Bevezetés a panoráma fotózásba

Eszközök
4.384615
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.4 (13 értékelő)

Bár a panorámakép nem újkeletű dolog, szokatlan mivolta még a mai világban is meglepő hatást kelt a hozzá nem szokott szemlélőben. A digitális fényképezés segítségével ennek a kétségtelenül komoly hatáskeltő és szemléltető eszköznek a használata is jelentősen leegyszerűsödött. Ez az írás tömör áttekintést nyújt a panorámázásban használatos gyakorlati módszerekről.


"Müezzin", Eger, 2006
Sony R1

A nagy általánosságban panorámafotónak nevezett kép a horizontális panoráma, ami jellemzően széles és jelentős térérzetet kelt. Oldalainak aránya vízszintesen vagy függőlegesen 1:3, vagy ettől nagyobb is lehet, de előfordul az is, hogy 1:1 oldalarányú gigantikus mozaikképeket is panorámaként publikálnak. Egymáshoz illesztett képekből viszonylag egyszerűen készíthető körpanoráma, amellyel a teljes horizontális látótér befogható. Nagyobb felbontást és/vagy látószöget tesz lehetővé és attól függően, hogy az objektívhez mennyire közel eső teret mekkora látószöggel szeretnénk lefedni, komolyabb előkészületeket, felszerelést és utómunkálatokat (nem utolsó sorban komolyabb feldolgozásra szánt hardvert) igényel a mozaikpanorámák kivitelezése, amelyek több sorból vagy oszlopból összeálló képsorozatok. Ezzel a technikával már gömbpanoráma is készíthető, ami egy pontból a teljes látótéret megjeleníthetővé teszi egyetlen összefüggő képen.

A nyersanyag

A panoráma készítésben a legnehezebb talán a kompozíció megtervezése, hiszen fejben kell elképzelnünk, hogyan is fog kinézni az a képsorozat egyben, amit a helyszínen befotóztunk.

Felszerelést illetően a fillérestől (az egyszerű kiegészítők) a csillagos égig szinte minden rendelkezésünkre áll, amivel bankkártyánkat terhelhetjük. Készen kaphatóak több milliós dedikált óriásszenzoros panorámarendszerek, amelyekkel 2 másodperc alatt rögzíthető egy 360 fokos látómező bizonyos függőleges látószög megkötéssel.

Roundshot http://www.roundshot.ch/

Ezek nem a panoráma készítéshez nélkülözhetetlen dolgok, azoknak az életét azonban jelentősen megkönnyíthetik, akik erre a területre specializálódnak, akik hetente több tucat képsorozatot kifejezetten panorámákhoz lőnek el, esetleg ebben a műfajban kívánnak kiteljesedni. Külön kihívás olyan helyszínen panorámázni, ahol mozgó tárgyak, személyek is vannak. Ilyen esetben több expozíció használata nem mindig (és mindenkinek) kielégítő és ilyenkor jön jól egy olyan profi rendszer, aminek az ára nem átlagemberek pénztárcájához lett igazítva. De nem kell feltétlenül elmélyednünk a tökéletesség szabályszerűségeiben. Különösen a kézből fotózott panorámáknál jelentkezhetnek illesztési és parallaxishibák a nem pontosan tartott optikai csomópont illetve a billenő fényképezőgép miatt, az össze-vissza fókuszált, esetleg automata beállításokkal pöttyentett képekről nem is szólva. Ilyen apróságokkal azonban nem minden esetben érdemes foglalkozni. A tökéletlenül illesztett, szellemképes, tarkabarka, töredezett, cikk-cakkos szösszeneteknek külön varázsa és kifejezőereje van, sőt külön művészet a szuperdrága (vagy szuperolcsó) eszközökkel rögzített (esetleg tervezett) tökéletlenség.

Levelextreme - Wasserthal Fotodesign http://www.level-extreme.de/

Minél távolabbi témát rögzítünk, annál kissebb jelentősége van a precíz pozícionálásnak, arra minden esetben oda kell figyelni, hogy 20-30 százalékban fedjék egymást a képek. Ha távoli látkép részletet kívánunk egy expozíciónál nagyobb felbontásban tálalni, elegendő lesz egy hosszabb teleobjektív. Ha a nagyobb felbontás érdekében több sorban rögzítünk hasonló távoli látványt, egy állvány jó segitséget tehet a sorok és az oszlopok közötti relációk fenntartásához. Ha az objektívhez közelebb eső tárgyak (talaj, falak, oszlopok, stb.) is szerepelnek a tervezett képen és szeretnénk folyamatos éleket, pontos illesztéseket viszontlátni, akkor szükség lesz egy állványra, amellyel egyrészt kiküszöbölhető a billenés és a lépésszögek pontatlansága(valamint a parallaxishibákból adódó kellemetlenségek), másrészt megtarthatunk nagyobb mélységélességhez elengedhetetlen szűkebb rekeszeket is. Az nem feltétlenül alapkövetelmény, hogy a legjobbak közül válasszunk magunknak. Én dolgoztam már 4000 forintos állvánnyal is (azért az nem volt egy leányálom, de kivitelezhető). Ami megfogja gépünket (a terhelhetőséget azért nézzük meg mielőtt megvesszük) és géppel együtt normálisan lehet forgatni, az már megfelelő sorpanorámákhoz vagy mozaikképek készítéséhez. Gömbpanorámákhoz nélkülözhetetlen egy több részes állványfej, amelyre felszerelve fényképezőgépünk (objektívünk) gyújtópontja bármilyen pozícióban megfeleően beállítható, hogy egybeessen a gömbpanoráma optikai csomópontjával.


A Really Right Stuff "Ultimate-Pro" Omni-Pivot csomag
http://www.reallyrightstuff.com/pano/index.html

Minél nagyobb tehát a gyújtótávolság, minél szűkebb térből szeretnénk minél nagyobb részletet befogni, annál fontosabb a megfelelő állványfej. A beállításokat illetően: szűkebb blende (nagyobb mélységélesség), manuális zár és fehéregyensúly (ezek nem szabályok, minden relativ, készíthetünk akár makró-panorámákat is, minden a fantáziánkra van bízva). Minél kissebb gyújtótávolsággal dolgozunk annál kevesebb képre lesz szükségünk egy bizonyos látómező befogásához, azonban a nagylátszögek köztudott velejárója a hordótorzítás. Ennek a korrigálása csökkenti a képszélek élességét.

xRez Extreme Resolution Photography : http://www.xrez.com/
D. Varga Tamás :http://www.panograph.hu/

A záridő beállításához forgassuk meg gépünket azon a térrészleten belül amit rögzíteni kívánunk és keressünk egy átlagos értéket, amelyben a csúcsfények sem égnek ki, és az árnyékokban is marad részlet. Sajnos néha elkerülhetetlen a részletvesztés, pl. egy olyan helyszín esetében, ahol tiszta égbolt és árnyékban pihenő, szekéren alvó kutya egyaránt megtalálható. Ilyen esetben vagy utólag dolgozunk a kompenzáción képrészleteken belül, vagy elvisszük egyik irányba az expozíciót (és bevállaljuk a kiégett égboltot vagy szegény sötét árnyékba vesző kutyát), vagy beállításonként több expozíciót használunk. Egy expó az égboltra, egy "normál", egy pedig az árnyékokra, minden nézőpontnál ugyanazokat az értékeket használva. Az így készült felvételeket Photoshopban összemaszkolhatjuk egyenként, vagy átalakíthatjuk HDR (High Dynamic Range) képekké. Ez a módszer külön fénykezelést tesz lehetővé, azonban (szerintem) színkezelés szempontjából nehézkesebb megoldás. Az így kezelt HDR képek aztán LDR, "normál" képekké konvertálhatóak és az így kapott kép is jelentős többletet mutat a rögzített fénytartományban (vagy kontraszt tartományban) az egyszeri expozíciónál, legyen szó akár filmes, akár digitális fotóról. Én előnyben részesítem a maszkolásos technikát, ha feltétlenül szükséges több expozíciót használnom, ez a módszer számomra egyértelműbb, mint a HDR csúszkái. A HDR eljárás bonyolult szerkezetű felvételeknél (pl sok apró részlet) jelenthet nagy könnyebbséget.

http://www.hdrsoft.com/support/faq_photomatix.html#differences
http://www.hdrsoft.com/examples.html

Lehetséges kézből lőtt, viszonylag jól illesztett, 360x180 fokos, teljes gömbpanoráma kivitelezése is gyújtótávolságtól függően több tucat kép készítésével, persze csak akkor ha rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű fény. Én eddig háromszor tettem erre kísérletet 24mm-el, ráadásul elég szűk helyen készültek, de két alkalommal sikerült megoldani a dolgot kb. 6-8 órányi retus után (a harmadik egy kb. 12 négyzetméteres szoba lett volna, de az már túl extrémnek bizonyult kézből, csak lyukas 320x140 fok lett a vége:). A csomópontokat egy, a földön levő pont kiszúrásával és a gép derekamhoz mért magasságával próbáltam tartani, azóta találtam egy sokkal megbízhatóbb módszert, ami még mindig olcsó és egyszerű. Nevezetesen itt egy függőón használatáról van szó, amelyet gépünkhöz rögzítve (objektiv gyujtópontjához igazitva) és pont a földig lógatva, mind a magasság, mind a horizontális pozíció tökéletesen tartható. Persze attól is függ mennyire remeg a kezünk. Itt már csak arra kell figyelni, hogy nagyjából fedjék egymást a képek és a sorban levő képeknél kb azonos szögben billentsük a gépet.

Készíthetünk még panorámákat gömbtükrök segítségével is. Tulajdonképpen bármilyen domború tükröző felület megteszi a krómozott csapoktól kezdve a beláthatatlan útelágazásokban használt tükrökig, a karácsonyi díszektől a csikung golyókon keresztül a speciális gyártmányú, tökéletes gömbfelületű krómötvözet golyókig. A legtöbb domború tükröző felület ugyanis a tér egy nagyobb részletét tükrözi.


"Chantelle-látkép", Franciaország, 2006
Sony R1

Gömbpanorámát kapunk, ha tükröző gömbfelületekről készítünk 2 felvételt egymáshoz képest kb. 45 fokos szögben (így a fotós is eltűntethető a képről, és a gömb hátsó felületén levő holtpont is eltűnik). Ezeknek a képeknek a feldolgozásához használhatunk Photoshop-ot, rendelkezésre állnak különböző kiegészítők és speciálisan erre a célra használható szoftverek is.

http://www.nyfeler-mueller.ch/TripodCapText/TripodCapText.htm
http://www.hdrsoft.com/support/help_files/unwrap.htm
http://www.panotools.info/mediawiki/index.php?title=ChristmasBallPanoTutor
http://www.cgtechniques.com/tutorials/getridof.php

Minél tökéletesebb gömbfelületű és minél tökéletesebben tükröz az adott tárgy, annál pontosabban reprodukálható a teljes környezet, amelyben elhelyezkedik a róla készült kép(ek) alapján. Ennek a módszernek az előnye, hogy különösen gömbpanorámák szempontjából gyorsan tudunk dolgozni. Hátránya, hogy a fényképezőgép felbontásánál nagyobb képet csak nehézkesen tudunk készíteni (nagyobb tele vagy közgyűrű, pontos mozaik), valamint a felszerelés mellett külön figyelmet kell fordítani a gömb szállítására, elhelyezésére és tisztán tartására.

Feldolgozás és tálalás

Ma már számos szoftver kínál automatikus illesztési funkciókat, még a kézből készített felvételekhez is:


PANORAMA TOOLS
http://www.path.unimelb.edu.au/~dersch/

Autostitch
http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html

Smartblend
http://smartblend.panotools.info/

Autopano Pro
http://www.autopano.net/

Ptgui
http://www.ptgui.com/plugins.html

Ptassembler
http://www.tawbaware.com/ptasmblr.htm

Enblend
http://enblend.sourceforge.net/

Hugin
http://hugin.sourceforge.net/

A David Lowe féle találmány, a SIFT algoritmus felelős többek között az Autopano Pro és a Photoshop CS3-ban debütáló Auto-Align Layers eszköz legalapvetőbb működéséért. Ez a kis program külöböző nézőpontból, de azonos látványról készült egymást átfedő képek összeillesztésében nyújt segítséget. Teszi mindezt hihetetlen hatékonysággal, az emberi szemnél sokkal pontosabban, még kevésbé részletgazdag képrészletek (pl tiszta égbolt) közötti összefüggéseket is képes megtalálni, akár különböző expozíciós értékkel készült felvételek esetén is.

Sorpanorámák viszonlag egyszerűen, képként megjeleníthetőek a számítógép képernyőjén. A nagyon laposra vágott (5:1 felett), nagy átfogású, vagy gömbképeket esetleg érdemes külön lejátszóval megjeleníteni, ha neten vagy gépen szeretnénk publikálni vagy prezentálni.


"Séta", Eger, 2006
Sony R1

A Flexify elsőre erősen csili-vili szagú kiegészítés a Photoshophoz. Többek között a különféle különleges rendszerekkel, camera obscurákkal kivitelezett, deformált képi hatás érhető el vele, de vetítési módok között találhatunk sok egyéb érdekes dolgot is. Nem csak panoráma felvételek kezelésére szolgáló eszköz, hagyományos fotókat és képeket is komolyan szét lehet vele csavarni.

http://www.flamingpear.com/flexify.html

Legelterjedtebbnek nevezhető az online és offline navigálható panorámák megjelenítésében a Apple gondozásában levő QucikTime VR. Testre szabható, akár teljes képernyőn is megtekinthető egy-egy panoráma a segitségével. Felhívnám a figyelmet a Spi-V lejátszóra, amelynek áldásos tulajdonságai közé tartozik, hogy a megjelenítéshez (élelsimitás, buffer) igénybe veszi grafikus gyorsítónkat is, segítségével finomabban és tisztábban történik a navigálás, az általánosan elterjedt QTVR megoldásokhoz képest. Ezen kivül online publikálás esetén nem szükséges külön lejátszót telepíteni a Spi-V anyagok megjelenítéséhez, mivel minden szükséges állomány azon a szerveren kerül elhelyezésre, ahonnan a panoráma betöltődik. Egyszerűbb, korlátozottabb funkcióval ellátott változata a Realviz Stitcher nevű termékében export opcióként már megtalálható.

Spi-V
http://www.fieldofview.com/
QuckTime VR
http://www.apple.com/quicktime/resources/tools/qtvr.html

Egy helyszínen, különböző pontokon befotózott panorámák segítségével készíthetünk virtuális sétákat aktív felületek segítségével is, amelyekben a különböző navigálható panorámák között hivatkozhatunk, így nagyobb helyszínek is bejárhatóak és különböző pontokból nézegethetőek. Lehetőség van gömbpanorámákban megjelenő objektumok leképzésére is, ezzel a módszerrel olyan interaktív jeleneteket készíthetünk, amelyben szabadon mozgatható a nézőpont előre, hátra, le, fel és oldalra is. Ezekhez megoldást pl. a Realviz termékei kínálnak.

Realviz
http://www.realviz.com/

További infók:
http://www.panoguide.com/
http://panoramafotozas.lap.hu/

Hozzászólások

furamadár
2007, január 31 - 11:22
furamadár képe
Én is szoktam ilyesmivel játszani :)
http://bandikaa.tar.hu/

A cordobai nagymecset panorámában van egy tréfa: Nem volt nálam állvány, így az egyik oszlopot használtam támasztéknak :)

Én? Én szárnyalnék, de nem hagyják...

Nagy Péter
2007, február 1 - 05:58
Nagy Péter képe
Hali Mindekinek! Mielött valaki vagyonokat költene egy panoráma fotós felszerelésre, érdemes kipróbálni az EQ-3 csilagászati álványt. Előnye: mindkét tengelyen finommozgatás, hátránya: a nagy súlya Kb. 7 Kg.

vzs
2007, február 12 - 15:54
vzs képe

"A nagy általánosságban panorámafotónak nevezett kép a horizontális panoráma, ami jellemzően széles és jelentős térérzetet kelt." Na ezzel talán egyet is értenék, inkább klasszikus panorámát mondanék rá.

"...1:1 oldalarányú gigantikus mozaikképeket is panorámaként publikálnak." Mátrix kép.

"Külön kihívás olyan helyszínen panorámázni, ahol mozgó tárgyak, személyek is vannak. Ilyen esetben több expozíció használata nem mindig (és mindenkinek) kielégítő és ilyenkor jön jól egy olyan profi rendszer, aminek az ára nem átlagemberek pénztárcájához lett igazítva. De nem kell feltétlenül elmélyednünk a tökéletesség szabályszerűségeiben." Ezzel ha félig nem is, de talán egyet tudok érteni. Annyit érdemes megjegyezni, hogy az átfedési terület - ami célszerű ha 20-25% körül van - ezen a részen kell csak PS-ben maszkolnni, retusálni. Csak itt igazán zavaró az ha egy embert kettévágunk és helyére szintén egy kettévágott ember kerül, erre pedig akár a 18%-os átfedés is elegendő.

"A tökéletlenül illesztett, szellemképes, tarkabarka, töredezett, cikk-cakkos szösszeneteknek külön varázsa és kifejezőereje van, sőt külön művészet a szuperdrága (vagy szuperolcsó) eszközökkel rögzített (esetleg tervezett) tökéletlenség." Azért nem hiszem hogy az emebrek büszkén mutogatják, hogy jártam egy gyönyörű helyen de nem tudom rendesen összerakni a képet, csak illesztési hibák tömkelegével tudom megmutatni de ettől pont nem művészies.

"...sorpanorámákhoz vagy mozaikképek..." na akkor ez most körpanoráma akart lenni és a mátix kép bizonyára. Nem érzem szükségszerűnek a saját megnevezések alkalmazását...

"...optikai csomópontjával." bizonyára a nodális pont.

A beállításokhoz annyit mondanék, hogy a RAW sajnos elengedhetetlen a jó, igényes képek elkészítéséhez. Itt az élességen és a rekeszen kívül mindent össze tudunk hangolni, így nem keletkezik az illesztésnél semmiféle szín, megvilágításbeli különbség. Ezt nagyon sokat elfelejtik, jó lesz akár auto, akár manuális beállítással, hiszen a zár-rekeszt nem változtatom, de ha nem rögzítjük a WB-t... ami szerintem járhatóbb megoldás. Fókuszálni a hiperfokális távolságra kell, ezt sehol nem olvastam a cikkben, vajh miért?

"...nagylátszögek köztudott velejárója a hordótorzítás. Ennek a korrigálása csökkenti a képszélek élességét." Miért is kéne korrigálni a torzítást ha kör-gömb panorámát csinálunk? Az átfedési terület nagyobbra vételével a szélek életlensége megint kiküszöbölhető, igaz több képet kell csinálni.

A megjelenítés: ma már tolonganak a különféle megjelenítők amik az Apple QT-t felválhatják kiegészítve pl.: DevalVR, PangeaVR, Java (PTViewer), stb.

Nem rossz indulattal kötekedek, de ha már egy ilyen speciális témáról irok akkor ha sok a blabla közbe legalább az alapok stimmeljenek!

A panorámafotózás oldalon még számtalan fejjel lehet találkozni, érdemes egy Panosaurus vagy Nodal Ninja-t kipróbálni. Ezeknek van véleményem szerint a legjobb ár/érték arányuk. Ha már volt szó a csillagos égről, és a RRS panófejről, akkor ejtsünk néhány szót a 360Precisionról is. Ez egy igen drága, de viszont nagyon pontos (ha nem a legpontosabb) fej. Ezt külön gép-objektívhez árulják. Nagy előnye, hogy "csak" fényképezni kell, és illesztéssel nem nagyon foglalkozni, ugyanis egyszer kell egy tökéletes illesztési hibáktól mentes képet összerakni utánna elmenteni a beállításokat és legközelebb csak a képek betöltése után alkalmazni a beállításokat (PTgui). Ezáltal legalább 1 óra pontozási, finomhangolási munkától megmentjük magunkat. Jó dolog a panorámázás, van itt most 1-2 képem:

http://phenomenon.atw.hu/Parizsi_udvar.htm

http://phenomenon.atw.hu/Vajdahunyad_var_01.htm

http://phenomenon.atw.hu/Vajdahunyad_var_02.htm

Ha nincs a gépen a devalVR plug in, akkor a htm-t át kell írni MOV-ra és máris Quicktimeban nézhető.

TBUDAR
2007, február 12 - 16:23
TBUDAR képe
köszi a kiegészitést és pontositásokat. annak ellenére, hogy tagadod, azért érződik a cinikusság a hozzászólásodon. egyrészt sefi nagyon okosan adta a "bevezetés..." cimet a cikknek, másrészt igyekeztem hasznos dolgokkal szolgálni, akit érdekel a téma, azt úgy is elinditja. ha nem tetszik esetleg irj egy újat, úgy is kevés van magyar nyelven, aztán meglátjuk abból mi sül ki...

vzs
2007, február 12 - 19:42
vzs képe
Tudom, hogy kevés a magyar nyelvű... volt is egy DFM különszám, hát abból se derült ki sokminden. Értemén, hogy alapokat kell megismerni, de azért mondtam, hogy ha valaki 1-2 dolgot rosszul jegyez meg abból később gondok lehetnek. Gondolkodtam amúgy magyarnyelvű panorámás dolgon, akár könyv akár valami más. Azaz igazság, hogy amit oda beletennék, kevés a tényleg olyan amiben nem találok, találtak mások hibát. Én többnyire gömb és cilindrikus panorámákkal foglalkozom de ha kiadnék valamit feltétlen bele kell kerüljön a mátrix is. Egyelőre abból csak próbálkozások vannak. Az igazi szerelem az a gömb.

Sefi
2007, február 12 - 16:39
Sefi képe

Kedves Vzs!

A fototipp.hu egyik leglényegesebb pontja az egyes cikkekhez fűzhető hozzászólások rendszere. Ennek a rendszernek a hasznosságát a kiegészítésed tökéletesen példázza. Teljesebbé és pontosabbá teszi a cikket. Nem véletlen,hogy az olyan patinás oldalak is mint mondjuk a photo.net ugyanezt a megoldást használja. Arra kérlek ne menjetek ölre amiatt, hogy esetleg más fogalmakat használtok vagy valami kimaradt a cikkből. Én személy szerint annak örülnék, ha minden cikkhez születnének a tiedhez hasonló hozzászólások, hiszen egyik cikkíró sem tudhat mindent. Viszont azt is el kell ismerni, hogy a cikkíró vette a fáradságot és megírta a cikket, ezzel lehetőséget adott a kommentelésre.

---Sefi ---www.fototipp.hu

vzs
2007, február 12 - 19:46
vzs képe
Azaz igazság, hogy értem én amit mondtok, értem én a jóindulatot:) De látom a képeket amik itt vannak, látom a magazinokba mit raknak, és látom amit mellé írnak... láttam a halszemes tesztet a DFM-ben.. nekem Zenitarom van. Gondlom a képeket nézve nem jöttél volna rá;)

gyurxi551
2007, június 3 - 13:47
gyurxi551 képe
Sziasztok!
Szerintem a cikk OK, sőt én nagyon örülök neki, mert magyar nyelven alig van cikk. Én komoly 2 hete foglalkozok panoráma fotózással :) a legtöbb infót eddig a www.panoramas.dk oldalon találtam, gondoltam megosztom. Jó tutorial van még a http://www.dffe.at/ oldalon, azonban nem tudtam végigcsinálni. Írtam az írónak, Bernhardt Vogel aki a www.sziget2006.com panorámafotóinak is csinálta egy részét és 4-5 levél váltás után kiderült, hogy a PTgui felülete és illesztőalgoritmusa is változott (nem igazán működött) ahogy ő leírta a v5 verzióben is ez volt a gond. Így azt írta, köszi, frissíteni fogja a tutoriált.
Amiket itt írtatok progik, azokat is meg fogom nézni, sőt szeretnék gömbpanorámát csinálni (asszem így mondják) de egy nagyon jó magyar tutoriál jó lenne. Idővel minden szoftvert meg is vennék, szerintem 20-40 eurós ptgui nem ár érte. :)
VZS képeit nem tudtam sajna megnézni, pedig érdekelne. Jó lenen ha ő ezzel foglalkozik, írna egy jó tutoriált. Én meg fizetnék is érte, mert nekem sajna IDŐM van a legkevesebb a netet kutatni. (csak hobbi ez nekem).
Én is csináltam egy(etlen) panorámát már, sámli volt az állvány:
Anyukám mondjuk duplán rekerült, de elsőre nekem jó, örültem. :)
üdv és várom a sok jó cikket
sziasztok
gyurci

furamadár
2007, április 25 - 19:09
furamadár képe
Sziasztok, nemrég Marokkóban jártam, és készült pár panoráma alapsorozat is.
Az első, és egyben legnagyobb itt:
http://www.mkk.szie.hu/~bandikaa/kasba.jpg

A "gagyi" Sigma 100-300 DL obival készültek a képek, összesen 150 db, portréállásban(!). 100 mmes fókusztáv, végig azonos, ofkorsz.
Amúgy a panoráma csak feleakkora, mint lehetne, mert a jgp csak 64k kiterjedésű lehet egy irányban... Eredetileg 110-116 ezer képpont lett volna a szélessége, és valami 3080 a magassága :)

A képeket az offtopik canon photostichével raktam össze, aztán darabokban mentettem, és szemmel acdseevel vágtam a végüket. Végül irfanview-val összeraktam. két nap, mire sikerült.


Én? Én szárnyalnék, de nem hagyják...

vzs
2007, május 2 - 11:14
vzs képe

Szia Furamadár!

Kezdetnem nem rossz, de persze van még mit csiszolni rajta. Az hogy minden képet azonos beállítással (rekesz-zár, fókusztáv) csináltál az jó, remélem RAW volt a használt formátum.

Megjegyzés: próbáld ki az itt említett programokat, akár a régi PanoramaTools-t vagy az ingyenes Hugin-t. Itt már nem lesz gondod a kimenő felbontással. Másik: eredeti jpg-t sose adj meg, nehogy lelopják:) Konvertáld majd MOV-ba, mondjuk a Pano2QTVR program segítségével (ingyenes tudja).

 

üdv vZs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti