Akt vagy Glamour?

Esszék
4.5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.5 (2 értékelő)

Nemrég vettem egy aktfotózásról szóló könyvet, "Klasszikus aktfotózás" címmel. (Akit érdekel az most kedvezményesen megveheti a Bookline-nál). Belelapozva azonban az a meglepetés ért, hogy egyetlen aktfotót sem találtam benne. Viszont gyönyörű glamour fotókat tartalmazott. A helyzet valahogy ahhoz hasonlít, amikor a büfében almás rétest kértem és barackosat kaptam, almásnak nagyon rossz volt, de barackosnak kitűnő. Visszatérve a könyvre, rákerestem az Amazonon és kiderült, hogy az eredeti címe: „Classic Glamour Photography". Innen jött az ötlet, hogy nem árt, ha tisztázzuk mi is a különbség az akt (nude) és a glamour között.

Előre bocsátom, hogy akt és a glamour meghatározása, mint kategória, hasonlít ahhoz, mint amikor a zenét kategorizáljuk pop, rock, jazz és más besorolás szerint. Vannak esetek, amikor egyértelmű a besorolás máskor pedig keverednek a műfaji jegyek.Aktfotó: A modell nem visel ruhát. Általában fekete fehér kép, drámai megvilágítással, mély árnyékokkal, vagy high key megvilágítással. A hangsúly a testen és a formákon van, nem az arcon. Az arc a legtöbb esetben nem is látható. Gyakran koncentrál egyetlen testrészre. Ha nagyon líraian szeretném leírni az aktfotózást, akkor lehet úgy is mondani, hogy a modell testét használjuk vászonnak, és fénnyel és árnyékokkal festünk rá.


Glamour fotó: A modell általában ruhát visel (de nem szükségszerűen), de a ruha azért megmutat némi pőre bőrfelületet, eleget ahhoz, hogy egy film esetén 16 éven felülieknek besorolást eredményezzen. Az arc szinte mindig látszik. A beállítás általában kihívó, néha erotikus, de nem direkt. A kellékek és a háttér gazdagságot láttat (sportautó, medence, stb.). A glamour fotók legtipikusabb példáit a férfimagazinok lapjain találhatjuk.

Ide tartozik még egy harmadik kategória is, a divatfotó. A divatfotó esetében a hangsúly a ruhán és a kiegészítőkön van. A fotó célja hogy a ruha jól nézzen ki, amihez persze a modellnek is jól kell kinéznie. Egy divatfotó esetén a modell általában teljesen fel van öltözve.

Mindegyik kategória képei készülhetnek stúdióban vagy a szabadban, természetes vagy műfényben, és természetesen a modell nem szükségszerűen nő.

 


 

Hozzászólások

gorbelabda
2008, május 17 - 18:44
gorbelabda képe
Én is megvettem anno ezt a könyvet és nekem nagyon tetszik. Szerintem értelmes felépítésü. Eredeti nyelven pedig a címe: Classic Glamour Photography. Talán inkább a magyar fordítás félrevezető???
Sefi
2008, május 18 - 23:05
Sefi képe
A könyv az valóban rendben van. A fordítás félrevezető.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti