A fotós fórumok anatómiája: Új gépek

Esszék
4.5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.5 (2 értékelő)

Sok fotós mindennapi olvasnivalója közé tartozik valamilyen fotós fórum. Legyen ez akár magyar akár külföldi, mindenki megtalálja az ízlésének és vérmérsékletének megfelelőt... legalább is egy darabig, aztán rádöbben, hogy a fórumok idővel egy kaptafára szabottá válnak. Elindul a klikkesedés, megjelennek a bajkeverők és persze a "soha vissza nem olvasok, inkább megkérdezem újra" emberkék. Végül aztán a fórum elsekélyesedik vagy esetleg egyes topikok anyázásba fulladnak. Ilyenkor a fotós méla undorral távozik, hacsak nem keveredett bele akarva vagy akaratlanul valamelyik csoportba illetve az is előfordulhat hogy függővé válik.. Ilyenkor nincs menekvés.

Az elmúlt három évben volt alkalmam számos külföldi illetve hazai fotós fórumot követni (na jó, hazaiból nem sok használható van) és érdekes volt megfigyelni, hogy az egyes fényképezőgépek bejelentését megelőzően illetve követően, hogyan alakul a fórumok élete. A tapasztalat az, hogy minden esetben gyakorlatilag ugyanaz zajlik le. Nézzük összefoglalva, hogyan is követik a fotós fórumok egy-egy új fényképezőgép bejelentését.

  1. Először is megjelennek a találgatások a következő gépekről, a találgatásokat követik a haverom haverja aki fotós boltban, a gyártónál, újságnál dolgozik látta, hallotta, beszélt róla valakivel hozzászólások.
  2. Ügyes kezű photoshop varázslók termékképeket, esetleg komplett adatlapokat állítanak össze.
  3. Az adott fotós cég, végezetül bejelenti az új modellt. (általában köze sincs az előzetes pletykákhoz, hacsak nem ügyes kiszivárogtatás volt a pletykák alapja)
  4. Szinte azonnal viták kezdődnek, hogy megéri-e megvásárolni a gépet.
  5. Megjelennek a nepperek, akik a hivatalos ár alatt, kitöltetlen garancialevéllel vagy nélküle kéz alól "árulják" a gépet. (Ez Magyar sajátosság)
  6. Ahogy kapható a gép, az első vásárlók azonnal a világ legjobb gépévé kiáltják ki, mindenféle tényt mellőzve, pusztán az egy napos tapasztalataik alapján.
  7. Azonnal megindulnak a "véleménycserék", hogy miszerint nem a fényképezőgép készíti a képet, hanem a fotós. Ugyanakkor mások hasonló vehemenciával bizonygatják, leginkább macskafotókkal illusztrálva, hogy vannak képek amelyek elkészítését csak az új, sokkal pontosabb Ai-Servó teszi lehetővé.
  8. Napvilágot látnak az első "tények", miszerint az új gép valóban jobban teljesít mint az elődei. Több tucatnyi ember, aki soha a kezében sem fogta a gépet, megpróbálja cáfolni ezeket a "tényeket", a cáfolatok általában némi zavaros matematikával valamint olyan fogalmak teljes félremagyarázásával vannak alátámasztva mint a bokeh, mélységélesség, backfókusz vagy a dinamika tartomány.
  9. Naponta két három hozzászólásban kürtölnek világgá valamilyen "kritikus" hibát. Az olvasók minden elképzelhető extrém, dolgot elkövetnek a reprodukálásért csak azért, hogy valamelyik hozzászólásra egy "nálam is" választ írhassanak.
  10. Elindulnak a pletykák és a találgatások a gép utódjáról.

Hozzászólások

dtam
2006, május 8 - 09:33
dtam képe
:)
Lewwi
2006, május 9 - 14:39
Lewwi képe
Jó poénos írás. Mostanában nem követtem fórumokat, és ha bejelentkezek egyre, akkor se bírom ki 1-2 hétnél tovább. De valszínűleg tükrözi a valóságot a kis esszéd. Lew
Tapper
2006, május 10 - 11:14
Tapper képe
Azt még kifelejtetted, hogy az adott gép összehasonlítása másik márka több típusával, azok ócsárolása, az mind rossz, csak a saját választásunk a tökéletes :)
gali
2006, augusztus 15 - 15:13
gali képe

Ami azt illeti teljesen igazad van, ebbe a mai világban. Sajnos sok valaki köztük én is végig jártam a lépcsők sorát kompakt géptől kezdve az objektívekig mire a mostani felszerelésem összejött, bár a vázzal még mindíg nemvagyok teljesen elégedett, és emiatt folyamatosan várom az én pénztárcámhoz mérten a legkedvezőbb váz megjelenését.

Nagyon szeretek a természetben bóklászni, és fotózni de a sport eseményeket sem vetem meg ehhez a Canon 1D Markt N II lenne  legjobb csak a pénztárcám nem bírná ki az árát. ezért is nézem a lentebbi kategóriákat 20D, 30D .

Azt hiszem mindadig bennem lesz ez az új utánni folyamatos találgatás, érdeklődés míg meg nem találom a számomra tökéletes gépet.

Így volt ez az optikákkal is mindadig vettem, adtam, próbálgattam őket míg a számomra megfelelőket össze nem szedtem. Persze van tőlűk sokkal jobb is. :)))))

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti