Könyvajánló: Sevcsik, Hefelle : Fényképészet

Könyvismertetők
4.6
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.6 (10 értékelő)

Aki rendszeresen olvassa, a Fototipp.hu oldalain megjelenő könyvismertetőimet, az tudja, igen gyakran felhánytorgatom, hogy az utóbb 15 évben nem jelent meg olyan fotós könyv magyarul amely az fotózással kapcsolatos átfogó ismeretek megszerzését lehetővé tenné. Marketing szöveggel telenyomott abszolút kezdőknek szóló könyvekkel persze Dunát lehet rekeszteni, azonban a mélyebb ismeretekre vágyó haladó amatőrök számára szegényes a kínálat. Angol és Német nyelvű irodalom persze nagy számban áll rendelkezésre, csak sajnos nem minden fotós beszél idegen nyelveket.

Mit is tehetünk? Forduljunk bizalommal a régebben megjelent könyvekhez. Magyarországon a hetvenes és nyolcvanas években (és előtte is) jelentek meg igényes, szakmai tartalommal bíró fotós könyvek. Ezek nagy része Dr. Sevcsik Jenő és Hefelle József nevéhez fűződik. Az egyik talán legjobb és legátfogóbb ilyen könyv az 1980-ban, a Műszaki könyvkiadó gondozásában megjelent Fényképészet című kiadvány.

A könyv 400 oldalon gyakorlatilag a fényképezés minden területét érinti. Kezdve a fotográfiai optikától a világítástechnikán át a képkomponálásig. Külön fejezet foglalkozik a műtermi fényképezéssel, az épületfényképezéssel és az eseményfényképezéssel is. A legjobb a könyvben, hogy a benne foglalt tudás legnagyobb része mára sem avult el. A digitális fényképezés esetén az optikai törvények, a megvilágítás és sok-sok minden más ugyanaz, mint az analóg gépek esetében volt.

Persze nincs RAW feldolgozással és Photoshoppal foglalkozó fejezet, de a könyv olvasása közben ez valahogy nem is hiányzik.

Ami viszont problémát okozhat, az a könyv beszerzése. A legtöbb antikváriumban elő lehet jegyeztetni, de hogy mennyit kell rá várni azt nem tudják előre megmondani. Azonban ha ellátogatunk az aktuális fotóbörzére, akkor nagy valószínűséggel valamelyik asztalon találunk eladó példányt.

De he megelégedünk  képernyőn olvasással, akkor a LETÖLTÉS menüpont alatta a könyvek szekcióban megtalálhatjuk a scannelt változatot.

Hozzászólások

Soma
2007, március 13 - 15:07
Soma képe
Szerintem is egy kíválló, átfogó munka, csak ajánlani tudom!

Netmedve
2007, március 13 - 16:43
Netmedve képe

Sokat hallottam róla, de csak egy hónapja sikerült beszereznem. Valóban alapmű. A suliban az első nap azzal kezdték, hogy szerezzük be. Fényképészetekben is gyakran látom a polcon.
ami a beszerzését illeti, nekem sikerült találni egyet a vaterán, de sokáig vártam rá. a jobb könyvtárakból már kilopták:)

ayo
2007, március 13 - 19:55
ayo képe
szia te mennyiert kaptad meg? meg 2500 korul van hasznaltan vateran is 2100 2500 ft korul van

iimre
2007, március 23 - 19:46
iimre képe

Mennyiiii, 2500??? Én 72,- Ft-ért vettem...

Igaz még '80-ban :-)

topybear
2007, március 14 - 09:01
topybear képe

Elő kell jegyeztetni a bookline.hu-n, havonta-kéthavonta fel szokott bukkanni.

 

Topy

eosz
2007, március 14 - 21:06
eosz képe

Ha valakit érdekel, ma délelőtt két Sevcsiket láttam a Jókai téri antikváriumban Bp-en.

eosz

Lewwi
2007, március 17 - 23:03
Lewwi képe
Köszi, hasznos olvasmány. Lew

rámiusz
2007, március 22 - 14:04
rámiusz képe

Ez a két úriember valamikor a múlt század végefelé nagyon sikeresen foglalta össze a fotográfia addigi vívmányait, ismereteit. A mai napig érvényesek azok a megállapítások, törvényszerűségek amikről egyszerű nyelvezettel és érthetően ír. Ez a könyv egy alapmű, egy origó. Ha valaki komoly(abb)an akar foglalkozni a fotográfiával sokat tanulhat belőle. Egyetlen "hátránya", hogy csak és kizárólag az analóg technikával foglalkozik, de legalább érthetően leírja az ok-okozati összefüggéseket, jól magyaráz.

Így egyáltalán nem hiányzik a könyvből sem a RAW feldolgozás és a Photoshop rejtelemiről szóló rész. Hisz magáról a fotózásról szól. Az optikai törvényeknek pedig édesmindegy, hogy negatívra, diára, vagy CCD-re kéeződik le a fény.

Az én példányomat egy kifogástalan állapotú 1982. évi kiadású darabot, hihetetlen áron 1.700 Ft-ért sikerült beszereznem egy aukciós oldalról. El sem akartam hinni, hogy csak ÉN licitáltam rá egyedül.

Csak ajállani tudom.

ROZS SÁNDOR
2007, április 19 - 16:19
ROZS SÁNDOR képe
AKKORI KEZDŐ FOTÓSOKNAK NAGYON SOK JÓ TANÁCSOT ADOTT MELYEK HIÁNYA A DIGITÁLIS FOTOZÁST VÉGZÖK ESETÉBEN IS ÉSZREVEHETŐ VOLT MÉGEGY KÖNYVE MELYBE ELŐHIVÓ RECEPTEK IS VOLTAK ÉS ELMAGYARÁZTA A GÉPEK ZÁRRENDSZERÉNEK MÜKÖDÉSÉT SAJNOS FOTÓSZAKKÖRT VEZETTEM ÉS VALAKINÉL OTT MARADT SZERETNÉM MEGSZEREZNI MERT MOST IS VAN TANITVÁNYOM ÉS KELLENE AZ ALAPOK TANULÁSÁHOZ A KÖNYV NAGYON JÓ .

attila7575
2007, június 10 - 09:43
attila7575 képe

Jó könyv, meg is vettem, azonban szerintem egy kicsit túl van fetisizálva. A könyv talán 30%-át nyugodtan ki lehetne vágni, lehetett volna helyette mást beletenni. Pl nem nagyon lehet benne olvasni fekete-fehér kidolgozásról, hívásról-nagyításról, ami akkor nagyonis hozzá tartozott a fotózáshoz, helyette van sok képlet, a különböző fénymennyiségek számításáról, és egyéb számításokról, aminek az égvilágon semmi haszna nincsen. A fénytani és optikai része a könyvnek feleslegesen túl van ragozva. Ezekért kár. Más részek viszont hiányoznak. Ezért is kár.

 

Ne úgy vegyétek ezt, mint elmarasztaló negatív kritikát, csak hajlamosak az emberek ezt a könyvet egy kicsit értékein felül kezelni, szerintem tegyük helyére, egész jó könyv sok jó tulajdonsággal, és jópár hiányossággal, felesleggel.

benedekp
2013, január 26 - 15:12
benedekp képe

Van egy eladó példányom a vaterán, ha valakit érdekel.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti