A törlésről

Digitális Sötétkamra
4
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4 (1 szavazat )

Nem is olyan régen egy amatőrfotós ismerősöm büszkén újságolta, hogy végigböngészte a raw archívumát és sikerült kiszelektálnia pár gigányi képet, amiket egy laza mozdulattal a digitális nihilbe küldött (gyk. kitörölt). Hallgatva az ismerősömet, azon gondolkoztam, vajon hány olyan kép esett a del gomb áldozatául, amelyekkel lehetett volna még valamit kezdeni. Persze nem azokra az elrontott képekre gondolok, amelyek pár órás PS masszírozás után bélyegkép méretben jól mutatnak valamelyik pontozós-fikázós oldalon. Hanem azokra a képekre, amelyekben van rejtett tartalom, szépség és csak egy kis utómunka kell, hogy ez előjöjjön.

Ha annak idején a negatív csíkokat nem vagdaltuk kockákra, hogy a kevésbé sikerült képeket kidobáljuk, akkor vajon miért is tennénk ezt a digitális negatívjainkkal? A digitális utómunkára használt eszközök folyamatosan fejlődnek, és mi magunk is fejlődünk, változik a stílusunk. Lehet hogy egy-két év múltán a pengeéles tájképek helyett az elmosódott, foltszerű képeket részesítjük majd előnyben. Ha most kitöröljük ezeket a képeket, akkor évek múltán már nem is fogunk emlékezni rájuk, örökre elvesznek.

Régebben a tároló eszközök kapacitása és ára még befolyásolhatta, hogy mit tartunk meg, és mit törlünk. Mára azonban már szinte korlátlan tároló kapacitás áll rendelkezésünkre szinte fillérekért. A mentés és archiválás pedig, hála az olcsó merevlemezeknek szintén nem okoz gondot. (A CD, DVD vagy a szalagos tárolás már a múlté. Egyszerűbb pár cserélhető merevlemezen tartani az archívumot és időről-időre egy-egy újabb típusú lemezre átírni.)

A digitális negatívok megőrzésének legnagyobb előnye, hogy időről időre végignézve a képeinket, jó eséllyel találunk kidolgozásra érdemes kockákat. Olyan képeket, amelyeket az első-második-sokadik válogatáskor egy egyszerű „tovább" felkiáltással süllyesztőbe küldtünk. Ilyen „megtalált" kép a februári hónap képe is.

 


 

A kép 2005-ben az első izlandi túrán készült, első ránézésre lapos, jellegtelen egyértelműen DEL gombra érett kép. Nem is lett volna belőle hónap képe, ha a hétvégén nem a Lightroom szerkesztő eszközeinek használatát gyakorlom és az átmenetes szűrő illusztrálásához való képek keresése közben rá nem akadok. Egy jól beállított átmenetes szűrővel, némi clarity hozzáadásával és a fehéregyensúly talán kissé merész megváltoztatásával egy teljesen más kép született, olyan kép amelyet akár a szobám falán is el tudok képzelni.

 


Hozzászólások

henny23
2012, november 23 - 23:13
henny23 képe

Szia!

Te a Lightroom melyik verzióját használod ? 
Egy időben használtam én is, de mindig dilemmázok, hogy mire is jó nekem a lightroom (azon kívűl, hogy gyorsabb szín, fény, stb. korrigálására ad lehetőséget és, hogy foglalja a tárhelyet,) ha van photoshop ? Szeretnék kérni egy néhány jó érvet a használatára, ha nem gond :)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti