A nagy vas; Pentacon Prakticar 500mm/f5.6

Eszközök
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (5 értékelő)

A nagylátószögű objektívek mellett a másik csillagászati árú objektívkategória a hosszú teleobjektíveké (szuper tele 400mm-től felfelé). Egy Canon 500/4L üveg ára valahol 5500 USD körül mozog, az itthoni árról nem is beszélve.

 


Totalitás előtt
EOS 300D / Prakticar 500/5.6 @ 8 / 1sec / ISO800

Mit tegyen a fotós aki szeretne hosszú objektívvel holdat, vadállatokat fényképezni, de nincs pénze ? Nézzen körül a régebbi objektívek körül! Ebben a tekintetben a Canon EOS tulajdonosok vannak a legjobb helyzetben, mivel a Canon saját régi FD üvegein kívül gyakorlatilag minden típusú objektívhez lehet viszonylag olcsón átalakítót kapni, mégpedig olyan kivitelben, hogy a végtelen fókuszálás lehetősége is megmarad.

Az egyik ilyen igazi "nagyágyú" a Pentacon VEB által az 1960-as években gyártott Prakticar 500mm/5.6 objektív, amellyel ha nem is túl gyakran de találkozhatunk fotó börzéken és hirdetésekben, 50 és 60eFt körüli áron.

A objektív eredetileg a középformátumú Pentacon SIX gépekhez készült, így 6x6-os képkockát vetít, azonban a csatlakozása cserélhető kivitelű és a six-es bajonett helyett M42-es véget is lehet rá tenni. Elméletileg ezt az M42-es véget lehet külön is szerezni. de igen ritka és ennek megfelelően drága is.  Ezt az M42-es illesztést megfejelve egy M42/EOS adapterrel már rá is akaszthatjuk gépünket a végére. Ha csak six-es végűt sikerült szereznünk, akkor se keseredjünk el, egy six-M42 átalakítóval máris előbbre juthatunk.

Nem véletlenül használom a ráakasztani kifejezést. Az objektív maga 3.5 kg súlyú. ÿllvány és állványfej legyen a talpán amelyik problémamentesen megtartja. Mielőtt feltesszük az állványunkra győződjünk meg róla, hogy a fej legalább specifikáció szerint elbírja-e a gép és az objektív együttes súlyát.

A nagy súly és méret miatt, mint minden ilyen nagy objektív, így ez is hajlamos a berezgésre akár a gép tülörfelcsapásától is. Emiatt ha csak tehetjük használjunk MLU-t és tegyünk egy közepes (1-2 kg) babzsákot az objektív tetejére. (Felejtsük el a hama és hasonló "profi" állványok használatát, azok ehhez kevesek.)

 Az objektív négy tükröződésmentesített lencséből áll. Fókuszálásnál az első két lencsetagot mozgatja előre-hátra (azaz változik a hossza). Teljesen nyitott rekesszel a képe bizony nagyon lágy. Legalább F8 de inkább F11-es appertúrára van szükségünk az éles képhez. F11-el azonban meglepően jó képet rajzol. Érdekes és hasznos megoldás az appertúra limiter amellyel beállíthatjuk a használni kívánt legkisebb rekeszértéket (a rekesz állító gyűrű elejét előre húzva és elforgatva). Ezzel egyetlen mozdulattal beállíthatjuk a kívánt appertúrát exponálás előtt. (F5.6-al élességet állítunk, majd ütközésig fordítunk egyet a gyűrűn és exponálunk.)

A rekesz 19 lamelából áll és szinte tökéletes kört formáz, ennek köszönhetően a hátteret nagyon szépen elmossa (esztétikus a bokeh).

 A legnagyobb hátrányként a súlya róható fel, hosszabb távon megizzasztja az embert. Ha ezzel az objektívvel fényképezünk különösen igaz az a megállapítás hogy ami 500 méternél távolabb van az autótól azt nem is érdemes lefényképezni. :-)

 Az objektív típushibája (vagy inkább a korának betudható gyengesége) hogy hajlamos "lekókadni" azaz az első lencsetagok súlyától az eleje egy pát tized millimétert megereszkedik, ettől a fókuszálás akad, nehezen lehet a fókuszáló gyűrűt tekerni. Ennek orvoslására vagy gyári teleobjektív tartót (manfrotto telephoto lens support) vagy ennek megfelelő házi barkács megoldásokat használhatunk.

 Mint minden teleobjekívvel ezzel is meg kell tanulni fényképezni. Ne lepődjünk meg ha az első képeink életlenek, bemozdultak lesznek. Még ha állványról is használjuk, ne menjünk 1/125 alá tükörfelcsapás nélkül, inkább növeljük az érzékenységet. Használjunk babzsákot és stabil állványt (ha tudjuk akasszuk a táskánkat az állvány lábai közé, ezzel is stabilizálva a szerkezetet). A távkioldó használata szintén követelmény. ÿllatok fényképezésekor az egyik kezünkkel nehezedjünk az objektívre arcunkat pedig nyomjuk neki a fényképezőgépnek, majd egy kilégzés után, de még a következő belégzés előtt, exponáljunk. 

Néhány technikai adat;

Gyújtótávolság500mm
Lencsék száma4
Appertúra maximálisf/5.6
Appertúra minimálisf/22
Látószög9° diagonális
Minimálus fókusztávolság6m
Súlya 3410g

Akik kíváncsiak az objektív MTF grafikonjára erről a linkről letölthetik PDF formátumban.

 Összehasonlításképpen az EF-S 18-55 és a nagy vas egymás mellett.

Hozzászólások

tlight
2005, január 18 - 10:00
tlight képe

Hi Sefy!

Elolvastam a cikket, nagyon érdekesnek tartom! Megtennéd, hogy pár ezzel a kályhacsővel ;) készült képet feltennél ide az oldalra?

Üdv. tlight

Sefi
2005, január 30 - 02:38
Sefi képe
Hoppá, a költözéskor a régi hozzászólások elvesztek, és ott volt a link a tesztképekre. Ezt most pótolom: http://www.fototipp.hu/filebrowser/Tesztkepek/Pentacon500mm  
kukac jani
2005, június 15 - 13:13
kukac jani képe
Hell! Ha valakinek van egy ilyen obija,akkor én szívesen megvenném ám!;)
ecchphoto
2008, október 21 - 23:39
ecchphoto képe
Hozzám ma került egy ilyen kölcsönbe, egy hétig használhatom! ;-) M42-K gyűrűvel lövöldözök Pentax K200D-n :) Holnapj jön az obi állványa, elég brutális darab :)
Iond
2009, január 26 - 22:15
Iond képe

Szia Sefi!

 

A cikkedben írtal arról, hogy az első lencsetagok súlyától lekókadhat az eleje és a fókuszálás nehézkes lesz!nekem ilyenproblémám van, de a link amit betettél nem érhető el, tudsz ebben segíteni?

Sefi
2009, január 26 - 22:22
Sefi képe
Ezt probald ki : http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/cache/offonce/pid/3224
gbence87
2009, június 4 - 09:30
gbence87 képe

Üdv!

Nemrég szereztem magamnak egy pentacon six gépet. Ki is szerettem volna próbálni, hogy mit mutat a tükörakna az 500-as pentacon telével, de miután leszereltem az m42 véget várakozásaimmal ellentétben az alatt nem volt p6 csatlakozás :( Tudna valaki segíteni, hogy lehet e valahonnan beszerezni csatlakozást, vagy érdemes esztergálni hozzá? (gondolom az összes ilyen tele 6x6-os kockára vetít, vagy építettek kifelyezetten 35-ösre is prakticarokat?) Segítságeteket előre is köszönöm: Bence

balogh
2009, szeptember 15 - 18:37
balogh képe
hol találok Pentecon/Practicar 500mm f 5.6 obival készült képeket?

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti