Szafari : Kenya

Helyszínek/Útleírások
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (5 értékelő)

Miért pont Kenya? - Fotósparadicsom diszkont áron. Az emberiség bölcsője, ahol olyan vizuális élmények várnak, amik ………… (leírhatatlanok). Arról már nem is beszélve, hogy egy afrikai utazást követően az ember átértékeli az életét.

Ez az írás leginkább azoknak szól, akiket érdekel a kontinens, és turistaként tudják/akarják megközelíteni azt.

Az első – nem egyszerű – feladatunk eldönteni, hogy melyik országba, vagy régióba szeretnénk utazni. Ennek többnyire a rendelkezésre álló idő és pénz szab határt (Ki hinné?). Túllépve ezen a kérdéseken nem árt felmérni, hogy a célunk mennyire turistabarát, illetve, hogy mi mit vagyunk képesek vállalni az élményekért cserébe. Figyelembe véve a fenti tényezőket és számos pozitív élménybeszámolót Kenyára esett a választás.


Canon 70-200 @ 200 ISO 200 F4.

Felszerelés

A felszerelés összetétele több szempontból is kardinális kérdés. Az utastérbe felvihető kézipoggyász tömege egyes osztályokon a 3kg-ot sem haladhatja meg. Egy-egy megtermett teleobjektív önmagában is eléri, vagy akár meg is haladja ezt a tömeget és az ilyesmit nem szívesen utaztatja az ember a csomagtérben. Marad tehát a felár, a magasabb osztály, vagy az átgondolt szelektálás.

Az általam összeállított felszerelés (Itt természetesen financiális okok is közrejátszottak):

Canon 350D helyett kölcsön 300D
(Sajnos a 49 napos szervizperiódus keresztezte az utazás idejét. Szerencsére az állatkerti bemelegítés során krepált be és nem élesben.)

Sigma 18-50 2.8
Többnyire tájképekhez, piacokon és városban jött jól.

Canon 70-200L 4.0
90%-ban őt használtam. (Mombassában rejtélyes módon beleköltözött egy hangya. Nem akartam elhinni, de bent rohangált a „távolságjelző plexi” alatt.

polárszűrő, távkioldó, memóriakártyák (2GB)
monopod és tripod


Canon 70-200 @ 70 ISO 100 F6.3

Fontos szempontok

Por

Készüljünk fel rá lelkileg, hogy hazatértünkkor lesz mit kisöpörni a géptestből. Ha lehet olyan objektíveket, gépet válasszunk, ami nem szívja meg magát porral. A 70-200-nál „szabadfüllel” is jól hallható, hogy meglehetősen megszívta magát.

Gyújtótávolság

Szinte minden esetben testközelből csodálhatjuk meg az állatokat ezért ha nagyra növünk, akkor is inkább zoomot válasszunk, vagy 2-300-as fixet, hiszen nem mi cserkésszük be a témát, hanem tálcán teszik elénk.

Tárhely

Digitális technikával dolgozó fotósoknak a felbontás függvényében 3-5 GB, de van, aki még ennyivel sem fogja beérni. A rendelkezésre álló kis tárterület miatt esténként szelektálnom kellett, ami egy LCD segítségével nem az a biztos módszer. Ha csak 5-10 képnyi hely van a kártyán és tiszta a levegő, azonnal cseréljünk újra. Bosszantó, ha egy jó téma mellett „CARD IS FULL” felirattal találkozunk.

Akku

A napi fogyasztás két-háromszorosát vigyük magunkkal, nem lehet tudni, hogy a lodge-okban mikor van lehetőségünk újratölteni.


Canon 70-200 @ 200 ISO 400 F4.0


Nagyon tele

Sokan beleesnek abba a „hibába”, hogy hisznek a fotós beszámolóknak, és 5-600mm-ben gondolkodnak. Ezzel alapvetően nem is lehet vitatkozni amennyiben fotós-szafarin veszünk részt, és/vagy rendelkezésünkre áll legalább két fényképezőgép. A csereberével ugyanis sokat veszíthetünk. Egyrészt lemaradhatunk a legjobb pillanatokról, másrészt a szavanna porát könnyen viszontláthatjuk a géptestben/CCD-n.

Mielőtt útra keltünk volna egy beszámolóból azt hámoztam ki, hogy 300mm alatt nem is érdemes komolyabb elvárásokat támasztani. Ezt megfordítanám. Az esetek többségében sofőrbarátainkat arról kell lebeszélni, hogy ráálljanak szerencsétlen állatok sarkára a Land Roverekkel. Ők szórakoztatnak, és azt hiszik akkor lesz jó nekünk halandóknak, ha megnyalhatjuk az elefánt ormányát.


Canon 70-200 @ 200 ISO 100 F4.0

Időhúzás

Ha van rá mód az esős évszakot követő időszakra időzítsük a kiruccanásunkat, hiszen ekkor még zöld a táj és az állatok is helyben vannak, később sokan közülük elvándorolnak, hazatérnek (a Serengeti Nemzeti Parkba). Az időjárás keresztülhúzhatja számításainkat. Orrszarvút például pont az eső miatt nem sikerült lencsevégre kapnom. Összesen egy hetet töltöttünk szafarin, három nemzeti parkban. Elegendőnek bizonyult. Nem kell attól tartani, hogy kevés lesz egy 5-7 napos vadles. Ha a három nemzeti park (Tsavo, Kilimanjaro-Kimana, Masai Mara) közül ki kellene emelni egyet, az a Masai Mara lenne. Itt éreztem igazán a tömény Afrikát.

Fogadjuk el a kísérőink felajánlását, ha falujukba invitálnak minket. Ezek többnyire skanzen jellegűek, mégis szép portrékat, életképeket készíthetünk. Tartsuk tiszteletben, hogy a bennszülöttek vallási, vagy más okból nem szeretik, ha direkt felvételeket készítünk róluk.


Sigma 18-50 @ 18 ISO 400 F11

Élet a zebrákon túl

Rengeteg fotóznivalót találhatunk, ha kikukkantunk a szálloda kerítésén túlra. A szervezett utak, kirándulások általában túlságosan kötöttek és rohanósak egy fotós számára.

Ugorjunk fejest a helybeli piacok, falvak, városok életébe. Nem árt vigyázni a showman-ekkel. Kedvesek, közlékenyek, néha viszont a kíséretért elég borsos árat kell fizetnünk. Legyünk határozottak abban, hogy egyedül is boldogulunk, ez néha nagyon, nagyon nehéz. Ha tehetjük érdemes többedmagunkkal nekivágni a fakultatív városnézésnek.


Sigma 18-50 @ 30 ISO 400 F 4.5

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti