274gitzo-g1576m.jpg

Megtekintve: 22283

Remek párja a G1345 állványomnak. Korszerű anyaga miatt könnyű.
Állíthatósága elképesztően rugalmas, még nem volt olyan helyzet, amellyel ne tudtam volna megbírkózni ennek a fejnek a segítségével.
3 szabadságfokkal rendelkezik: az alapja függőleges tengely körül elforgatható (fok-beosztású skála mentén - panorámázáshoz ideális), a gömbös része vízszintes tengely körül forgatható, + maga a gömb. Ezeket a beállításokat ügyesen, 2 csavarral lehet rögzíteni. A rögzítés finom és stabil.
Csúszósínes gyorscseretalppal kombinálva nagyon használható.

Osztályzat: 10
Termék: "G1575M" írta: - beküldve: 2005, Szeptember 2. - Osztályzat: ********** 10.00

274GZ1345.jpg

Megtekintve: 19505

Kitűnő állvány, viszonylag kis tömegéhez képest hihetetlenül stabil. A lábak 4-szegmensű megoldásának köszönhetően kompakt, Minitrekker hatizsákra könnyen rászerelhető.
A Systematic széria tagja, így alapból középoszlop nélküli kiszerelésű. Ennek (is) köszönhetően stabilitásával messze felülmúlja konkurenseit. Magassága fejjel (G1575M) együtt nekem nagyon testreszabott, mivel 186-os magasságommal pont szemvonalban van a gép keresője. Középoszlopra valószínűleg nem is lesz szükségem.
A lábak csavarzáras kioldása kicsit hosszadalmasabb munka, mint a csattos rögzítésű állványok esetében, kis gyakorlat kell hozzá. A tömítéseknek köszönhetően az állvány lábai kilazított állapotban sem "zuhannak" össze, levegőt kinyomva, szép finoman siklanak egymásba a csövek.
Sokféle kiegészítő kapható hozzá: a már említett középoszlop többféle kivitelben, cserélhető talpak, keresztrúd, platform, stb.

Osztályzat: 10
Termék: "G1345" írta: - beküldve: 2005, Szeptember 2. - Osztályzat: ********** 10.00

4ef100-400_45-56lisu.jpg

Megtekintve: 47251

Canon egyik legellentmondásosabb zoomja. Rengetegen kedvelik, kb ugyanennyien nem szeretik. Én inkább az első táborba tartozom, mert nem ismerek mégegy ilyen átfogású és minőségű tele-zoomot, komolyabb ellenfele csak a 70-200 F2.8 + 1.4x. A 70-200 2x-vel láthatóan gyengébb.
Nyitott blendés teljesítménye a zoomtartomány széleit leszámítva figyelemre méltó, F8-on optimális. Ugyanakkor a rajza 20D-n vagy nagyobb pixelsűrűségű érzekelővel ellátott gépen nem tökéletes, kicsit darabosnak látom, összehasonlítva a többi objektívem rajzával.
A toló-zoom megoldás valószínűleg a leginkább kifogásolt tényező ennél az objektívnél. A zoomolás gyorsasága mindenképp mellette szól, nehézkes lenne csavaró zoommal gyorsan mozgatni a 7-8 cm-es úton közlekedő tubust. A porbeszívás, valamint a rögzítőgyűrű ügyetlensége miatt sokan nem kedvelik. DSLR gép esetében az érzékelőre kerülő por kellemetlen dolog, ez az objektív zoomolás közben egyenesen befújja a levegő és kosz egyvelegét a tükörkamrába.
Felépítése masszív, ebből kifolyólag nehéz is - félnapos fotozás során nyakban hurcolni nem igazán kellemes.
Első generációs IS-el van felszerelve, kicsit bizonytalanabb. Stabil állványon ajánlatos kikapcsolni. Kézből fotozáskor viszont nélkülözhetetlen, stabilizált képpel a keresőben sokkal egyszerűbb a kompozíció.
AF gyorsasága kitűnő, színvisszaadása kicsit melegebb, mint az átlag Canon, viszont szép, kontrasztos és szaturált.

Osztályzat: 7
Termék: "EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM" írta: PusztaiL - beküldve: 2005, Augusztus 29. - Osztályzat: ********* 8.57

4ef28-135_35-56isu.jpg

Megtekintve: 43364

Kellemes átfogású zoom kezdőknek. Az IS nagyon hasznos.
Fényereje (3.5-5.6) a gyengébb kategóriába sorolja, nyitott rekesszel a rajza átlagos.
Felépítése nem a legjobb, lötyögős, a mozgó tubus hajlamos kilazulni, így néhány hét használat után lefelé lógva magától is "kizoomol".
Az első generációs IS néha többet árt, mint használ, ha elégséges a záridő, javasolt kikapcsolni, mert előfordul, hogy véletlenszerűen ránt a lengő lencsetagon, ezáltal bemozdítva a képet.
A torzítása jelentős mindkét végén. Komolyabb, minőségi munkához nem javaslom, de kezdőknek kitűnő mindenes, kiránduló zoom. Igaz, APS-C szenzoros DSLR gépen nem elég széles, inkább standard-tele zoom kategória. Teljesítményéhez képest az ára kicsit magasabb az IS miatt, alapzoom választásakor megfontolandó helyette pl a 17-40L-t választani a nem túl nagy árkülönbség miatt.

Osztályzat: 5
Termék: "EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM" írta: PusztaiL - beküldve: 2005, Augusztus 29. - Osztályzat: ******* 6.75

4ef17-40_4lu.jpg

Megtekintve: 58109

Alapzoomként használom 20D vázon. A fényereje sokszor kevés.
F4-en is korrekt képet ad, átlagos helyzetekben elégséges. 17-20 mm tartományban a szélek rajzával nem vagyok elégedett, lágy és kromatikus aberráció is észrevehető nagyobb kontrasztátmeneteknél. Lerekeszelés valamelyest segít ezen.
Felépítése nagyon jó, AF gyorsaság kitűnő. Belső fókuszú, zoomolásnál a frontlencse ki-be mozog, de mindezt az objektív palástján belül teszi, így a hossza nem változik. Frontlencséje természetesen nem forog. A közhiedelemmel ellentétben zoomoláskor elveszíti a fókuszt, így újra kell élesíteni. Ellenfényben hajlamos becsillanni, viszont a fátyollal szemben elég ellenálló.

Osztályzat: 8
Termék: "EF 17-40mm f/4L USM" írta: PusztaiL - beküldve: 2005, Augusztus 29. - Osztályzat: ******** 8.07

1Canon50mm14.jpg

Megtekintve: 42666

Sok szituációban nélkülözhetetlen objektív. Nem szeretek vakufénnyel fotózni, ezért nagyon hasznos társ, F1.4 fényereje a 20D ISO 1600-3200 érzékenységével kombinálva lehetővé teszi a majdnem sötétben történő fotózást.
Kitűnő a képminősége, feloldóképessége. F1.4-nél kicsit lágy, F2-nél már korrekt, F2.8 és feljebb jobb, mint a drága L-es zoomok bármelyike ugyanezen a fókusztávon. Torzítása minimális, de azért észrevehető.
Kicsi, könnyű, felépítése viszont nem elég masszív. A fókuszgyűrű ugyan működik MTF módban, viszont a manuális élességállítás érezhetően nem elég sima, kissé darabos. A lencséi lényegesen hajlamosabbak a becsillanásra, mint a modern bevonatokkal ellátott L kategória, ellenfényben könnyebben fátyolosodik.
Árához mérten nagyon korrekt értéket képvisel.

Osztályzat: 9
Termék: "EF 50mm f/1.4 USM" írta: Sefi - beküldve: 2005, Augusztus 28. - Osztályzat: ********* 9.00

Powered by: ReviewPost PHP
Copyright 2006 All Enthusiast, Inc.