SMP Archív: A 35mm-es formátum objektívei és felhasználási területeik

Vasárnap Reggeli Fotográfus
3.57143
Az adott értékelés: nincs Átlag: 3.6 (7 értékelő)

A Vasárnap Reggeli Fotográfus (The Sunday Morning Photographer)
Mike Johnston néhai rovata

A 35mm-es formátum objektívei és felhasználási területeik

Halszem

Nincs ismert felhasználási területe, kivéve a halszem effektus bemutatása fotós kézikönyvekben

Ultra-nagylátószög 19mm-nél szélesebb

Esetenként belső terek fényképezése, valamint az eszközmániások zavarba hozása, hogy mit is fényképezzenek vele.

Ultra-nagylátószög (19,20,21 vagy 24mm)

A profik négy-öt legfontosabb objektíveinek egyike, igen hasznos eszköz művészek és művelt amatőrök számára. Használható tájképezéshez, belső terekhez, utcai fényképezésre, tömegben fotózásra és sok minden másra. Az unatkozó amatőrök is szokták használni, mint a következő, az eszközvásárlási láz enyhítésére megvásárolandó, objektív. Annak ellenére, hogy viszonylag gyakori gyújtótávolság, igen kevés fotós van aki eléggé gyakorlott vagy éleslátású ahhoz,hogy hasznára váljon egy ilyen objektív. Az igazság az, hogy sokkal több embernek van, mint ahányan jó képeket készítene vele. Brian Bower Leica könyveiben találunk példát olyan tájképfotósra, aki igazából lát is a 21mm-es objektívvel.

Ultra-nagylátószögű zoom (20mm vagy kisebb véggel)

Azoknak a fotósoknak hasznos, akik inkább egy nehéz zoom objektívet cipelnek magukkal, három könnyű fix helyett, vagy akik laza nemtörődömséggel viseltetnek a becsillanásokkal (flare) szemben. A második legfontosabb objektíve azoknak a profiknak, akik nem olyan jók a fix, nagylátószögű objektívekkel. (kivételek persze vannak). Néha párosítva egy gyors 80-200-as zoomal a profi két objektívének egyike.

Nagylátószögű objektívek

Mivel a 24mm egy kategóriába esik a 20mm-el és a 35mm az "alternatív��? normál gyújtótávolság, így ez a kategória egyetlen fix gyújtótávolságra szűkül, a 28mm-re. A 28mm hasznos mindenes objektív (különösen az utcai- és a művészfotózásban valamint a fotós újságírásban) ott ahol a "széles��? látvány szükséges. Az 50mm kiegészítő objektíve. Használják még ultra-nagylátószög helyett is, ha a fotósnak nincs más objektíve.

Shift objektívek

Ideális épületfotózásra. Általában a perspektíva által okozott konvergencia túlkorrigálására használják.

Tilt-Shift objektívek

Ugyanaz mint az előző, plusz tájképek amelyeken rengeteg minden látható az előtérben, valamint étellel megrakott asztalok fényképezése.

Minden célra használható 28-200mm zoom

Rossz amatőr képek készítése. Nagyszerűen használható az éves 5 tekercs elkattingatásához. Minden célra használható == Semmire se jó.

Széles normál fixek (35mm)

A normál objektív alternatívája. Gyakran helyettesíti egy zoom objektív. Az a gyújtótávolság amellyel a legegyszerűbb fényképezni. A Leica formátum számára a legjobb gyújtótávolság.


Napjainkban ez már nem is igazán nagylátószög, a 35mm az alternatív normálobjektív.
Leica M6, 35mm pre-ASPH, Ilford XP-2

"palacsinta��? tessar objektívek, általában 45mm

Azon fotósok szenvedését enyhítik akik egyáltalán nem szeretik az SLR gépüket hurcolászni.

Normál/Standard (50mm)

Ha elég pofátlan az ember, akkor jó képeket is tud vele készíteni. Ha kizárólag ezt használják akkor a szükségtelen önfegyelmezés eszköze. Furcsa módon, hozzáértő kezekben lehet vele utánozni a közepesen nagylátószögű és a rövid teleobjektíveket is. Egy távol-keleti bölcs szerint kevesebb használható képet lehet vele készíteni, mint egy 35mm-es objektívvel, viszont ezek között nagyobb a nagyszerű képek aránya. A leica formátum második legjobb gyújtótávolsága.

Standard 55-58mm

Az ilyen objektív egyet jelent; Nagyon régi fényképezőgépünk van.

Macró és mikró objektívek

Nagyszerűen használhatóak virágok, bogarak, szemgolyók, kis tárgyak, kacatok, harmat borította pókhálók és jégvirágok fényképezésére. Nagyszerű hobbista objektív, mivel köztudott, hogy a makrófotósok az igazán boldog megszállottak. Ezen kívül még azok a fotóőrültek használják előszeretettel, akiknek mindenük az objektívek tesztelgetése.

Szuper nagyfényerejű normál objektívek (f/1, f/1.2)

Azok az emberek használják, akik kedvelik a csekély mélységélességet, illetve azok, akik szeretnek panaszkodni a csekély mélységélesség miatt. Ezen kívül (különösen, ha aszférikus elemeket is tartalmaz) kiválóan alkalmas a felesleges készpénz értelmetlen és igen gyors elköltésére.

Normál zoom objektív (37-70mm, 28-105mm, 28-135mm, stb.)

Elsődleges felhasználása, képek készítése napsütésben. Általában amatőrfotók, tájképek, autók, turistaképek, félmeztelen lányok, alulexponált képek és a beépített vaku által agyonvakuzott képek készülnek vele. Nyilvánvalóan hasznos objektív klisék fényképezéséhez. Időnként arra is használják, hogy a cserélhető objektíves fényképezőgépet fix objektíves fényképezőgépé alakítsák vele.

Nagy fényerejű közepes zoom objektívek

A profik mindennapi objektívei. Az amatőrök gyakran otthon hagyják, mintsem egész nap cipeljék. Ha nagyon drága, nagy és nehéz akkor általában bármely gyújtótávolságon majdnem olyan jó képe van mint egy olcsó fix objektívnek. Kiválóan alkalmas ezen felül arra, hogy a hobbifotós és portréalanya önbizalmát növelje.

Rövid teleobjektívek (75, 77, 80, 85, 90, 100 vagy 105mm)

Porték, szűk tájképek, félalakos képek, divatfotózás. Hozzáértő kezekben bármely célra használható, akár művészi képek készítésére vagy zsurnaliszta képekhez is.

135mm fix objektív

Kevés embernek van, és még kevesebben használják. A Leica formátum általános objektíve volt, amikor ebben a formátumban még csak távmérős gépek léteztek. Mivel ez a legnagyobb még ésszerűen megvalósítható gyújtótávolság ezeken a gépeket. Napjainkra csupán evolúciós csökevény, ugyanúgy, mint a férfi mellbimbók.

Nagy fényerejű 180mm vagy 200mm fix objektív

A leghosszabb általánosan használt objektív a fotós újságírásban. Alkalmas sport, divat, autóverseny fényképezésére illetve időnként a filmekben ezt használják a megfigyelők, éles és nagyon közeli képek készítésére (200 méterről, kézből).

Kis fényerejű 180mm vagy 200mm fix objektív

Kis súlyú és könnyen hordozható. Azonban vele jár az imázs, hogy szegények vagy garasoskodóak vagyunk.

Normál tele zoom (80-210, 70-200 etc)

A fényerőtől függetlenül az amatőrök és a profik alapvető és elengedhetetlenül szükséges objektíve. Bármilyen akció, divat, portré, riport, sport, tájkép vagy természetfotózásra alkalmas. Lefedi a teljes tele tartományt, amelyre a legtöbb fotósnak valaha is szüksége lehet mindaddig, amíg nem érez szörnyű késztetést arra, hogy madarakat fényképezzen.

IS (Canon) vagy VR (Nikon) normál tele zoom

Ugyanaz, mint az előző, csak olyan fotósok számára, akik túl sok kávét isznak, vagy könnyen izgalomba jönnek

Nagy fényerejű 300mm fix

Divat-, katalógus-, sport- és természetfotózásra, valamint légibemutatókhoz ideális. A profik és a természetfotósok számára igen hasznos. Az amatőr fotósnak túl nehéz, hacsak nem gyanútlan arcokat akar fényképezni a tömegben. Státusz szimbólum, illetve nagyon divatosan tud kikandikálni a fotós mellény nagyobbik zsebéből.

Szuper tele zoomok (300mm vagy annál hosszabb véggel)

Ha helyhez vagyunk kötve kiválóan alkalmas a látószög állítására. Helyettesít jó pár nehéz és hosszú fix objektívet. Időnként olyan amatőrök is megveszik, akik nem tudnak nyugton ülni a hátsójukon, amíg minden gyújtótávolságot le nem fedtek objektívvel.

400mm

Rágcsálók, sport és madarak fényképezése, esetleg ha eléggé elvontak vagyunk, akkor tájképek készítésére is használhatjuk. Kiválóan alkalmas focimeccsek fényképezésére, ha nem akarjuk megmutatni, hogy mi is folyik a pályán.

500mm

Rágcsálók és madarak fényképezése. Ezen felül kitűnő eszköz pénzmosásra. Meg lehet venni aztán eladni, hogy kiengeszteljük a feleségünket egyes megkérdőjelezhető kiadások esetén. ("Drágám, eladtam az egyik objektívemet, onnan van rá a pénz, de most komolyan…��?)

600mm

Rágcsálók és madarak fotózása

1200mm

Nincs ismert felhasználási területe

--- Mike Johnston

Mike Johnston, többek között a "37th Frame" című, havi rendszerességgel .pdf formában megjelenő hírlevél írója és publikálója. A hírlevélre a http://www.37thframe.com/subscribe.htm oldalon lehet előfizetni. Érdemes.

Hozzászólások

Rollei
2005, november 23 - 11:23
Rollei képe

Végre valaki, aki még nálam is cinikusabb.

dp

Just Me
2006, november 20 - 03:04
Just Me képe

Nagyon jó kis cikk volt ez :)

Öröm volt olvasni és segített, hogy mire is kellen következőlépésben beruháznom :)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti