Retró

Eszközök
4.666665
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.7 (15 értékelő)


Gellérthegyi Séta #1- 2007. január - ETÜD 6x4.5 Fortepan 400

Sok olyan hiba van, amit egy fotós elkövethet. Ezek közül az egyik a tökéletesség hajszolása, mindenek felett. Egyre jobb gépek, objektívek, egyre több megapixel. Mindig a legújabb nyomtató, és így tovább. A technikai tökéletesség hajkurászása során azonban könnyű megfeledkezni a fotózás öröméről és arról, hogy az egész dolog igazából a képről szól. Hiába a lehető legtökéletesebben elkészített kép, ha nincs mondanivalója, nyomokban sem lelhető fel benne a képszerkesztés tudatossága. Elcsépelt fotós közhely, de a kép készítésének csak apró része a gép és a technika. Érdekes gyakorlat, ha a technikát egy elegáns mozdulattal kiegyszerűsítjük az egyenletből. Amúgy is nagy divat a retró, miért ne próbálkozhatnánk mi is vele? Tőlünk nyugatra komoly kultusza van az egyszerű, minimalista fényképezőgépeknek. A Lomo vagy Holga gépek egyszerű dobozgépek, sima műanyag lencsével, gyakran gyenge fényzáró szigeteléssel. Ezekkel a gépekkel, minden technikai hiányosságuk ellenére, sajátos hangulatú képeket lehet készíteni. Elmosott képszélek, vinyettálás, belső tükröződések, csupa olyan elem amely a hibátlan technikát kergetők számára megengedhetetlen hibák. Azonban mégis ezek a hibák is hozzájárulnak a képek hangulatához. Ami azonban a legfontosabb, ezek a fényképezőgépek végtelen egyszerűségükkel lehetőséget biztosítanak arra, hogy minden figyelmünket a képkészítésre összpontosíthassuk. Nincs autófókusz, időautomatika, sőt általában még rekeszt sem kell állítanunk.


Pesti látkép - 2007. január ETÜD 6x4.5 Fortepan 400

Ahhoz, hogy kipróbáljuk a minimalista fényképezést nem kell mást tennünk, csak beszerzünk egy Lomo vagy Holga gépet és pár tekercs színes vagy FF filmet. Az utóbbi viszonylag egyszerű, gépet beszerezni viszont már macerásabb. Bár már egyre több magyar boltban megtalálhatjuk ezeket a gépeket az áruk (képességeikhez mérten) meglehetősen borsos. De ne keseredjünk el, van egyszerűbb és olcsóbb megoldás is. A Lomo és Hoga gépek a hatvanas-hetvenes évek keleti gyártmányú tömegkameráiból nőtték ki magukat. Ezek a régi gépek ma fillérekért beszerezhetőek, használt fotóscikk boltokban vagy éppenséggel a bolhapiacon.

A következőkben ismertetett géphez igen sok emlékem fűződik. Ilyen volt az első fényképezőgépem, amelyet tíz éves koromban kaptam és hordoztam magammal lelkesen mindenfelé. Sajnos 25 év alatt az akkori negatívok elvesztek. Ugyanezért a gépért nemrég komoly 290 forintot fizettem a Soós kereskedésben. (Csak összehasonlítás képen az 1979-es OFOTÉRT katalógusban ugyanezen gép ára 99Ft, a Ljubitelj 2 300Ft míg a Chinon CE-3 12900Ft volt) A szóban forgó gép az Orosz, pontosabban Szovjet gyártmányú ETŰD, egy boxgép, amely 120-as rollfilmre 6x4.5-es képeket készít. Kivitelét tekintve a masina egyszerű, mint egy pofon a búcsúban. A ház bakelitből készült, a kereső pedig egy egyszerű newton kereső. A gép tetején van ugyan egy vakupapucs, bár a gépen nincs vaku csatlakozás. Az "objektív" egy egyszerű műanyag lencse, amely 60mm gyújtótávolságú és f/11 fényerejű. Két záridő áll rendelkezésünkre, 1/60 másodperc és B, ezt kombinálhatjuk három rekesszel (f/11, f/16, f/22). A rekesz egyszerű lyukrekesz, azaz kis fémlapon lévő különböző méretű lyukakat tolhatunk be az objektív mögé. A film továbbítását gép oldalán lévő tekerőgombbal végezhetjük el, a továbbítás és a zár természetesen nincs semmilyen összeköttetésben egymással, így aztán könnyen tudunk többszörös expozícókat készíteni (Hogy ez előny vagy hátrány, az nézőpont kérdése.). A gép hátoldalán lévő kis piros ablakban követhetjük nyomon, hogy hol is tartunk éppen.


Gellérthegyi Séta #2- 2007. január - ETÜD 6x4.5 Fortepan 400

A gépet megvásárlás után kipucoltam és egy hétvégi gellérthegyi sétára Fortepan 400-as filmmel megtöltve elvittem magammal. Régen láttam ennyi mosolygós arcot mint ezen a sétán. (Úgy is fogalmazhatnék, hogy szimplán kiröhögtek.) A sok mobiltelefonnal pesti látképet fényképező peszudofotós turista között jobban kilógtam a sorból mint ha az 1DmkII-t egy 70-200/2.8L-t akasztottam volna a nyakamba, de ez nem igazán érdekelt. Este izgatottan hívtam elő a negatívot és az eredmény megegyezett a várakozásaimmal. A képek sajátos hangulattal bírnak.

Azt mindenki saját maga döntse el, hogy tetszenek-e neki ezek a képek vagy sem, illetve hogy tesz-e egy kitérőt a minimalista fényképezés felé. Nekem tetszik.

Hozzászólások

Veress
2007, január 22 - 07:31
Veress képe
Nekem megvan még a régi gépem (Smena M8) és én is szívesen veszem elő néha. Nagyszerű érzés.

furamadár
2007, január 22 - 17:55
furamadár képe
Ebben a városban semmi, de semmi sem változott kb 30 év alatt... Legalábbis ezeken a képeken nem látszik, lazán "eladhatóak" lennének azzal, hogy a 70es évek közepén készültek.

No de épp ez a lényeg.... :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Én? Én szárnyalnék, de nem hagyják...

peti
2007, január 22 - 20:25
peti képe
Én mostanában jártam így a Weltaflexemmel, néztek, de a fotózást nagyon élveztem :) És persze a képminőség sem mondható rossznak, sőt... Ezek a primitív gépek, ráadásul rákényszerítenek arra, hogy odafigyeljen az ember, ne csak kattogtasson ész nélkül.

Maty
2007, január 22 - 22:32
Maty képe

Előre leszögezem, NEM szeretnék senkit (meg)bántani! Az jutott eszembe, hogy ennek fényében, hogy L-es objektívekkel fotózunk, egyszerű kimondani: nem is a technika számít. (Ezzel egyet is értek, mert a szép kép valóban nem a drága felszereléstől függ; legalább is az arány nem mindig lineáris.) De kezet a szívre: ameddig csak álom volt egy-egy technikai csoda, addig is így éreztétek? Mert más az, mikor ezzel vigasztalom magam :o) de azért mindig az is benne van az emberben, mikor megnyomja a kitobis gép exponáló gombját, hogy "azért egy jó objektívvel ez mennyivel szebb lenne".

Szóval sem irigykedni, sem port összerúgni nem szeretnék, csak vitaindítónak szánom, ill. kíváncsi vagyok, ki hogyan éli meg a technika előrehaladását.

Végezetül egy mondat, ami gyakran elhangzik felénk: "Ha dolgozni kell, ott a digitális gép, de ha fényképezni szeretnék, előveszem a filmest."

furamadár
2007, január 22 - 23:04
furamadár képe
Hát, én igazság szerint mostanában vettem egy K10D masinát, így (D)SLR világban még csak tapogatózom.
A témához csak annyit tennék hozzá, hogy épp ma vettem meg végül ehhez a géphez egy Sigma 100-300 DL telezoom obit. A neten sokan szidják, és végülis annyiban igazuk van, hogy az autofocus kicsit lassú, bizonytalan ha kevés a fény.

Mégis: a másik objektív, amivel össze tudtam hasonlítani egy Pentax Motorzoom FA 70-200-as volt. Alig hittem a szememnek, de ezt speciel ronggyá verte 200 mmnél, élesség szempontjából biztos.
(ja, ezt az obit ne keressétek a neten, nem létezik.... annak ellenére, hogy a kezemben volt.)


Amúgy rólam, ha már belekotyogok: Nemrég találtam rá erre az oldalra, és valahogy szimpatikusabb mint a többi (a fotózz.hu-t nem is említem :) ).
Itt alapból találtam érdekes dolgokat, és jópár csodás képet. Maradok, ha nem zavarok.... :)
S hogy ontopik is legyek: http://kep.tar.hu/bandikaa itt van pár fotó a kezem alól, ha esetleg...


Amúgy pedig:
-------------------------------------------------------------------
Én? Én szárnyalnék, de nem hagyják...

Sefi
2007, január 22 - 23:36
Sefi képe

A technózás lényege, hogy az ember fia/lánya úgy gondolja a jobb géppel jobb képet is csinál. Persze mindíg munkálkodik a kisördög.

Szerintem a legnehezebb, elfogadni, megismerni egy adott eszköz technikai korlátait és azokat kihasználva a lehető legjobb képet készíteni. 6Megapixellel ne akarjunk A3+ képeket csinálni. (Hacsak mátrixpanorámával nem). Ha azon gondlkozik az ember, hogy jobb obival, géppel jobbat lehetne akkor megette a fene az egészet.

---Sefi ---www.fototipp.hu

furamadár
2007, január 23 - 00:04
furamadár képe
Végül is tökmindegy, mi van a kezdeben, ha nem "látod meg" a képet...


Én? Én szárnyalnék, de nem hagyják...

Lewwi
2007, január 22 - 22:39
Lewwi képe
Kedvem támadt egy régi gépet venni. Talán beszerzek valami ezeréves masinát, és kipróbálom. Csak tartok, hogy 1 kép sem sikerülne, és akkor kidobtam egy tekercs előhívást... Lew

peti
2007, január 22 - 23:06
peti képe
Ha tudsz fényt mérni és a gép tökéletesen működik, akkor nem lehet gond. Én eddig csak digit géppel fényképeztem és az utolsó egy hónapban exponáltam el 3 tekercs rollfilmet. Talán 1 kockára mondható, hogy nem helyesen exponált, a többi tökéletes.

Veress
2007, január 23 - 07:34
Veress képe
Tényleg nem érdemes aggódni a Smenán nincs fénymérő és elboldogulok vele. Hála istennek a negatív anyag elég rugalmas.

Lewwi
2007, január 22 - 22:40
Lewwi képe
Ha valamire jutottam lehet írok valami cikket róla, mik a tapasztalatok...

KozariA
2007, január 23 - 19:00
KozariA képe
Ez volt az én első gépem, bizony-bizony :-)

laszlok
2007, január 26 - 22:31
laszlok képe
Sefi bátrabb vagy, mint én! A mai napig a kedvencem az a FED-3-as (orosz Leica koppincs) 1962-ből (1974 óta vagyok a tulaj)Eltekintve attól, hogy fénymérője sosem volt, a távmérője meg 1975 körül elromlott, még ma is tök jól működik.(már a filmbefűzés is fun...) Mindenkinek ajánlom! cosx

Báthory Péter
2007, március 21 - 02:22
Báthory Péter képe
Nekem is megtetszett a dolog, csak az a bibi hogy én sosem hívtam még elő filmet és nincs is hozzá felszerelésem (illetve lehet hogy akad valahol itthon de nem tudok róla :)
Ami a fényképezőket illeti azzal jól el vagyok látva, minthogy a családom már az idők kezdete óta imád fotózni, rollfilmesből van Bilora box, Voigtländer, Belfoca meg jópár 35mm-es mint a beépített szelén fénymérős Altix, vagy a mérőékes Dollina az orosz gépekről nem is beszélve. Ha egyszer sokkal több időm lesz, biztosan utánajárok az előhívásnak és kipróbálom őket :)

Mityu
2007, április 25 - 19:18
Mityu képe

Bizony nekem is volt vala Etűdöm. Lehet tán meg is van valahol szekrény mélyén. Van Beirette-nk is, az sem volt rossz masina. Van viszont egy féltve őrzött Praktica VLC3-as, melyet nemrég kért (volna) kőcsön a hawerom. Mondom nem adom, inkább veszek neki egyet. Aki szintén Szmena simbol-lal szok fotózgatni.

Mityu

Villágosító
2007, május 1 - 16:19
Villágosító képe
Én november elején elboltoltam a digit bridge gépemet egy Minolta 800si-re. aztán 2 hónapja vettem egy FED-2-t és most Ő az abszolút verhetetlen sztár. A Minoltát szinte már elő sem veszem. Fed zsebbe, fénymérő nyakba azt lehet menni fényképelni. Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!!!

Rajmund
2007, május 11 - 19:47
Rajmund képe
én egy régi ház padlásán találtam egy elég gyenge állapotú Etűdöt, ráférne egy kis renoválás,h használható lehessen, de nekem erre sajnos nincs időm, ha vkit érdekel írjon, mert nem kötődök hozzá annyira, mert van egy 35mm-es Vilia gép is otthon,vmi tömítése rossz és színes filmek esetén picit pirosasra süti néha a kép szélén, de ha óvatosan használom, ff-ben teljesen "retro" nagyon feelinges, ha ilyen napom van akkor azt veszem elő.

fonti
2007, május 13 - 20:42
fonti képe

A napokban betértem nézelődni a Bajcsy-Zs. út egyik ismert fotós üzletébe, s csupán kíváncsiságból megérdeztem, hogy pillanatnyilag milyen tendenciák vannak a vásárlók részéről az analóg-digitális gépek keresettségét illetően. Meglepett a válasz, miszerint fékeződés tapasztalható a digitálisok iránti érdeklődésben, s ezzel szemben újra határozottan megnőtt a kereslet a filmesek iránt. Azért azt hozzátették, hogy a régi keresletről természetesen szó sincs, de azért ez a válasz némileg engem meglepett, mivel én ezt a tendencia módosulást jóval későbbre vártam. Azért ennek én nagyon örülök, nem kell temetni a filmet, a két rendszer egymást kiegészítve fog -úgy tűnik-létezni a jövőben! Én edig még nem vettem digitálist(bár éppen mostanában gondolkodom egy Nikon 8400-n),mai napig használom a nagyon szeretett Nikon F70 mellett a jó öreg Zenitet és a Pentax ME Supert.

Bocs, tudom, nem a cikk témája volt a hsz.-om, de örülök a filmesek kis reneszánszának, s ezt akartam itt közölni veletek.

Dortam
2007, október 30 - 15:17
Dortam képe

Nagyszerű írás, gratulálok hozzá!
Annak idején, úgy '75-'77 környékén kaptam egy ilyen gépet. Ez volt az első fényképezőgépem. Rettentő büszkén fényképeztem vele aug. 20.-án a Duna parton. Sajnos azok a képek rég elvesztek már, de emlékszem, hogy milyen apró pöttyök voltak az ejtőernyősők a fotókon...
Aztán szeptemberben az osztálytársaim kicikiztek 16 expós rollfilm miatt. Persze nekik Szmena volt... Na ennyit arról, hogy csak a ma embere vágyik mindig jobb technikai felszerelésre.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti