Objektív tesztképek

Eszközök
0
Az adott értékelés: nincs

Mielőtt SLR vagy DSLR fényképezőgépünkhöz új objektívet vásárolnánk, végigböngésszük az internetet és a fórumokat leírások, tesztek után kutatva. Amit találunk azonban általában kétértelmű, vannak akik az egekig magasztalják az adott objektívet mások pedig óva intenek, nehogy már egy ilyen hulladékot vegyünk. Igazán részletes és megbízható teszt sajnos nagyon kevés létezik és azok sem tartoznak az olvasmányos írások közé. (pl. Reichmann DxO Optics tesztjei). A másik probléma, hogy az amatőr tesztelő és gyakran a hivatásos is csak egy példányt tesztel az adott objektívből. Hiába kimagaslóan jók a teszt eredményei, ha az a példány amit mi megvásárolunk feleannyit sem teljesít. (Ilyenkor persze szidhatjuk a tesztet és a tesztelőt valamint őneki az édes anyukáját, de gyakran nincs igazunk.)

Amikor november végén egy szeles szombat reggel páran az index fotós fórumán aktív tagok közül a várban az volt a célunk, hogy különféle objektíveket teszteljünk lehetőleg hasonló körülmények között. Sajnos ez a teszt  inkább egy l'art pour l'art esemény volt, mint alapos megtervezett teszt. Ezzel kapcsolatban pedig kedvenc fotós szerzőmet Michael Reichmannt idézném:
"A berendezések tesztje és összehasonlítása jó dolog, azonban ha ezt az eszközök és az mérési módszerek pontos és mélyreható ismerete nélkül, részletese tervezés nélkül tesszük. Nos az leginkább a maszturbációra hasonlít; élvezni lehet, de a produktivitása csekély." :)

Ennek megfelelően mi igen jól éreztük magunkat, megnézegettük egymás objektívjeit, jót beszélgettünk, de a képek igazából nem értékelhetők komoly tesztként. Ennek megfelelően az egyes objektívek képeit, különösebb kommentár nélkül adom közre, mindenki olyan következtetést von le belőlük amilyet csak szeretne. Azt azért tartsuk szem előtt, hogy ezek a képek az adott objektív egy adott példányát reprezentálják és nem a típust. A boltban frissen vett (vagy használtan beszerzett) objektív lehet, hogy teljesen más eredményeket fog felmutatni.

Mivel az elkészült anyag jelentős, folyamatosan dolgozom fel a képeket és ennek a cikknek új lapjaként fog megjelenni minden egyes objektív képsorozata. Ha értesítést szeretnél kapni az új oldalakról, akkor vagy regisztrálj be ide a fotótipp-re és kapcsold be az értesítés funkciót, vagy figyeld az index fotós fórumát.

Hozzászólások

optikus
2005, január 13 - 02:22
optikus képe
Hat a tesztmetodus (marmint ez a randa jellegtelen fal fenykepezese) nagyon gagyira sikeredett... Mikor csinaltuk mar akkor is az volt a gyanum, hogy nem sokra lesz jo, de most is igy gondolom. Azota sem hivattam elo a kepeket... Viszont szereztem egy oltari meretu iso teszt abra fajlt. Azt kene kinyomni nagyban es azzal valodi tesztet, sot meg merest is lehetne csinalni (igy valamennyire osszevetheto lenne mas tesztoldalak eredmenyeivel is).

Sefi
2005, január 13 - 15:53
Sefi képe
Egyetértek (lásd a dőlt betűs részt a cikkben) de azt nem tehettem meg a részvevőkkel hogy azt mondom, hogy az egész semmit sem ér és nem teszem ki a képeket. Egyébként valahogy ez az egész pixel peeping nem igazán OK. Ami számít az a nyomat ill. a végeredmény, nem pedig a 100-200% crop nagyítóval nézve. Az amatőrök jelentős része soha nem készít A3-nál nagyobb képet.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti