Kép a lyukakon

Eszközök
4.42857
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.4 (14 értékelő)

A "hagyományos" fényképezés mellett a fotósok legtöbbje szeret kísérletezni, új technikákat kipróbálni, vagy éppenséggel visszatérni a klasszikus technikákhoz. Számtalan lehetőség kínálkozik. A most bemutatásra kerülő technika azóta piszkálja a fantáziámat mióta először láttam ilyen képeket. (Hogy hol, arra már nem elékezem). A technika lényege, hogy a 35mm-es film teljes felületére fényképezünk, beleértve a perforációt körülvevő részt is. A perforáció lyukai és a filmgyártó filmre világított jelzései, vonalkódjai, a kockaszámozás mind a kép részévé válik.

A kivitelezés viszonylag egyszerű, csupán annyit kell tennünk, hogy egy középformátumú fényképezőgépbe (6x6, 6x7, 6x9) valahogy beleügyeskedünk egy tekercs 35mm-es filmet. Ha ez sikerül, akkor egy expozícióval egy 6 (7,9) cm széles képek kapunk, ez a panoráma formátum szintén jellegzetes hangulatot kölcsönöz ezeknek a képeknek. 6x4.5-ös fényképezőgéppel is próbálkozhatunk, azonban ebben az esetben a kapott kép szélessége csak 4.5cm és így elveszik a panoráma formátum által nyújtott plusz. Persze nem minden képpel, témával működik ez a technika, de ez megint csak személyes preferencia kérdése. Nekem személy szerint a portré és a riport esetén vált be.


Csepeli látkép, 2007 január

Az sem mindegy, hogy milyen filmet használunk. Minden gyártó saját jelöléseket alkalmaz a filmszéleken. Vannak igen "zsúfolt" filmek, vonalkóddal és mindenféle egyéb jelzéssel (Ilford Pan F, Kodak Gold és általában a színes negatívok). Bár ez egyéni ízlés kérdése, de ezek a filmek kevésbé alkalmasak a perforációra fényképezésre. Az eddigi tapasztalatok alapján az Ilford Pan 100 és 400, a Kodak Tri-X filmek perforációja nem túlzsúfolt, a kívánt hatás eléréséhez pont elegendő jelzést tartalmaz. A legnagyobb csalódást a néhai Forte által gyártott PAN filmek okozták, ezeken csak a tekercs elején található meg a forte felirat és a számozás is ritka, halvány. Az volt a tervem, hogy ezzel a technikával készítek képriportot a Forte gyár utolsó napjáról, úgy gondoltam sajátos hangulatot kölcsönözne a képeknek, ha a forte felirat is látszana rajtuk. Nos ez nem jött be.


Forteforever, 2007.február, Fortepan100, Mamiya RB67, 65mm Sekkor-C
Innen nagyon hiányzik a forte felirat a képről

 

Talán nem meglepő módon egy Mamiya RB67 gépet használok filmes fényképezésre, és ez az a gép amellyel a perforációra fényképezést is kipróbáltam . Sokáig gondolkodtam, hogyan is lehetne befűzni a kisfilmet az RB 6x7-es kazettájába. Mindenféle trükkös mechanikai megoldások jutottak eszembe, amelyek mind kivitelezhetetlennek bizonyultak. Abból indultam ki, hogy néhány 6x6-os géphez létezik kisfilmes adapter, amely a kisfilmes kazettát körbeölelve rollfilm orsó méretre egészíti azt ki. Viszont ilyen átalakítót szinte lehetetlen beszerezni, és ha sikerül is találni ebay-en akkor is nagyon drága lenne. A megoldás sokkal egyszerűbb, már-már annyira egyszerű hogy hajlamos az ember elsiklani felette. Egyszerűen bele kell ragasztani a kisfilmes kazettát a roll kazettába.

Ezt a megoldást gyakorlatilag bármelyik középformátumú géppel használhatjuk. Amire figyelnünk kell, hogy a keresőben nem látszik a kisfilmnek megfelelő kivágás, azt nekünk kell odagondolni.

Jó kísérletezést!

Hozzászólások

usererror
2007, március 5 - 16:31
usererror képe

Jippijéééé, teljesen felvillanyozott az írásod! Ki fogom próbálni... remek lehet így panoráma fotót készíteni, vagy állóalakos képeket, de jól jöhet pl. ha egy magas épületet akarok fotózni, satöbbi....

Egyébként pedig a kétaknás gépeknél, (nekem pl. egy Yashica-m van) ahol ráadásul cserélhető a mattüveg, be lehet rakni mondjuk egy nejlon lapot, amire rá lehet rajzolni hogy kb hol haladhat a negatív a gépben, így könnyebb a kép szerkesztése is a keresőben...

Köszönöm!

kemba
2007, május 24 - 13:45
kemba képe

1 évvel ezelőtt láttam egy ilyen képet a neten valahol. Én is kisérletezgettem vele. Nagyon jó dolog. Érdekesen néztek rám a fotoplus-ban amikor elő hivattam a szines negatívot. :)

 

kutasi kovács zoltán
2007, december 14 - 17:07
kutasi kovács zoltán képe

Ez a demonstráció gyakorlatilag kifogástalan. Annyira jó a bemutatás, hogy még Abigél(a kutyám) is -a narancshámozás után- képes lesz megoldani a feladatot.

Köszi, hogy megosztottad!

nacigabi
2008, január 28 - 19:00
nacigabi képe
Elöször is gratulálok a leiráshoz nagyon jo.azt kérdezném hogy milyen gépekkel lehet ezt a megoldást használni még,csak olyanokba amik kazettások?esteleg pentacon six géppel?elöre is köszi.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti