SMP Archív: Hírösszefoglaló 2011-ből

Vasárnap Reggeli Fotográfus
4
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (4 értékelő)

A fotózás technikai és esztétikai kérdéseit boncolgató cikkei mellett, Mike gyakran nyúl a szatíra eszközéhez, hogy egy-egy aktuális trendet kifigurázzon, vagy hogy egyszerűen csak szórakoztasson.  Ez az SMP cikk, 2001-ben íródott, de a benne foglaltak ugyanolyan mulatságosak ma 2008-ban is, mint akkor. Néhány jóslat pedig szatíra ide, szatíra oda, beigazolódni látszik...

(A szerkesztő)

 • J.K Rowling Brit Hercegnő kiadta örökérvényű sorozatának 11-ik kötetét Harry Potter és a Válás a Pokoltól címmel. A regényben a mogorva és demoralizált Harry Potter, aki meglett korára pocakot eresztett és teljesen kiábrándult az életből, halálos küzdelmet vív a főgonosz Mr X-el, akit nem láthat és akihez nem beszélhet csak a baljóslatú képzelet szülte Ügyvédek közvetítésével. A mintegy 1700  oldalas könyvet több mint 80 millió példányban tervezik eladni (már 4 éves gyermekeknek is), kiadóját újabb bocsánatkérésre késztetve Oregon és Washington államok kormányzóitól, melyek korábban burjánzó erdőségeit tovább tizedeli a Potter sorozat fékezhetetlen papíréhsége.
 • Kihaltak az elefántok, az orangutánok, a nagy fehér cápák és a vörösbegyek. A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 73%-át ez nem érdekli. A leggyakoribb kérdés, amit a kutatóknak feltettek: Mi az a vörösbegy? 
 • Nyilvánosságra került a Canon Világuralmi Programjának egy része, melyből kiderül, hogy az innovatív "Feltörekvő Leteperő" program segítségével emberi beavatkozás nélkül képesek megtalálni, beazonosítani, felvásárolni és a Canon termékpalettába beolvasztani minden újonnan induló képfeldolgozó szoftvergyártó vállalkozást. Az Olympus 2004-es, a Nikon 2007-es és a Kodak 2008-as felvásárlása után a teljes dominancia eléréséhez igazi akadályt már csak a Sony és pár flúgos távmérős fényképész jelent.
 • A Sony próbál magához térni legújabb fejlesztése, a "Kompozíció Nyafogó" katasztrofális fogadtatásából. Ez egy mesterséges intelligencia chip, melynek segítségével a digitális kamerák még az elkészítés előtt megkritizálták a fényképeket. Szüntelen szarkasztikus hangneme miatti rendkívüli népszerűtlensége ellenére a Sony habozott eltávolítani a chipet a teljes 2010-es karácsonyi vásár ideje alatt (Aug-Dec), mivel nem volt egyértelmű, hogy a vásárlók a chip gyakran sértő, leereszkedő megjegyzéseit vagy pedig a kamera kisméretű hangszórói miatti metsző, reszelő hangot nem tudták elviselni.
 • Sokéves próbálkozás után a Canon végre megépített egy SLR gépet, mely túl nagy és túl nehéz ahhoz, hogy kézbe lehessen fogni. A 28 kilós EOS BS-D egy teleszkópos hidraulikus karra van erősítve, melyet egy Segway alapokon működő önegyensúlyozó egykerekűre szereltek fel. - A Segway, mint "az egyszemélyes közlekedés forradalmasítója" 11.856 szerkezetet adott el az elmúlt 10 évben világszerte, és vezetői évek óta lobbiztak már a Canonnál azért hogy az folytassa a technológia megvalósítását. A Segway még a 13 kilós  EF 40-500mm f/3.8 zoom objektívvel szerelt EOS BS-D-t is képes megfelelően egyensúlyban tartani! A termékbemutatón a 16.500 dolláros monstrum egyik első vásárlója izgatottan mondta a sugárzó mosolyú és helyeslően bólogató Canon managereknek: "Soha többé nem fognak engem összetéveszteni egy anyámasszony katonájával. " A maguk részéről a Segway vezetői pedig kijelenték, hogy ezentúl nem lesz szükségük százötven kilós reklámemberükre.
 • A McDonald's legutóbbi houstoni szerződésével az ország általános- és középiskoláinak több mint felének lett tulajdonosa, működtetője és irányítója. Minden iskolán rikító piros műanyag táblák hirdetik: "Több mint 100 millió diákot szolgálunk."
 • Vegyes fogadtatásban részesült a legújabb, 57 megapixeles digitális szenzor szabvány. A dpreview.com egyik online fórumán a hozzászólók jellemzően így kommentálták a hírt:  "Nekem nagyon, nagyon, NAGYON kéne már a 60 megapixel!", "Undorító, hogy az 57MP érzékelővel mindössze 4231 képet lehet rögzíteni egy MinisculeMicroMedia kártyára, ellentétben a korábban jól megszokott 5983-mal" és "Rendkívül csalódott vagyok, és addig nem veszek semmit amíg valami jobbal elő nem rukkolnak - vagy amíg holtan össze nem rogyok."
 • A Canon rochesteri székhelyű Kodak részlege csalódottan jelentette be, hogy a korábban ismert 177 helyett  valójában csak 131 vásárlója van a Tri-X filmjének, miután kiderült hogy a fotókönyvkiadó-mágnás Mike Johnston 46 különböző álnév alatt rendelt filmet az elmúlt időszakban. Mikor erről kérdezték, Johnston csak folytatta, folytatta, folytatta...
 • A kedvezőtlen fordulatok ellenére folytatódik az Irak-Texas olajvezeték építése.
 • A Fotópiaci Szövetség felmérése szerint a három évvel ezelőtti 43%-ról 36%-ra csökkent azon vásárlók aránya, akik nem tudják megfelelően kezelni a fényképezőgépet. (A Fotópiaci Szövetséget nemrég vásárolta fel a Canon)
 • A Leica "a technológiai megvalósíthatóság határait" feszegető fejlesztésének eredményeként bejelentette, hogy az első autofókuszos kamerája akár már 2015-től piacra kerülhet. A Leica Tulajdonosok Baráti Köre (akik valamilyen okból mind nyakkendős emberek) üdvözölte a döntést az interneten olyan kommentekkel, mint "hihetetlenül jól időzített", "hamisítatlan Leica", "a tökéletesség továbbfejlesztése".
 • Az eBay-nek fizetendő illetékek elérték a leütési árak mintegy 53%-át, miután az Amerikai Posta, a FedEx és a UPS is automatikusan százalékot fizet a tagok postázási költségei után.  Egyes elkeseredett használtcikk eladók és vevők helyi fotósboltokat kezdtek használni mintegy elárusítóhelyként; a boltok innovatív területet különítettek el a pulton, "Használt"-ként megjelölve. A kutatások szerint a vásárlók könnyen elfogadják az új koncepciót, de a hadicsel egy lehetséges buktatója, hogy kevés ember jár már fotósboltokba.
 • Bár a fotózás csak a hetedik legnagyobb hobby Amerikában (a templomi szerencsejáték mögött, de szerencsére utcahosszal a "harci kutyák kiképzése a szomszéd gyerekek szétmarcangolásához" előtt), de még mindig a legjobb.

Van, ami sohasem változik...

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti