Jul
29

Lighrtoom 2 - Európa fizessen...

3
Az adott értékelés: nincs Átlag: 3 (1 szavazat )

Az Adobe ma megjelentette a Lightroom 2.0-ás változatát, estére már valószínűleg minden fotózással kapcsolatos blog és on-line magazin be fog számolni erről. A sok újdonság között külön figyelmet érdekel, hogy végre ebbe a változatba már be tudták építeni a RawShoter kamera profil megoldását. (Az mondjuk azért a pofátlanság határát súrolja, hogy ezt forradalmi újításnak aposztrofálják, de mint tudjuk a marketingesek sok minden más aljasságra is képesek.) A szelektív eszközök bevezetésével viszont nagy lépést tettek a Photoshop nélküli digitális munkafolyamat irányába. Egy dolog azonban nem hagy nyugodni. Ez pedig az árazás. Az upgrade ára 99 usd, ami még rendben is lenne. Azonban Európában ez 99 EUR. Ez forintban számolva kb. 23,500 Ft a 15,000 Ft-al szemben. (plusz áfa) Vajon csak én érzem úgy, hogy ez disznóság? Ne feledjük, nem a dobozos programról van szó, hanem a letölthető változatról, ami végeredményben csak egy aktiválási kód.

Hozzászólások

GregTom
2008, július 29 - 16:29
GregTom képe
És nem lehet egyszerűen az USA oldalon dollárért megvenni? Tettem egy próbát, hogy számlázási címnek megadtam kamu USA-beli címet, elfogadta, és mastercard-dal is lehetne fizetni (nem fizettem). Ezek után a serial-t nem e-mail-ben küldik?
FixY
2008, július 30 - 07:10
FixY képe

Csak jelezném: a Mastercard Euro alapú, míg a VISA dollárban működik.

(ennek persze nincs köze az adobe nevű rablóbanda árképzéséhez) 

gbakos
2008, július 31 - 20:19
gbakos képe
meg lehet trukkozni, de ha elolvasod a licence szerzodest, akkor rajossz, hogy ez nem a megfelelo ut. ugyan ugy illegalis leszel, mintha meg sem vasaroltad volna. akkor meg felesleges penzt adni erte. ki van ez talalva. szoftver fronton kulonosen nagy eltereseket talalni...
gál zsolt
2008, július 29 - 20:20
gál zsolt képe

Letöltöttem a 30 napos próba verziót. Kaptam egy email-t ezekkel a sorokkal:

Thank you for trying Adobe Photoshop Lightroom 2 software. You have 30 days to experience the most advanced toolset for professional audio production. Dive right in with these helpful tips, tutorials, and training videos.

"audio production"

 

Ha a képek beszélni fognak, egye fene a 99 USD és a 99 EUR közti különbséget.

Vesalius
2008, július 29 - 21:50
Vesalius képe
Némely cég (pl.: Nikon) euroban ugynazt (esetleg megasabb) árat ad meg, mint dollárban (nominalisan). Akkor most mi van? Más programokra is érvényes, a benzinrő ne is beszéljünk. Valakinek meg kell fizetni az "amerikai életmód" árát - nem?
kaghster
2008, július 30 - 10:39
kaghster képe

Azert azt egy kicsit tulzasnak tarom, hogy "mi" europaiak fizetnenk az amerikai eletmod arat. Amerika szinte minden teren olcsobb, azert, mert masok a piaci strategiak. Tolunk pedig mindig lehet magasabb arat kerni, ez nem ujdonsag. Mellesleg teljesen egyetertek veled, nem fair, hogy nalunk ennyivel dragabbak az arak. Szerencsere VISA kartyaval sokmindent megvasarolhatsz az USA-bol.

Vesalius
2008, július 31 - 19:02
Vesalius képe

Ismerek olyan európai terméket - pl DAKO IHC reagensek, amik dollárban olykor alacsonyabb nominalis árúak, mint euroban. És figyelem: a ma síráshoz-ríváshoz vezető USA benzin árak gallonra és nem literre vonatkoznak.

Nikon D700: 3000USD versus 2600EUR, D3 5000USD contra 5180EUR (!!), D300 1799USD az 1980euro-hoz ! Canon 40D és 1Ds MIII. nominalisan azonos.

Az értékszorzó a két pénznem között 1,4-1,5 az euro javára, az EU piaca legalább is összemérhető az USA-val. Piaci költségek közötti viszony ezt aligha magyarázza. Vámok?  Ha az USA beli ár kellő profitot ad, akkor az EU-s ár (majd másfélszeres) - masszív extraprofit. Piaci mechanizmusokkal ez aligha magyarázható - bár az emberi elme csodákra képes, ha valamit minden áron magyarázni akar.

Az amerikai termék Európában lehet drágább mint az USA-ban - lásd szállítás, stb. - de egy netről letöltött program esetében hát legalábbis bizar. Nincs elismerhető lokális plusz költség.

GregTom
2008, július 30 - 12:32
GregTom képe
Az lényegtelen, hogy a MasterCard euro alapú. Az adott összeget, amit fizetni kell úgyis az aktuális árfolyam alapján számolják. Valószínűleg simán meg lehetne venni az amerikai oldalról dolláros áron a programot. Maximum akkor lehet gáz, ha IP cím alapján földrajzilag korlátoznák a vásárlást. De mondom, kiprobáltam egészen a fizetésig, és semmilyen akadály nem volt. Csak az lenne a buktató, ha postán küldenék el a sorozatszámot, illetve ha letölteni kéne, és csak a fizetés után derülne ki, hogy azt tényleg korlátozzák IP cím alapján. Ez viszont azért is gáz volna, mert akkor egy amerikai fotós, ha éppen európában jár, nem tudná a laptopjára online megvenni a progit. Nem hinném, hogy így volna. Nem lehet, hogy ez az egész csak egy egyszerű próbálkozás, hogy ha valaki hajlandó, akkor fizessen többet? Illetve aki európai, és számla kell neki a vételről, az tényleg kénytelen lesz többet fizetni.
Larsen
2008, július 30 - 15:54
Larsen képe
Nem. Ez az Adobe ár-, és termékpolitikája. Ha jól tévedek volt már pár próbálkozás, hogy jobb belátásra bírják az adobe-t, de eddig sikertelenül. Sajnos.
GregTom
2008, július 31 - 10:08
GregTom képe
Lehet ez az Adobe ár- és termékpolitikája, de mit számít, ha az internet természetéből adódóan Európában is ugyanúgy vehetem meg a progit, mint ha Amerikában csücsülnék.... (?)
Larsen
2008, július 31 - 10:37
Larsen képe
Semmit sem jelent, igaz. Viszont ha európából vásárolsz az amerikai soppban egy nem létező (nem hozzád tartozó) címmel a program ugyanúgy lesz illegális mintha valami torrent oldalról töltötted volna le. Így azért már nem ugyanaz a leányzó fekvése, nem?
Vesalius
2008, július 31 - 19:06
Vesalius képe
Próbáltam usd-ben vásárolni az Adobe honlapján, átküldött Európába, euros árakhoz, kedvezmények ugrottak. Lehet, hogy trükkökel ez áthidalható, na de akkor is.. Mentalitás, üzletpolitika oh..
sz
2008, július 30 - 17:17
sz képe
Micsoda szerencse, hogy a LightZone full változata 135.99EUR, míg odaát 199.95USD (;
Vesalius
2008, július 31 - 19:09
Vesalius képe
OK - de hol található relevans összehasonlítás a két program között - pl képkonverzio minősége, letölthető, megfelelő tesztképekkel?
sz
2008, augusztus 8 - 22:49
sz képe
Nem tudom, és bevallom, nem is érdekel.  Kétlem, hogy más programok esetleges képminőségbeli előnnyel ellensúlyozni tudnák a lzn koncepciójából, feature-jeiből és kezelhetőségéből adódó előnyeit.
Vesalius
2008, augusztus 12 - 22:22
Vesalius képe
Az LZN érdekes alternatívája más RAW convertereknek. Az eltérő konstrukciós szempontok alkalmazása eltérő föhasználói kört jelenhet - ez egyéni szinpátiákhoz vezet. X, vagy Y hite azonban nem helyettesití harmadik személy számára a valóság vizsgálatát, nem beszélve arról, hogy az önként kialakított virtuális valósággá épített dogmák - csak ez lehet a legjobb, stb - sajátos börtönbe zár, megakadályozza az ismeretek megszerzését. Az egyén számára ez lehet jó, vagy elégséges - pl. az adott progran azt nyújtja, amit vár. Na de ezért tagadni az összehasonlítás szükségességét....

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti