Könyvajánló: Stephen Johnson on Digital Photography

Könyvismertetők
5
Az adott értékelés: nincs Átlag: 5 (3 értékelő)

“A digitális fényképezés kőkorszakának kellős közepén járunk. Már kitaláltuk, hogy hogyan készítsünk eszközöket azonban még csak most kezd derengeni számunkra, hogy vajon mire is lehet használni ezeket. Igen frusztrálónak érzem, hogy mindenki a digitális fényképezés technikai oldalára koncentrál és kevés hely jut (ha egyáltalán jut) a képkészítés mögött megbúvó esztétikai és lelki tényezőknek. Ez a könyv mindannak az esszenciája amit az elmúlt 25 évben tanítottam.”

Ezzel a bevezetővel kezdődik Stephen Johnson könyve és sok más, a témáról szóló kiadvánnyal ellentétben ezek a gondolatok tisztán végigkövethetőek az egyes fejezetekben. Bár a polcom tele van mindenféle fényképezésről szóló könyvvel, mégis kevés olyan van amelyet egy lapon lehetne emlegetni ezzel a művel.

Bár sok témát érint, kezdve a digitális fényképezés történetétől, a digitális sötétkamrán át a modern képmanipulációs eszközökkel kapcsolatos etikai kérdésekig, mégis minden témát részletesen, a többivel összefüggésben és érthetően tárgyal.

A digitális fényképezés fejlődésének áttekintése segít az olvasónak megérteni, hogyan és miért úgy működnek napjaink eszközei. A digitális sötétkamra ismertetése párhuzamba állítja a filmes technikákat a számítógépes műveletekkel, azonban nem a photoshop menüpontokra és trükkökre koncentrálva, hanem a teljes folyamatot szem előtt tartva.

A legnagyobb erénye ennek a könyvnek a többi hasonló témájú kiadvánnyal szemben, hogy azoknak a fotósoknak szól akik a képekért magukért fényképeznek és nem jönnek izgalomba egy új PS szűrőtől vagy rejtett billentyűkombinációtól.

Ha egyetlen könyvet kellene választanom ami állandóan a számítógép mellett van nos akkor ez lenne az.

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti