Homokdűnék

A hónap képe
2010, október
Homokdűnék

Idén nyáron egy amerikai kiküldetést pár nappal megtoldva a Death Valley-ban fotóztam. A felkeresendő helyek részletesen megtervezett listáján előkelő helyet foglalt el a Mesquite Flat Dunes, amely a Death Valley egyik legkönnyebben megközelíthető homokdűne csoportja. A könnyen megközelíthető azt is jelenti, hogy forgalmas, azaz nem igazán számíthatunk igazi „szűz” homokdűnékre. A turisták lábnyomai gyakorlatilag mindent elborítanak. Ez a fenti képen is jól látható. Viszont a turistáknak köszönhető, hogy az egyébként méretarányukat elvesztő homokdűnék a felfelé baktató magányos alaktól rögtön kiterjedést kapnak.

Homokot fényképezni nem egyszerű, pláne akkor, ha nem hajnalban vagy napnyugtakor próbálkozunk. Az alábbi képen jól látható, hogy a homok színe jellegtelen. Persze lehetne játszani az utómunkával, de a köztudatban élő „sárga” homok színt elég nehéz lenne elérni.

A megoldás egy speciális, direkt ilyen helyzetekre kitalált szűrő. Az ún. kék-sárga (vagy kék-arany) polárszűrő. A szűrő hatását legegyszerűbben úgy lehetne összefoglalni, hogy az eget kékebbé a földet pedig melegebb színűvé varázsolja. Persze a hatás ennél jóval összetettebb és sokoldalúbb.

Ez a a fenti kép kék-sárga polárszűrővel készült változata, jól látható hogyan befolyásolja a képet a szűrő.

Ezután már csak egy kis vágás és pár apró módosítás a kép beállításain és készen is vagyunk.

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti