Napellenző papírból

Fotobarkács
4.333335
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.3 (9 értékelő)

Az köztudott tény, hogy napellenzőre az esetek legnagyobb részében szükségünk van. A gyártók persze kihasználják ezt a tényt és a nem professzionális objektíveikhez tartozó napellenzőket szinte aranyárban mérik. Különösen igaz ez az ún. ideális, vagy a köznapi szóhasználatban "virágszirom" napellenzőkre, amelyek tökéletesen illeszkednek az adott objektív látószögéhez, és így a lehető legjobb árnyékolást adják. Ha a fotós ilyen ideális napellenzőt szeretne, akkor eléggé mélyen kell a zsebébe nyúlnia.. Vagy alternatív megoldásként készíthet magának egyet. A http://www.lenshoods.co.uk/ oldalon számos gyártó, több mint száz különböző objektívéhez találhat a barkácsoló kedvű fotós, előre megtervezett, pdf formátumban letölthető napellenzőket. Ezt csak méretarányosan ki kell nyomtatni, kivágni, esetleg befesteni és már is rendelkezésünkre áll az ideális napellenező. Ultra kompat kivitel, hiszen összehajtva is lehet tárolni, nem kell várnunk a forgalmazóra amíg beszerzi. Ha esetleg elveszítjük akkor csak nyomtatunk egy másikat és ami a legjobb, ingyen van. Ha hosszabb életű napellenzőt szeretnénk készíteni, akkor nyomtathatjuk kartonpapírra és a papírt bevonhatjuk fekete bársonytapétával, de még a fehér papírból kivágott napellenző is jobb mint ha egyáltalán nincs napellenző az objektíven. Egyszóval elő az ollókat és napellenző készítésre fel !

Hozzászólások

kszi
2007, október 15 - 22:57
kszi képe
Köszi szépen az ötletet! :)
ika280
2007, november 21 - 09:33
ika280 képe
Jo-e a? c725 uz hez
Maty
2007, november 23 - 11:22
Maty képe
Szerinem próbáld ki, mert annyira nem drága ;o) Amúgy némi kísérletezéssel bármilyen géphez/obihoz elő lehet állítani...
tamasflex
2008, február 17 - 12:03
tamasflex képe


tamasflex
2008, február 17 - 12:00
tamasflex képe

Erdekes, egyszeru megoldas. A napellenzo meretezese a magyar irodalomban le van irva pld. a Sakozi Zoltan Fotoszamtan cimu konyveben (138 old.).

Csinaltam is anno. Viszont nem ertem, hogy a mai napellenzok vege miert cikcakkos kivitelu? Van valami ertelme vagy csak design kerdes az egesz?

A valaszt a cimemre kernem mert idokozben elfelejtem, hogy hova is irtam.

tamasflex@yahoo.com

Maty
2008, február 17 - 22:21
Maty képe
Szerintem annyival lóg kijjebb, amennyit lehet. Vagyis ahol bemélyedés van, ott az objektív kirajzolt körét érinti a "hasznos rajzolat", viszont ahol nem érinti, ott hatékonyság szempontjából továbblóghat a napellenző széle, egész addig, míg még épp nem vignettál a "hasznos rajzolatban". (Remélem, azt rajtam kívül más is érti, mit akarok ezzel mondani...)
tamasflex
2008, február 18 - 02:20
tamasflex képe

Koszi, kozben rakerestem.

Igazan ertelme a Zoom-ok eseteben van ahol valtozik a latoszog.

http://www.vanwalree.com/optics/lenshood.html
adampepe
2009, május 8 - 22:03
adampepe képe
nem tudjátok h ezt hogyan kell az obira rögzíteni?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti