Infra vakukioldó házilag

Fotobarkács
4.88889
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.9 (27 értékelő)

Időről időre elgondolkodom olyan soha megválaszolást nem nyerő kérdéseken, mint például, hogy vajon miért gondolják a fotós kiegészítőket gyártó cégek, hogy a fotósoknak a bőrük alatt is pénz van. Most nem az indokolatlanul túlárazott digitális SLR gépekre vagy a többszázezer forintos objektívekre gondolok. Sokkal inkább azokra az egyszerű, látszólag filléres kis dolgokra, amelyek egyszerűségük ellenére elképesztő hasznosságukkal a mindennapi fotózást könnyítik meg. Régebben már volt szó a vakupapucsba helyezhető libelláról illetve annak a kiváltásáról pár száz forintos beruházással. Most ismét egy ilyen eszköz, illetve eszközpár van terítéken.

A több vakuval fényképező amatőrök örökösen visszatérő problémája, hogy vajon mivel is lehet megbízhatóan távolról elsütni a vakukat. Az első ötlet a szinkronkábelek meghosszabbítása, elosztása. Erről volt már szó. A probléma ezzel a megoldással az, hogy ahol kábelek vannak kihúzva ott előbb utóbb valaki el is esik bennük (olyan ez, mint a színpadon lévő fegyver, az is el kell hogy süssék). A kábelek eliminálására két módszer létezik. Az egyik a rádióhullámos megoldás. Egy kis adó a gépre és annyi vevő ahány vakunk van (stúdióvakuk esetén csak egy vevő kell.) Ez garantáltan lelapítja a pénztárcánkat. Egy adó-vevő készlet induló ára 12-19eFt és a határ a csillagos ég. Ráadásul egy rádiós vakukioldó építése sem triviális feladat és a megépítéshez kis tételben beszerzett alkatrészek ára összemérhető a készen kapható eszközével. Marad a másik megoldás a fénnyel történő kioldás.

Ebben az esetben két problémát kell megoldanunk. Az egyik az, hogy a digitális fényképezőgépek beépített vakui a legritkább esetben villannak egyet. Szinte kivétel nélkül legalább egy elővillanással kell számolnunk. Viszont ha a vevő oldalon számolgatni kell, hogy hányat villant az elsütést vezérlő vaku akkor ez feleslegesen bonyolítja a vevő felépítését. (Persze lehet ügyes mikrokontrolleres cuccot is építeni, de a cél az, hogy minél egyszerűbb és olcsóbb legyen az eszköz.) A másik probléma, hogy akármennyire kicsit villan a beépített vaku, akkor is bevilágítja valamennyire a képet. Pedig a több, szabadon pozícionálható vakus megvilágításnak pont az a legnagyobb előnye, hogy a megvilágítást teljes mértékben kézben tarthatjuk.

Kezdjük az első problémával. A megoldás viszonylag kézenfekvő, a beépített vaku helyett tegyünk egy olyan kis vakut a gépre ami csak manuális módban működik és ennél fogva csak egyet villan expozíciónként. Lehet is ilyen eszközt kapni, de az ára csillagászati. Használtan is 10eFT körüli áron kínálják, újonnan pedig 20e felett. Anyagilag sokkal jobban járunk, ha fogjuk a csavarhúzót és inkább csinálunk magunknak egyet (vagy kettőt, ha két vázzal dolgozunk, ne kelljen átrakosgatni állandóan.)


Ez lesz az "áldozat". Minél egyszerűbb annál jobb. Az a legjobb, ha egy teljesen manuális vakut választunk.

Ha a használt fotós cikkeket árusító boltokban vagy akár a bolhapiacon körülnézünk, rengeteg kicsi, általában két ceruzaelemmel működő vakut találhatunk, amelyek tökéletesen alkalmasak az átalakításra. Olyan válasszunk amely nem abszolút mini,mivel kell egy kis hely az átalakítás során beépítendő alkatrészeknek.


Kinyitva látszik, ez a vaku egyszerű mint az ék. Van benne elég hely a leválasztó áramkörnek.

A mini vakuk átalakításakor két megoldandó problémával szembesülünk. Az egyik, hogy igen lassan töltenek újra egy elsütés után. A másik, pedig az ún. talpfeszültség. Az egyszerű felépítés miatt ugyanis a vaku elsütéséhez nem ritkán 300-400 volt feszültségen lévő érintkezőket kell rövidre zárnunk. Ez garantáltan tönkretenné az esetenként csak tíz volt alatti tűréssel rendelkező digitális fényképezőgépünket. A talpfeszültség csökkentéséhez kénytelenek leszünk egy egyszerű leválasztó áramkört építeni. Ennek az áramkörnek a kapcsolási rajza már szerepelt egy korábbi cikkünkben. Kell hozzá egy 3V-os elem foglalattal, egy ellenállás, egy optotirak és egy tirisztor. Az alkatrészek ára körülbelül 600 Ft.


Ez az összes alkatrész amit felhasználunk.

Optotriaknak használjuk a Motorola MOC3020 sorozatú alkatrészét, ebből a 3020,3021,3022, 3023 mind jó, de a 3030 vagy ennél nagyobb számmal jelölt már nem. Tirisztorként a TIC106/TIC107/TIC108 bármelyik változata megteszi. Egy kis darab perforált NYÁK lemezre felszerelve ezek az alkatrészek bőven elférnek a kisvaku házában és az elem miatt sem kell nagyon aggódnunk, pár tízezer elsütést vígan kibír.


A leválasztó áramkör a helyére kerül.

A töltési sebesség növelésére több lehetőség adódik, használhatunk NI-Cd akkumulátorokat amelyek a kisebb belső ellenállás miatt gyorsabban töltik a vakut. A legegyszerűbb megoldás azonban a vaku energiatároló kondenzátorának kicserélése kisebb kapacitásúra. Ha kisebb a kapacitás akkor ugyanakkora teljesítménnyel rövidebb idő alatt lehet teljesen feltölteni. A kapacitás csökkentésével persze a vaku teljesítménye is csökkenni fog, mivel azonban nem fényforrásként használjuk, ez nem okoz problémát. Mielőtt hozzányúlnánk a kondenzátorhoz, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy teljesen kisütött-e. Még egy kisebb vakuban lévő kondenzátorban is elegendő energia tárolódik ahhoz, hogy véletlenül megfogva a kivezetéseit átugorjuk a szobát (helyből, átlósan). Nem a legmérnökibb megoldás ugyan, de a legegyszerűbb, ha a kondenzátor kivezetéseit egy JÓL SZIGETELT NYELŰ csavarhúzóval rövidre zárjuk. (Nagy szikrára és nagy csattanásra számítsunk).


Kis szikra, kis áram, nagy szikra, nagy áram. Itt nagy szikra van. Csak saját felelősségre!

A kondenzátor cseréjéhez ne is kísérletezzünk azzal, hogy speciális vaku kondenzátort szerezzünk be. Egyrészről nagyon drága lenne, másrészről pedig olyan kis kapacitással ami nekünk kell nem is igen gyártják. Elméletileg a speciális kondenzátorok jobban bírják a gyors kisütés/feltöltés ciklusokat és később mennek tönkre, viszont a normál kondenzátor ára nem éri el a 100 Ft-ot. A tapasztalatok alapján a kis vakukba elegendő egy 47 mikrofarádos kondenzátor is, csak arra figyeljünk, hogy ugyanakkora feszültséget elviseljen mint az amelyiknek a helyére tesszük. (Ez a kisvakuk esetében általában 330Volt, egy 47uF/400V kondenzátor tehát épp megfelelő, ez sok esetben kitermelhető rossz kapcsolóüzemű tápegységekből is.) Beépítéskor figyeljünk a polaritásra, mielőtt kivesszük az eredeti kondenzátort, jelöljük meg a pozitív és negatív sarkokat.


Jobb oldalon az eredeti kondenzátor, balra pedig a csere.

Ha kicseréltük a kondenzátort és a leválasztó áramkört is beépítettük, akkor már csak egy probléma maradt, a bevilágítás. Ennek a megoldásához azt kell tudnunk, hogy a villanócsövek a látható fény mellett igen komoly mértékben világítanak a közeli infravörös tartományban is. Az érzékelők pedig (ezekről később) legalább ugyanilyen mértékben érzékenyek az infravörös fényre. Annyit kell csupán tennünk, hogy egy infravörös fényt átengedő szűrőt teszünk a kisvakunk elé. (Ha már szétszedtük, akkor fixen be is építhetjük a villanócső elé.) IR szűrőként kiválóan használhatunk exponálás nélkül előhívott színes diát, vagy kicsivel rosszabb hatékonysággal a teljesen beexponált (fényt kapott) színes negatívot.


Egy darab exponálatlan dia, és már van is IR szűrőnk.

Ezzel az első résszel készen is vagyunk. Van egy "láthatatlan" fényt kibocsátó, gyorsan töltődő, exponálásonként egyet villanó, 3V talpfeszültségű vakunk amivel el tudjuk sütni a megfelelő érzékelőkkel felszerelt külső vakukat. Mindez kb. 2000 Ft-ból, kevesebb mint egy óra alatt.

Ezek után jöhet a másik oldal, az érzékelő. Ezt is lehet készen kapni, az egyik "legolcsóbb" gyártmány a HAMA vakupapucsos érzékelője, ennek az ára "csupán" 6000 Ft körüli. Kis ügyességgel, ennek a pénznek a negyedéből is építhetünk sokkal jobb érzékenységű eszközt.

Ha egy pillantást vetünk a fenti kapcsolási rajzra láthatjuk, hogy egy igen egyszerű áramkörről van szó. A legjobb ebben a megoldásban, hogy nem igényel saját áramforrást, mivel érzékelő elemként egy kis napelemet használ. (Pont ugyanúgy mint a HAMA eszköze.) A napelem a vaku villanásakor egy kis áramimpulzust generál, amely impulzus kapcsolja a tirisztort, amely elsüti a vakut. A kondenzátor gondoskodik arról, hogy csak a gyors fényváltozásokra aktiválódjon az eszköz.

Az alkatrészeket pár forintért bármelyik elektronikai szaküzletben beszerezhetjük. Az egyetlen nehézséget a napelem okozza. Vagy nem lehet kapni, vagy ha igen akkor drága. Szerencsénkre a létezik olyan filléres eszköz amely szinte minden szupermarketben kapható és ki tudjuk termelni belőle a szükséges napelemet. Ez a mostanság "divatos" napelemes kerti lámpa. Olyan válasszunk, amelyből a napelem kiszerelhető, mivel pár típus esetén fixen ki van öntve műgyantával az egész szerkezet.


Ez a kerti lámpa tökéletesen megfelel a céljainknak.


A napelem külön alkatrész, amit egyszerűen ki tudunk termelni belőle.

A napelem mellett egy NI-Cd akkumulátort és egy nagy fényerejű LED-et is ki tudunk termelni a lámpából. (Jók lesznek még valamire.) Ha megvan a napelemünk akkor nincs más dolgunk mint összeállítani a kapcsolást. A vaku csatlakoztatásánál használhatunk egyszerű szinkron csatlakozót (ha az elsütni való vakunkon van szinkron csatlakozó), de az általánosabb megoldás a csatlakozós vakupapucs. Ez utóbbi a rendszer legdrágább eleme, használtan akár 700Ft-ot is elkérhetnek érte.


A pár alkatrész a tirisztor lábára forrasztva is elfér a dobozban.

Az áramkör annyira egyszerű, hogy nincs szükség nyomtatott áramköri lemezre az összeállításhoz, elég ha a levegőben összeforrasztott alkatrészeket a dobozba helyezve ragasztópisztollyal rögzítjük. A doboz tetejére előzőleg ragasszuk rá a napelemet. Mivel nem szerencsés, ha a dobozkánk a vakukábel végén lóg, ezért a rögzítéshez használjunk öntapadós tépőzárat, amellyel a vaku oldalához, vagy az állványhoz rögzíthetjük a dobozt.

A következő részben néhány olcsón beszerezhető vakut alakítunk át szabályozható fényerejű, gyorsan töltődő mobil "stúdió" vakuvá.

Hozzászólások

BZd
2007, május 4 - 22:54
BZd képe
Hasznos cikk. Én építettem valami hasonlót, de a régi vakuim elég lassan töltenek. Egy 6V-os zselés akkuról táplálom őket. Kíváncsian várom a folytatást.
Nemcsik Dávid
2007, május 5 - 20:32
Nemcsik Dávid képe
hello
el tudnád küldeni a teljes kioldóról a képet?
mert kéne több kép, mert télleg egyszerű és én is meg akarom építeni
köszi
dávid
illuzioo
2007, május 15 - 12:16
illuzioo képe

Ez király!!

 

én kábellel akartam csinálni a szinkront, de haver nyafogott :D

akkor lesz infrás!!

 

THX!!!

gorbelabda
2007, június 18 - 19:24
gorbelabda képe
Ötletes ez a napelemes megoldás! Én most építek egy 150Ws-os stúdióvakut, és kiváncsivá tettél az ígért folytatással!
dynax5
2007, június 25 - 13:07
dynax5 képe

*Dynax5*

Optotriaknak használjuk a Motorola MOC3020 sorozatú alkatrészét, ebből a 3020,3021,3022, 3023 mind jó, de a 3030 vagy ennél nagyobb számmal jelölt már nem. Tirisztorként a TIC106/TIC107/TIC108 bármelyik változata megteszi.

-Tirisztor nélkül nem megy.... Kár, mert elvileg elég volna az is de a gyakorlatban mást mutatott. Én egy 16-os kulcsszámú, "Hanimex C150"-es egyszerű vakut alakítottam át, épp volt elég hely a házban!

Az eredmény: a ~90 voltos talpfesz helyett van 3 V (!) és a vaku tökéletesen működik az Oly C-7070-es gépemmel! Már csak egy dönthető vakupapucs kell és fillérekből megvan a derítési funkció! ;-)

Az ilyen cikkeket szeretem!!!!!! Fillérekből lepipálni egy jóval drágább megoldást! Van 1 srác a neten Kolomna (Kolomia?) becenévvel és BRUTÁLIS makrókat csinált hangyákról egy "filléres" Nikon Coolpix-el, egy előtét optikával, jó adag talpraesetséggel és leleménnyel...

Roadzoli
2007, július 11 - 15:51
Roadzoli képe

Zseniálisan egyszerű! Én is megépítettem tegnap este kb fél óra alatt és egyből működött. És pontosan 1000 Ft-ból jött ki, solar lámpával (a napelem ebből van)

Mindenkinek ajánlom.

Viktor_Bcs
2007, július 28 - 23:55
Viktor_Bcs képe

Érdeklődök hogy milyen napelem van ebben a lámpában, mert a Vaterán találtam különböző napelemeket. Egy 450 mV/200mA-es tökéletesen megfelel erre a célra? Mielőbbi választ kérnék, ha valaki tud ebben segíteni. Előre is köszönöm.

üdv: Viktor

Viktor_Bcs
2007, július 29 - 08:38
Viktor_Bcs képe
Közben találtam az OBI-ban 699-ért ilyesmi Solar kerti lámpát :-)
kszi
2007, október 15 - 22:42
kszi képe

Halihó!

Gratula a cikkhez! Hasznos nagyon.

Egy kérdésem lenne. Ha valaki nagyon analfabéta, vagy nincs nagyon ideje összebarkácsolni egy ilyen kütyüt, akkor van lehetőség, h megrendelésre készíts ilyet? ;)

Előre is köszi a válaszod! :)

Kszi

 

kszi
2007, október 30 - 23:14
kszi képe

Sajnos ez nekem nem akar működni. :(

 

Pontosabban működik a kioldó néhány alkalommal... aztán nem.

VÉgignéztem az alkatrészeket, és nem hibásodott meg véleményem szerint egyik sem.

Nem értem, h mi baja lehet :S

matth
2008, szeptember 27 - 13:17
matth képe

Üdv mindenkinek!

 

Nos, elkészítettem a kioldót, profin működik kettő vakunál is. Azonban a harmadiknál - kszi-éhez hasonlóan - nem akarja az igazságot. A probléma nálam valószínűleg ott van, hogy a villanás után a feszültség nem esik vissza, ezért a tirisztor zárva marad, így másodszorra már nem lehet elsütni. Ha valakinek van ötlete, hogy ezt hogyan lehetne megoldani, szívesen venném a megoldást.

 

Megvan a megoldás: tirisztor helyett tranzisztort de méginkább darlington-hidat kell alkalmazni. a bázis kapja a vezérjelet, kollektor emmiterre kötni a vakut.

Liquid
2007, november 9 - 16:13
Liquid képe

Szia!

Tudnál nekem abban segíteni, hogy pl. egy 120w-os csőnél mekkora a max kondi méret? Van esetleg erre valami táblázat?

Válaszodat előre is köszönöm!

tit
2008, január 6 - 23:14
tit képe

Szia?

Szerinted egyszerű infra leddel és valami infra érzékelővel is menne a rendszer?

A másik kérdésem hogy a leválastó áramkörröl tudnál esetleg leírást küldeni?

Üdv: Gábor

(gaborbart@freemail.hu)

hornasec
2008, január 22 - 14:49
hornasec képe
a leválasztó áramkör engem is izgat, teljeséggel béna vagyok az ilyesmihez... köszönöm! hornasec@gmail.com péter
denes44
2008, február 23 - 23:15
denes44 képe
Egyébként az ebay-en 5ezer forintért lehet kapni rádiós kioldót (plusz vevő hozzá pedig 2ezer).
ChrisMix
2008, május 14 - 14:21
ChrisMix képe

A slave vakuknál az elsütést a napelem működteti, úgy is működik a rendszer, ha mondjuk mellette ablakon beszűrődő nappali természetes vagy épp pár fénycső fénye is "táplálja" a rendszert és nem csak az elvillanó fővaku? (Az én vakum szerencsére csak egyet villant, így nem kell a cikk első felében szereplő vakut barkácsolnom) Gondolok itt arra, hogy akkor ugye a napelem folyamatosan ellátja feszültséggel a tirisztort, tehát folyamatosan zárja is a vakuérintkezőket?

Vagy csak hirtelen fényváltozásra (villanásra) indul a rendszer?

 

Bocs, most látom, hogy a kondi felel az impulzus vezérlésért :)

u.i.: a "napelem" a Baumaxban most 445Ft

 

u.i.2.: megépítettem a vakuelsütő napelemes vezérlést, ami tökéletesen működik!

Ezer hála a leírásért!

ticza
2008, július 20 - 01:32
ticza képe
Gratulálok! Nagyon jó és hasznos cikk! Egyszerű volt megépíteni, nem utolsósorban pedig pár száz forintból kijött! Egyedül a vakupapucsot nem sikerült beszereznem, sem újat sem használtat. Lenne egy kérdésem: az érzékenységet, hogy mekkora legyen a hatótáv, lehet-e valamivel (pl. alkatrész csere) befolyásolni? (Persze a master vaku erősségén kívül.) Ha valaki tudna ebben segíteni, úgy előre is köszönöm!
pana-papa
2009, augusztus 8 - 10:48
pana-papa képe

Tisztelt Sefi!

Rendkívül hasznos és értékes az írásod, nem kritizálni akarlak, csak az elektronikában kevésbé jártas kollégáknak szeretnék segíteni hozzászólásommal. Én is megépítettem az optocsatolós leválasztó áramkört és azt tapasztaltam, hogy néhány villanás után "lefagy" a cucc, nem indítja a vakut.

A megoldás: a szekunder köri 1Mohm-os ellenállással PÁRHUZAMOSAN kell kötni egy 47-100nF/400V-os kondit. A fiókomban én egy 68nF-ost találtam, beforrasztottam, azóta atomstabilan működik.

Másik észrevételem, hogy az elem és az elemtartó -nem hálózati vakunál- simán elhagyható. A tápfesz levehető a vaku saját elemeiről is, célszerűen a ki-be kapcsoló után. Kivétel a 4 db ceruzaelemmel működő vaku és az is csak akkor ha MOC 3022, 3023 IC került a kapcsolásba, mert ekkor célszerű a LED áramkorlátozó ellenállását 1 Kohm-ról 2 Kohm-ra növelni.

Remélem, hozzászólásommal tudok segíteni néhány lelkes fotóbarkácsolónak.

weberpeter
2010, március 3 - 15:47
weberpeter képe

nekem egy olyan kérdésem lenne,
hogy nem lehet-e a napelemet fotodiódára, fototranzisztorra cserélni?
vagy nem érdemes? ha érdemes, akkor hogy kéne? miken kell változtatni?
azért gondoltam, mert kisebb, és kevésbé sérül, mint egy napelem..
árat nemtok, h olcsóbb/drágább lenne-e

am tetszik a cikk, én is csinálok egyet (v többet:) )
üdv

Komáromi Domonkos
2011, május 30 - 07:42
Komáromi Domonkos képe

Elvileg fotó tranzisztorral is működik, csak annak akkor külön áram ellátás kell ami meghajtja ha jól tudom.

Komáromi Domonkos
2011, május 28 - 10:07
Komáromi Domonkos képe

Sziasztok!

Én építettem egy ilyen áramkört egy vivitar 283 as vakuba hogy lehessen digit gépen használni. A talpfeszültség le is megy 3v ra. Viszont nem hajlandó elsütni mikor összeérintem a talpat.szerintetek mi lehet az oka ? Már többször felépítettem egymás után az áramkört hátha valamit elszúrtam, de nem. Előre is köszi!

Komáromi Domonkos
2011, június 15 - 21:19
Komáromi Domonkos képe

Na a végén rájöttem mi baja volt. A rajz alapján nekem az 1kohm os ellenállás nem akart működni, utána összekötöttem egy sima dróttal azzal működött de nem esett vissza kellőképpen a feszültség és csak 1x villant el a vaku amíg le nem vettem a gépvázról. Utána meguntam a szórakozást és beraktam a potit a helyére és meállítottam egy olyan értékre amivel normálisan működik azóta ragyogóan megy :)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti