A tök

Digitális Sötétkamra
2007, október
A tök

Ezt a képet két okból választottam a hónap képének. Egyrészről a témáját tekintve aktuális, ha a szemlélő felismeri rajta a növényt, akkor könnyen asszociálhat az őszre. A másik ok pedig az, hogy ezzel a képpel nagyon jól lehet illusztrálni az utómunka fontosságát, azt hogy hogyan lesz egy fotóból kép.

A szavak szaporítása helyett nézzük milyen változásokon ment keresztül a tök. A lenti képeken a linkek felé mozgatva az egérpointert láthatjuk a kiindulási állapotot, azaz a nulla módosítással, alapbeállításokkal konvertált képet, a RAW konverterben módosított majd kidolgozott képet és a PS-ben elvégzett utolsó simítások eredményét.

RAW kép - módosítások nélkül
Lightroom RAW kidolgozás után
Végső változat
Dodge&Burn maszk

A RAW konverzió során a kontraszt és színtelítettség állításán kívül egy olyan trükköt használtam, ami a Lightroom sajátossága, mégpedig a kép széleinek sötétítése. Erre a Lens Correction szekció Vignetting beállítása alkalmas. A sötét szélek egyfajta keretet adnak a képnek. (Ez persze nem minden képen működik). Utolsó lépésként PS-ben a helyi kontraszt megnövelésével és szelektív dodge&burn beégetés/visszatartás segítségével megadtam a képnek a végleges formáját. A használt dodge&burn maszkot szintén mellékeltem a kíváncsiak kedvéért.

Hozzászólások

Lewwi
2007, november 5 - 11:19
Lewwi képe
Szerintem is hasznosak az ilyen leírások. Az utómunkát nagyon sokat elrontják. /köztük néha én is :S / Üdv.: Lew
PrakticaB
2007, november 5 - 09:53
PrakticaB képe
Köszi, élvezettel olvastam és okultam belőle.
ladislav
2007, november 4 - 22:58
ladislav képe

Juppé!

Szeretem az ilyen cikkeket. Ha szólhatok, hogy mit látnék szívesen az oldalon akkor ilyesmi cikkeket. Vagy méginkább olyat ami nem (csak) azt meséli el, hogy hova kell kattintani, hanem hogy miért, mennyire. Tudom, az a nehezebb rész, érzék kell hozzá. Azért van pár támpont, nem? (Mondjuk olyasmik mint a haramdoló "szabály". Kezdetnek jó, ált. működik. Később rugalmasan el lehet/kell térni tőle.)

Évek óta fényképezgetek. Nem vagyok egy hűde alak, de talán van jó képem is. Pár éve áttértem a digitális teknikára. Nyakamba szakadt az utómunka. (Eddig előhívattam és készen voltam.) Meg vagyok lőve. A teknikát meg tudom tanulni a help file-k alapján. De az "elméletét" nem. A neten mindeféle hülye cikkbe botlottam. Légyszi írjatok erről! :) (Vagy küldjetek olyan linket, ahol szerintetek jól írják le. Esetleg angol is jöhet.)

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti