Picasa 2.0

Freeware Gyöngyszemek
4.666665
Az adott értékelés: nincs Átlag: 4.7 (3 értékelő)
A sok shareware, nagware és egyéb ...ware képkezelő (archiváló, szerkesztő) program között üdítő színfolt a Google (ki gondolta volna, hogy nem csak a keresőt üzemeltetik...) által kiadott freeware Picasa, amelynek már a 2.0-s változata tölthető le. A Picasa rendszerezi a merevlemezen található képeket és időrendben vagy más tematikus csoportosításban mutatja meg azokat egy egyszerűen kezelhető felületen és lehetőséget ad a rendszerezet képek CD-re vagy DVD-re archiválására is. A rendszerezés és archiváláson kívül a szükséges képszerkesztési műveleteket is elvégezhetjük vele, forgatás, kivágás, élesítés, kontraszt, shadow recovery és még sok más eszköz áll rendelkezésre. Persze ne várjunk olyan flexibilitást ezektől az eszközöktől mint a PhotoShop-tól, de az átlag hétköznapi point and shoot fotósnak minden igényét kielégítik. Haladó amatőrök pedig jól használhatják a képeik áttekintésére, rendszerezésére. Meglepő módon a JPG formátum mellett kezeli a NEF és CRW formátumokat is, bár a raw képekkel néha meggyűlik a program baja. Mindenesetre érdemes egy letöltés és installálás erejéig kipróbálni. A telepítőkészlethez a http://www.picasa.com címen lehet hozzáférni.

Hozzászólások

Prew
2005, január 21 - 10:22
Prew képe

Nem teljesen ide vag, de a teljesseg igenye megkoveteli, hogy leirjam.

A Google-n belul nagyon odafigyelnek az innovaciora, ezeket igencsak erosen tamogatjak is. Tobbek kozott azzal, hogy a belso fejleszteseket nem csak tamogatjak, hanem kotelezove is teszik.

Tehat az _osszes_ Google alkalmazott a het egy tetszoleges napjat arra hasznalhatja, hogy szemelyes -a ceg profiljaba nem teljesen illeszkedo- programot alkosson.

Tobbek kozott igy szuletett meg jonehany alkalmazas, kozottuk ez is.

Bocs, kicsit off voltam.

Prew
2006, június 16 - 11:22
Prew képe

A Google elindította Picasa Web Albums nevu fotóalbum-szolgáltatásának tesztverzióját, amely lehetové teszi a Picasa ingyenes fotószerkeszto program felhasználóinak, hogy képeiket feltöltsék egy internetes albumba, így megmutathatják azokat barátaiknak, családtagjaiknak. A Picasa Web Albums 250 megabájt ingyenes tárhelyet bocsát minden felhasználó rendelkezésére, de évi 25 dollár megfizetése mellett ez akár 6 gigabájtra is bovítheto.

A szolgáltatás egyelore csak azok számára érheto el, akik Gmail postafiókkal rendelkeznek és a cégtol meghívót kaptak a Picasa Web Albums kipróbálására. A képek feltöltése igen egyszeru, a Picasa képszerkeszto legújabb változatában csak rá kell kattintani a "web album" gombra. Az interneten látható albumokban a Google egyelore nem jelenít meg semmiféle hirdetést, azonban a cég szerint a késobbiekben ez változhat, de a megjeleno reklámok biztosan nem lesznek zavarók -- hangzott el az ígéret.

Az internetes fotómegosztó szolgáltatások népszerusége robbanásszeruen no, a comScore Networks szerint májusban az ilyen oldalaknak 30,7 millió látogatója volt, harmadával több mint egy évvel korábban. A legnépszerubb internetes fotóalbum a Yahoo Photos, amely májusban 11,3 millió látogatót regisztrált, a Faceboo Photos-nak ugyanebben az idoben 11,1 millió látogatója volt.

FixY
2005, január 28 - 11:43
FixY képe

Mikor megláttam ezt a leírást, felcsillant a szemem, mert szükségem lenne egy ilyen jellegű de lehetőleg freeware szoftverre. Mondjuk az, hogy az EOS20D RAW file-jait nem kezeli 100%-os pontossággal... hát istenem, van ez így.

Viszont nagyon gyorsan leszedtem a programot, mivel a telepítés közben is rengeteg alkalommal jelzett a tűzfalam, hogy a telepítő figyelmeztetés nélkül kommunikálni próbál kifelé, majd a telepítés végeztével a felrakott programnak is első dolga volt - szintén figyelmeztetés nélkül - elindulni a nagyvilágba.

Kár érte.

Sefi
2005, január 28 - 13:30
Sefi képe

Telepítéskor ellenőrzi hogy van-e update, illetve ha nem kapcsolod a menüben akkor rendszeresen elenorzi hogy van-e frissítés. Amennyiben nagyon paranoias vagy (en is ilyen vagyok) akkor egyszerűen tiltsd le az internet accesst a tűzfalban. Utánnanéztem a neten, de sehol sincs egyértelmű bizonyíték arra hogy sypware vagy adware lenne a picassa-ban.

Tillu
2005, április 28 - 19:58
Tillu képe
Nekem például tetszik ez a program, de 2 dolgot nem értek: - lehetséges, hogy csak akkor mutatja a friss képeket, ha a frissítés gombra kattintok? automatikusan ezt nem teszi meg? Ráadásul jó lassan is csinálja... - Canon 20D-t fel tudjátok vele ismertetni? Az import résznél látja, de nem tölt le róla képeket... Köszi a segítséget! Tillu
topybear
2005, április 29 - 08:49
topybear képe

A knowledge base-ben ez szerepel:

"RAW format including NEF and CRW"

Ezek alapján a CR2 (még) nem támogatott formátum.

topybear
2005, április 29 - 09:01
topybear képe

Érdekes dolog ez...

A users group-ban egy hozzászólás: http://groups-beta.google.com/group/picasa/browse_thread/thread/4f12ee75273ca5bd/6b4592d7313d9248?q=cr2&rnum=1#6b4592d7313d9248

És másutt, egy másik hozzászólás: http://digitalphotography.weblogsinc.com/entry/1234000160027929/

The truth is out there...

laszlog
2005, október 17 - 13:08
laszlog képe
Nekem nemrég frissítette magát... mivel D60 van, nem néztem a .CR2-kezelését, de lehet, hogy érdemes lenne tesztelni.
Prew
2006, május 29 - 10:45
Prew képe

Immár Linuxon is fut a Google népszerű képmanipuláló szoftvere, a Picasa, amely hivatalosan ugyan csak "pre-béta" állapotú, a tesztelők szerint azonban teljesen jól működik. Az átiratot készítő CodeWeavers egyszerűen, a Wine segítségével oldotta meg a windowsos Picasa 2 futtatását Linuxon. A Wine lehetővé teszi Windowsra írt szoftverek használatát Linuxon.

A Linux Picasa használatához ugyanakkor nincs szükség a Wine telepítésére, mivel a szoftver tartalmazza annak futásidejű változatát, így egyszerűen csak le kell tölteni és máris használható, amennyiben a rendszer tartalmazza a glibc 2.3-at és működik az X11. A Google és a CodeWeavers bevallott célja az volt, hogy a Picasa Linuxon éppen olyan egyszerűen használható eszköz legyen, mint Windowson, ezért aztán a csomag tartalmazza a szükséges Wine-fájlokat és API-kat, valamint a Mozilla renderelő motorját, a Geckót, amely a képek megtekintéséhez szükséges.

A készítők szerint a Picasa linuxos változata garantáltan működik az újabb Debian-disztribúciókon, az Ubunti 5.1-en, a Mandriva 2005-ös vagy újabb változatain, valamint a Red Hat és a SUSE új disztribúcióin (9.3, 10, 10.1). A linuxos Picasa a gphoto könyvtárat használja a digitális kamerák kezelésére, ezért aztán az abban támogatott összes készülékkel kompatibilis.

Bár a linuxos Picasa ugyanarra a binárisra épül, mint windowsos társa, a CD-re írás és a videók lejátszása kimaradt belőle. A készítők szerint ennek oka, hogy a szoftver által használt CD-meghajtót a Wine nem támogatja, illetve hiányoznak belőle a filmek lejátszásához szükséges kodekek. Dan Kegel, a program egyik fejlesztője azonban elárulta, a készítők egy későbbi változatban alighanem kijavítják ezeket a hibákat.

Amennyiben a Picasa linuxos változata sikeresnek bizonyul, a Google és a CodeWeavers alighanem további Google-alkalmazásokat is elkészít majd a szabad operációs rendszerre. Sokak szerint az elsők között lesz majd a Google egyre népszerűb üzenetküldő alkalmazása, a Google Talk.

Prew
2006, augusztus 19 - 12:52
Prew képe

A Google felvásárolta a kaliforniai Neven Vision vállalatot, amely fényképek rendszerezésére, keresésre szolgáló online megoldásokat fejleszt. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. A Neven Vision technológiáit a Picasa fotóalbumba integrálják majd. A Neven képfelismerő és -elemző technológiája -- a jövőben -- lehetővé fogja tenni a Picasa felhasználói számára, hogy könnyebben keressenek a fotóik között, akár személyekre, helyszínekre vagy tárgyakra.

A felvásárlást Adrian Graham, a Picasa termékmenedzsere is megerosítette a blogjában, hozzátéve, hogy a Neven Vision technológiái azt célozzák, miként lehet a leheto legtöbb információt kinyerni a fotókból. "Egyszeruen eldöntheto, egy képen látható-e egy bizonyos személy vagy sem, de egy napon akár emberek, helyek vagy tárgyak felismerése sem lesz lehetetlen. Ez a technológia nagyon le fogja egyszerusíteni a képek rendezését" -- írta Graham.

A Neven Visionnél is megerosítették a felvásárlással kapcsolatos hírt, azonban részleteket nem árultak el. A cég jelenleg mobil eszközök számára fejleszt kép- és arcfelismero megoldásokat többek között e-kereskedelmi, keresési, és biztonsági célokra. A cég egyik megoldása például lehetové teszi a mobiltulajdonosok számára, hogy egy plakátot lefényképezve és a képet MMS-ben elküldve további információkat kapjanak a plakáton található termékrol.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti