Vakus fényterelők

Honi cuccok
4.208335
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.2 (24 értékelő)

Nemrég az egyik fotós kereskedés kirakatában érdekes kis eszközre lettem figyelmes. Egy GL Pocket bouncer nevű vaku fényterelőre. Maga az eszköz nem újdonság, az olcsó ára és a magyar gyártás viszont igen. Ez így magában még nem lenne elég ahhoz, hogy egy rövid cikkhez anyagot szolgáltasson. Így hát összeszedtem az itthon található, évek alatt felhalmozódott fényterelő eszközöket és mindegyikkel lefényképeztem a kedvenc próbababámat. A képek jól mutatják, hogy melyik eszköz mire képes és milyen módon változtatják meg a vaku fényének eloszlását.

A vakus fényterelők célja gyakorlatilag nem más, mint hogy a fényforrás méretét megváltoztassák, pontszerűségét tompítsák, és ezáltal finomítsák, vagy esetleg teljesen megszüntessék a kemény árnyékokat.

Az első próba a direkt vakuzással készült, a képen jó látható ennek a módszernek a hátránya, kontrasztos erős megvilágítás, erős, sötét ás határozott körvonalú árnyékokkal. Hacsak valamilyen esztétikai okból nem direkt akarunk ilyen képeket csinálni akkor ezt a fajta megvilágítást lehetőleg kerüljük el.

Direkt vakuzás, kemény árnyékok kiégett csúcsfények.

Ha olyan helyiségben fényképezünk, ahol átlagos a belmagasság és a plafon fehérre van festve, akkor használhatjuk a mennyezetet, mint fényvisszaverő felületet. Egyszerűen felfelé kell csak irányítanunk a vaku fényét. Persze ez a világítás sem mindig előnyös. Ha szabadtéren vagyunk, vagy nagy belmagasságú helyiségekben akkor pedig érthető okokból nem is használható.

Plafon használata, mint fényvisszaverő. Egyenletes felülről jövő megvilágítás.

A két segédeszköz nélküli módszer után nézzük mire képesek a különböző olcsóbb-drágább fényterelő eszközök.

Kezdjük mindjárt a cikk elején említett GL Pocket Bouncerrel. Az eszköz tépőzárral rögzíthető a vaku fejéhez és a kialakításánál fogva a felfelé irányított vaku teljes fényét előrefelé veri vissza. A fényvisszaverő felületet fehér műanyag, aminek a felülete erősen szórja a fénysugarakat. A tépőzáras rögzítés kivitelezésekor a gyártó figyelt arra, hogy a tépőzár "szőrös" felülete kerüljön a vakura. Ez nem tűnik fontos dolognak, egészen addig amíg bele nem gondolunk, hogy ugyanez a "szőrös" felület található a fotós táskák nagy részének belsejében is, és ha a vakura a "karmocskás" felület kerülne, akkor az elengedhetetlenül beleragadna a táskába.

A bouncer használatával készített képen jól látszik, hogy a szórt fény miatt a direkt vakuzás kemény árnyékai helyett egy finomabban megvilágított lágyabb árnyékokkal rendelkező képet kaptunk és a csúcsfények is tompábbak lettek.

GL Pocket Bouncer. Lágyabb árnyékok, tompább csúcsfények.

A következő versenyző a Sto-fen, omni-bouncer nevű kis műanyagdarabja. Ez az eszköz azt a problémát igyekszik megoldani, hogy ha a mennyezetre vakuzunk akkor szemből gyakorlatilag nem jut fény a fényképezett tárgyra. A matt fehér műanyag kupak minden irányba szórja a fényt, így GL Bouncerhez képest meglehetősen nagy a veszteség. Ha fehér mennyezet mellet használjuk akkor a felülről jövő megvilágítás és direkt megvilágítás kellemesen kiegyensúlyozott keverékét kapjuk. Azonban szabad téren, vagy nagy belmagasság esetén ez a megoldás fabatkát sem ér.

Barkácsoló kedvűek otthon is készíthetnek ehhez hasonló eszközt, nem kell más hozzás csak egy matt fehér mosószeres vagy mosogatószeres flakon alja, amit a megfelelő méretre vágunk.

Sto-fen omnibouncer, szép kiegyenlített megvilágítás, de csak ha van mennyezet

A kisvakukkal használható fényterelők/fényformálók közül egy igazi "nagyágyú" az Apolló mini softbox. Az eleje fehér szövetből, az oldalfalai pedig belül ezüstösen fényvisszaverő anyagból készültek. Azt, hogy egy ilyen softbox mennyire szórja a fényt az gyakorlatilag a az elejének a mérete határozza meg. Az Apollo mini esetében ez a vaku reflektorának méretéhez képest kb. 10x-es és ennek megfelelően kellemes szórt megvilágítást biztosít. Használata azonban nehézkes és tapasztalataim szerint az E-TTL fénymérés nem képes lépést tartani vele, a vakukompenzáció nélküli képek alulexponáltak lesznek, ezért +1 ½ FÉ-t mindig állítsunk be ha ilyet használunk.

Apollo mini softbox, szórt megvilágítás szemből, nem működő E-TTL.

A fotós legjobb barátja a szükségben a találékonyság. Ha nincs kéznél semmilyen "gyári" fényterelő akkor használhatunk erre a célra egy egyszerű fehér kartonlapot is, amelyet tépőzárral vagy fapadosabb megoldásként befőttes gumival rögzíthetünk. Ha a kartonlapot csak egyszerűen a vaku hátuljára tesszük, akkor a kapott eredmény nagyban hasonlít a sto-fen által produkáltakhoz, annyi különbséggel, hogy a felülről visszavert megvilágítás sokkal markánsabb. (persze ha nincs plafon, akkor ez sem működik).

Ha a kartonlap tetejét egy kicsit meghajlítjuk, akkor hasonló képeket kapunk mint a GL bouncerrel, azonban a lap méretei miatt a fény kevésbé lesz szórt. A kartonlapnak megfelelő kis műanyag lapocska néhány vakuban már eleve be van építve. Ha nagyon meg vagyunk szorulva, akkor pedig sima fénymásolópapírt is használhatunk félbehajtva és a vaku tetejére gumizva. A direkt vakuzásnál mindenképpen jobb eredményeket fogunk kapni.

Kartonlappal, plafonra villantva. Szép kiegyenlített megvilágítás, markánsabb felülről jövő fénnyel.

Hajlított kartonlappal. Lágy árnyékok, majdnem mint a GL bouncernél.

Végeredményben sok különböző megoldás létezik, hogy a direkt vakuzás kemény fényeit lágyítsuk, vagy teljesen megszüntessük. Ezek közül a GL Pocket Bouncer egy viszonylag olcsón kapható és ráadásul Magyar gyártmányú termék. Lehet kapni nagyon hasonló külföldi fényterelőket is, persze aranyárban. Viszont a haladó amatőr és meg merem kockáztatni, hogy a profi felhasználó igényeit szerintem ez a GL bouncer is tökéletesen kielégíti.

Hozzászólások

Villágosító
2007, február 8 - 10:52
Villágosító képe
Na ez is érdekes volt, de csak az összefoglaló mivolta miatt! Szerintem az ehez hasonló cikkekhez jó lenne sacc/kb-s árakat is írni!

uGabo
2007, február 8 - 15:26
uGabo képe
Valóban jó darabnak tűnik, de hol lehet ilyet kapni és milyen árban? Neten rákerestem, de 0 infót találtam róla.

Sefi
2007, február 8 - 15:40
Sefi képe

Én az enyémet a Soós kereskedében vettem.

vadaszg
2007, február 8 - 21:53
vadaszg képe

A terméket az Artwork Photo (http://www.awp.hu/termek.php?i=1479) illetve az ERVA Kft forgalmazza.

 

Sefi
2007, február 12 - 16:45
Sefi képe

A gyártó személyes elérhetőségét a kérésére töröltem, mivel direkt értékesítéssel már nem foglalkozik, csak viszonteladóknak.

---Sefi ---www.fototipp.hu

buster
2007, február 10 - 16:27
buster képe
Ha nem gumit használunk és nem is tépőzárat, akkor a 430-as Canon esetén egy laminált lapot be tudunk nyomni a nagylátószögű beépített lap mögé.

f.domino
2007, február 11 - 15:54
f.domino képe
Nekem a legtöbb ilyennel az a bajom, (mint pl az 580-as beépített kartonjával), hogy állított formátumban nem működik. Én áttetsző műanyagból csináltam egy "csövet" a fej köré. A fény zöme megy a plafonra, hogy mennyi megy előre (illetve körbe), az meg attól függ,mennyire húzom ki a csövet. Mint ha az Omni-bounce-nak levágnánk a tetejét, csak még az oldala is változtatható magasságú.

dkmarcsi
2009, október 27 - 08:47
dkmarcsi képe

A cikk írója nem tudhatta, hogy létezik lényegesen jobb, és olcsóbb megoldás is. 2500 Ft!!!! A férjem gyárt fényterelőket, amiken állítható az előre, és a plafonra villantott fények aránya. ezáltal bármilyen szituációban szinte teljesen árnyékmentes, és gyönyörűen lágyított képek készíthetők. Rendkívül tartós anyagból készül. Ha a cikk írója vállalkozik rá, szívesen rendelkezésére bocsájtok egyet.

több színvariációban létezik, és minden külső vakura felszerelhető portré állásban is.

-fehér, -arany-fehér, -ezüst-fehér, -arany-ezüst, mattfekete-fehér

 

emailben képeket is küldök. dkmarcsi kukac gmail.com

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti