületet! Az utolsó felvételeknek mindig nagy a keletje, és így legalább biztos lehetsz, hogy fotódat senki sem fogja utánozni epuletfotozas

Hozzászólások

Gavia Immer
2007, július 31 - 10:06
Gavia Immer képe
Nem csak kezdő épületfotós, hanem eleve kezdő SLR fotós vagyok, de hiányolom a tanácsok közül azt a lehetőséget, hogy az épületet teleobjektívvel (akár 150-200mm) fotózzuk, és utólag illesszük össze az elkészült 2-4-8...stb képet. Persze ez nagyon sok utómunkát kíván, és a perspektívába is bele kell majd nyúlni (ha sajnáljuk az időt egy magasabb épületnél arra, hogy a különböző részeket, különböző magasságból fotózzuk - előny persze ha van szemben másik épület), de úgy gondolom hogy ha valaki az épületfotót már nem az általad említett turista szinten fogja fel, és készíti, akkor midnen időt megér.
PrakticaB
2007, augusztus 1 - 04:21
PrakticaB képe
Szerintem ez ugyancsak jó kiskáté az épületfotózás kezdeti időszakára. számomra különösen feldobja a hangulatát, hogy időnként humoros, fanyar stílusba csap át.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti