Phase One P65+ - 60 megapixel

Esszék
4
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (1 szavazat )

Szép színes sajtóanyag landolt ma a postafiókomban, amelyben arról írnak, hogy a Phase One bejelentette a P65+ elnevezésű, szerény 60 megapixel felbontású, full frame, középformátumú hátfalát. Persze megtehetném, hogy simán bemásolom ide a sajtóanyagot, és készen is lennénk. Ennek azonban semmi értelme nem lenne. Aki a sajtóanyagot szeretné olvasgatni az fáradjon el a népszerű digitkompakt tesztelő oldalak valamelyikére. Én inkább egy kicsit elgondolkodtam, hogy vajon mire is jó egy ilyen hátfal, ki fogja megvenni, és egyáltalán miért van ennek a bejelentésnek hírértéke?

Kezdjük talán ott, hogy a középformátumú digitális hátfalak piaca a DSLR gépek piacához hasonlítva elenyészően csekély, és még elenyészőbb a digitszappantartók hatalmas piacához mérten. A világon megközelítőleg hatezer darab KF digitális hátfalat adnak el évente. A Canon naponta gyárt ennyi DSLR-t. Valamilyen okból, mégis, ha egy gyártó új digit hátfalat jelent be akkor az címoldalas hír.

Az tény, hogy a KF digit hátfalak ma a digitális fényképezés csúcsát jelentik (a nagyformátumú scanner hátfalaktól most tekintsünk el) és ki ne lenne kíváncsi a technológia csúcsára. A Sportautó Magazint sem azért veszik meg az emberek, hogy az új Suzuki Swift képességeit taglaló írásokat olvassanak, sokkal inkább kíváncsiak a következő Ferrari modell tulajdonságaira. Az emberek már csak ilyenek. Az EOS1000D bejelentésére oda sem figyelünk, de egy 60 megapixeles hátfal, az igen attól libabőrösek leszünk. A P65+ a mai technika csúcsa, nem vitás. (Abba bele sem merek gondolni, hogy ha a boltban kapható technika már itt tart, akkor vajon hol tarthat a katonai felhasználásra szánt digitális képalkotó technika?)

Full frame kéne mi?

A digitális KF hátfalak világában sem ismeretlen fogalom a crop faktor. Eddig a de facto ipari szabvány  érzékelő méret  36x48mm volt.  Aztán a 2006-os Photokina kiállításon a Hasselblad bejelentette a H3D kamerát amelyről azt állította, hogy full frame. Persze hamar kiderült a turpisság. A szenzor méret maradt, csak a keresőt készítették kisebbre. (A marketingesek meg röhögtek a markukba.) Ezzel szemben a P65+ 40.4x 53.9mm méretével valóban full frame, bár ha nagyon szőrözni akarunk akkor még egy kicsi hiányzik a teljes 645 mérethez, mivel a Mamiya 645 képkapujának mérete 41.5x56mm. Mindenesetre a különbség olyan kicsi, hogy el lehet hagyni a keresőből a kitakarásokat. Már is megspóroltunk egy kis kivágott fekete kartonlapot. Az már nagyobb fegyvertény, hogy a 35mm gyújtótávolságú objektív immáron nem 40mm-nek felel meg. Ez a probléma persze korántsem volt akkora mint az APS-C formátum esetében azokkal a jó kis szaftos 1.5, 1.6 szorzókkal.

Szóval a méret megvan, de szükség van-e 60 megapixelre ? Az elmúlt években a legnagyobb elérhető KF szenzor felbontása 39 megapixel volt, és nem sokan panaszkodtak hogy kevés lenne.  Aztán a Hasselblad pár hete bejelentette, az 50 megapixeles H3DII-50 gépét, amire a PhaseOne nagy hirtelen előrukkolt a P65+ -al. Valószínűleg ha nincs a Hasselblad bejelentés akkor a Phase One megvárja az őszi Photokinát a bejelentéssel. Lehet, hogy egy új megapixel háború veszi kezdetét? Nem lehet tudni, hogy mi lapul még a fejlesztő laboratóriumok mélyén, mely katonai technikákat fogják publikussá minősíteni.

A kérdés, hogy ki fogja megvenni ezeket a csodákat.  Biztos lesznek jól megfizetett profi fotográfusok aki majd a nevüket adják a gépekhez és szorgosan fogják bizonygatni, hogy mennyire jobb a nagyobb felbontás. Aztán lesz pár mély zsebbel rendelkező művésze (persze nem Magyarországon) aki nem élhetnek anélkül, hogy 2mx3m-es ultra nagyfelbontású képeket készíthetnének, és a nagy fotóstúdiók is meg fogják vásárolni.  Az ügyfelek pedig majd biztosan örülnek a 360 Mbyte méretű képeknek (11db kép egy DVD-n), amelyeket gyorsan átméreteznek kisebb, kezelhetőbb méretre.

Ez egy speciális eszköz, speciális felhasználásra, speciális felhasználóknak. Hétköznapi halandó fotós táskájába nem fog bekerülni. Álmodozni persze lehet róla, és kell is. Az álmodozások közben azért ne felejtsünk el fényképezni, azzal amink van, és ne feledkezzünk meg róla, hogy a jó képet nem a fényképezőgép csinálja.

A cikkhez felhasználtam a Luminous-Landscape oldalon megjelent preview információit, amelyeket a saját véleményemmel egészítettem ki.

Hozzászólások

Vesalius
2008, július 16 - 10:14
Vesalius képe

Az írás némiképp emlékeztet a Luminous Landscape cikkére - rövidített fordítás, kivonat? Szerintem kéne jelölni a forrást - még ha nagy az egyetértés is, ami valószínűleg nem véletlen.

Kicsit másképp közelítve: a 60MP lehetővé teszi(tenné) a hármas csoportokba szervezett pixelekkel a valódi, képpontonkénti 3 színű detektálást, 20MP-s képpel. Másrészt: egy valós képelemre jutó pixelek száma javíthatja a kép minőségét - mint ahogy a 600dpi-vel scannelt könyvlap képe is jobb minőségű, mint a nyomdai felbontáshoz jobban igazodó 300, vagy 150dpi-s.

Sefi
2008, július 16 - 10:51
Sefi képe

Az egyezés nem véletlen. Osztom Reichmann papa véleményét, és néhány gondolatot valóban felhasználtam az Ő írásából is. A LL cikk itt olvasható. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy Reichmann bár nagy haverságban áll a PhaseOne-al, mindíg gondosan kerüli még csak a látszatát is, hogy a zsebükben lenne. (Még ha páran így is gondolják.)

Vesalius
2008, július 16 - 14:45
Vesalius képe

LL cikk - OK.

Na de: minek köszönhető, hogy a hazai honlapok közül gyors ütemben hármat is találtam ma délelőtt, ahol a 2 nappal ezelőtti bejelentés hír, viszont a sok digitális hírújság rá se ránt, csak az LL. Még a DOP sem.

A felbontásról:

A 70-es évek elején néhány 50mm-es objektív - optikai padon - 500 v/mm-t, vagy annál kisé többet tudott (erős kontraszt, stb), ami 250 vp/mm. Úgy gondolom, 50vp/mm nem túl nagy követelmény, Leica méretben. "Optimális" esetben ez 100 pixel/mm, az az 2400X3600 (durván). Valóságban ennek 2-3x-osa szükséges. Színenként. Már ha nem a program által kalkulált, kitalált színekkel alkotunk képet. S akkor most hogy állunk a pixelek számával? 

Sefi
2008, július 16 - 22:55
Sefi képe

Itthon a portálok kész híranyagot kaptak, lefordítva, publikálásra készen... naná hogy kiteszik, uborkaszezon van. A DOP gondolom el van foglalva az uj samsung szappantartók bejelentésével. Az LL, a Photoshopnews ill. pár mértékadó blog azért hozta a hírt.

A felbontás érdekes dolog, de nem biztos hogy érdemes elmenni számmisztikába. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy amikor kijött a canon 1DsMkIII, hirtelem sokan rájöttek hogy a Canon obik már kevesek ehhez a felbontáshoz és elkezték használni a Zeiss objektíveket...

Vesalius
2008, július 17 - 19:03
Vesalius képe

A Digital Outback Photo ügyében tévedtem, hozza a hírt, bár főként a DxO új változatával foglalkozik. a Samsung szappantartókkal kevésbé, az a dpr-nél sláger. Elnézést a tévedésért.

A reklámok számmisztikája más világ - rutin sajtófotóhoz, könyvekhez 10-20MP elégnek tűnik, bár.... Anno két-három évtizede jobb nyomdatechnikájú lapokban (pl.: Internationale Fototechnik) érezhető volt a külömbség egy Nikon/Canon stb. és egy Hsselblad/Roli/Linhof/Sinar felvételről készült nyomdai kép között, bár ezt az elsődlegesen figyelembe vett paraméterekkel kevéssé lehetett magyarázni. A számok emlegetésével csak arra szerettem vona felhívni a figyelmet, mintha a valóság némiképp másként működne mint a PR és a teszt adatok értékelése. (A pixelszám növekedése érzékennyé tehet az objektív nehezen kvantálható rajzminőségére.)  

A zajkép pl. un 100%-os nagyítás esetén ugyan objektív, de inkább az az érdekes, valós és használt nagyítások esetén mi az igaz. Néhány hasonló probléma még fölvetendő.

Analog
2008, július 17 - 23:27
Analog képe
Öröm ilyesmit olvasni, mert ez a régi nagyfilmes minőséget hozza vissza. A digikorszak óta mindenki csak azt igyekszik megmagyarázni, hogy bőven elég, amit használ. Érthető, senki sem szeret azzal szembesülni, hogy a többszázezres, esetleg miliós cucca egy gagyi. Amig nem volt kisfilmes full-frame, mindenki mondta milyen tökéletes az APS. Én csak két fontos dologra emlékeztetnék mindenkit. A digitális fényképezőgépeknél megadott pixelszámok nem valósak, mivel ezek az ,,álpixelek" csak egy színt érzékelnek. A fotópapírra illik 420 DPI -t levilágítani, és ekkor már a 30x40 cm-es kiállítási mérethez is 40 Mpixel kell. Mindezekért öröm olvasni az ilyen híreket, de ehhez két sajnálatos tény társul. Az egyik a horrorisztikus és elérhetetlen ár, a másik hogy szinte nincs hozzá gépváz, mert a Contax 6454 megszünt, halott rendszer, bár a valaha építetett legcsodálatosabb fényképezőgép. A Mamiya-t nem tartom megfelelőnek egy ilyen hátlaphoz. A Hasselblad igyekszik a saját rendszerét favorizálni, a Rolli és a többi rollfilmes gépgyártó szinte elenyésző számú gépet gyárt, szinte csak arról hallani, hogy kifejlesztettek egy egy tipust, de ki venne olyan gépet, ami nincs bevezetve a piacra, szinte alig létezik. Szóval szép ez a hátlap de nem elérhető. Marad tehát  a 6x7-es Pentax.
zstv
2008, július 19 - 08:23
zstv képe

Szia, mint abszolút laikus kérdezem (igaz, 645-ös régi manuális Mamiya rendszert használok): mi a gond a jelenlegi Mamiya fejlesztésekkel, miért tartod zsákutcának? Nem ismerem - főleg nem felhasználói szinten - a legújabb, digi hátlapot is fogadó 645-ös rendszerüket.

Larsen
2008, július 19 - 09:39
Larsen képe
Igaz nem engem kérdeztél, de engedd meg, hogy válaszolok. A 645-ös formátum sok fotográfus álltal zabigyerekként kezelt találmány. Voltaképpen már nem kisfilm de még nem KF. Zsákutcának személy szerint én nem nevezném. De valódi komoly fotográfusi munkához (már csak a film kis felülete miatt sem igazán alkalmas.
zstv
2008, július 19 - 10:40
zstv képe

Ez már kicsi off talán, elnézést.Én a Mamiya 645 mellett döntöttem/sodródtam bele.

Persze, bizonyosan ez is kompromisszum. A pozitív oldal a hordozhatóság, minőség, ár , oldalarány, ill.az általam preferált témákat jól szolgálja. A manuális obik jók, relatíve olcsók. Két vázam van (1000s), dia ill. ff filmeket használok.

A későbbi vázakat nem ismerem (Super, Pro, AF stb.). Ezért is kérdeztem rá a krirtikus megjegyzésre, mely szerint a jelenlegi M.645-ös váz az új Phase One- al nem igazán szerencsés kombó. Miért? Nem, mintha éppen a vásárláson törném a fejem...

 

Larsen
2008, július 19 - 11:20
Larsen képe
Erre én nem tudok válaszolni, lévén nem én tettem meg az ez irányú megjegyzést. Én bizonyos feltételek mellett nem tartom rossz választásnak. Én személy szerint a filmes 645-ös formátumot nem tartom megfelelőnek.
Analog
2008, július 19 - 10:28
Analog képe

Szia zstv!

Nem szivesen válaszolok a kérdésedre, mert nem célom cikizni egy gyártót, és Néked is Mamiyád van. De ha már így rákérdeztél elárulom. Kb egy évtizedig használtam a Mamiya 645-t. A reklámban azt olvasod, hogy hogy 2.7 szer jobb a kisfilmnél, mert a 645-ös formátum területe 2.7 szer nagyobb a  mint a kisfilm. Ehhez azonban az kell, hogy az optika ugyanolyan jó legyen, mint mondjuk a Nikon valamelyik kiváló fix objektívje. Ha a 645-ös filmből kivágsz egy kisfilmes méretet és beteszed egy apo objektíves Leica diavetítőbe, láthatod hogy nem teljesül az általam támasztott követelmény. Nékem tehát ez a gondom, és ezért átváltottam a nagy Pentaxra. Természetesen a Mamiya jobb mint a kisfilm, csak nem 2.7-szer.

Persze azóta eltelt néhány év, de pl az új Mamiya formája sem az igazi. Amikor az ember egy ilyen drága gépet vesz, már minden számít. Ezzel szemben ott van-volt a Contax 645 tökéletes formával és Zeiss AF optikákkal. Sajnos úgy látszik, olyan sokat adtak a vevőiknek hogy közben ők maguk tönkrementek.

zstv
2008, július 19 - 10:46
zstv képe

Köszönöm a választ, mire bepötyögtem a legutolsó hozzászólásomat, már megszületett ezek szerint.

A Contax-ot mindenhol nagyon dícsérik, kár érte, úgy tűnik. De sem erre, sem Hassira nem volt lehetőségem,

ámde Mamiyára igen.

sz
2008, augusztus 29 - 22:16
sz képe
Másfél hónap késéssel már nem sok értelme van, de ha már álpixelekről esik szó...  Ez megvolt?  Vélemény?
Larsen
2008, július 18 - 19:22
Larsen képe
Ott vannak még a nagyformátumú rendszerek, szinte mindegyikhez kapni átalakítókat. Sinar, Linhof, hogy csak a nagyokat említsem. Ott van igazán létjogosultsága egy ilyen hátlapnak.
Analog
2008, július 18 - 23:38
Analog képe
Az ilyen hátlapok mint a P65 a 645- ös tükörreflexes géphez valók, amelyeken szinte kisfilmes komforttal használhatóak. A nagyformátumú rendszerekhez néhány speciális esettől eltekintve ezek a hátlapok nem valók, hiszen nem is nagyformátumúak, hanem a rollfilmes középformátumnak is csak a legkisebb méretét, a 6x4.5- ös méretet érik el.
Larsen
2008, július 19 - 09:35
Larsen képe
A gyártók mégis készítenek hozzájuk átalakító rendszerekjet. Nem véletlen, hogy Sinaron vagy Linhofon még hasselblad kazetta is használható. :)
Analog
2008, július 19 - 10:36
Analog képe
Természetesen bizonyos estekben, szinte kizárólag speciális tárgyfotóknál célszerű egy 645-ös hátlapot egy Sinarra csatlakoztatni. Az esetek 98 % ban viszont a 645-ös formátum arra való, hogy egy kényelmes tükörreflexes gépen ugyanolyan komforttal használjuk, mintha csak egy Nikon volna a kezünkben.
Larsen
2008, július 19 - 11:17
Larsen képe
Így van. Per pillanat a digihátfalak (pláne, az újabb és nagyobb felbontású modellek) még viszonylag drágák, de látni a csökenőtendenciát. Ezen a piacon nincs olyan mennyiségű eladás és nincs olyan mértékű modell-rotáció mint a DSLR piacon, így a csökkenő tendencia gyorsasága nem olyan mint az előbbi szegmensben. Ha jól tudom, nincs is olyan hátfal amit csak és kizárólag NF modellekre gyártanak, így a fotós csak a KF modellekből tud válogatni csak.
Vesalius
2008, július 22 - 08:56
Vesalius képe
645 - ez leica méretű kamerák bizonyos jellegzetességeinek átvétele a 6x6-os rendszerbe, ahol avégleges képet egyébként a négyzetes formátum vágásával szokás előállítani. 2.7x minőség egy idióta pr szlogen - a minőséget senki sem számszerűsítette (bár kisérletek voltak). a Mamiya annak idején komoly erőfeszítéseket tett saját "jobbságának" bizonyítására (MTF görbék publikálásával)contra Zeiss, Contax 645. A LF kamerákra tárgy- és reprofotó célra speci scannereket készítenek (lásd pl.: Anagramm),de többnyire a szokásos KF hátlapokat használják, nem a méret, hanem a váz technikai adottságai miatt, ezért készülnek újra KF méretű - max 6x9-es kardan rendszerű kamerák (Rollei, Sinar, Linhof). A többszörös expo valós három színű rögzitést tesz lehetővé (tárgyfotónál), de ilyen hátfal kevés van és KF gépen is használható. Egyébként valószínűleg a Contax 645 volt a legjobb KF kamera, (Rolleiflex 6008-as? de kevés készült, viszont még ma is kapható), a PO 645 némiképp bővített Mamiya, a Rollei-Sinar-Leaf trio váz talán kicsit nagyobb a kelleténél, kétséges a kereskedelmi - piaci háttér.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti