PS tipp: Helyi kontraszt javítása

Digitális Sötétkamra
4.5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.5 (8 értékelő)

A digitális fényképezéssel foglalkozók körében a Photoshop egyeduralkodó alkalmazás, akárki akármit mond, gyakorlatilag nincs alternatívája. Ugyanakkor a világ minden ideje sem lenne elég arra, hogy a PS-t teljesen kiismerje az ember, arról nem is beszélve hogy az egyes eszközök kombinációinak lehetősége szinte végtelen. Időről időre feltűnnek olyan megoldások, amelyek egyszerűek, elképesztően hasznosak a mindennapi munkában és nem is tudjuk miért nem jutott nekünk eszünkbe. Egy ilyen "WOW" módszert ismertetünk a következőkben, ez a helyi kontraszt javítása (Local Contrast Enhancement).

Az köztudott dolog, hogy a valós világban megfigyelhető dinamikatartományok jóval nagyobbak annál amit a nyomtatott (elhívott) fénykép képes visszaadni. A legfényesebb fehérek és a mély árnyékok között akár 8-10 fényérték is lehet a különbség. Ugyanakkor egy átlagos matt papírra nyomott kép esetén az átfogás ritkán haladja meg az 5 fényértéket. Ahhoz, hogy 8 FÉ dinamikatartományt bele tudjunk zsúfolni 5 FÉ-be valamit szükségszerűen fel kell áldoznunk. Az estek nagy többségében az áldozat szerepét az árnyékok vállalják magukra, és ezáltal belevesznek a feketeségbe. Azonban miközben azon munkálkodunk, hogy a kép feketeszintjeit közelítsük ahhoz amit ki tudunk nyomtatni elkerülhetetlenül lecsökkentjük a kontrasztot a kép egész dinamikatartományában.

A leggyakrabban használt megoldás, hogy egy S görbét húzunk a képre (azaz a fényességértékek eloszlásának arányait úgy változtatjuk meg, hogy a szélső tartományokat összenyomjuk, hogy nagyobb terület maradjon a középső tartományok számára). Ezzel már csak egy probléma van, bár az eredményül kapott kép megfelelően kontrasztos lesz a középső tónustartományokban, a felső és alsó tartományokból eltűnnek a részletek.

Ennek a problémának a megoldására létezik egy egyszerű de ugyanakkor elegáns módszer, ami meglepő módon az Életlen Maszk használatán alapul.


Eredeti képHelyi kontraszt növelése után

Gondoljunk csak bele, mit csinálunk amikor egy olyan képet szemlélünk amelyen nagy fényességkülönbségek vannak. Ahogy a képet szemléljük a szemünk ide-oda ugrál a kép egyes részei között és látásunk közben folyamatosan hozzáigazodik az egyes részek fényességéhez. A kép érzékelésében igazában nem a nagy területek közötti kontrasztkülönbségek játsszák a legfontosabb szerepet, hanem az apró szomszédos területek közötti különbségek. Az agyunk és a szemünk működéséből kifolyólag, ha ezeket a kis kontrasztátmeneteket tudjuk javítani, úgy a kép egésze kontrasztosabbnak fog tűnni. Ha megnézzük a fenti két példaképet, a helyi kontrasz növelése után az egész képet kontrasztosabbnak látjuk, ugyanakkor az árnyékos részekben is megmaradtak a részletek.

Lássuk a medvét. Első próbálkozásnak állítsuk be az Unsharp Mask szűrőt a következő paraméterekre :

A Radius beállítás határozza meg, hogy mi számít kis kontrasztátmenetnek és mi nagynak. Az Amount határozza meg annak a mértékét, hogy mennyire növeljük meg a kontrasztkülönbségeket. A Threshold értéket hagyjuk nullán, esetünkben nincs jelentősége.

Ennyi az egész, próbáljuk ki. Változtassuk a Radius és a Threshold értékeket. Alkalmazzuk az szűrőt egy külön rétegen és állítsuk az átlátszóságot, vagy csak kapcsoljuk ki-be, hogy lássuk a különbséget. Nyomtassuk ki a képet a szűrővel és anélkül is, majd hasonlítsuk össze a kéeket. Minden kép másképpen reagál erre a szűrőre és minden kép más beállítást igényel. Néha a hatás szinte elveszik a képen, néha azonban drámai eredményeket kapunk.

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti