Hány megapixel az elég?

Esszék
0
Az adott értékelés: nincs

Most, hogy a Canon bejelentette legújabb félprofi vázát, a 12.8 megapixeles érzékelővel ellátott EOS 5D-t, sokakban felvetődhet a kérdés, hogy mennyi is az elég, ha a megapixelek számáról van szó. Tényleg szükség van a 8, 12, 16 avagy 22 megapixeles érzékelőkre? Mint oly sok minden a fotózásban, ez is "attól függ".

Attól, hogy mit is lesz a képeink végső sorsa. 10x15 centis kép lesz belőle, vagy magazin címlapjára kerül, esteleg óriásplakátot akarunk készíteni? Nagyon sok emberrel beszéltem, akik hajhászták a minél több megapixelt, viszont a végeredményt csak 10x15 centisben szerették volna kinyomtatni. Az igazat megvallva ehhez már 2 megapixel is tökéletesen megfelel, de a marketingesek mindent megtesznek a "megapixel háború" gerjesztésére. Tegyük tisztába ezt!

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

optikus
2005, augusztus 26 - 00:39
optikus képe

Szoval nekem az hianyzik a tablazatodbol (de naon) hogy ezek a megapixelek nem 'azok' a megapixelek. Ha egy mai erzekelot veszunk akkor azon valojaban sokkal kevesebb pixel van mint amivel szamolgatsz, hisz a bayer racs/szuro miatt lesz csak szines a kepunk, de gyakorlatilag a megapixelszam 1/4-mennyisege a hasznos r es b es 1/2 a g ertek. Ezert 1 az 1 ben a nyomtatas felbontasara atszamolt digitalis fenykep nem fogja azt a minoseget adni amit egy valodi rgb kep ad (remelem ertheto amit mondani akarok...)

PusztaiL
2005, augusztus 27 - 10:51
PusztaiL képe

Értem amit leírtál, de nem értem amit mondani akarsz vele. Szerintem hiba lenne azt feltételezni hogy a bayer mozaik miatt a felületi felbontás negyedére esik vissza. Ez egyrészt nem igaz, mivel ha a luminozitást tekinted, ahol az igazi élesség rejtezik, ami majd a képminőség érzésének egyik fontos összetevője lesz, akkor minden egyes pixel hordoz információt. Az igaz, hogy a kép színeinek karakterisztikája más lesz, mint mondjuk egy scanning back esetén, ami per pixel rgb értétkeket olvas be, de itt sem feleződik "lineárisan" a dolog. Ráadásul a modern mozaiktalanító algoritmusokkal ez a különbség aligha látható a kész nyomaton. Sőt, még egy dolog bejátszik, nevezetesen az antialiasing szűrő. Ha ez nincs, akkor látszólag "jobb minőségű" a kép (valójában csak az antialiasing szűrő simító, életlenítő hatását nem látjuk), mint ahogy azt a Leica Module R is jól példázza, ellenben meg kell küzdenünk a moiréval.

Mozaiktalanítás (hogy csúnyán mondjam) után pedig ezek a megapixelek már azok a megapixelek. Amikor a photoshopban utófeldolgozok, akkor az 1DMk2-ből kijövő kép 8 megapixeles lesz és nem 2.

Egyébként pedig úgyis a végső "szó" a nyomaté, és ha a teljes munkafolyamatot tekintjük, akkor igen, egy 8mp-es bayer mátrixos, antialiasing szűrős érzékelő képéből 200ppi-vel nyomtatva gyönyörű 11x16.5-es képet kapunk. És a nap végén ez számít. 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti