May
30

Anyám, én nem ilyen lovat akartam!?

0
Az adott értékelés: nincs

Most olvasom a tegnap megjelent hírt: "Rekord áron kelt el Friedmann Endre Szerelem című képe a héten megtartott aukción. A 60,000 Ft-os kikiáltási árról egészen 2,640,000 Ft-ig kúszott fel a licit. Ezzel új rekord született a hazai kortárs fotósok képeinek aukciós árai között." Eddig a hír, amiben első olvasatra nincs semmi különös. De ha egy kicsit jobban belegondolok akkor azért felmerül pár kérdés. Vajon tudta-e a licitáló, hogy ez a Friedmann Endre nem azonos azzal a Friedmann Endrével, aki később Robert Capa néven lett híres. Ha tudta, akkor vajon még is mi késztette arra, hogy 2,6Mft-ot fizessen érte? (Minden tiszteletem és elismerésem a képet készítő Friedmann Endrének, de az igazság az, hogy az fotó árveréseket nézve ez az összeg irreálisan magas.) Persze az igazság biztosan az, hogy a vásárló pontosan tudta, hogy mit vesz és mindenképpen meg akarta szerezni a képet. Minden más csak puszta spekuláció.

Hozzászólások

amator
2008, május 30 - 22:30
amator képe
Ebben a hírben a hatvanezres kikiáltási árat tartom szánalmasan alacsonynak, és örülök, hogy sikerült úgy feltornászni. A 60 000 FT. alig több, mint 200 Euro.  Friedman Endre nem mai gyerek, és nem is tehetségtelen. Sajnos nem gyakran ad el ő sem megfelelő áron képet. A pénzből az aukciósház, és állam is levesz egy jelentős összeget. A szóbanforgó képet nem ismerem, de örülök a hírnek. Több neves, tehetséges fotóst ismerek, akinek gond a számlák befizetése. Nem bánám, ha lassan helyére kerülne az érték.  
Ahmet
2008, május 31 - 19:36
Ahmet képe
Nem a kikiáltási árra van a gond, hanem azzal, hogy Magyarországon nincs (fizetőképes ) igény a fotókra. Angliában, ahol most vagyok, tudok legalább három "galériát", ahol fotókat lehet venni, mást nem. Nyilván megélnek belőle, különben bezárnának. És ez itt nem London, bár sok turista jár erre. Hozzátenném, hogy 50-100 fontért lehet venni jó minőségű, szép képeket, ízlésesen keretezve. Tehát szerintem nem az a gond, hogy 60.000-ről indul a licit, hanem az, hogy 60.000-et se éri el a legtöbb kép eladási ára, sőt... Nem az áraknak kellene növekedni, hanem a piacnak.
amator
2008, május 31 - 20:15
amator képe
Az igényeknek kellene növekednie, meg az ízlésnek. Alufelnire, meg napszemüvegre a többszörösét kivágják az emberek könnyedén, mert az látszik. Ékesíti a homlokot.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti