SMP Archív: A digitális gépvásárlás dilemmája

Vasárnap Reggeli Fotográfus
4
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (4 értékelő)
Azt mondják a digitális gép alapjaiban különbözik a filmestől, mivel sokkal gyorsabban, nagyobb lépésekkel fejlődik. Ezt úgy mondják, mintha a filmes technológia egy állóvíz lett volna. Csak az elmúlt két évtized legnyilvánvalóbb fejlesztéseit említve: autofókusz, többzónás fénymérés, beépített motorok és filmtovábbító, kisebb súly és alacsonyabb ár az új anyagoknak köszönhetően; az objektívekben öntött aszférikus lencsék csökkentik nyitott blendénél a szférikus aberrációt; a teleobjektívekben pedig alacsony szórású és fluoritból készült elemek a kromatikus aberrációt. Kifejlesztették a TTL vakufénymérést és a számítógép vezérelte derítést. És ezek csak a nagyobb léptékű fejlesztések. A változások persze nem voltak olyan drámaiak, mint annak jelenleg tanúi vagyunk a digitális gépek CCD és CMOS szenzorai esetében, de ha összehasonlítasz egy 70-es évekbeli Canon AE-1 gépet mondjuk egy EOS-3-mal, akkor kicsit nehéz lesz tovább érvelni a 35mm-es filmes technológia változatlansága mellett.

Az „azonnali elavulás" kérdése

Mindazonáltal az természetesen igaz, hogy egy digitális fényképezőgép sokkal közelebb áll a számítógéphez mint egy 35mm-es filmes fényképezőgép. De ahhoz, hogy egy számítógépet használhass, előbb meg kell azt venned. Jómagam általában háromévente cserélem le a számítógépeimet. Életem legjobb gépe (igazság szerint a munkahelyemé) egy Mac Quadra 605 volt. Napi nyolc órán és heti öt napon keresztül mindent meg tudtam vele csinálni amire szükség volt, hat teljes éven át - és egész idő alatt egyszer sem fagyott le. Akkor hibásodott csak meg, amikor az alaplapon levő gombelem kimerült és ki kellett cserélni. Ez egyetlen alkalommal történt meg. Ennyi.

Három év leforgása alatt nagy valószínűséggel jelenik majd meg olyan újdonság a piacon, ami jobb lesz a most vásárolt gépednél. De ezalatt az idő alatt te több tízezer képet készítesz és több százat hívatsz elő, így a DSLR-ed vagy bármelyik más géped bőven megszolgálja a kifizetett pénzt.

Aggódjon-e hát a kedves vásárló amiatt, hogy a gépe képességeit felülmúlja majd valami nyilvánvalóan jobb? Nézzük csak: az egyetlen dolog, amit teljes bizonyossággal tudhatunk, hogy valami jobb mindenképpen kijön a piacra. Nem a frissen vásárolt géped lesz a világon gyártott legutolsó modell. Akkor meg számít, hogy a frissített modell holnap, jövő hónapban, karácsonykor vagy esetleg egy év múlva jelenik meg?

A másik véglet, ha állandóan csak várunk, várunk az Igazi Nagy Dobásra. A lényeg az, hogy a fényképezőgépet fényképek elkészítésére használjuk. Ha mindig csak a következőre vársz, ahelyett hogy vennél egy rendes gépet most, nem fogsz túl sok képet készíteni.

Aggódhatunk használt cuccunk értékéért is. Egy frissen kifejlesztett modell mindig kapós, de amint kijön az utódja az érdeklődés csillapszik. Az új gép megjelenése természetszerűen kihat az előd használt modellek eladási árára. Ez tény, így ez veszteség, amit le kell nyelned. Pont.

Melyiket vegyem?

Ha körülnézel az interneten, pixelagyúak és gépőrültek ipari méretekben hasonlítgatják össze az épp éllovas három gép érdemeit. Mindegy, hova kattintasz - hat hónapja a D100, az S2 és a D60-ról olvashattál. Tavaly a Dimage 7, Sony F707 és Coolpix 5000 volt porondon. Jövő nyáron a 10D, *istD és az S3 lesz. A kérdés mindig ugyanaz: Melyiket válasszam?

Csak nekem vagy rajtam kívül másnak is agyára megy ez a hülyeség? A legtöbb esetben mindhárom kamera rendkívül jó! Mindegyiknek megtalálható a maga eltántoríthatatlan rajongótábora. Az apró dolgokon, márkahűségen és személyes preferencián túl mi a fene különbség van köztük? Vegyél egyet és kezdd el használni! Tényleg olyan nehéz választani, mikor mindhárom lehetőség annyira egyforma, hogy nehéz nagyobb különbséget is találni köztük? Egyébként meg mindháromból úgyis archív híranyag lesz egy-két éven belül.

Bárki megtehetné, hogy bekötött szemmel, találomra választ egy gépet, és néhány hét megszokás után a gép használatát megtanulva gyönyörű képeket fog készíteni.

A választás akkor könnyű, ha egyértelmű különbségek vannak a termékek között. Mint egy pékségben a kenyereknél, látjuk hogy emez túl van sütve, az túl sápadt, de ez itt pont jó lesz. Nehezebbé akkor válik a döntés, amikor a választási lehetőségek közelebb kerülnek egymáshoz, és nincs olyan, ami egyértelműen kiugrik a többi közül. Úgy gondolom, ettől válik kevésbé fontossá az, hogy melyik mellett döntünk.

Furcsa mód viszont ekkor az emberek általában görcsösen küszködnek, hogy következtetésre jussanak - és egyre inkább hajlanak arra, hogy kétségbe vonják saját döntésük helyességét, vagy éppen elszánt fanatikusként védjék azt. Mire jó ez? A saját egó ápolása? Vagy csak a vita kedvéért akarnak vitatkozni? Ugyan már!

A kérdés egyszerű: Három gép között kell döntened. Mindegyik remek. Melyiket választod? A helyes válasz: Az egyiket!

 

A megfelelő pillanat

Bevallom, hajlok néha az okoskodásra, mintha profi szónok lennék. A fentiekben vagy sikerült nyomósan leírnom, hogy menj és vedd meg most amit akarsz, vagy őrülten leegyszerűsítem a dolgokat. Értsd ahogy akarod. Saját történet: vettem nemrég egy Photoshop Elements programcsomagot - épp az Elements 2.0 megjelenése előtt. Nem, nem vagyok mérges emiatt, de nem is érzem magam valami frenetikusan. Bárhogy is próbálkozol, ebben a játékban nem nyerhetsz állandóan.

Azt tanácsolnám, hogy ne aggódd betegre magad amiatt, hogy vajon tökéletes vásárlási döntést hoztál-e. Ha nincs géped, nem tudsz fényképezni. Úgyhogy válaszd ki a megfelelő pillanatot, ugorj bele, és csak reménykedj, hogy elég jó döntést hoztál. Ha nem, hát legalább tanultál valamit, és legközelebb jobban csinálod majd. Tanultam pár dolgot a fényképezésről a hosszú évek alatt, az egyik nagyon érvényes a digitális korszakra is: a fényképezés drága mulatság. Ha fényképezni szeretnél, akkor csak virítsd a lóvét amit ki kell rakni a cuccért, aztán fejezd be a vásárlást és irány fotózni.

Hozzászólások

peti
2008, május 7 - 18:43
peti képe
X év fotózás után, ha visszagondolok, tök mindegy milyen gépet vettem volna, valszeg ugyanazokat a képeket készítettem volna el és valszeg ugyanazokat nem, hogy miért nem készítettem el bizonyos képeket? Hát nem a fotoaparaton múlt az biztos (minden megbánás nélkül). Ha valaki nagyon dönteni akar az döntsön az aktuális és kapható legjobb szerint, aztán usgyi fotózni. El kell dönteni (mint a cikk is írja), hogy nyerni akarunk-e vagy fotózni? Mindent meg nem lehet :)
attila7575
2008, május 10 - 13:05
attila7575 képe
Én a magam eszével amatőrként azt szoktam mondani azoknak a nálam is kezdőbb fotós ismerősöknek, hogy - szerintem - a nagy márkák közül amikor gépet választanak, tök mindegy hogy melyiket választják, nagy hülyeséget nem csinálnak egyikkel sem. Nagyon egyetértek a cikk írójával.
gali
2008, május 16 - 12:09
gali képe
Nagy igazság, én sem sokat szoktam vacillálni, megnézem és ha jónak találom megveszem és használom. Ha mindig elhalasztanám a döntést sosem csináltam volna annyi fotót mint manapság.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti