Repülőgép fényképezés Ferihegyen

Helyszínek/Útleírások
3.8
Az adott értékelés: nincs Átlag: 3.8 (5 értékelő)

Ha egy repülőgépet látunk elhúzni a magasban, általában megfordul a fejünkben a gondolat, hogy de jó is lenne lefényképezni, de általában a gép magasan van és nincs akkora teleobjektívünk amivel képet tudnánk készíteni róla. A megoldás kézenfekvő, menjünk el a repülőtérre ahol a gépek közel "jönnek" hozzánk és le tudjuk őket fényképezni.

 

Touchdown
EOS300D / 100-400/4.5-5.6L@400mm  / F8.0  / 1/1000sec / ISO400

Ezzel egy pár gond azért akad. Nem engednek igazán közel és általában csak álló gépeket láthatunk, a fel és leszállás az utas várótól és a kilátó terasztól jelentős távolságban zajlik Igazán jó képeket mondjuk a kifutó valamelyik végén állva készíthetünk egy éppen fel vagy leszálló gépről. A feladat adott, keressük meg azt a kifutópályához legközelebb eső pontot ahonnan nem zavarnak minket el a biztonsági szolgálat emberei.

A Ferihegyi repülőtér 2. termináljához tartozó kifutó közvetlen szomszédságában van is egy ilyen hely. A index fotós fórumán felmerült ötlet alapján Laci kollegámmal meglátogattunk ezt a helyet. ÿme a tapasztalatok és a képek

Előző nap egy kis felderítést végeztem, körbeautóztam a repülőteret, különböző minőségű földutakon. A Budapest atlasz viszonylag pontosnak bizonyult, ez alapján egyetlen olyan helyet találtam ahol a 2. kifutópályára gyakorlatilag merőlegesen a kerítéshez teljesen közel lehet menni, és a domborzati adottságok miatt át is lehet látni felette. A hely legegyszerűbben a gyorsforgalmi útról, Vecsésen keresztül közelíthető meg. A 4-es úton elhagyva Vecsést az első kereszteződésben Ecser felé kell lefordulnunk (balra) majd a harmadik földútra kell szintén balra lefordulnunk. Ez a földút egyenesen a repülőtér kerítéséig visz. (lásd a térképet).

A kerítés meglehetősen magas (kb. 2 méter) azonban a kerítés előtti kis patak külső partján jó néhány kisebb dombocska van, amire felállíthatjuk az állványunkat. Ha átlábalunk a patak betonmedrén, felállhatunk a vízbeeresztő nyílás beton tetejére is, azonban itt már nincs elég hely az állványhoz, kézből kell fényképeznünk.

A kifutópálya vége kb. 100 méterre van a kerítéstől igazán jó képeket a leszálló gépekről legalább 300mm-es objektívvel kapunk. Ha a szélirány kedvező akkor pontosan a fejünk felett fognak a gépek leszállni, és szép képeket készíthetünk a touchdown gumifüstjéről. Ha a leszálló gépekről még a földet érés előtt szeretnénk jó képeket készíteni. a kifutópálya középvonalától úgy 50 méternyire oldalra érdemes elhelyezkednünk. Itt már egy 200-as objektívvel is szép közeliket kaphatunk.

Azt, hogy a gépek merről szállnak fel és le, a szélirány függvényében a torony dönti el, ezt és még számos időjárással és kifutókkal kapcsolatos információt folyamatosan sugározzák a 124.65Mhz-es AM frekvencián (angolul). A gépek és a torony közötti kommunikációt pedig a 118.1 Mhz-en hallhatjuk amennyiben ezeknek a frekvenciáknak a vételére alkalmas rádióvevőt viszünk magunkkal.

Az időpont választáshoz segítséget nyújt a teletexten található menetrend.(www.teletext.hu) Ez alapján válasszuk ki a legtöbb gépet ígérő időszakot. Különösen szép képeket készíthetünk a reggeli órákban, a felkelő nap fényénél.

Az expozíciós idő megválasztásánál a fényképezendő gép meghajtását is vegyük figyelembe. Sugárhajtású gépek esetén minél kisebb záridőt választunk annál jobb. A reggeli fényben ISO400-al F8-as rekesszel 1/1600-adot is lehet fényképezni. Azonban az ilyen rövid záridő propelleres gépek esetében előnytelen, mert "megfagyasztja" a propellereket a képen. 1/600 vagy 1/400 az a záridő amikor a propellerek már szépen elmosódottak, de még nem tűnnek el. (Ilyenkor azonban már arra is kell vigyáznunk, hogy ne rázzuk be a teleobjektívet, IS vagy állvány használata erősen javasolt)

Mindenkinek kellemes repülőgép fényképezést !

Hozzászólások

Tillu
2005, április 25 - 08:20
Tillu képe

Gyerekek!

Kis családommal kint voltunk a hétvégén (én pénteken is..) és ajánlom mindenkinek, akár piknikezni is lehet. (vittünk pokrócot, szívtuk a friss kerozindús levegőt, mi kell még...) Valóban elkél a 300-as tele, nekem egy 70-200/f4L --el (20D-n) sikerült egész szép képeket készítenem. Érdemes a leszálló széllel számolni, felszállás esetén túl korán elemelkednek a gépek, így már elég magasan vannak, amikor a fejünk felett elhúznak. Gyerek legeltetés közben rájöttünk, hogy nemcsak a kifutópálya végénél, hanem a jobb oldalon is el lehet menni a kifutópálya azon részéig, ahol le és felszállnak a gépek, így jobb közelieket lehet tenni.

Tillu
2005, július 4 - 07:41
Tillu képe

No, egy kis "aptudét"

Vasárnap délután újra kint voltam, most onnan épp felszáltak a gépek, így a kifutópálya jobb oldalán továbbmentem, és sikerült olyan helyet találna, ahnnan épp elemelkedtek a gépek, így sikreült egy-két pöpec képet csinálnom. A délutánnal egy kicsit vigyázni kell, mert majd' szembe süt a nap, ez néha zavaró...

Ja, és sikerült egy termrtes nyulat is lekapnom...

R6gufi
2005, október 28 - 10:18
R6gufi képe
Ha van wap képes mobil, akkor itt a következő URL-en valós időben lehet nézni az indulások és érkezések idejét: http://wapfids.icell.hu/malev/menetrend.cgi#c gufi
balajtk
2008, március 3 - 08:19
balajtk képe

Két hete voltam kinnt az ajánlott helyen, remek időben remek fényképek készültek. Ott kaptam a tippet, hogy az 1. kifutóhoz hol lehet a legközelebb menni. A Gyömrői útról nyílik a Csévéző utca, annak legvégén kell jobbra egy földútra kanyarodni. Egy 200-300-as objektívvel remek képek készíthetők a Ferihegy 1. terminálon álló, valamint az 1. kifutón felszálló gépekről. Fontos az időzítés, lehetőleg reggeli vagy délelőtti időpontot válasszunk, különben a délután szembe sütő nap használhatatlanná teszi a képeinket.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti