May
26

A fotózás Chuck Norrisa : Ken Rockwell

4.2
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.2 (10 értékelő)

Ken Rockwellről azt érdemes tudni, hogy kiváló fotós, nagyszerű blogja és weboldala van és meglehetősen egocentrikus. Vannak akik minden szavát szentírásnak veszik, és vannak akik egyszerűen idiótának tartják. A szatíra nem áll távol tőle, valószínűleg sokan olvasták már a "Fotográfusok hét szintje" c. írását. Nos az interneten terjed egy rövid gyűjtés, ahol Kenről a híres-hírhedt Chuck Norris (Tudják az a fószer akiről majdnem hidat neveztünk el) tények mintájára pár fotózással kapcsolatos "örök igazságot" állapítanak meg.

A tényeket a #photogeeks IRC csatorna látogatói írták és a Time to Think (nem fotós) blog írója gyűjtötte össze.

 • Ken Rockwell fényképezőgépén ugyanazok a beállítások vannak mint bárki másén, csak más a jelentésük : P - Perfekt, Av - Abszolút verhetetlen, Tv - Teljesen varázslatos, M - Műremek
 • Ken Rockwell nem használ színkorrekciót, a világ igazodik az Ő látásához.
 • Ken Rockwell nem állítja be a mélységélességet, inkább megváltoztatja a téridőt.
 • Ken Rockwell nem vár a megfelelő fényre tájképfotózásnál, a fény vár rá.
 • Ken Rockwell egyszer rendelt egy L-es objektívet a Nikontól, és kapott.
 • Ken Rockwell az egyetlen ember aki lefotózta Jézust. Sajnos épp kifogyott a filme és így kénytelen volt egy lepedőt használni.
 • Ha Ken Rockwell expósort (bracketing) csinál, akkor a kép három verziója első helyet nyer három különböző kategóriában.
 • Amikor a Canon vagy a Nikon új fényképezőgépet készül kiadni, először odaadják tesztelésre Ken Rockwellnek. A legjobb gép megkapja a Nikon címkét a kevésbé jobb pedig a Canont.
 • Egyszer Ken kipróbált egy fényképezőgépet amelyikre azt mondta, hogy még Canon címkét sem tud neki adni. Így született a Pentax.
 • Ken egyszer tervezett egy zoom objektívet. Ez ma úgy ismerjük, mint Hubble űrteleszkóp.
 • Ken Rockwell desktopján a Lomtár ikon igazából egy közvetlen link a National Geographichoz.
 • Ken Rockwell 10 expozícióból 11 jó képet csinál.
 • Ken Rockwell digitális állományai nullákból, egyesekből ÉS kettesekből állnak.
 • Ken Rockwell képei annyira tökéletesek, hogy az Adobe külön tervezett neki egy Photoshop változatot, amiben nincs más funkció csak egy Bezár gomb.
 • Ken Rockwell nem a fotózás Chuck Norrisa, Chuck Norris a harcművészetek Ken Rockwellje.

Hozzászólások

amator
2008, május 26 - 08:45
amator képe

Nagyon szellemes megállapítások, sok igazság van bennük. Én is szeretem a Ken írásait, jó a humora, és józanságra buzdít. Az meg nem baj, ha valakinek határozott elképzelései vannak a világról.

 Nálunk is vannak ilyen kenrokefellerek, a Foto Art című családi lapban terjesztik végtelen bölcsességüket. A különbség csak annyi, hogy Ken tudja mit beszél, és a képei is ezt igazolják.

szampress
2008, május 27 - 20:53
szampress képe
Szerintem elég bugyuta a felsorolás, ami persze Ken-t nem érinti, inkább a készítője unta meg Ken istenítését.
attila7575
2008, június 10 - 08:10
attila7575 képe

Kennel csak egy baj van: mindig az az aktuális csúcs cucc, ami éppen neki van. Azaz néha az álláspontja kicsit nem objektív :)

 

A Foto Art mint családi lap, ez poén. Tényleg az. Emlékszem mikor nekem is feltűnt, hogy a fele cikkírót itt ugyanúgy hívják. Engem mégsem ez idegesített a legjobban, hanem az önteltségük. Pl mikor a feleség (gondolom...) csinált egy obitesztet, és ezzel a szöveggel kezdte: "a tapasztalt fotós szeme képes felismerni a különleges formákat..." majd jött  egy rövid értekezés arról hogy milyen überfasza fotós ő maga, majd egy fél mondat az obiról, egy kép a háttérben, ami kifejezetten egy hétköznapi, akárki-elkattintja tesztkép volt egy szoborról. De tele voltak ilyenekkel. Az ilyenek miatt szoktam le róluk, meg a bődületes hibáik miatt, pl egyik lapszámban Bp-i laborokat "teszteltek" színtérábrákkal, következő számban dslr-eket színtérábrákkal, csak egy volt a bibi, hogy a rövid szöveges bevezető után a táblázat pár oldalon nem lett kicserélve a laboros teszttel, csak a dslr-ek képei lettek betéve. Mellette a múlt havi labor tesztképének színtér-ábrája, majd a labor eredményének értékelése. Egy több oldalas cikkben, végül még győztest is hirdettek. Hát ez akkora egy gyíkság volt, de több ilyet is csináltak.

Na a következő számot már csak azért vettem meg, hogy elolvassam hogy kérnek bocsánatot térden csúszva az olvasóktól. Persze nem, csak odaböfögtek valamit, hogy elb...tuk, héj, de hát ez megesik, hö. Aztán persze újra leadták a cikket :) 

fejes.istvan
2008, május 27 - 14:46
fejes.istvan képe

én kedvelem az írásait, sajnos nem értem annyira, hogy igazán élvezni tudjam angolul...

Ennek érzékeltetésére:

"...the 85/2 focusses sweeter and smoother than sex itself on manual focus cameras, and the 85AF is grindy, sloppy beast in your fingers by comparison."

Ami egy műfordító szetint annyit tesz:

"A 85/2 a kézi fókuszos fényképezőgépeken még a nemi aktusnál is édesebben és gördülékenyebben fókuszál, a 85AF pedig ehhez képest egy kis nyomulós, lompos fenevad az ujjaid közt."

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti