Könyv(nem)ajánló: Scott Kelby:Photoshop Digitális Fotósoknak

Könyvismertetők
3.6
Az adott értékelés: nincs Átlag: 3.6 (10 értékelő)

Egy kicsit messzebbről kezdem. Nemrég egy általános iskolai tanár barátommal beszélgettem és az illető kifakadt, miszerint nem is csodálkozik rajta, hogy az iskolából kikerülő gyerekek komoly hányada funkcionális analfabéta, és nem csak a szó közvetlen értelmében, hanem a reál tárgyakkal kapcsolatos tudást is tekintve. Pl. fizikából tudják a képleteket mert bebiflázták, de a sebesség, tömeg, gyorsulás fogalmával és az összefüggésekkel már nincsenek tisztában, mivel olyan kevés idő jut egy-egy témára a tantervben, hogy erre már nem marad idő.

A kérdés jogos, hogy jön ez a téma Scott Kelby photoshop könyvének ismertetőjéhez. Nos a dolog roppant egyszerű. Ez a könyv ugyanis nem más mint egy photoshop funkcionális analfabétaképző. Az ismertető még büszkén hirdeti is, hogy ez az a könyv ami "pontosan megmutatja hogyan csinálja, nem különböző elméletek gyűjteménye és nem kéri az olvasótól, hogy kísérletezze ki a saját beállításait." A gond ott van, hogy egyáltalán semmiféle elmélet nincs a könyvben. Sokkal inkább az "én megmondom a tutit, ezt így kell csinálni. Hogy mért ? Csak." leírások gyűjteménye. Azt például megtudhatjuk, hogy portrék élesítéséhez használjuk az Amount 75%, Radius 2, Treshold 3 beállításokat, de hogy mindezt miért és mit is jelentenek ezek a beállítások arról egy szó sem esik. Az egész dolog egy kicsit emlékeztet a Szovjet borotválógép történetéhez, ahova az ember bedugja a fejét egy lyukon és a gép megborotválja. Igaz, hogy mindenkinek másféle feje van, de csak az első alkalommal...

Ha megnézzük a hátoldalon a szerzőről szóló ismertetőt, sorokon keresztül olvashatjuk, hogy milyen szervezeteknek elnöke és mely magazinoknak főszerkesztője. Csupán egy dolog hiányzik az "elismert fotós" vagy az "elhivatott természetfotós" esetleg a "hivatásos fotós". Merthogy Scott barátunk nem fotós. Ha egy pillantást vetünk az írói munkásságára (pl. itt.) rájöhetünk, hogy egy felhasználói kézikönyv író/szerkesztő iparos könyvével van dolgunk.

Mire jó az ilyen konzerv tudás? Tulajdonképpen rövidtávon még akár sikereket is elérhetünk, az első pár feldolgozott képünk minősége ugrásszerű javulást fog mutatni. Azonban erről a szintről nincs továbblépés. A folyamatos fejlődéshez ismerni kell a miérteket is, kísérletezni kell. A huszadik ugyanolyanra szaturált tájkép már nem lesz érdekes és újszerű. A könyv a fotózás (akár digitális akár analóg) legfontosabb elemét, a kreativitást szorítja háttérbe. Amely kreativitásnak igenis része az utómunka, a photoshop lehetőségeinek felfedezése és a kísérletezés. Ahhoz pedig, hogy a kísérletezés ne csak meddő próbálkozás, a checkboxok lottószelvény szerű ikszelése legyen, ahhoz ismernünk kell az elméleteket is.

A könyvet olvasva, olyan érzésem támadt, hogy a szerző elméleti tudásának hiányát óriási egójával és kissé lekezelő stílusával próbálja palástolni. Kedvencem a következő mondat: "Ha a test baloldalán kell hurkácskákat eltávolítania, ne lefele hanem felfele fessen. Hogy miért? Mert ez az eszköz így működik." Persze ez az érzés erősen szubjektív, lehet hogy van akinek bejön Scott humora, nekem nem.

Hogy még is miért lett ennek a könyvnek az elődje Amerikában toplistás bestseller? Úgy vélem (ez megint szubjektív vélemény) a gyorséttermek hazájában megjósolható egy ilyen "instant photoshop" könyv sikere.

A szerző és a tartalom után egy pár szót a magyar kiadásról is. Tisztelem a Perfact kiadó törekvését, hogy a digitális fotózás és digitális illusztráció témakörében magyarul adjanak ki külföldön sikeres könyveket. Azt is értem, hogy a minél nagyobb vásárlóközönség elérése érdekében a könyv árát minél alacsonyabban kell tartani. Azonban a sajnálatos igazság az, hogy ez így, ebben a formában nagyon vacak. Az illusztrációkban pont az lenne a lényeg, hogy folyamatában lássuk egy-egy kép átalakulását vagy egy műveletsor egyes lépéseinek hatását és nem csak az ilyen volt-ilyen lett képeket tudjuk megnézni, de azokat is csak a könyv végére a színes mellékletre lapozva. Arról nem is beszélve, hogy a színes melléklet minősége, hmmmm... kívánnivalót hagy maga után. Egy hirdetési magazinban még éppen elmegy, de egy fotós könyvben ez a minőség elfogadhatatlan. Kedvencem a 24. 25. ábra lila fejű kisgyereke.

Összességében ismét kidobtam az ablakon 6000 Ft-ot, és csak remélni tudom, hogy kedves olvasó ezek után nem követi el ugyanezt a hibát.

Ha mindenáron könyvet szeretnénk karácsonyra akkor és beszélünk angolul akkor Photoshop témában a következő könyveket javasolnám :

http://www.amazon.com/Real-World-Adobe-Photoshop-CS2/dp/0321334116

http://www.amazon.com/Photoshop-LAB-Color-Adventures-Colorspace/dp/0321356780

http://www.amazon.com/World-Image-Sharpening-Adobe-Photoshop/dp/0321449916

http://www.amazon.com/Real-World-Camera-Adobe-Photoshop/dp/0321334094

http://www.amazon.com/George-DeWolfes-Digital-Photography-Workshop/dp/0072260874

Ha pedig a digitális fotózásról általában akarunk olvasni és tanulni, akkor mindenképpen szerezzük be Stephen Johnson on Digital Photography c. könyvét.

Hozzászólások

Maty
2006, december 12 - 22:08
Maty képe

Kicsit off, de...

...megkíméltél egy fölösleges vásárlástól. Viszont sajnos kezd egyre inkább körvonalazódni bennem a szomorú valóság: a PS-t csak gyakorlati úton lehet elsajátítani. Itt viszont jön az első akadály: hogy is kezdjek neki? Mert ugye adott a helyzet, amikor valamilyen hatást akarunk elérni, de nem tudjuk, hogyan csináljuk. És mivel a PS általában lépéssorozatokból áll, nem egy gomb - egy hatás az elv, nem tudom, melyik 3 dolgot kell állítani ahhoz, h. azt lássam, amit szeretnék. Nem áll össze egésszé a dolog, ha nem tudom hozzá az elméleti hátteret (márpedig minél többet próbálkozom, annál inkább a hiányjelek rengetegébe botlom...), nem megy a gyakorlati megvalósítás sem. De egy ilyen könyvet, ami legfeljebb tisztességes iparosmunkára elég, de önkifejezésre nem, nem szeretnék. (Esetleg nem tudtok valami okosságot, hogy nulláról hogy érdemes elkezdeni a PS-t? Mert az a kevés is, amit tudok, eléggé rendszertelen a fejemben. Köszi!!)

...és bocs a hossz meg az off miatt.

peti
2006, december 13 - 07:20
peti képe
Én a 4.0-tól kezdtem használni, jóval azelőtt, hogy egyáltalán fotózni kezdtem volna. De még mindíg tudok újat tanulni :) Nekem bejött az autodidakta módszer. Ha van egy problémád, akkor arra öszpontosíts és keress rá a neten + súgó, találsz kismillió tutorialt és álltalában legalább 2-3 módszer közül tudod kiválasztani a legmegfelelőbbet. Aztán meg próbálkozni-állítgatni kell. Azért nem árt hozzá némi alapismeret: fájl formátumok, fogalmak ismerete, stb. Ezek nem PS specifikusak, nem árt őket tudni. Nekem is volt(van) egy PS könyvem, amit állítólag valami igazi szaki írt, de igazából sose használtam, mert ugye azok az apró részletek úgysincsenek benne, ami éppen akkor kell (egy könyv nemigen tud kiindulni egy valós problémából, csakis a funkciókat tudja elmagyarázni). Szal ülj neki és szerezz tapasztalatot a gyakorlatból + nézz utána...

Maty
2006, december 13 - 07:37
Maty képe
Köszi, igyexem ráhasalni a témára :o)

vega
2007, január 1 - 23:50
vega képe
Szia Maty!
Ha még bekkukantasz ide, hadd oszam meg veled, pár gondolatom. Nem biztos, hogy kidobott pénz lett volna (esetleg lenne) a könyv ára. Ugyanis, Sefi értékelése a maga pozíciójából (ő már ismeri a programot, használta, sőt ...) elfogadható, de az értékelése elején ott van, hogy PS funkcionális analfabétáknak azért "ajánlja" (márminthogy addig és netovább)! Nahát én is az vagyok, de csak még. (csendben megjegyzem: az elején mindenki, minden dologban funkcionális analfabéta, nem kell azokat lenézni, az IT-"iparban" dolgozom 17 éve, és még 45 évesen is folyamatosan tanulnom kell, annyi az új ismeret) Tehát nekem is, és a leírásodból, remélem nem érted félre, neked is. Ugyanis én is "kidobtam" azt a (nem 6000, hanem 4500+800száll.ktg, két nap alatt itt volt vmi neteskönyvesboltból) pénzt vagy 3 hete, és szépen, lépésről-lépésre megcsinálom azt, amit leír, örülök az eredménynek, vagy rájövök, hogy nekem az nem működik, nem jó, mást akarok stb. Egyszóval TANULOK. Az alapoktól. És eszem ágába' nincs azt gondolni, hogy, ha ezeken a "leckéken" végigmegyek, akkor profi PS guru és húdejó fotós leszek. De valahol el kell kezdeni, és erre szerintem jó ez a könyv. Erre, és nem többre. A többit majd később, más könyvekből, saját kútfőből, egyébből. Summázva, a kezdőknek, az én saját tapasztalataimból merítve, szívesen ajánlom figyelmébe a könyvet. (Bár az elkövető stílusától, néha az én agyam is elborul, dehátezvan elnézem neki)
Üdv!VeGa

cigaro
2006, december 12 - 23:36
cigaro képe
Szia Sefi, esetleg nem ismered a Photoshop Biblia I-II-t? (McClelland, Deke) nekem pont valami olyan könyv kéne, ami a PS működésébe is beavat. A fent felsorolt könyveket itthon nem találtam. Köszi

timzol
2006, december 13 - 12:09
timzol képe

Hat lebeszltel errol a konyvrol, ha valoban ilyen. Ajanlanam helyette Martin Evening - Photoshop CS2 for photographers cimu konyvet, ami eleg szakmai.

gorbelabda
2006, december 22 - 07:13
gorbelabda képe
Nem értek veled teljesen egyett, én megvettem ezt a könyvet és az tény hogy amit leírnak benne szerintem is erős tulzás hogy ezek profi fotósok álltal használt technikák! Viszont nagyon sok olyan dolgot ismertem meg amit eddig máshogy csináltam és most így könnyebben is meg tudom tenni! Az is igaz, hogy minden technikához fix beállításokat használ, de ha valaki photoshoppal próbálkozik ugyse fog csak fix beállításokra hagyatkozni és törekszik arra hogy minél több mindent kipróbáljon! Én is magamtól tanultam meg amit tudok a photoshopról, ill. tutorialokból! És én azért találtam benn begmagyarázásokat, hogy mit miért csinál!

isu
2007, január 3 - 10:45
isu képe

Szerintem nem olyan rossz ez a könyv egy kezdőnek. El lehet vele jól indulni, szerintem jó megoldásokat ad a legalapvetőbb/leggyakrabban használt műveletekhez + megismerteti az ehhez kapcsolódó PS menüket, amikkel azután az alapok elsajátítása után lehet kreatívbbnak lenni. (Nekem megvan az Adobe eredeti CS2 könyve is, na ahhoz fel kell kötni a nadrágot egy kezdőnek, ha abból akarja megtanulni a PS-t.) Egyetértek azzal, hogy a szerző stílusa az egyik legidegesítőbb, amivel életem során könyvnél találkoztam, (tetszik Sefi megjegyzése a "gyorséttermek hazájáról") de ezzel nem kell foglalkozni és akkor szerintem egyáltalán nem rossz az anyag. (magyar nyelven én pl. nem láttam még jobbat) isu

donkartacs
2007, január 6 - 15:39
donkartacs képe
Üzenem a kedves cikk író úrnak, hogy szívesen látnék tőle is egy Ps könyvet. Aztán majd összehasonlítjuk a kettőt. Esetleg egy Photoshop teknikák rovatot is indíthatna az oldalon. Lelkes amatőrök számára!

BeseZoli
2007, január 6 - 18:27
BeseZoli képe

Ha figyelmesen olvasod az oldalt ,akkor láthatod ,hogy a kedves úrnak van pár jó cikke és vannak közte PS-el foglalkozóak is.

-= BeseZoli =-

Sefi
2007, január 6 - 20:02
Sefi képe

Esetleg tekintsd meg ezt a rovatot : http://www.fototipp.hu/taxonomy/term/39

---Sefi ---www.fototipp.hu

attila7575
2007, március 1 - 12:30
attila7575 képe

Szia Sefi!

Megvettem ezt a könyvet, érdekes módon mégpedig, éppen ez alapján a leírás alapján. Hülye vagyok? Nem ezért, :) és nem is dacból, hanem azért, mert olyan PS könyvre volt szükségem, ami az én "szintemen" segít a digitális fotók feldolgozásában. Van másik Ps könyvem is, "Tanfolyam a könyvben", talán drágább is volt ennél, cd mellékletes, mégsem használom. Talán azért, mert nem érzem hasznosnak, elsajátíthatónak azt, amit ír, nekem túl elvont, túl távoli.

Sok mindenben igazad van a könyvvel kapcsolatban, viszont jópár dolog nem így van. Például éppen az általad felhozott élesítéssel kapcsolatban, mert azt az eszközt kifejezetten elmagyarázza a szerző. A 325. oldalon éppen arról van szó, hogy mint jelentenek a radius, treshold és amount értékek, igaz hogy ezt nem programozói szinten és 5 oldalon keresztül, hanem 10-12 sorban talán, és tömören, a hozzám hasonló puhatestűek számára is érthetően.

Találtam ebben a könyvben pl olyan élesítési technikát (amivel külön fejezet foglalkozik ugye), amit eddig csak amolyan neten összevadászgatott, eldugott módszerek alapján ismertem, pl a Lab csatornákon keresztüli élesítést.

Van sok olyan része a könyvnek, ahol az általad megfogalmazott negatív ítélettel értek egyet. Például minden egyes fejezet bevezetője annyira erőltetett, hogy egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy ki lehet vevő azokra az erőltetett jópofizásokra. Az a benyomásom, hogy csak azért írta oda őket, hogy nőjön a terjedelem. Pl megmagyarázni minden egyes fejezetben, hogy a fejezetcímet melyik zeneszám címének másolásával találta ki, és miért azt, és miért nem másikat... Hát azt hiszem hogy ezért megérdemelne Scott Kelby egy kisebb verést! :(

Pár dolog nagyon bosszantó, még az is jobb lett volna ha adott esetben nem ír semmit. Pl az hogy "Miért? Mert ez az eszköz így működik." Hát az ilyeneket kár volt beletenni.

Szóval a könyv szerintem kicsit kiegyensúlyozatlan, vannak benne nagyon hasznos, és eléggé dühítő, felesleges részek is. Ha az ilyen használhatatlan részeket átlapozza az ember, akkor a maradék egy - számomra - nagyon jól használható, hasznos, áttekinthető segítség lesz.

Slan
2007, június 4 - 11:15
Slan képe
Ehhez a könyvhöz először angolul chm formátumban volt szerencsém, s az egyik kedvencem lett. Nagyon örültem, mikor megláttam, hogy kiadják magyarul, s egyből meg is rendeltem neten, így szerencsére nem került 6eHUF-ba. Viszont mikor a kezembe fogtam, s megláttam, hogy a képek fekete fehérben vannak berakva a könyvbe, nem kicsit lettem ideges, s szerencsére a kiadó munkatársai közül egy sem volt a közelben;)Ezért fel is került a polcra pár hónapra, de mostanában elő-elő veszem, s még mindig tudok belőle tanulni ezt azt, csak közben a gépen nézem a színes képeket is mellé...

Serok
2007, szeptember 6 - 16:28
Serok képe

Nemtom... Én hosszas töttyögés és gondolkodás után (amelyet az okozott, hogy a leckéknél fekete-fehér fotókat tartalmaz a könyv, amin először igen meghökkentem...) megvettem és nem bántam meg. Valóban nincs benne túl sok elmélet, de van benne egy csomó olyan dolog, amelyet viszont egyszerűen elmagyaráz a könyv és amit fontosnak tartok. Van a manusnak egy elég lökött stílusa - az átvezető szövegeknél jön elő -, amit még élveztem is. Így kicsit olvashatóbb a könyv. Nem kell bibliának tekinteni, de nem mondanám haszontalannak. Nekem bejött.

Serok

takitibi
2007, szeptember 16 - 13:37
takitibi képe
Ez egyöntetű lefikázás. Inkább végre kiderül a könyv által, hogy amiért a "nagy fotósok" pénzt kérnek, hogyan is kell azon eljárásokat kieszközölni a PS segítségével. Nem bitos, hogy az átlagember nem "3-as számú contrast" beállítást alkalmaz, ahogyan a könyv írja pl. ez a könyvbemutató egy lesarkított negatív vélemény. ---< Üdv! TakiTibi | http://takrisz.fw.hu >---

fejes.istvan
2008, július 9 - 14:16
fejes.istvan képe

pl. az illusztrációk csapnivaló minőségével. Azzal is, hogy itt-ott bulvár szintű a nyelvezet és talán a tartalom is.

Örülök, hogy megvettem, az ismertető ellenére. Kezdő, vagy nem profi PS használók számára a hibáival együtt is annyi információt hordoz, hogy a 6.000.- Ft bőven megtérül belőle.

Az egyik pozitívuma a "nem tudományos" szerkezet: gyakorlatban felmerült problémákat segít megoldani.

Azon túl, hogy a megoldásai "kanalas orvosság" megoldások (vedd be, ne törődj vele mi ez, jó lesz az neked), azért sok helyütt kiderül belőle az is, miért. 

Akiben van egy kis szorgalom vagy affinitás, úgyis tovább lép ettől. 

Nézzük csak: 6.000.- Ft. A PS Biblia 15e, Neten is 13e.

Mennyi órát is takarítottam meg egy pár kanalas orvosság megodással. Ötöt biztos. Akkor ez óránként 1.200.- Ft. De még bőven van benne olyasmi, amit nem tudok. Nekem megérte. Aki profi képfeldolgozó, persze ne vegye meg, de aki nem, az nyugodtan. 

soldier68
2009, december 8 - 00:42
soldier68 képe

Elgondolkodtam az általad leírtakon, kétszer is elolvastam a cikkedet, próbáltam rájönni, hogy mitől lehet valaki ennyire dühös egy könyv miatt.

Véleményem szerint ez a könyv pontosan azt nyújtja, amit ígér. Megmutat néhány látványos trükköt, ad néhány jó ötletet, segít könnyedén kijavítani alapvető fotózási hibákat, megmutat néhány képbemutatási fortélyt, és mindezt egy sajátos stílusban teszi, amit lehet szeretni, vagy nem szeretni, de mindenképpen egyedivé teszi a könyvet.

Scott Kelby tényleg nem fotós guru, de ez a könyv nem is a fotózás fortélyait mutatja be.

Furcsának tartottam, hogy kifogásolod a könyvben megjelenő képi illusztrációk rendszerét és minőségét, mert eszerint jobb minőségben várnád megjelentetni ezt a kiadványt, de az árát még így is mintha soknak találnád…

Vélhetően a Perfact felmérte, hogy mennyiért lehet a magyar piacon ezt a könyvet eladni, és abba ez fért bele.

Összességében én jónak tartom ezt a könyvet, és véleményem szerint haszonnal forgathatja sok olyan fotós, aki élvezetből, hobbiból fotózgat, és szeretné, ha a képei látványosabbak, „profibbak” lennének.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti