Könyvajánló: John Shaw’s Nature Photography Field Guide

Könyvismertetők
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (1 szavazat )

Részletes szakkönyv a természetfotós eszközeiről

Igazi szakkönyvvel állunk szemben, amely részletesen végigveszi a természetfotós szakma szükséges kellékeit és fogásait. A technikák ismertetésénél a szerző nem hagyatkozik teljes mértékben a mai fejlett fényképezőgépek tudására, bár bevallott „kütyümániásként” nem is hagyja azokat figyelmen kívül. Olyan szaktudást igyekszik átadni, ami megérteti velünk az automatikák miértjét és hogyanját is, hogy ezen tudás birtokában korrigálhassuk és alárendelhessük azokat a képre vonatkozó saját elképzelésünknek.

Technikai szempontból a fotózás alapja a fénymérés, a helyes expozíció megtalálása, innen indul a könyv is. Bemutatja a fénymérés működését, a mélységélesség és a rekesznyílás összefüggéseit, tanácsokkal szolgál az automata fénymérés témafüggő korrigálására is. A manuális gépek korához nyúl vissza, amikor a napfényes f/16 szabályáról ír. Az egész könyvre is jellemző enyhén gunyoros, élcelődő stílusa ebben a részben válik igazán hasznunkra: szigorú tanítóként sulykolja belénk a technika alapjait, fogódzkodókat és gyakorlási lehetőségeket javasol, hogy igazán megmaradjon amiről olvastunk.

A könyv hátralevő részében egy sommás fejezetet ugyan szentel a kompozíciónak, de a 15 oldalas írás mennyisége is jelzi, hogy a lényeg a kiegészítők, tartozékok és lencsék ismertetésén van. Ezekről tényleg kimerítő részletességgel olvashatunk, tárgyalja a filmfajtákat, az előhívási fogásokat, állványokat és állványfej fajtákat, a természetfotós által használt vaku technikákat, a polár-, az átmenetes- és a speciális szűrőket, a telekonvertereket, rejtekhelyeket és a lencsefajtákat. Hasznos és hosszú részt szentel a makrófotózás terepen gyakorolható fogásainak (tehát a kihuzatok kimaradnak), összehasonlítja a makró előtét lencsék a dedikált makró objektívek és a közgyűrűk használatát, előnyeit és hátrányait. Természetesen a téma alapos megismeréséhez saját könyvét ajánlja (John Shaw’s Closeups in Nature), amiről én is csak jót hallottam ezidáig.

A könyv 160 oldalas, a szerző képeivel illusztrált, amelyek hozzák a vitathatatlanul magas színvonalat, ám számomra csak mérsékelten inspirálóak. A technikai orientációhoz szerencsére többé kevésbé aktuális tartalom társul, az eszközökre megfogalmazott ajánlások jórészt ma is érvényesek. Digitális technikáról nem ejt szót, ezt megmagyarázza talán a 2000 körüli kiadási év. Kétszeri kudarcba fulladt Amazonon leadott rendelés után inkább a Software Station-nél rendeltem meg, így 6.000 Ft körüli áron lehet hozzájutni. A könyvet tapasztaltabb fotósoknak ajánlom megvételre, akikben kialakult már egyfajta egészséges ellenállás az eszközgyűjtögetéssel szemben, mert a technika által elvarázsolt amatőr, illetve haladó amatőr hobbifotósokat könnyen költekezésre csábítja az ismertetett kiegészítők garmadája. Kezdő fotósoknak inkább a National Geographic Fotóiskola Tippek és trükkök kötetét tudom ajánlani 4.500 Ft-ért, ami ugyan nem tárgyalja részletesen a gömbfejeket, viszont a tanulási folyamat kezdetén oly fontos kompozíciós fogásokban és kreatív ötletekben sokkal többet nyújt. Ha teljesen meg szeretnéd spórolni a könyv megvásárlását és nem gond az angol, akkor mindezen technikai tudás nagy része összegyűjtögethető az Internetről is, igaz csak szépen apránként.

Hozzászólások

kukac jani
2005, október 5 - 19:00
kukac jani képe
Milyen nyelven van?
Sefi
2005, október 5 - 20:53
Sefi képe

A címbők kitalálható hogy Angolul....

kukac jani
2005, október 6 - 20:52
kukac jani képe
kössz(:

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti