RawShooter premium 2006

Digitális Sötétkamra
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (3 értékelő)

Akiknek mondanak még valamit a lineáris és kombinált konverzió fogalmai, akik mindenféle trükköket találtak ki arra, hogy a legjobb minőséget hozzák ki a képekből, annak ellenére, hogy a Photoshop csak 8 bites színmélységet támogatott, azok emlékezhetnek még arra, hogy három éve milyen eszközök álltak a raw formátumot választó fotósok rendelkezésére. Igazi hőskor volt ez. Volt a Canon File Viewer Utility (ami a jobbára használhatatlan kategóriát képviseli - azóta is), majd a  két nagy vetélytárs, a BreezeBrowser és a Yarcplus!. Hosszú heteket töltöttem azzal, hogy kidolgozzam a raw feldolgozó munkafolyamatot, és ez még a legegyszerűbb esetben is azt jelentette, hogy többször vissza kellet térni az egyes lépésekhez, amikor az előre vizualizált eredmény és a valóság nem vágott egybe.

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Rollei
2005, november 28 - 11:22
Rollei képe

Persze hogy van élet a Canon kívül is. És a PS-n kívül is. Viszont egyetértek Sefivel abban, hogy mindenki írjon a saját tapasztalataidról/eszközeidről, én szívesen olvasnám, már csak azért is, mert mindig célszerű tisztában lenni az alternatív lehetőségekkel.

Nekem személy szerint a Nikon progik jöttek be, és azt hiszem, hogy nem az elvakult márkahűség miatt. Amikor elkezdtem a digitális képfeldolgozással barátkozni, kipróbáltam egy csomó progit, amit csak el tudtam érni. A Photoshop 5. és emlékezetem szerint 7. verziójával is próbáltam megbarátkozni, de nagyon utáltam, mert bonyolultnak találtam, illetve idegesített, hogy egy-egy képmódosításhoz csak több almenü megnyitásával tudtam eljutni. Gyakorlással és program alaposabb ismeretével biztosan egyszerűbbé vált volna az életem, de végül is mindig visszatértem a Minolta gépemhez kapott Dimage Viewer programhoz, mert az éppen eleget tudott ahhoz, amit akkor meg akartam/tudtam csinálni az egyes képekkel.

Mostanában a Nikon View 6.2.6 + Nikon Capture 4.3.2 összeállítást használom, több okból is. Egyrészt kiválóan kezeli a Nikon raw (NEF) fájlokat. A Nikon View  - szemben a korábban használt ACDSee-vel szép nagy nézőképeket mutat a nyers fájlokhoz, éppen elég nagyokat ahhoz, hogy elsődlegesen szelektálni tudjam a képeket. Kiválóan együttműködik a két program, egy kattintással tudom indítani a Capture-t, de ugyanígy egy mozdulattal tudok indítani a képnézési módból más képszerkesztőt is. A Capture egyes beállításait vagy az egy képhez alkalmazott összes beállítást együtt el tudom menteni, ráadásul úgy, hogy én határozom meg a mappát, gyűjthetem külön és betehetem a képek mellé is. Erről a két programról valahogyan az a benyomásom, hogy a fejlesztésüknél gyakorló fényképészek is lehettek a környéken, vagy legalábbis megkérdezték a véleményüket arról, hogy miként nézzenek ki a végén, pl. milyen menüpontokat rakjanak ki egy-egy palettára, stb.

Persze van még egy csomó dolog ami miatt szeretem ezt az összeállítást, de végül is ez a cikk egy másik programról szól.

Nem valószínű, hogy lecserélném a sajátjaimat, viszont igencsak érdekelnek mások tapasztalatai más dolgokkal kapcsolatban. Annál is inkább, mert annak idején egy csomó időt és energiát megspórolhattam volna magamnak, ha találok erről a két Nikon programról valahol egy tényszerű, magyar nyelvű ismertetést olyasvalakitől, aki tényleg használja is.

dp

Benjamin
2005, november 28 - 15:26
Benjamin képe
Nem szeretem az ACDSee-t, fizetos, CD-t ir, stb. Helyette ajanlanam az IrfanView-t! http://www.irfanview.com/
topybear
2005, november 27 - 22:16
topybear képe
Ezek szerint nem csak én kattantam rá. :)
Már az Essentials is kedvencem volt, pedig azzal még nehézkes volt dolgozni, számos funkció hiányzott belőle, a munka nagyobb részét más szofttal kellett elvégezni. Mikor megjelent a Premium, letöltöttem, kipróbáltam. Hihetetlenül kézreálló szoft, ráadásul ebben végre benne volt az általam hiányolt funkciók jó része. Azonnal beleszerettem és rácsaptam a kedvezményes árú lehetőségre (arra figyelni kell, hogy a cég dán, így a feltüntetett árra még rájön 25% áfa!).

topybear
2005, november 28 - 01:40
topybear képe
Jut eszembe! Nézegetem egy ideje a Color Engine "közreműködésével" készült képek kékjét. Azt hiszem itt a legdrámaibb a különbség. Kékebb, kevésbé lilás. Azt nem bírom eldönteni, hogy melyik a hihetőbb...

Sefi
2005, november 28 - 10:30
Sefi képe

Gépe válogatja. Nekem a Canon 10D-nél a narancssárgáknál a legdrámaibb a különbség. Van egy csomo halloweenes tökös képem, ott zongorázni lehet a különbséget. :)

---Sefi ---www.fototipp.hu

mapet
2005, november 28 - 21:10
mapet képe
Sziasztok

Én még csak mostanában kezdek a raw formátummal foglalkozni, no meg linuxot használok...
Megtennétek, hogy kipróbáljátok az eredetileg linuxra írt gimp nevű progi windowsos portját,
ami Photosophoz hasonló tudású /legakábbis szerintem, bár elfogult vagyok/.
Próbáltam wines gépen is, nekem teljesen használhatónak tűnt, bár nem tudom a rawokkal ott mi
a helyzet. Jó browsere az sajna nincs.
Kíváncsi vagyok, mit szóltok hozzá.
topybear
2005, november 28 - 22:31
topybear képe
A GimpShop-ot nézegettem, mivel ennek a kezelése volt még a legközelebb a PS-hez. Ügyes, de nagyon sok minden hiányzik, vagy nagyon egyszerű a PS-hez képest. A színkezelése kritikán aluli - legalábbis én sehol nem találtam, hogy hol lehet beállítani színteret. Nem vagyok egy nagy mágus, de szvsz enélkül félkarú óriás ebben a műfajban bármilyen szoft. Árban viszont verhetetlen. :)))

FixY
2005, november 29 - 09:51
FixY képe

Próbálgatom néha szegényt, de rettenetesen lassú és nehézkes a PS Elements 2 után.

Általában akkor veszem elő, ha másképp nem boldogulok a fényekkel és rákényszerülök a Curves funkció használatára. Ami tudásban ezen felül megelőzi a PSE2-t, arra általában nincs szükségem. Ellenben a rétegkezelését én katasztrofálisan gyengének érzem. Legnagyobb bánatom, hogy 16 bites képet egyik sem tud kezelni :-(

Tapper
2005, november 29 - 11:01
Tapper képe

Sziasztok!

Tegnap a cikk elolvasása után óriási lelkesedéssel vetettem bele magam a RawShooter Premium próbaváltozatának kipróbálásába. Körülbelül 10 órát töltöttem vele, és elég vegyesek a tapasztalataim...
Miután többszáz CRW-t és CR2-t megnéztem vele, azt vettem észre, hogy a DPP-hez képest túlságosan szaturált, és "pontatlan" színeket kapok eredményül.
A túlságosan szaturált alatt azt értem, hogy pédául néhány vörösrózsáról készült fotómon a rózsák teljesen pirosba égnek, a szirmok erezete teljesen eltűnik, amíg ez a DPP alatt gyönyörűen kivehető!
A pontatlan szinek alatt azt értem, hogy egy két egyiptomi képet megnézve a sivatag homokja pirosas, árnyalatot kap, ott is ahol sárgábbnak kellene lennie. Ez a fotó egyébként eddig csak a DPP-vel jelent meg korrektül. A bőrszínekről ne is beszéljünk nem találtam olyan képet, ahol jó lett volna. Általánosságban minden fotóban sokallom a vöröset, pirosat, bíbort... 
A  képek 300D-vel, és 20D-vel készültek.
Hiányolom a programból a colormatrix profilokat pl. a Faithfull-t és a Natural-t, a fehéregyensúlly profilokat daylight, flash, cloudy stb, valamint a colormanagemnet részletesebb beállíthatóságát.
A program egyébként szuper, mert villámgyors, Ez nem vicc!!! A DPP-hez képest sokkoló a különbség! A kezelőfelületét gyorsan megszoktam, és tetszik.

Eddig kpróbáltam már a PS, C1, RSE, FVU konvertereit is, de alapállapotban, a fájlokat megnyitva, mindenféle plusz állítgatás nélkül a DPP 90%-ban úgy jeleníti meg a képeket, hogy az hihető, valóságos, tetszetős, és csak nagyon keveset kell rajta állítani. Viszont a DPP hátránya, hogy az árnyékokat, és csúcsfényeket nem lehet annyira finoman állítgatni, és néha soknak találom a kontrasztját. Ennek ellenére számomra az eddig kipróbált programok közül messze a legpontosabb. Az esetek 10%-ban amikor a DPP használhatatlan (pl: "félig-beégett" égbolt DPP-vel visszahozhatatlan, akárhogy korrigálok, mindig szürke massza a vége), a RSP hihetelen módon képes használható végeredményt produkálni!

Én úgy vettem észre, hogy a Canon gyári szoftvere produkálja a legszebb színeket, talán azért mert ők ismerik a legjobban a saját gépüket...
A leggyorsabb, eddig egyik legjobb program tényleg az RSP, csak az a problémám vele, hogy sok sok percet kell állítgatnom, mire eljutok azokhoz a színekhez, amit a DPP alapból nyújt.

Nem marad máshátra, mint az, hogy felváltva használom az RSP-t, DPP-t, CS2-őt, és a Neatimage-et. :(

BeseZoli
2005, november 29 - 15:22
BeseZoli képe
Ha letöltöd a ColorEngin plugint a végeredmény sokat fog javulni (a monitoron nem hiszem). Én is DPP-z tem a színek miatt, de szinte mindenben jobb a rsp2006 ezért meg is vettem egy hete.
Másik szintén kalibrált monitoron (tft-n)külömben teljesen felejthető ez a DPP színvilág, erre akkor döbbentem rá mikor Pusztai úr samsungján megnéztem az 1ik képemet amit direk a színek miatt dpp-vel konvertáltam.
A hiányolt colormatrix profilok szerintem a "haladó" felhasználóknak éppúgy nem hiányoznak mint a fehér egyensúly "elődefiniált" beállított "piktogrammos" dolgai ezeket  csak a dpp 2x tudja.

Tapper
2005, november 29 - 15:50
Tapper képe

A ColorEngine pluginnel próbáltam, és annak ellenére nem tetszett az eredmény :(
Haladó nem haladó...néhány kép után "elfárad" az ember szeme, és már másnap is másnak látja a képet. Én személy szerint utálom, hogy pl egy esküvő után több száz képet állítgatni kell...
Ezért szeretem a DPP-t, mert ha CD-n Jpg-ben adom oda arra teljesen jó. Megint más, ha az ember a saját fotóit konvertálja kb fél óra vacakolás képenként :) Sajnos nincs korlátlan szabadisőm.

Segítség !!! Kérem szépen valaki adjon nekem kölcsön egy napra egy kalibrálót!
Szeretném kipróbálni a dolgot, mielőtt egy zsák pénzt kifizetek érte. Egy 20D-t tudok zálogba adni :)

Tapper
2005, november 30 - 01:55
Tapper képe

ÁÁÁÁ

Emberek, ez fantasztikus, visszavonom amit írtam!
Sokkal jobb mint a DPP! Nem tudom mit rontottam el tegnap, de ma, amikor újra elindítottam
valami megváltozott. Fantasztikusak a színek, bár többet kell rajta gyúrni mint a DPP-vel,de
a végeredmény kárpótol mindenért! (Bár a vörös rózsa még mindiga DPP-vel jobb...)

Köszi a cikket!

BeseZoli
2005, november 30 - 08:11
BeseZoli képe
Látod, ronda és finom :-))))
topybear
2005, november 30 - 10:37
topybear képe
Ha alapból valamelyik beállítás nem stimmel neked (pl. az említett szaturáció), akkor a Processing parameters alatt tudsz hangolni rajta.

EszTibi
2005, december 13 - 20:19
EszTibi képe
Letöltöttem az RSP próbaverzióját, de nagyon rosszak a RAW-ban készült képek. Szintelen, 0 kontraszt, alulexponált, homály és még sorolhatnám. Igaz én még csak most ismerkedem a RAW formátummal, eddig Jpeg, de azzal nem volt gond. D30 és D60-om van. A DPP-vel 4 rekeszt kell világosítani. Lehet, hogy a gépekben van a hiba? Mindkettő képe egyforma. Küldjön nekem valaki egy piszkálatlan RAW-ot, hogy el tudjam dönteni a kérdést. Köszi octopusdiving@invitel.hu
EszTibi
2005, december 14 - 08:54
EszTibi képe
Canon Digital Photo Professional
topybear
2005, december 14 - 10:31
topybear képe
Digital Photo Professional - a Canon gyári szoftja

Topy

topybear
2005, december 14 - 10:30
topybear képe
Ha már a DPP-vel is ennyit húzol, akkor nem a gépekben, hanem a képekben van a hiba. A leírás alapján vészesen alulexponálod a képeket.

Topy

topybear
2006, július 17 - 15:11
topybear képe
Az Adobe lenyelte a Pixmantec-et: http://www.pixmantec.com/company/adobe.asp

Topy

PusztaiL
2006, július 17 - 20:18
PusztaiL képe

Viszont lesz cserébe ingyen upgrade a Lightroom-ra (már ha egyszer végre megjelenik Windows-ra is). Az sajnos kérdéses, hogy az RWS fájlokat fogja-e tudni konvertálni majd a Lightroom.

topybear
2006, július 18 - 09:44
topybear képe
A kérdés csak az, hogy ez jó lesz-e nekünk. A Rawshooter kezelése nem éppen "Windows standard", viszont olyan hihetetlenül kézreállt, hogy a hosszú évek beidegződései ellenére is azonnal beleszerettem. Én sajnálnám, ha ezt agyoncsapnák.

Topy

Arc
2006, november 24 - 01:55
Arc képe
Letöltöttem a progit tetszett is és gondoltam letöltöm azt a plugint fel is raktam szépen de a progiba seholse találom, vagy ez full automatikusan megy? Mert az az igazság hogy képek nem változtak.. :)
Sefi
2006, november 24 - 08:38
Sefi képe

A kiválasztható színprofilok között kell megjelenni egy high és egy low saturation profilnak

---Sefi ---www.fototipp.hu

Arc
2006, november 24 - 17:01
Arc képe
Köszi :)
tisi
2007, szeptember 24 - 03:43
tisi képe
Nekem nem nyitja meg a CR2-file-okat:-(
sziwacs
2008, március 6 - 18:38
sziwacs képe

Imádtam ezt a programot (RS prof 2006), de sajnos a 40D raw-jait nem nyitja meg.

Előtte 20Dvolt, azzal kafa volt.

Tud-e valaki valami megoldást erre a problémára?

A LightRoomot nem bírom megszokni. :-)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti