Képek amelyek megváltoztatták a világot VI.

Híres képek
4.5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.5 (4 értékelő)

Einstein Nyelve

 

Arthur Sasse/AFP-Getty Images

 

Egy kép, amely  bizonyítja hogy egy génusznak is lehet humorérzéke.

Nem kétséges, hogy a huszadik század egyik legnagyobb géniusza Albert Einstein volt. Az sem kétséges hogy a legismertebb kép róla ez a bizonyos nyelvnyújtogatós fotó.

A kép 1951 március negyedikén készült - Einstein 72. születésnapján - közvetlenül azután hogy a Princeton egyetemen véget ért a születésnapi ünnepség. Az Aydelotte házaspárral autójukhoz visszafelé sétálva fotóriporterek hada követte őket. A fáradt Einsteinnek nem igen volt kedve a fotósoknak pózolni, így amilyen gyorsan csak lehetett beszállt az autóba. Az autó hátsó üléséről mintegy válaszként a még mindig őt zaklató újságíróknak, mosoly helyett egy nyelvnyújtással felelt. Ezt a pillanatot kapta el Arthur Sasse az UPI fotósa, aki a többiekkel együtt ott tolakodott az autó ajtajánál. Az eredeti képen még mindhárom személy látszott. A mendemondák szerint maga Einstein volt az, akinek megtetszett a kép és a később híressé vált vágott változatot elkezdte használni a barátainak küldött üdvözlőkártyákon.

Talán a kép érdeme az, hogy a géniuszra nem csak a tudása, munkássága, hanem személyisége miatt is emlékezünk.

 

Az eredeti változaton mindhárman látszanak

 

Valóban megváltoztatta a világot ez a fénykép? Szerintem igen. Einstein munkássága az atomfizika és a kvantumfizika terén megváltoztatta a világot és a világról alkotott képünket. Ez a kép pedig megváltoztatta azt, ahogyan a történelem és az emberek tekintenek Einsteinre. Tette ezt úgy, hogy emberien mulatságos arcot adott egy olyan embernek, akit leginkább a briliáns tudományos munkája alapján ismertek. Ez a kép a tett arról, hogy Einstein neve nem csak a géniusz hanem a hóbortos géniusz szinonímiájává is vált.

Hozzászólások

pimpi
2008, május 19 - 09:10
pimpi képe
és kik vannak még az eredeti képen?
Sefi
2008, május 19 - 10:01
Sefi képe
Az úr Frank Aydelotte, aki 1921-1945 között a princetoni haladó kutatások intézetének volt a vezetője. A hölgy pedig a felesége.
pimpi
2008, május 20 - 09:05
pimpi képe
köszönöm
AtillaTheHun
2010, február 7 - 15:35
AtillaTheHun képe

Nagyon jó cikk, jó hogy valaki rávilágított erre, de van egy aprócska bibi. Einstein nem Március 4-én született, hanem Március 14-én. Csak onnan tudom , mert én is akkor születtem. :D 

Utána lehet nézni. 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti