Képek amelyek megváltoztatták a világot II.

Híres képek
4.77778
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.8 (9 értékelő)

A fénykép, amely arcot adott a Nagy Gazdasági Válságnak

A legtöbb ember számára, Florence Owens Thompson az "arca" a Nagy Gazdasági Válságnak.


Vándorló Anya, Dorothea Lange, 1936

A képet készítő fotográfus Dorothea Lange egyszerű műtermi fotósként kezdte, azonban a gazdasági válság beköszöntével "szögre akasztotta a műtermét" és az akkori fotográfusoktól szokatlan módon a mindennapi élet nehézségeit, hajléktalanokat, munkát keresőket kezdett fotózni. Munkájára felfigyelt az akkor létrehozott szövetségi intézmény a Federal Resettlement Administration (később Farm Security Administration) és alkalmazta mint főállású fotóst. Lange feladata az volt, hogy dokumentálja a gazdasági válság amerikaiakra gyakorolt hatását, propaganda anyagokat szolgáltatva ezzel az intézmény munkájához. Lange teljes erővel vetette bele magát a feladatba és munkájával akarva-akaratlanul is hozzájárult a dokumentarista fotózás megteremtéséhez.

A szóban forgó képet Lange 1936 februárjában készítette, mikor meglátogatott egy poros Kaliforniai borsószedő tábort. Jó érzékkel választotta ki a témát. (Később úgy fogalmazott, hogy a ponyva alatt gyermekét szoptató anya szinte mágnesként vonzotta). Összesen hat képet készített, fokozatosan közelítve a családhoz. A felvételek közül az utolsó lett az, amely végül is képpé formálta egy büszke nemzet nehéz időkkel szembeni ellenálló képességét. A hat kép elkészítéséhez szükséges eltökéltség nyilvánvaló, ha belegondolunk hogy Lange nem holmi kisfilmes fényképezőgéppel dolgozott, hanem egy Graflex 4x5 SLR nevű síkfilmes szörnyeteggel.
Az öt kép amely a híressé vált hatodikkal együtt készült

Hihetetlen módon, Thompson története, épp olyan lenyűgöző, mint maga a portréja. Épp 32 éves mikor Lange rátalál. Thompson egy hét gyermekes anyaként elveszítette tbc-s férjét, munka után vándorolva szállást kapott a vándormunkások táborában a kaliforniai Nipomóban. A családja a gyerekei által megölt madarakon és a közeli földekről szedett fagyott zöldségeken tartotta fenn magát. Nyomorogtak, akárcsak az ott élő 2500 munkás mindegyike.

A fotót több lap is leközölte és a hatás megdöbbentő volt. Thomson meggyötört arcának - újságokban megjelenő - képe azonnali közfelháborodást keltett, és a szövetségi kormány elrendelte, hogy haladéktalanul szállítsanak élelmiszert és ellátmányt az érintett körzetbe. Sajnos, azonban, Thompson és családja addigra már továbbálltak, így semmit nem kaptak a kormányzati segélyből, ami enyhítette volna mélységes nyomorúságukat.

Gyakorlatilag senki nem tudta azonosítani a lefényképezett nőt egészen addig, amíg évekkel később, 1976-ban Thompson fel nem fedte magát egy újságcikkben.

A kép külön érdekessége, hogy mivel Lange megbízásra dolgozott, a negatívokat azonnal átadta az FSA-nak, az pedig ingyen bocsátotta a képeket az újságok rendelkezésére. Így aztán a képnek nincs "hivatalos" értelmezése, a lapok és később a kiadók saját szájízük szerint készítettek nagyításokat a negatívról. Az eredeti retusálatlan negatívot összevetve a sokszorosításra készített másolattal azonban egy meglepő részletet vehetünk észre. Biztosan nem tudni, hogy kicsoda, de valószínűleg Lange kiretusált (többé-kevésbé) egy az előtérben lévő hüvelykujjat.

Ha valaki kedvet érez hozzá, akkor kísérletezhet maga is a kép interpretációjával, a különböző kontrasztok, tónusok hatásaival. A negatív nagyfelbontású digitális változatát le lehet tölteni a Kongresszusi Könyvtár weboldaláról. http://www.loc.gov/rr/print/list/128_migm.html

Hozzászólások

ImreZ
2007, április 25 - 21:56
ImreZ képe

A fenti könyvet a sorozat szinte bármelyik képével lehetne illusztrálni a borítón.

Nagyon jó ez a cikksorozat, bár ez még (sajnos) csak a második rész...

süle
2007, május 2 - 22:34
süle képe
Az egyik kedvenc cikksorozatom az oldalon, lehetne gyakrabban felrakni újat :)
zsuzsi
2007, október 7 - 04:41
zsuzsi képe
gyonyoruk ezek a kepek, s erdekes megtudni ezt-azt :) koszi a cikkert :)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti