Vasárnap Reggeli Fotográfus

SMP Archív : Az objektívek műszaki paraméterei és más tulajdonságaik

Vasárnap Reggeli Fotográfus

Az önbizalma fényesítésére, esetleg vásárlásának igazolására vágyó, aggódó objektív-tulajdonos roppant elégedett lesz, ha kiderül, hogy egy 4.0-ra értékelt objektív tulajdonosa. Viszont azonnal aggódó tekintettel körömrágásba kezd, ha csak 3.8-as az övé.  tovább »

Főtt zöldség

Vasárnap Reggeli Fotográfus

Filozófiámat a képfeldolgozást és a nyomtatást illetően egy tömör  és megnyerően laza névvel lehet összefoglalni: "főtt zöldség". Amikor főzeléket készítesz, akkor addig kell főznöd a zöldséget, amíg pont jó lesz, de még ne főjjön szét. Úgy gondolom ugyanezt elmondhatjuk a képfeldologozás nagyjából bármelyik részfolyamatáról is.  tovább »

SMP Archív: Hírösszefoglaló 2011-ből

Vasárnap Reggeli Fotográfus

A fotózás technikai és esztétikai kérdéseit boncolgató cikkei mellett, Mike gyakran nyúl a szatíra eszközéhez, hogy egy-egy aktuális trendet kifigurázzon, vagy hogy egyszerűen csak szórakoztasson. Ez az SMP cikk, 2001-ben íródott, de a benne foglaltak ugyanolyan mulatságosak ma 2008-ban is, mint akkor. Néhány jóslat pedig szatíra ide, szatíra oda, beigazolódni látszik...

   tovább »

SMP Archív: Azt mondod, felcsapnál profinak?

Vasárnap Reggeli Fotográfus

Könnyű nekünk amatőröknek, csak magunknak fényképezünk. Ha meg akarunk, végezhetünk „profi" munkát. A magukat „profi"-nak nevező fotósok 75%-a valójában nem az - csak olyan emberek, akik hébe-hóba pénzt kapnak a munkájukért. Ez nem teszi őket profivá. Az én definícióm szerint profi az, aki teljes munkaidőben fotózással foglalkozik és keresetének 80%-a képeinek eladásából származik. Mi amatőrök dolgozhatunk saját magunknak is, találhatunk saját témákat saját érdeklődésünk szerint. És természetesen mindent lefényképezhetünk. Portrét, családi képet, épületet, csendéletet, tájképet, bármit.  tovább »

SMP Archív: Az Apáca keze (és egyéb gondolatok az ízlésről)

Vasárnap Reggeli Fotográfus
Van egy kérdés, amivel a kritikusok, fotós újságírók, tanárok, professzorok és a fotósok maguk is rendszeresen szembesülnek. A kérdés nyersebben megfogalmazva: „Mi a francért tetszik neked az a kép?"  Erre a kérdésre természetesen nincs, egyetlen mindent eldőntően helyes, válasz. Még szerencse, így a kérdést több oldalról is megközelíthetjük. Legfontosabb azonban, hogy nincs király sem új ruha. Azt akarom ezzel mondani, hogy nem vagyok birtokában semmilyen titkos Erőnek vagy misztikus tudásnak, ami felhatalmazna, hogy megmondjam mi a jó és mi nem. Amikor azt mondom, hogy tetszik valami, akkor csak annyit értek alatta, hogy nekem tetszik. Nem erőltetem, hogy neked is tetsszen, sem nem mondom, hogy ha többet tudnál, akkor tetszene, vagy korlátolt vagy mert nem tetszik. Legyen csak meg mindenkinek a saját ízlése.
A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti