Vélemények Megtekintve Legutóbbi vélemény dátuma
9 33611 2009, Június 16.
spacer
Javasolva Átlagos ár Átlagos osztályzat
A véleményezők 89%-a által 286,333 Ft 8.9
243189172.jpg
nagy kép


Leírás: 8.2 Megapixel CMOS (22.5x15mm)
Max.3504x2336 Pixel
Canon EF/EF-S objektívek
2.5" LCD-TFT
Pentaprisma kereső
Beépített vakú
Compact Flash Typ I II/Microdrive Slot
USB 2.0
Li-Ionen-Akku (BP-511A)
144x106x73mm, 786g
Kulcsszavak: EOS 30D, váz, DSLR,


ovarzoli


Regisztrált: 2005 Június
Vélemény dátuma: 2006, Április 1. Javasolná másnak is? Igen | Ár: Nincs megadva | Osztályzat: 9 

 
Mellette: Strapabíró váz, letisztult kezelő szervek
Ellene: pici és sötét kereső

Nehéz érzelemmentes véleményt írnom róla, hiszen én december óta használom az 1 D M II N készüléket. Így erős viszonyítási alapom van. Ezt a 30D-t egyik fotóstárs megrendelésére hoztam még a hétközepén. Ma d.u. bevetésen voltunk a Szigetközben árvízet fotózni. Este még átléptünk Pozsonyba a reptérre és a Dunacsúnyi zsilipekhez is.


Nagyon tetszik a váz kialakítása, kényelmes fogása van, minden gomb a helyén van, ahogyan azt a 300D és a 20D vázakon megszoktuk. A 20D-hez képest a váz kapott egy joystick gombot is, ami nagyon jól jön a kép visszanézésekor. Dicséretes, hogy a Canon nem kreált egy újabb aksit a géphez, így 5-6 váz esetén is egyféle akuval járhatunk.


A gép nagyon gyorsan feléled. Meglepően jó az LCD kijelzője.
Nagyon megtetszett a gép menüje. Egyetlen lista van, mely priorításos alapon fentről lefele halad. Egyszerű, színekkel jelölt. Nagyon jól eltalált.
A váz különböző funkcióinak kezelése, váltása pofon egyszerű.
Ami nekem nem tetszett, az a sötét és pici keresője. Vmt a 9 Af pont nekem kevés.
Összeségében egy markolattal nagyon jó megfizethető gépet lehet venni.
Anonymous
Vélemény dátuma: 2006, Július 8. Javasolná másnak is? Igen | Ár: Nincs megadva | Osztályzat: 8 

 
Mellette: kiválló képminőség, menű rendszere
Ellene: markolat nélkül kényelmetlen

A hónap elején váltottam a 300D-ről. AMi tetszik, hogy a 300D tartalék akkujai is jók bele. Gyorsabb lett mint a 300D több olyan rejtet funkció, ami csak a 300D-ben Hekkelve jön elő az itt meg van. A kijelzője talán picikét sötét. Főleg mióta láttam egy 5D-t. Összeségében meg vagyok elégedve vele egy 28-200 Canon objektívvel használom.
gali


Regisztrált: 2006 Augusztus
Vélemény dátuma: 2006, Augusztus 15. Javasolná másnak is? Igen | Ár: 335,000 Ft | Osztályzat: 8 

 
Mellette: gyors, sok beállítási lehetőség
Ellene: A képminősége kategóriájához mérten lehetne jobb

Aki 350D-ről szeretne erre a vázra váltani csakk akkor tegye ha gyorsabb vázra van szüksége )5 kép/mp), és raw-ban fotóz (11 raw kép/puffer).
Azok a + beállítási lehetőségek nem olyan fontosak. Bár az előző hozzászólók egyike megemlítete a kép visszanézést ez tényleg sokkal jobban megoldották.
Hátránya a Képminősége majdnem megeggyezik a 350 D-vel.
sszever


Regisztrált: 2005 December
Vélemény dátuma: 2006, Szeptember 11. Javasolná másnak is? Igen | Ár: 330,000 Ft | Osztályzat: 10 

 
Mellette: gyors, nagy LCD, könnyű kezelhetőség
Ellene:

350D-ről tértem át. Egyik szempont a gyorsaság volt (5 kép/sec), másik pedig, hogy a régi gépemet sikerült nagyon jó áron eladnom.
A 350D-ből tanulva ezt a fényképezőgépet már alapból markolattal rendeltem, amire ugyan normál fénykép készítésénél nem feltétlenül van szükség, hsz méreteinél fogva kényelmesen használható, de portré "állás"-ban továbbra is elengedhetetlen tartozéknak tartom.
A gép felépítése nagyon jó. Stabil, masszív. A kezelőszerverk számomra egyértelműek, jól vannak elhelyezve, kézre állnak, könnyen használhatóak.
Nagy előnye a nagy LCD, ami fénykép visszanézésnél már ad használható támpontot, hogy mennyire / mennyire nem sikerült a kép.
Sebessége lenyűgöző (5 kép/sec), és jónak tartom, hogy a sorozatfelvétel szükség esetén 3 kép/sec-re is lassítható.
Aminek naghyon örültem, az az, hogy most már a RAW képek mellé is beállítható a JPG kép minősége, így értékes tárhelyet lehet megtakarítani, és a legalacsonabb felbontás is megfelel egy gyors visszanézére, ellenőrzésre.
Anonymous
Vélemény dátuma: 2006, November 16. Javasolná másnak is? Igen | Ár: 314,000 Ft | Osztályzat: 9 

 
Mellette: Képminőség, gyorsaság, menürendszer
Ellene: Nehezen kezelhető üzemmódkapcsoló

A jó tulajdonságait előttem elmondták, én is ezek miatt cseréltem le a 300D-t. Pár apró bosszantó dolog azonban felmerült a pár hetes használat alatt: az üzemmód tárcsa jóval nehezebben kezelhető, mint az előző gépemen, de lehet, hogy csak nem jöttem még rá a helyes technikára. A másik, hogy a színteret AdobeRGB-re állítva a .jpg fájlneve "_MG"-vel fog kezdődni. Ez még nem baj, viszont az már igen, hogy ezt a színteret csak P,T,A,M,A-DEP módokban lehet használni, a többi üzemmódban sRGB-t használ a gép "IMG" fájlnévvel. Emiatt a különböző módokban készített képek sorrendje fájlnév alapján összekeveredhet. Újabb jó tulajdonsága a gépnek, hogy most a Canon visszaad az árából 41100HUF-ot... Smile
Anonymous
Vélemény dátuma: 2007, Június 3. Javasolná másnak is? Igen | Ár: 244,000 Ft | Osztályzat: 10 

 
Mellette: nagyon gyors AF, masszív váz, kényelmes fogás
Ellene: kompatibilitás

EOS 30 analógom mellé vásároltam a 30D-t. Gyakorlatilag a két gép azonos kategóriát képvisel, csak a 30-as 5 évvel öregebb konstrukció. Óriási különbség van a 2 gép gyorsasága között. A 30D AF-a hihetetlenül gyors és rendkívül pontos szinte mindenkor. A 30-as jóval többet gondolkodik. Igazából azt kivéve, hogy az egyik filmre a másik CMOS-ra dolgozik, nagy különbség nincsen (csak az említett AF).
A menüje nagyon könnyen átlátható, logikus. Az LCD elég jól látható és könnyen kezelhető, ellenőrizhető az elkészített kép.
Egy amatőr fotós minden igényét kielégíti.
Ami egy kicsit keserűvé teszi az életemet, az a 30-assal való kompatibilitása. A 30-ashoz vásárolt infra távirányítót (canon), vakut (noname), objektívet (régebbi Tamron), elemtartót (canon) nem tudom használni. Illetve az analóg kit obija (28-90) is elég gyenge a digitálison. Gyakorlatilag teljesen előlről kell kezdenem a kiegészítők bevásárlását.
Anonymous
Vélemény dátuma: 2007, Augusztus 12. Javasolná másnak is? Nem | Ár: Nincs megadva | Osztályzat: 7 

 
Mellette: Gyors, magas iso jól használható
Ellene: Képminősége nem tetszik

300D utódként-mellé vettem ésszerűnek tűnő fejlesztésként.
Kezdjük a jóval: gyorsabb, mint a 300D, iso400 felett kicsit talán kevesebb a zaj.
Rosszak: Határozottan kényelmetlenebb és "gagyibb" érzete van fogásra. A 300D-t ritkán használtam iso200 alatt. mert még sok és erőteljes utómunkától sem "került elő" egy csepp zaj sem a képeken. A 30D-nél elég egy kis alexpó utáni kiigazítás és már jelentősen zajosodik a kép. A fénymérése sem olyan következetes, sokszor nem is tudom miért mér úgy-ahogy.
Hiába a 8 MP egy szemernyit sem részletesebb vagy jobb a képe (sőt), mint a 300D képe. (Mielőtt az obira fogná valaki C70-200 2.8L és C 100 makró obiknál sem ad többet a 6 Mp-es képnél).
Összességében elég csalódott vagyok. Tulajdonképpen a sebességen kívül semmivel nem ad többet a jó öreg 300D-nél, főleg képminőségben nem.
Emese


Regisztrált: 2007 Augusztus
Vélemény dátuma: 2007, Augusztus 14. Javasolná másnak is? Igen | Ár: 350,000 Ft | Osztályzat: 10 

 
Mellette: Nagyon jó fogás, Nagyon részletes CF beállítástok nagyon pontos AI servo.
Ellene: Nem csepp/por álló

300D ről váltottam mint az előttem szóló, a 300D-t 3év és ~80.000 expo után sikerült leváltanom. A gagyibb érzést hölgy létemre is kikérném magamnak pedig nincs nagy férfias kezem a 300D is "belefért". Markolattal a fogása nagyon jól kézreáll, sokkal profibb érzés, más a kezemben tartani. Legfőképpen esküvőfotózásra használom 24-70 f2.8L-el nagyon jól működnek együtt. Az egész gép sokkal jobban tűri a koszosodást, és még 40 fokos sátorban sem akar kicsúszkálni a kezemből. A nagy tárcsával pedig tényleg nagyon eltalált gépnek érzem. Nekem fontos volt a nagy kijelző is, sokszor egyből látni szeretné a manyasszony a képet. Összességében nekem nagyon tetszik a gép jó választás volt magasabb kategóriába lépni. És a képminőség is sokkal szebb lett A4 es és nagyobb nyomatoknál ami nekem nagyon fontos.
scarbantia


Regisztrált: 2009 Február
Vélemény dátuma: 2009, Június 16. Javasolná másnak is? Igen | Ár: 145,000 Ft | Osztályzat: 9 

 
Mellette: ár/érték arány, tudás, képminőség
Ellene: nem szigetelt, felépítése lehetne jobb

Első EOS digitálisom. Használtan vettem 2008 februárban, 3906 expozícióval, +egy 2Gb-os Extrem III-al, + egy 1600 mAh akkuval. Gyakorlatilag egy EOS 20D. A 20D azonban egy nagyon jól sikerült gép, így csak azt kellett változtatni rajta, ami nagyon kívánkozott, meg amit a marketing megkövetelt... Kapott egy nagyobb LCD-t, spot fénymérést, picture style-t, nagyobb puffert, néhány szoftveres kényelmi újítást, 1/3-os ISO lépcsőt, hajlítottak egy kicsit az íveken a trendeknek megfelelően, oszt csókolom. Na jó, azért nem egészen. (ja meg közvetlen nyomtatáshoz külön gombot, ha ez nem lenne meg se venném! :D (csak kapott volna valami egyéb értelmet is...))


Felépítés:


A felépítése nem rossz, nagyrészt fémből van, de azért nem vagyok 100%-ig megbékülve vele. Úgy látszik, igazán izmos golyóálló felépítést csak az EOS 1-es széria kaphat, és a normális szigetelés is csak ezen kategória kiváltsága lesz még jó ideig, mert a marketingesek nem engednek többet. Talán még az EOS 10D egy kicsit masszívabb volt, de rájöttek, hogy jobb ha nem lesz az a későbbi generáció.
A megadott 100.000-es zárélettartam elégnek tűnik, már ha tényleg bír annyit (jelenleg 14.000 expó körül tartok) A CF kártya ajtaja műanyag, és ha jobban megmarkolom a gépet, akkor néha recsegésre hajlamos. Szintén, az LCD melletti gombsort nyomogatva néha pattog az LCD-t védő plexi. Egyébként van fogása markolat nélkül is, egyben van, és azért nem zörgős műanyag az egész. A kereső egy filmes gép után azért nem túl nagy, de lehet élni vele. A kezelőszervek logikusak, a két vezérlőtárcsa itt is nagyszerű, nem nagyon tudnék élni nélküle. :-) A gombsor az LCD mellett FÜGGŐLEGESEN van, ami nagyon kényelmes. Az LCD 2,5"-os mérete bőven elég, a felbontása is használható. Egyedüli bajom vele hogy szabad térben nem sokat látok rajta.

Képminőség:


Képminősége az APS-C-s gépek körében szerintem megfelelő. A 8,2 megapixel mindenre elég, akár gyönyörű A/3-as nagyítást is készíthetünk belőle, vagy akár nagyobbat, azokat már úgyse 5 centiről nézegeti az ember. Egyedül az újabb gépekből már ismert 14bit-es A/D konvertert hiányolom valamennyire, bár nem tudom hogy van e nagy jelentősége.

Emellett a felbontás mellett kapunk egy viszonylag jó jel/zaj arányt. 6.4µm pixelmérettel rendelkezik a szenzor, ami viszonylag jónak mondható(jelenleg az 5D Mark II-es rendelkezik még ilyen pixelmérettel).


ISO 400 bármikor használható, bár olyankor már néha ráteszek egy kis színzaj csökkentést.
ISO 800 már szemcsésebb, és a színzaj is jelentős, de utólagos feldolgozásnál jól kezelhető.
ISO 1600-at már csak kivételes esetekben használok, itt már nagyon szemcsés, így néha kap egy minimális világossági zajcsökkentést is.
ISO 3200 felejtős a csíkozás miatt, legfeljebb dokumentálni jó ezt azt extrém helyzetekben, ahol nem számít a minőség.


(Kis kitérő: A felbontások növekvésével csökkent a pixelméret, nőtt a zaj(az EOS 40D még hagyján, de az 50D 15 megapixele már nagyon gázos, nagy zaj, oda a dinamikatartomány, hamar jelentkező diffrakció, csak nagyon jó, minőségi optikákkal lehet jól kihasználni). Emellett megjelent a szoftveres zajcsökkentés, mely némileg a részletek kárára megy. Az EOS 30D még nem használ semmilyen beépített szoftveres zajcsökkentést.
Emiatt úgy tűnhet hogy az újabb gépek alacsonyabb zajszinttel rendelkeznek, azonban egy RAW-os összehasonlítás mást mutat. Az nem zavar hogy van JPG-nél zajcsökkentés, az viszont már igen, hogy nem 100%-ig kikapcsolható(mondjuk egy EOS 40D esetében).
Mint ismert, a zavaróbb színzaj csökkentése nagyszerűen orvosolható, viszont a világossági(luminance) zaj csökkentése már csak a részletek elmaszálásával érhető el.
Nagyon örülnék, ha a Canon a következő zajcsökkentési módokat tenné a gépeibe:
1. teljesen kikapcsolható zajcsökkentés
2. 4-4(OFF, low, normal, high) fokozatban külön-külön(!) állítható színzaj és világossági zajcsökkentés beállítása


Így marad hogy mindenképpen RAW-ban fotózik az ember, és a feldolgozásnál csak a színzajt csökkenti, ha szükséges...)


Szolgáltatások:


Mindent tud amire az embernek szüksége van. Live View és egyebek "egyelőre" nem hiányoznak nagyon. :-) Sok mindent rá lehet csatlakoztatni, jól bővíthető. Igazából nem hiányolok belőle semmit ami az újabb gépekben megvan.


AF:


Hát nem mai fejlesztés. :-) 9 pont, a középső keresztszenzoros, ha jól tudom F5,6-tól, illetve f2,8-tól dupla pontosságú. Igazából csak a középső pontot használom, így nem zavar hogy olyan amilyen. Nagyon ritka hogy jól jönne a sok AF-pont. Viszonyag amúgy jól tudja követni a témát a 9 AF pont AI Servo-val (megfelelő méretű tárgy, és fényviszony esetén - futó ember, kerékpáros, autó).


Az 5kép/sec-os sebesség bőven elég, bár tény hogy ritkán használom.


Amit hiányolhatnék:


-erősebb, teljesen szigetelt váz
-nagyobb, világosabb kereső
-14bit A/D konverter
-tükröződésmentes LCD
-fém, erős, szigetelt, ergonomikus markolat (a BG-E2 egy darab műanyag tégla)
-talán egy jobb AF


Ha ezek meglennének, asszem azt mondanám: Ez egy tökéletes APS-C-s, középkategóriás gép. :-)


Jelenlegi ár/érték aránya nagyon jó. Semmiképpen nem vennék újonnan egy EOS 450D-t/1000D-t helyette... (500D-t meg ingyér se) Szerintem innen leginkább EOS 5D-re, illetve EOS 1D MArk II(N)-re érdemes frissíteni. (esetleg EOS 1D Mark III, vagy EOS 5D Mark II)


Powered by: ReviewPost PHP
Copyright 2006 All Enthusiast, Inc.