800mm_copy.png

Megtekintve: 33723

Furcsa dolog értékelést írni egy olyan eszközről, mely egyértelműen az egyik csúcs a gyártó palettáján, rengeteg munkaóra tervezésről kell ítéletet mondani pár mondatban, de hát az előbbi egy objektív dolog ez pedig szubjektív:


Ahogy megérkezett a lencsét rejtő láda, azonnal indultam a biai tóhoz lőni pár tesztképet. Ami elsőre meglepett az a képek részletessége és kontrasztja volt. Van szerencsém ettől a gyártótól egy 300/2.8-hoz is, amit a legtöbb értékelésben a Canon legjobb rajzolatú és sebességű obijaként emlegetnek. Én úgy érzem át kell adnia a trónt mind a részletesség, mint az AF sebességében. És itt a második meglepetés: az AF a leghosszabb állásban is fénysebességgel végzi a dolgát, szinte feleslegesnek érzem a határoló használatát.


A motyó négy és fél kiló, ami elsőre soknak tűnhet, de majd egy kilóval könnyebb a 600/4-esnél és csak féllel nehezebb az 500/4-nél. A könnyű 800-asnak persze megvan az ára, amit a fényerő számláján kell megfizetni. Az 5.6 nem minden helyzetben ad kielégítő eredményt. Hajnalban és szürkületkor mozgó témáról csak a legmagasabb ISO-k mellett és/vagy a jobbra fényképezést elfelejtve lehet vele értékelhető képeket készíteni. Egy ilyen eszközt viszont nem pár hétre vásárol az ember és van egy olyan érzésem, hogy hamarosan beköszönt a nagyon alacsony zajszintű, ultra magas ISO-k kora.


A súly miatt csak masszív állvánnyal és robosztus fejjel érdemes használni. Pár kép erejéig kézből is kitartható, ahol a hangsúly a páron van. A 4 stoppos IS kiemelkedőnek tűnik, de ennél a hossznál ez inkább a minimum. Tovább kellett fejlesztenem a 300+2TC-en eredménnyel alkalmazott rezgés biztos technikát, hogy bemozdulástól mentes képek szülessenek. Az IS rövid sípoló hanggal kezdi meg működését, de utána teljesen hangtalan és csak a keresőben érezhető a működése, nem úgy, mint a 70-200/4-2.8 vagy a 300/2.8 eszközöknél.


Ami viszont negatívumként ért már az első használat során, az a kategóriához mérten számomra erős CA. Amire következtetni lehetne az obi hosszából (csak 1 cm-el hosszabb a 600/4-nél és nem egész nyolccal az 500/4-nél), de arra gondoltam, hogy a duplán alkalmazott fluorit lencsetag megoldást ad erre. Hát nem teljesen. Nem brutális pixelsávokat kell elképzelni, de erősen kontrasztos témáknál bizony ott dereng egy enyhe kékes/vöröses/lilás sáv a téma körül. Ez persze eltávolítható valamilyen képfeldolgozó szoftverrel, de azért mégis...


Gyorsan meg lehet szokni. A kezelőszervek semmiben nem térnek el a Canon többi szuper-teléjétől. Az állványgyűrű bosszantó szolgáltatása a 90 fokonként történő akadása. Vannak felhasználási területek, ahol ez biztosan hasznos, de a természetfotó inkább átmenet nélküli pozícionálást kíván.


Amennyiben az 5.6-os fényerő bőven elegendő egy 1.4-es TC és egy APS-C szenzoros gép használatával közel 1800 milliméterhez jutunk, ami már csillagászati optikákat megszégyenítő gyújtótávolság. Jó hír, hogy megfelelő csatlakozó lábakat leragasztva így is működik az AF.

Osztályzat: 10
Termék: "EF 800mm f/5.6L IS USM" írta: gbakos - beküldve: 2008, Július 13. - Osztályzat: ********** 10.00

Powered by: ReviewPost PHP
Copyright 2006 All Enthusiast, Inc.