VillámKioldó v2

Fotobarkács
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (4 értékelő)

A villámkioldó ismét kapható, ezúttal azonban csak kit formájában. A kit tartalmazza a nyomtatott áramköri lapot, az OPT101 érzékelőt, a felprogramozott mikrokontrollert és minden más az eszköz megépítéséhez szükséges alkatrészt. Akik nem akarnak a forrasztással és élesztéssel bajlódni, azok számára kész szerelt és élesztett áramkör is elérhető, ezt már csak dobozolni kell.

A kit ára 14.000 Ft + postaköltség, a szerelt változat 18.000 Ft + postaköltség. Érdeklődni a kapcsolat oldalon található űrlapon keresztül lehet, a tárgynál a Villámkapcsoló-t kell kiválasztani.

A viharszezon közeledtével időszerűvé vált, hogy a villámfényképezéshez használt automatikus kioldó, kapjon egy alapos ráncfelvarrást. Az első változat amely tisztán analóg elemekből épült fel, jól működött, de használata kényelmetlen volt és az érzékenysége is kívánnivalókat hagyott maga után. Nekiláttam tehát a második verzió elkészítéséhez, amely az az áramkör teljes újratervezését eredményezte.

A tervezési szempontok a következők voltak :

  • Nagy, és szabályozható érzékenység. Más érzékenységre van szükség éjszaka és másra nappal.
  • A fénymérő előfeszítés automatizálása.
  • Az expozíció után várakozás a kép kártyára írásának idejére (kikapcsolt fényméréssel).
  • Egyetlen 9v-os elemről működjön
  • Kevés alkatrész és a későbbiekben módosítható működési módok.

A legsarkalatosabb pont az érzékelő és a hozzá kapcsolódó erősítő volt. Sok-sok böngészés és olvasgatás után megakadt a szemem az egyik weboldalon egy elejtett mondaton, miszerint az OPT101 nevű áramkör kitűnően alkalmas fénycsapda érzékelőként, és beépített transzimpedenciális erősítő fokozata is van. Az adatlap elolvasása után egyértelművé vált, hogy ezt az IC tökéletes a feladatra. Infra felöli tartományban nagy az érzékenysége és ez az érzékenység egy R tag segítségével tág határok között változtatható.

Az automatizálási funkciókat a legegyszerűbben programozható mikrovezérlővel lehetett megoldani. Mivel a választott (ez volt itthon) PIC16F628 kontrollernek van beépített komparátora is, így az is ésszerűnek látszott, hogy ezt a feladatot is rábízzam. Az egyetlen elem amely megmaradt az előző változatból, az a felüláteresztő szűrő, amely a relatíve lassú fényváltozások által generált jeleket szűri ki. A fényképezőgép vezérlésének galvanikus leválasztását az előző változatban is használt reed relék végzik, mivel azonban most már a mérést (félig lenyomott expógomb) is vezéreljük, így ebből kettőre van szükség.

A működés

A villámkapcsoló két üzemmóddal rendelkezik. Az első üzemmód az érzékenység beállítására szolgál a második üzemmód a tulajdonképpeni villám érzékelés és a fényképezőgép kioldása.

Bekapcsolás után az alap üzemmód az érzékenység beállítása, ennek az üzemmódnak a kezdetét a jobb oldali két led felváltva villogása jelzi, úgy hogy a felfelé mutató nyíllal jelült led rövidebb ideig a lefelé mutató nyíllal jelült pedig hosszabb ideig világít. A villogás megszűnte után a beállítási üzemmód aktív. Ebben az üzemmódban az érzékelő érzékenységét tudjuk beállítani a potméterrel. A felfelé mutató nyíllal jelzett led azt mutatja ha az érzékenység túl magas, ilyenkor a potmétert az N (nappali) irányba forgassuk. Egészen addig amíg a lefelé mutató nyíllal jelzett led ki nem gyullad. Ha ez a led világít az azt mutatja hogy az érzékenység túl alacsony, illetve nincs elég fény. Ilyenkor az É (éjszaka) irányba tekerjük a potmétert. Ha az É végállásban is a lefelé mutató nyíllal jelzett led világít akkor nagyon kevés fény van, és a villámkapcsoló maximális érzékenységű üzemmódban tud dolgozni. Nappal a pontos beállítás azon a határon van ahol a felfelé mutató nyíllal jelzett led éppen kigyullad.

Az érzékenység beállítása után a START gomb lenyomásával aktiválhatjuk a villámkapcsolót. Ilyenkor az A jelű (ugyanaz mint a lefelé mutató nyíllal jelölt) led kigyullad és vele egy időben az M (metering) jelű led is világítani kezd, jelezve, hogy a kapcsoló aktiválta a fényképezőgép fénymérését. (félig lenyomott expógomb). Ha ilyenkor villámot érzékel a kapcsoló, akkor elsüti a hozzá kapcsolt fényképezőgépet (a T jelű led felvillan az elsütés ideje alatt) majd 2 másodpercre elengedi az fénymérés aktiválását. Ez idő alatt a jobb szélső két led felváltva (egyenlő ideig) villog. Ezután a fénymérés újra aktiválódik és a kapcsoló kész a következő villám érzékelésére.

Az aktív üzemmódból a START gomb lenyomásával visszatérhetünk a beállítási üzemmódba.

Építés: A mellékelt kapcsolási rajz és a PIC program (main.asm a forráskód, main.hex az égethető bináris kód) birtokában bárki megépítheti a kioldót.

CsatolmányMéret
main.asm6.09 kB
main.HEX1017 byte

Hozzászólások

BZd
2007, március 25 - 21:30
BZd képe
Azért nem árt vigyázni: http://205.243.100.155/photos/Lightning/Lightling_Kane_Quinnell-1.JPG =))
denes44
2008, január 15 - 16:29
denes44 képe
OPT101 helyett nem lehet valami mást használni? Sehol nem kapni Magyarországon.
Nikonian
2008, január 19 - 21:53
Nikonian képe

Én is tervezem a kioldó megépítését. D70s-hez, remélem működni fog, az időzítés miatt ill. jó lesz a progi kód is ;-)

OPT101-et és a PIC-et nekem Szegedről sikerült beszereznem 3600Ft-ért a RET KFT boltjából.

Nikonian
2008, január 20 - 14:23
Nikonian képe

A kioldó megépítését illetően van egy kérdésem: a kapcsrajz szerinti képen a kioldó 9V-os elemről kap táplálást. A PIC speckója szerint - ha jól láttam - 3 - 5.5V között lehet a tápfesz VDD. Ezek szerint a rajzon egy 5V-os (?) stab IC látható? Ez számomra nem derült ki.

Ha igen, gondolom, 3db AAA aksi is elég lenne közvetlenül, ez bő 4V körüli tápfesz. Vagy jobb a stab IC és mondjuk 4db AAA?

 

BZd
2008, január 20 - 20:32
BZd képe
Az IC3 nevű dolog a stab IC, pl egy 7805-ös elég elterjedt megoldás +5V előállítására. Én a magam részéről a stab IC-s verziót javasolnám, 9V-os elemről. A stabkockának kell pár V különbség a be- és kimenete között, hogy jól működjön, kevés lenne neki a 4 AAA. A 3 önmagában is kevés szerintem. (3*1.2V, necces). Valószínűleg a 9V-os elemről elkaristol egy jódarabig a kapcsolás, vagy ha van 9V-os akkud, mégjobb. /Ilyenkor szoktam én végül 12V-os ólomakku mellett dönteni :D/
Nikonian
2008, január 22 - 00:46
Nikonian képe

Pontosan az ólom akkut szeretném kiküszöbölni ;-) hogy a stab IC + 9V helyett csak 3xAAA-val hajtom meg a kütyüt. Erre még alszom egy párat.

Idő közben néztem az OPT101-et és a PIC-et. ebay-en beszerezhető mindegyik, közel ua. áron mint itthon.

teng
2008, június 8 - 20:33
teng képe
Valaki innen már megépítette? Ha igen akkor működik neki rendesen? Esetleg tesztképeket tudna felrakni és leírná milyen géppel készültek? Köszönettel: Teng
Szipák
2009, május 14 - 18:17
Szipák képe
opt101-et ingyen lehet szerezni a Texas Instrumentstől mintaként tudják postázni egyszerre lehet 5 db-ot rendelni. Teljes mértékben ingyenes (nincs postaköltség se) a minták(samples) menüpontban kell rendelni.
winettou
2011, június 7 - 11:15
winettou képe

 Sziasztok!Nikon D60-hoz hogyan lehet cstlakoztatni

       Köszi a segítséget

cyberelectronics
2012, február 10 - 14:41
cyberelectronics képe

Nagyon jól működik! Köszönöm!

OPT101 helyett lehet egyszerű fotodiódát is használni, apró módositással.

Itt is van egy hasonló projekt:

http://www.doc-diy.net/photo/smatrig21/

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti