A fogyasztói fotós társadalom mekkája: B&H Photo, New York

Esszék
4
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (1 szavazat )

 


 

Fotós boltból rengeteg van a világon, azonban van közülük egy, amely méretében, árukészletében és a kiszolgálás minőségében kiemelkedik közülük. Ez a bolt nem más mint, a B&H Photo New Yorkban. Ez egy olyan hely, ahova mindenképpen be kell térnünk, ha New York-ban járunk. Persze tudom, hogy az átlag magyar fotós viszonylag keveset fordul meg arrafelé, de a hatalmas üzlet nem csak a személyesen betérő fotósokat szolgálja ki, hanem az egyik legmegbízhatóbb on-line fotós bolt is egyben. Ha nem is veszünk semmit (amit igen nehéz megállni) akkor is érdemes benézni, mivel az üzlet méretei impozánsak és csupán nézelődéssel is el lehet egy-két órát tölteni. Azon ne csodálkozzunk, hogy ha egy-egy termékcsoportnál megállunk nézelődni, azonnal mellettünk terem egy eladó és igyekszik segítségünkre lenni. A két szintes, összesen több mint 3500 négyzetméteres üzletben több mint 200 ember dolgozik, ennek a fele az eladótérben. Az üzlet tulajdonosai haszid zsidók, így ne csodálkozzunk azon, ha az eladók többsége tradicionális öltözetben van, kipával és strájmlival a fején, és természetesen az elmaradhatatlan halántékfürt is hozzá tartozik az összképhez. Az árak változóak, de általában alacsonyabbak, mint a máshol a városban vagy akár Európában. Sajnos a forint mostani mélyrepülésének köszönhetően a forintban számolt árak már nem olyan vonzóak, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. De a kiegészítők, táskák és más apróságok még mindig jelentősen olcsóbbak, mint itthon. Arról a nem is beszélve, hogy a boltban mindent a kezünkbe vehetünk, kipróbálhatjuk, kérdezhetünk róla (és szakértő választ is kapunk). Itthon sajnos a fotós boltok legtöbbje egyfajta katalógusáruházként működik, azaz a nem kommersz eszközöket csak rendelésre tudják beszerezni. (Persze ez nem szemrehányás, hiszen az iciri-piciri hazai piac nem teszi lehetővé a hatalmas árukészlet tartását.) Visszatérve a B&H-hez, ha helyben vásárolunk, ne feledkezzünk meg róla, hogy a kiírt értékek a nettó árat jelentik, amihez hozzáadódik 8.325% New Yorki helyi adó. Természetesen ha on-line vásárolunk akkor ezt az adót nem számolják fel. (Helyette fizethetjük az itthoni vámot és áfát).

 


Táskák, hátizsákok amíg a szem ellát

 

A boltban az áruk mozgatás egy külön kis csoda. A plafonon és a második szint padlózata alatt szállítószalagok szövevényes hálózata dolgozik. Ha kiválasztottunk egy terméket, akkor a legközelebbi terminálon az eladó beviszi az adatokat, majd 2-3 perc elteltével megérkezik maga a teremék a terminál melletti fogadó boxba. Innen egy ellenőrzés után a checkout pultokhoz kerül, ahol a fizetés után már nevünkre szólóan összecsomagolva vehetjük át a megvásárolt termékeket. Az egész rendszer engem a télapó ajándékgyárára emlékeztet. Van egyfajta sajátos hangulata annak, hogy miközben a polcokat böngésszük a fejünk felett kis zöld kosarakban utazgatnak az áruk.

 


Kis részlet a világítástechnikai osztályról...

 

Az on-line rendelés is a bolti vásárláshoz hasonló gyorsasággal és pontossággal történik. Bár van pár olyan már-már rigolyának tűnő követelmény, amin elsőre meglepődhetünk. Ilyen például, hogy az első vásárlás alkalmával el kell faxolnunk a hitelkártyánk mindkét oldalának másolatát és egy fényképes azonosító okmány másolatát is. Egyébként a B&H árai tekinthetők egyfajta etalonnak is az on-line fotós boltok között. Ha a B&H áránál jelentősen olcsóbban hirdetnek valahol egy fényképezőgépet vagy objektívet, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy átverésről van szó.

Persze azért a B&H sem mindenható, jelenleg náluk sem lehet kapni EOS 5DmkII akkumulátort és mattüveget, igaz máshol sem.

Hozzászólások

EOSTiti
2009, február 5 - 13:12
EOSTiti képe

Jó kis iromány... az ember kedvet kap, hogy eljusson... a "mekkába" :)

Egyébként akit kíváncsivá tett Sefi egy kis bemutató videón meggyőződhet saját maga is.

http://www.bhphotovideo.com/find/HelpCenter/NYSuperStore08.jsp

.... egyszer el kéne oda jutni... fölös 10 millkával. :D

Vesalius
2009, február 8 - 23:17
Vesalius képe
Nem rossz. Viszont tényleg nem lehet mindent kapni - Alpa gépek, PhaseOne és Leaf digihátlapok,Hy6 (valamelyik) Sinar modularis tükörreflexes gép, nagyobb ritkaságokat (Ebony, Lotus, Argentum) nem kerestem, bár két utóbbi csak rendelésre készül.
Dradge
2009, február 18 - 21:14
Dradge képe

Örültem a cikknek, mivel én is ismerem ezt a boltot illetve a webáruház részét, és lenne néhány kérdésem, mivel gondolkozok a vásráláson.

Mennyire biztosnságos a szállítás ide europába?Amikor beteszem a kosárba a terméket, akkor ki tudom választani hogy milyen shiping-el érkezzen, amiért 3 fajta összeg közűl kell választani.Namost a kérdésem az lenne, hogy ezen a összegen kívűl van-e valami más költségem, valamint a termékek között (objektívek) egynéhány usa termék a többi import.Miben különbözik a kettő,és befolyásolja e a vásárlást?

Váalszokat előre is köszönöm.

 

soul-tan
2009, február 26 - 17:50
soul-tan képe

A FedEx és az UPS háztól házig hozza, elég gyorsan. Nekem az utolsó rendelésem itt volt 3 nap alatt vámolással együtt. Vám+ÁFA bejátszik, mivel az ember onnan nem a pár száz forintos kiegészítőket szokta venni. Az obiknál az Imported és az USA között az a különbség, hogy milyen garancia van rá. USA esetében hivatalos a gyártó államokbeli képviseleténél ill szerződött szervízeknél, míg imported esetén a B&Hnak kell visszajuttatni az üveget.
canaletto001
2009, május 2 - 15:50
canaletto001 képe

Örültem ennek a cikknek...:)

Egy rövid kis sztorim a B&W Photo-val kapcsolatban. 1993-ban volt szerencsém New York-ba utazni. Itthon összeírtam magamnak, mit szeretnék vásárolni, s az akkor kapható fotós magazinok alapján kiválasztottam, melyik szakáruházba költeném el kis pénzecskémet. Árai alapján esett választásom a B&W Photo-ra. Míg a Time Square-től lesétáltam a boltig, volt időm összeszedni (akkor még) csekélyke angol tudásomat, s mint egy versikét, be is tanultam mit fogok kérni…Fuji GS645S fényképezőgép, Soligor spotméter, és még néhány apróság, amit venni tudtam.

A boltba érve – tényleg, mint egy verset – szépen felmondtam kívánságlistámat az eladónak. Ő barátságosan végighallgatott, majd közölte, hogy a spotméter jelenleg kifogyott, vagy visszajövök holnap, vagy választok helyette más típust. Itt már megállt a tudományom. El kellett volna mondanom, hogy hnap indul vissza a gépem , s már nincs időm…ma már számomra is nevetségesen hangzik, de akkor és ott ez nem sikerült. Elkeseredésemben felkiáltottam, természetesen anyanyelvemen:

„-Na, ezt hogy mondjam el angolul?” 

Mire az eladó széles mosollyal válaszolt: ”-Hát akkor mondd el magyarul!-„

Kínomban harsány nevetésben törtem ki…

Ezután királyi kiszolgálásban és kedvezményekben részesültem  a B&W Photo-nál, azóta is vásároltam párszor náluk. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

 

norbi2k
2009, június 15 - 18:06
norbi2k képe
Digitális fényképezőgépekre, laptopra és egyes perifériákra nincs vám csak áfa...
r.miska
2010, január 25 - 20:11
r.miska képe
A B&H-n és az Adorama-n is meg lehet adni külön a számlázási címet, illetve a szállításit. A számlázásinak egyeznie kell a bankkártya adataival, úgyhogy az nekem magyarországi cím lenne. A helyzet viszont az, hogy kint leszek az Államokban, és ott szeretném átvenni a csomagot. Ilyenkor terhelhetnek valamiféle vámmal itthon? Vagy a legegyszerűbb, ha megnézem, hogy Berkeley-ben, San Franciscoban milyen boltok vannak, és besétálok megvenni?Köszi a választ!

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti