A kincsesbánya : Fotóbörze

Esszék
4.272725
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.3 (11 értékelő)

Régebben megszállott híve voltam a bolhapiacoknak, heti rendszerességgel jártam a Verseny utcába és a Petőfi Csarnokba. Könyveket, játékokat a gyerekeknek és mindenféle érdekes, néha hasznos dolgot be lehet szerezni egy ilyen helyen. Használható fotós dolgokat azonban viszonylag ritkán találni a bolhapiacokon, pláne ha nem megszállott gyűjtők vagyunk, hanem a mindennapi fotózáshoz keresünk eszközöket, kiegészítőket. Ha használt fotós felszerelést, könyvet, filmet és más fotózással kapcsolatos dolgot keresünk akkor a bolhapiac helyett máshol kell körülnéznünk, különösen ha szeretjük vásárlás előtt kezünkbe fogni a tárgyat és alaposan megvizsgálni. A nekünk való hely a fotóbörze.

A fotóbörzéket Budapesten az Újpesti Gyermek és Ifjusági Ház és a Ferencvárosi Művelődési Központ szervezi, eléggé rapszodikus időszakonként. Az eseményt úgy képzeljük el, hogy adva van két terem, rengeteg asztallal, és akinek eladni való fotós portékája van, az előzetes asztalfoglalás alapján, kipakolja azt és reggel 9-től délután 1-igy esetleg kettőig árulja. Az egészben a legjobb az, hogy meg lehet tapogatni, ki lehet próbálni mindent. No meg persze az is, hogy gyakorlatilag mindenféle eszközzel találkozhatunk, legyen az táska, analóg gép, digitális gép, objektív, régiség esetleg hulladék.

Az asztalokat nézegetve jól be lehet azonosítani a fotóbörzén árusító emberkék archetípusait. Vannak azok, akik (akár amatőrök, akár profik) a nem használt, elfekvő cuccaiktól szeretnének megszabadulni. Az amatőrök esetében ezek lehetnek akár alig használt, tévedésből vásárolt dolgok is, míg a profik esetében általában végletekig leharcolt eszközökkel találkozhatunk. Aztán vannak a hivatásos árusok, olyan emberkék ,akiknek vagy fotós adok-veszek boltjuk van (náluk általában mindig azonos a kipakolt árukészlet, csekély változással), vagy boltjuk ugyan nincs, de ebből élnek, esetleg főállásban fotós eszközök szervizelésével foglalkoznak. Náluk gyakrabban változik az árukészlet és a fellelhető eszközök technikai állapota is jobb. A másik érdekes típus a szocializálódni kijáró "kamuárus". Õk nem annyira az eladás miatt, hanem sokkal inkább a társaság miatt látogatják a börzéket, náluk évek óta mindig ugyanaz a pár régi gép, objektív, vaku található az asztalon, jókat lehet velük beszélgetni, sokuk nyugdíjas hivatásos fotós, vagy nagy tudású gyűjtő. Sokat lehet tőlük tanulni. Végül, de nem utolsósorban ott vannak a bolhapiacos árusok is, akikkel heti rendszerességgel találkozhatunk a bolhapiacokon is, náluk az áru nagy része kacat, de azért néha ezeken az asztalokon is lehet használható eszközökre lelni (alkatrésznek való filléres gépekre pedig mindig).

A fotóbörze egyik legfontosabb velejárója az alku. A feltüntetett árak a legtöbb esetben irányadónak tekinthetők, de egy eszköz végleges ára alku tárgya. Aki nem tud vagy akar alkudni, megveheti a kikiáltási áron is a kiválasztott cuccot, de aki jól tud alkudni az pénzt takaríthat meg. (Amit aztán más cuccokra költhet.) A börzék legveszélyesebb velejárója talán az, hogy mindig talál valami olyasmit az ember amit érdemes megvenni, azaz a pénzköltés garantált. Az alkuhoz elengedhetetlen az is, hogy ismerjük a kinézett eszköz körülbelüli piaci árát. Jó viszonyítási alapot kaphatunk az on-line árverési oldalakon (E-bay, Vatera) hirdetett hasonló eszközök eladási árai alapján. (Csak a befejezett, sikeres adásvételek az érdekesek, hiszen mindenhol vannak a valóságtól elrugaszkodott áron hirdetők.)

Aki az igazán jó üzleteket keresi, az jól teszi ha már nyitásra odaérkezik, mivel a jó cuccok általában az első órában gazdát cserélnek. Ha a reggeli nyitásról lemaradtunk, akkor várjuk meg a börze végét, ilyenkor a kiárusítási hangulatban lévő eladóktól kedvezőbb árat tudunk kialkudni.

A legközelebbi börze a Ferencvárosi Művelődési központban, December 10.-én 9 órától lesz. Jó böngészést!

Hozzászólások

Lewwi
2006, november 18 - 00:48
Lewwi képe
Kár, hogy csak most tudtam meg, és nem tudtam betervezni a börzére való felmenetelt, biztos sok jó dolgot tudtam volna venni. Lew

Gavia Immer
2007, július 31 - 09:50
Gavia Immer képe

Üdv!

Az idén júniusban megrendezett fotóbrözéről is lecsúsztam. Ez már a harmadik. Van valamilyen külön fórum, vagy hírforrás, ahonnan időben megtudhatnám az éppen következő fotóbörze időpontját? Mert nézegetve az eddigieket, nem találtam az megrendezési időpontokban logikát, tehát csak körülbelül sem tudom belőni, hogy mikor és hol lesz a következő...

Ha a cikkíró, vagy bárki más tud segíteni, azt megköszönném nagyon!

PrakticaB
2007, augusztus 1 - 05:27
PrakticaB képe

A legbiztosabb megoldás, hogy ne maradj le a következőről, az az, hogy elmész egy börzére, és ott már kapsz papírt a rákövetkezőről...

Komolyra fjordítva: tudtommal nincs kényelmes megoldás, a Soósnál viszont mindig van szóróanyag a következő alkalomról. Most is kinn van a plakát, eszerint valamikor október-novemberben lesz a köevtkező az FMH-ban. Pontos részletek a Soósnál személyesen vagy telefonon.

Persze a neten is rajt' szoknak lenni az időpontok, régebben a két műv.kp. honlapján ott voltak, illetve fotós oldalak fórumain is mindig benyögte valaki.

Remélem, segítettem.

Detect
2008, január 4 - 12:14
Detect képe
http://ugyih.hu/foto/index.htm

nanno
2009, február 16 - 23:57
nanno képe
Következő börze az FMK-ban (Ferencvárosi Művelődési Központ, Bp., IX. ker. Haller u. 27.) 2009. március 1-jén 9-15 óra között!
Jelentkezni e-mailben is lehet, az oldalukon további infók: www.fmkportal.hu

nanno
2009, június 10 - 14:13
nanno képe

FOTÓBÖRZE AZ FMK-BAN
Június 14-én 9-15 óráig
Belépő: 400 Ft
A börzére asztalt bérelni a

\n kerek.andras@ferencvarosimuvkp.hu Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez e-mail címen lehet.

Cím: Ferencvárosi Műv. Központ, 1096 Bp., Haller u. 27. (Két percre a Nagyvárad tértől)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti