Jan
12

FORTE - Nyugodjék békében!

1
Az adott értékelés: nincs Átlag: 1 (1 szavazat )

A magyar ipartörténet számos gyára, márkaneve ment tönkre vagy olvadt be multikba az utóbbi pár évtizedben. Az analóg fényképezés szerelmesei, hivatásos fotósok és műkedvelők valószínűleg mind megfordultak a Forte Mérleg utcai mintaboltjában. Használták a Forte nagyítópapírokat, filmeket, a FORTE név része volt az életüknek. Most ennek vége, bezárják a Mérleg utcai mintaboltot, és valószínűleg magát a Forte céget is, a fotóanyaggyártás mindenképpen megszűnik. Pedig épp az előző post-ban írtam, hogy a filmes fényképezés még ma is divat, sőt talán reneszánszát éli. Erre itt a pofon a nedves békatalppal.

Egy kis történeti áttekintés a Forte mintegy három éves haláltusájáról. (forrás az index fórum FORTE topic, azonban az információkat más források is megerősítették).

2004 nov. a Forte Fotokémai Rt. igazgatósága felszámolást kér, jelentős hiteltartozás felhalmozódása miatt (csak az APEH felé több százmillió). A termelés 2004. dec. végéig szünetel.

2004. dec. 30.-án indul újra az emulziófőzés majd 2005-től az öntés és kiszerelés is. A termelés újraindulásában nagy szerepet játszott a felszámoló biztos konstruktív hozzáállása. A francia Bergger kereskedőcég és a német Filmotek (ORWO utód) megrendelései tartják életben a céget, utóbbi hajlandó a termelés előzetes meg finanszírozására is. A fizetések jelentősen késnek, másfél hónapos elmaradás is előfordult, rendszeressé vált a részletekben történő átutalás. A létszámot 200 fős körülire csökkentik.

2005. tavasz végén privatizációt írnak ki, melyre csak egyetlen pályázat érkezik, meglepetésre magyar (csurgói) befektetők veszik meg a céget, mely a Forteinvest Tőkebefektető Kft. nevet veszi fel. A cég két befektető kezébe kerül, egyikük lett az ügyvezető igazgató.

2005 nyarán munkásgyűlésen jelentik be a lehető legjobb hírt: a termelés megy tovább és a dolgozói munkaviszonyok jogfolytonosak. Minden fizetés elmaradást rendeztek.

2005 nyara és 2006 novembere közt gyakorlatilag nem történik semmilyen rekonstrukciós beruházás, ami nélkülözhetetlen lett volna a a veszteségesség mérséklésében (a nagy energiafogyasztás az egyik komoly ok). Érezhető volt, hogy a tulajdonosok ingatlanbefektetés céljából vásárolták meg a céget, a lakóövezetté nyilvánított területrészek eladásából remélve komoly hasznot.

2006. nov. végén a tulajdonos tárgyalást kezd a dolgozói érdekképviseleti testülettel, ezen közli, hogy mivel a termelés súlyosan veszteséges, leállítja azt.

2007. jan. elején az irodaépületet kiürítik és a Műszaki osztály (TMK) épületébe költöztetik. Alapanyag vásárlás a tavalyi év végétől már nem történik.

2007. jan. 11.-én kiosztják a rendes felmondásról szóló értesítéseket. A felmondási idő 3 hónap, aminek a felét le kell dolgozni.

Ennyi a történet.

Hozzászólások

topybear
2007, január 12 - 13:05
topybear képe

Az összes hasznukat gyógyszerre költsék a telekspekulánsok!

 

Topy

 

PS: Az utolsó két dátum nem 2007 akar lenni?

Sefi
2007, január 12 - 13:26
Sefi képe

Hasonlókat kívánok és is nekik. Az elírást javítottam, köszönöm hogy szóltál.

---Sefi ---www.fototipp.hu

Larsen
2007, január 12 - 13:55
Larsen képe
Lelombozó. Sokáig rettegve jártam-keltem mert az Ilford körül szintén problémák jelentkeztek pár éve, szerencsére az akkori vezetőség megvásárolta a céget, elnevezték Harman Technology-nak (az alapító után), majd a termelés folytatódott fennakadások nélkül. Lekopogom, remélem még egy darabig folytatódni is fog.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti