R2400 túl az első éven

Nyomtatás
4.75
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.8 (4 értékelő)

Több mint egy év telt el nálam az Epson Photo 2400 első printelése óta.
A gép kiválóan teljesített az utóbbi egy évben. A 2400-as kiváló vételnek bizonyult. A használhatóság,minőség és a szoftver terén abszolút megyőzött arról ,hogy sose jusson eszembe a másik kétbetűs vagy a c-betűs gyártó termékei közt nézelődni (bár a c-ék tudtak némi fejlődést felmutatni). A tekercspapírt még mindíg nem tudtam kipróbálni, de szerintem nem is fogom hiszen az A3+ elég kis méret. Egyszerűen csak két apróbb negatívumot tudok mondani: 1 tintaköltség, 2 a matt és fényes fekete tinta csereberéje. Az elsőre vannak alternatívák, de jobb szeretem a gyári tintát mert az élettartam ott biztosan garantált. A csereberével meg együtt lehet élni.

Költségek:
Fejtísztítanom az egy év alatt 2x kellett. Ez 2 hosszabb, egy 3 hetes és egy 1 hónapos, állás miatt volt.
Sajnos ha osztok szorzok rövid időn belül kiderül ,hogy a 4800 jobb választás lehetett volna. Ez a félév derekán derült ki amikor kiállításra készültem. Főleg a tinta felhasználás terén mutatta volna meg jótékony hatását a 4800, de a vásárláskor még nem tudtam ,hogy ennyit fogok nyomtatni, és az egyébként is is egy félmilleres gép és nekem csak 8Mp-es gépem van Rip-em meg nincs.
Ma már a 18x23-as képeket is az Epsonon csinálom, föleg ha van időm. Egyszerűen kényelmes és jól kontrollált folyamat, egy közép minőségű labornál sokkal jobb végterméket kapunk, picit magasabb áron (ergo még így is megéri, mert azt kapom amit szeretnék).


A képen látható miből mennyi fogyott az 1 év során. A gép 2 hónapot állt költözés miatt. A látható mennyiség, valamint a gépben található készlet (plussz pár tartalék patron) meghaladja a nyomtató árát :-o.


Többen kérdezték milyen papírokat használok,íme:

Moab Entrada Fine Art 300g Natural
Az alapértelmezett archív gyapot alapú papírom. Ez a papír nem tartalmaz optikai világosítót ezért viszonylag érzékeny a megvilágításra. Izzófénynél fekete-fehér nyomatokhoz semmiképp nem ajánlom. Elfogadható ára mellett duplaoldalas nyomatást tesz lehetővé. Igazán kiváló simafelületű papír, létezik 190g-os változata is.
A gyári Icc profilok kitűnőek 2400-hoz.

Moab Entrada Fine Art 300g Bright White
Ezt a típust fekete-fehér nyomatokhoz veszem. A papír gyapot alapú viszont tartalmaz optikai világosítót, ezért fehér mint az Epson Ultrasmooth (a felülete is hasonlatosan síma). Természetesen kipróbáltam színesben is, hihetetlen mennyire élénkek a színek a fehéren.. inkább színes absztrakthoz, mint tájképhez ajánlom. Szintén kétoldalas papír, létezik 190g-s változata is.

Ilford Smooth Fine Art A3 190g
Enyhén tesztúrázott savmentes 100%-os gyapotpapír. A régi 4Mp-es gépem nyomataihoz bőven elég az A3 méretű nyomat is. Mai szemmel persze kevésnek tűnik a 4Mp-el, de a kép nem attól kép ,hogy 16Mp-es.Ezek megismételhetetlen dolgok, tehát ki kell őket nyomtatni. Ajándékba kaptam a papírt. A textúráltságával és az élénk színvilágával hamar megbarátkoztam viszont a 190 grammos súllyal nem. Sajnos ez a papír hiába rendelkezik archív tulajdonsággokkal ha szinte átlátszik és a saját súlyát is alig bírja megtartani. Kizárólag paszpartu nélkül, kasírozva tudom elképzelni falon. A csomag 10 sheetet tartalmaz. A4 méretben ajánlom.

Epson Velvet Fine Art 260g
Egyhén tesztúrázott kiváló karakterisztikájú matt gyapot papír. Csak az egyik oldala nyomtatható sajnos ,hogy melyik azt szemre nem lehet megállapítani, csak a következő módszerrel: Ha két ujjunkat megnyálazzuk és megfogjuk a papírt, akkor a tapadósabb felére nyomtathatunk. Kitűnő papír tájképekhez, remek színvilága van és kiváló ICC profilok vannak hozzá gyárilag. Bár árban, súlyban és duplaoldalban nem versenyképes a Moab -al, azért merem ajánlani. Gyakorlatilag mindíg van a városban.

Epson Archival Matte 192g
Nem archív, nem elég vastag ,tel ivan mindenféle sav-val, világosítóval és mégis ott van minden Epsonos polcán.. Kiváló tesztpapír nagy gamount, egyedülállóan sima felület a profi gyapotokhoz képest. Van aki komplett kiállítást nyom rá, mondván az üveg mögött úgysem látszik, azt a pár hetet meg csak kibírja hullámosodás nélkül (ténylag csak párat bír). És amúgy sem kell kiállításra archív minőség, meg vigyázni sem kell rá. Olcsó árával biztosan sokak kdvenc amatőr matt papírja.

Epson Premium Glossy Photo Paper 255g
A klasszikus Epson fényes fotópapír. Elfogadható ár, remek felbontási képességek jellemzik. Mivel nem köteleztem el magam a fotózáson belül semmilyen műfajban, ezért rengeteg "fényes" témám is van. Általában hangulat és téma függő, mit teszek fényes, mit a matt papírra. A fényes papírok között nem keresgéltem tovább. Időbe telt míg megtaláltam a jó ICC-t hozzá. Álltalános használatra tökéletes választás.

Epson Glossy Paper - Photo Weight 215g
Sefitől kaptam. Sosem láttam előtte, alapvető különbség a fentitől hogy vékonyabb és könnyebb (tehát a felső a nyerő). A papírhoz kapott kemény kartont használjuk szamárvezetőnek mert ez a papír is nagyon vékony és könnyű! 215g -os létére nem tartja meg magát mint az archival matte. Egyéb dolgokban is külömböznek a klasszikus fotópapírtól, se fényességben (bevonat), se feloldóképességben meg sem közelíti azt. Ez a papír is inkább félfényes, nem dobom el ha már megvan, de nem is ajánlom.

Epson Premium Semigloss 251g
Néhány sheet -et használtam belőle csupán. Kitűnő félfényes papír talán a HP félfényesekhez hasonlít leginkább de talán nem annyira barázdált. (Egyébként a HP nak is kitűnő félfényes papírjai vannak merem ajánlani Epson felhasználóknak). Szintén témafüggő mihez használok félfényes papírt, manapság elég ritkán és nem is ezt, hanem a következőt egy sokkal nagyobb ágyút..

Museo Silver Rag 300g
A legfurcsább teremtmény. Még a nyáron jött, és elég kalandosan (szerencsére egy barátom ingyen elhozta Svájcból). Kerestem azt a papírt ami fényes, vastag és archív. Amikor felmerült ezen szentháromság ötlete akkor még csak a Museo létezett, ráadásul ez inkább félfényes mint fényes. Azóta megjelent a piacon a Hahnemühle és az Innova F-Type -al. A borzasztó drága (36 ezer + szállítás / 25 lap) árhoz képest a gyártó és neves fotós oldalak is csak fekete fehérhez ajánlják. Hónapokig kerestem témákat külön erre a papírra, szerintem nagyon klassz, de ennyi pénzt nem szabad adni érete. Néha úgy érzem magam mint egyes fotósok, akik úgy gondolják csak a legdrágább, legűberfaszább felszereléssel lehet csak a képet megcsinálni. Hát szerintem lófaszt. A kép kép marad olcsóbb médián is, sőt a profik nagy része észre sem vette ,hogy különleges a papír, amit bámul. Színest nem nyomtam rá, viszont a Szépia megszólal rajta, percekig bámultam. Sokan vádolják,hogy ezért az árért kicsi a papír gamount-ja, hát lehet, de ha többet akar az ember, olyan világítás is kell és valljuk be ilyen nincs mindenkinek otthon. Mindenképp unikum, fanatikusoknak és felnőtt gyerekeknek egyaránt ajánható.

Ezeken kívül természetesen kipróbáltam még egy sor remek papírt, pl. Pusztai Lacitól kapott Hahnemühle Photo Rag-et ami kitűnő. És szemeztem a méregdrága síma felületű fehér Epson ultra smooth fine art-al is ,de a beszerezhetőség az ár, a minőség és a jó icc miatt a Moab-nál maradok.

Hozzászólások

timmerl
2007, január 6 - 19:06
timmerl képe
Helló!
Hol szoktad beszerezni Mo.-n a Moab papirt?
T.L.

BeseZoli
2007, január 6 - 20:26
BeseZoli képe

Sehol, mivel nincs forgalmazójaCry.

Svájcbavan van legközelebb. www.colorvision.ch

-= BeseZoli =-

timmerl
2007, február 15 - 21:33
timmerl képe

Köszi Zoli!

Őket én is megtaláltam, ha rendelnél legközelebb papírt szóljál már és beszálnék én is és eljönne egy postaköltséggel. Én egy Epson 9600-al nyomtatok.

Ha bármi nagyobb print kell szóljál, megbeszéljük okosba!

L.

Peter
2007, január 13 - 18:41
Peter képe

Sziasztok,

a félfényes papírok közt csak ajánlani tudom az Ilford Smooth Pearl papírját, én az Epson Premium Luster profiljával használom ( a két papír állítólag szinte, ha nem ugyanaz). Egyetlen hátránya, hogy nem a "legélesebb" nyomatot produkálja, ha nem ez a fő szempont akkor kiváló, és olcsóbb alternatíva az Epson lusterhez képest.

FP

BeseZoli
2007, január 13 - 20:47
BeseZoli képe

Van ilyenem 1 csomag, A3-as ban.

Az az az igazság ,hogy nem próbáltam még ki. Ha esetleg kell szólj mert én A3+ra vagyok beállva, ami meg A3-volt azt már kinyomtam..

-= BeseZoli =-

tanne
2007, január 13 - 19:30
tanne képe

 

Szia Zoli!

Érdekelne, hogy egy A3-as nyomat tintaköltsége átlagban és kb. mennyi, illetve egy garnitúra patronnal hány kép nyomtatható? Tudom, hogy ez erősen függ a képtől, fedettségtől, stb. és hogy a patronokból nem egyenletesen fogy a tinta, de ilyen távlatból valami átlag már bizonyára számolható, .

Előre is köszönöm,

tanne

BeseZoli
2007, január 13 - 21:05
BeseZoli képe

Szia!

Hát A3 -at nagyon keveset nyomok..A3+-ot inkább. Egy garnitúra patront se tudom megmondani meddíg jó, mert mindíg elfogy valmi hamarabb, aztán cseréled, mert ha 1 is kifogy nem megy a gép Cry . Ez látható is az illusztrált képen, ahol aránytalan egymáshoz képest a tinták fogyása.. Megugye attól is függ mennyi BW-t nyomsz.

Nagyban függ a papírtól is mennyire jön ki egy nyomat. Alapjában a gyapot nyomatok kb 1,5-1,8-szor annyiba kerülnek mint a laborban nyomott fényesek, amik 1100-1500ft között vannak (30x45cm) . De függ attól is milyen dpi-vel csinálod. A mattoknak pl nem kell full felbontásban nyomni, mert nem tudja a papír megjeleníteni. Még így is megéri mert jobbak a színek és olyan éleset rippelsz magadnak amilyet akarsz. Meg nem azér vesz ilyet az ember ,hogy spóroljon ,hanem azért ,hogy hallja aztabizonyos húwazzeget amikor megnézik a képet.

Sajnos a 2400-hoz nincs beépített költségfigyelő rendszer. Biztos letölthető, esetleg hekkelhető lehet valamely nagyob tesóé, de nem foglalkoztam vele. Ha lesz időm megszámolom mennyi kb. nyomat keletkezett az 1év során a fogyott tintamennyiség adott.

-= BeseZoli =-

tanne
2007, január 14 - 11:45
tanne képe

 

Köszönöm, én is valahogy úgy gondoltam ahogy az utolsó mondatban leírtad. Az egy éves átlagra.

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti